Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις: Καλούν τη Ρωσία, Ιράν να αποτρέψουν τουρκική επιχείρηση κατά των Κούρδων — Ιράν: «Ικανό να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα», σύμφωνα με σύμβουλο του Χαμενεΐ

Ο ηγέτης του κουρδοαραβικού συνασπισμού των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) κάλεσε τη Μόσχα και την Τεχεράνη να εμποδίσουν την Άγκυρα να εξαπολύσει μια νέα επίθεση στη βόρεια Συρία.

Όπως μεταδίδει το Middle East Monitor, η έκκληση του Μαζλούμ Άμπντι για ρωσική και ιρανική βοήθεια είναι πιθανότατα περισσότερο διπλωματική παρά στρατιωτική, καθώς έρχεται λίγες μόνο ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στο Ιράν στις 19 Ιουλίου, στην οποία ο Ιρανός πρόεδρος θα φιλοξενήσει τον Ερντογάν και τον Ρώσο ομόλογό τους, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια σύνοδο για τη Συρία και τη συνεχιζόμενη 11ετή σύγκρουση.

Εάν η Μόσχα και η Τεχεράνη λάβουν υπόψη το κάλεσμα των SDF, αναμένεται ότι θα προσπαθήσουν να αποθαρρύνουν την Άγκυρα από την προγραμματισμένη στρατιωτική της επιχείρηση.

Ο τουρκικός στρατός έχει αναπτυχθεί από το 2016 στη βόρεια Συρία, γύρω από την πόλη Αφρίν και στο Ιντλίμπ, μια από τις λίγες περιοχές που δεν ελέγχονται από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Μεταξύ 2016 και 2019 η Τουρκία, με τη βοήθεια Σύρων ανταρτών, πραγματοποίησε τρεις επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη μεθόριο, με σκοπό να εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Από τα τέλη Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε πολλές φορές με μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία εναντίον των Κούρδων.
«Ελπίζουμε ότι αυτές οι επιθέσεις δεν θα επαναληφθούν και ότι οι Κούρδοι […] δεν θα αφεθούν στην τύχη τους σε αυτές τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων», ανέφερε ο Άμπντι.

Ιράν: «Ικανό να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα», σύμφωνα με σύμβουλο του Χαμενεΐ

Η Τεχεράνη είναι τεχνικά ικανή να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα το κάνει, δήλωσε στο Al Jazeera την Κυριακή ένας ανώτερος σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ.

«Σε μερικές ημέρες θα είμαστε σε θέση να εμπλουτίσουμε ουράνιο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% και μπορούμε εύκολα να παράγουμε εμπλουτισμένο ουράνιο σε ποσοστό 90%, δήλωσε ο Καμάλ Καραζί, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ για το πυραυλικό της πρόγραμμα, αλλά και για την περιφερειακή πολιτική της.

Την ίδια στιγμή, το Ιράν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι πυροδοτούν την ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής καταφεύγοντας στην «ιρανοφοβία» μετά την περιφερειακή περιοδεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

«Οι ΗΠΑ προσπαθούν για άλλη μια φορά να δημιουργήσουν εντάσεις και κρίσεις σε ολόκληρη την περιοχή βασιζόμενες στην αποτυχημένη πολιτική της ιρανοφοβίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Κανάνι, την Κυριακή.

Η δήλωση ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ήταν «η πρώτη χώρα που ανέπτυξε πυρηνική βόμβα, ότι παρεμβαίνει συνεχώς στις υποθέσεις άλλων χωρών, έχει ξεκινήσει ένοπλες συγκρούσεις και έχει πουλήσει τεράστιες ποσότητες όπλων σε όλη την περιοχή».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*