Συρία: Τέσσερις νεκροί από «ισραηλινή επίθεση» στη Χάμα – O ισραηλινός στρατός κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εισήλθε από το Λίβανο

Συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν νωρίς σήμερα (22 Ιανουαρίου) το πρωί για να αποκρούσουν «ισραηλινή επίθεση» στην επαρχία Χάμα.

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άνθρωποι μέλη της ίδιας οικογένειας, όπως μετέδωσαν κρατικά Μέσα της Συρίας.

Ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία τα τελευταία χρόνια εναντίον φερόμενων ως ιρανικών στρατιωτικών αναπτύξεων ή μεταφορών όπλων σε υποστηριζόμενους από τη λιβανική Χεζμπολάχ αντάρτες και ενέτεινε τις επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Αν επιβεβαιωθούν, οι σημερινές επιδρομές θα είναι οι πρώτες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Τζο Μπάιντεν καθώς το Ισραήλ περιμένει να δει αν ο μεγαλύτερος σύμμαχός του θα αναθεωρήσει την ισχυρή υποστήριξη που παρείχε μέχρι τώρα ο Τραμπ.

«Περί τις 04:00 σήμερα ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση με ομοβροντία πυραύλων (…) με στόχο θέσεις στην επαρχία Χάμα», δήλωσε στρατιωτική πηγή στο συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνάς μας αναχαίτισαν τους πυραύλους του εχθρού, κατέρριψαν τους περισσότερους από αυτούς», σύμφωνα με την ίδια πηγή που δεν διευκρίνισε ποιοι ήταν οι στόχοι.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να κάνει σχόλια.

Ένας πατέρας, μια μητέρα και τα δύο παιδιά τους σκοτώθηκαν στις επιδρομές και άλλοι τέσσερις άμαχοι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους δύο παιδιά, ενώ τρεις κατοικίες καταστράφηκαν, ανέφερε η συριακή στρατιωτική πηγή.

Σύμφωνα με την εκδοχή των γεγονότων που έδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι άμαχοι σκοτώθηκαν από «τα θραύσματα ενός από τους πυραύλους της αντιαεροπορικής άμυνας που έπεσαν σε μια κατοικία σε λαϊκή συνοικία».

Οι ισραηλινές επιδρομές «κατέστρεψαν» πέντε στρατιωτικές θέσεις, όπου έχουν αναπτυχθεί Ιρανοί μαχητές και μέλη της Χεζμπολάχ, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Οι πιο πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές που φέρεται να εξαπέλυσε το Ισραήλ πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Ιανουαρίου. Τουλάχιστον 57 στρατιώτες και φιλοκαθεστωτικοί μαχητές είχαν σκοτωθεί τότε σε επιδρομές με στόχο την επαρχία Ντέιρ Έζορ, στην ανατολική Συρία, στην πιο φονική επίθεση που εξαπέλυσε το εβραϊκό κράτος στην εμπόλεμη Συρία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Το Ισραήλ διακηρύσσει ότι δεν θα επιτρέψει στη Συρία να γίνει το προγεφύρωμα των ιρανικών δυνάμεων. Μόνο το 2020, περίπου πενήντα στόχοι τέθηκαν στο στόχαστρο, σύμφωνα με ετήσια έκθεση του ισραηλινού στρατού.

 

O ισραηλινός στρατός κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εισήλθε από το Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) το οποίο εισήλθε στον εναέριο χώρο του από τον Λίβανο και ότι θα συνεχίσει να προστατεύει την κυριαρχία του.

Με τις τριβές ανάμεσα στο Ισραήλ και την υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση μαχητών Χεζμπολάχ να είναι υψηλές, η δραστηριότητα drone είναι συχνή κατά μήκος των συνόρων. Δεν είναι σπάνιο η μια πλευρά να ανακοινώνει την κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους που έχει στείλει η άλλη.

“Το drone παρακολουθείτο από τις Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ καθ ’όλη τη διάρκεια του συμβάντος”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο στρατός, χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει σχόλιο από αξιωματούχους στον Λίβανο.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίσης τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στη γειτονική Συρία εναντίον φερόμενων ως ιρανικών στρατιωτικών αναπτύξεων και μεταφορών όπλων στη Χεζμπολάχ.