Ισραηλινά αεροσκάφη εκτόξευσαν σήμερα αρκετούς πυραύλους εναντίον του λιμανιού της Λαττάκειας, στη δυτική Συρία, εξαπολύοντας τη δεύτερη επίθεση εναντίον της εγκατάστασης στρατηγικής σημασίας μέσα στον Δεκέμβριο.. Η επιδρομή προκάλεσε πυρκαγιά σε εμπορευματοκιβώτια και «μεγάλες υλικές ζημιές», σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Άμυνας. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα.
Σύροι πυροσβέστες έθεσαν υπό έλεγχο μερικές ώρες αργότερα τη φωτιά στον χώρο απόθεσης εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της Λαττάκειας.
«Περί τις 03:21, ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε επίθεση από αέρος, (εκτοξεύοντας) αρκετούς πυραύλους προς την κατεύθυνση της Μεσογείου (…) εναντίον χώρου απόθεσης εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού της Λαττάκειας», μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις.
Η επίθεση προκάλεσε «μεγάλες υλικές ζημιές» και πυρκαγά, διευκρίνισε το πρακτορείο. Κατά τις πληροφορίες της συριακής κρατικής τηλεόρασης, υπέστησαν επίσης φθορές πρόσοψη νοσοκομείου, κατοικίες, καταστήματα.
Η Ρωσία, ο βασικός σύμμαχος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, διαθέτει αεροπορική βάση στρατηγικής σημασίας μόλις 20 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Λαττάκειας, τη Χμάιμιμ.
Εκατοντάδες πλήγματα από το Ισραήλ
Αφότου ξέσπασε το 2011 ο πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα, σχεδόν όλα από αέρος, εναντίον θέσεων των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ιδίως της σιιτικής ένοπλης παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Την 7η Δεκεμβρίου, το Ισραήλ έπληξε φορτίο ιρανικών όπλων στο λιμάνι της Λαττάκειας, χωρίς να αναφερθούν ούτε τότε θύματα.
Επρόκειτο για την πρώτη φορά που καταγράφηκε επίθεση εναντίον του λιμανιού από το ξέσπασμα του πολέμου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.
Ο βομβαρδισμός είχε επίσης αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά «εμπορικά εμπορευματοκιβώτια», είχε μεταδώσει το SANA.
Ερωτηθείς για τη σημερινή επίθεση, εκπρόσωπος του ισραηλινού περιορίστηκε να δώσει την τυποποιημένη απάντηση «δεν κάνουμε σχόλια για δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ».
Ο ισραηλινός στρατός σπανίως αναγνωρίζει δημόσια πως διεξάγει επιχειρήσεις στη Συρία, επιβεβαίωσε πάντως φέτος πως έπληξε τουλάχιστον 50 στόχους στην εμπόλεμη χώρα την περασμένη χρονιά. Οι αρχές του Ισραήλ διαμηνύουν συχνά πως δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του εβραϊκού κράτους, να στήσει προγεφύρωμα στη συριακή επικράτεια.
Η Τεχεράνη παρέχει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στη Δαμασκό από την έναρξη του πολέμου.
Το Ισραήλ έχει κλιμακώσει το τελευταίο διάστημα τα πλήγματά του στη Συρία. Τρεις στρατιωτικοί και δύο σύροι παραστρατιωτικοί ενταγμένοι στη Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν την 24η Νοεμβρίου, σε σειρά πληγμάτων σε ζώνες όπου είναι εγκατεστημένες μονάδες της στρατιωτικής πτέρυγας της φιλοϊρανικής παράταξης του Λιβάνου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Την 3η Νοεμβρίου, αεροπορική επιδρομή έβαλε στο στόχαστρο αποθήκες όπλων και πυρομαχικών μαχητών προσκείμενων στο Ιράν στην περιφέρεια της Δαμασκού, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ. Στα τέλη Οκτωβρίου, πέντε φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό επίσης στα περίχωρα της Δαμασκού, ενώ άλλοι 9 σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα σε πλήγματα στη Χομς. Η Δαμασκός είχε τότε κάνει λόγο για έναν σύρο στρατιώτη νεκρό.
Η πιο φονική επίθεση του Ισραήλ καταγράφηκε τη νύχτα της 13ης Ιανουαρίου 2021, όταν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 57 μαχητές του συριακού καθεστώτος στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Ρωσία: «Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για μια ευρείας κλίμακας ένοπλη σύγκρουση»
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία ετοιμάζεται για μια ευρείας κλίμακας ένοπλη σύγκρουση με την Ρωσία, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των στρατιωτικών ακολούθων και εκπρόσωπων των ξένων πρεσβειών που είναι διαπιστευμένοι στην Μόσχα. Ουσιαστικά αποτύπωσε την κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που πλέον έχουν πάρει ανοικτά επιθετικά και πολεμικά χαρακτηριστικά.
«Η στρατιωτική οικοδόμηση της συμμαχίας ανακατευθύνεται πλήρως στην προετοιμασία μια ευρείας κλίμακας στρατιωτικής σύγκρουσης υψηλής έντασης με την Ρωσία» δήλωσε ο Φόμιν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τον Φόμιν, στα έγγραφα του ΝΑΤΟ των τελευταίων ετών τα οποία απηχούν το δόγμα του, όπως για παράδειγμα αυτό του 2019 που αφορά την στρατηγική του ΝΑΤΟ, η Ρωσική Ομοσπονδία ευθέως κατονομάζεται «χωρίς καμία αμφιβολία ως κύρια πηγή απειλών για την ασφάλεια του συνασπισμού».
Παράλληλα ο Φόμιν επισήμανε ότι «η Διακήρυξη της Ρώμης εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ». «Σ αυτήν, ιδιαίτερα ορίζεται, ότι η Ρωσία και η Συμμαχία δεν αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον ως εχθρό. Αυτή η θέση επιβεβαιώθηκε και στην σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ το 2010 στη Λισαβόνα» είπε ο Φόμιν.
Ο Φόμιν δήλωσε επίσης ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία χρησιμοποίησε τα γεγονότα στην Ουκρανία ως πρόφαση για να διακόψει τη συνεργασία με τη Μόσχα.
Σκάνδαλο στην Τουρκία: Οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τα τηλέφωνα δημάρχων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση
O Εκρέμ Ιμάμογλου
Σύμφωνα με καταγγελία του επικεφαλής των Κεμαλιστών, παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των αντιπολιτευόμενων δημάρχων στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και του Εκρέμ Ιμάμογλου.
Στο έλεος των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών φαίνεται ότι βρίσκονται οι δήμαρχοι που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση στην Τουρκία.
Τουλάχιστον αυτό τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των Κεμαλιστών, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου ο οποίος αποκάλυψε ότι τα τηλέφωνα των συγκεκριμένων δημάρχων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου παρακολουθούνται.
Η παραπάνω αποκάλυψη κλιμακώνει την ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης η οποία άρχισε όταν έγινε γνωστό ότι το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών διεξάγει έρευνα για τις προσλήψεις που έκαναν αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, μεταξύ αυτών που προσελήφθησαν βρίσκονται “άτομα που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις και τρομοκρατική δράση”. Για την κυβέρνηση Ερντογάν “τρομοκράτες” χαρακτηρίζονται όσοι συνδέονται με το κίνημα του Φεντουλάχ Γκιουλέν αλλά και με το PKK καθώς και με αριστερά κόμματα που βρίσκονται εκτός νόμου.
Οι δήμαρχοι, με πρώτο τον Ιμάμογλου, απέρριψαν αυτές τις αιτιάσεις και επέκριναν τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ο οποίος διέταξε την έρευνα.