Συρία: Η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό — Ζαχάροβα: “Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ θα είναι καταστροφικές για την παγκόσμια οικονομία”

Επίθεση στη Δαμασκό της Συρίας (φωτογραφία αρχείου)

Επίθεση στη Δαμασκό της Συρίας

Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε ισραηλινό πύραυλο κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Η αντιαεροπορική άμυνα της Συρίας αναχαίτισε «ισραηλινή επίθεση» στα περίχωρα της Δαμασκού, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τη συριακή κρατική τηλεόραση.

Οι αρχικές αναφορές δεν έκαναν λόγο για θύματα ή σημαντικές υλικές ζημιές.

Νωρίτερα, είχαν αναφερθεί μαρτυρίες για «εκρήξεις» που είχαν ακουστεί από τα περίχωρα της πρωτεύουσας της Συρίας.

Ζαχάροβα: “Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ θα είναι καταστροφικές για την παγκόσμια οικονομία”

MOSCOW, RUSSIA - FEBRUARY 26: (----EDITORIAL USE ONLY  MANDATORY CREDIT - " RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Russian Foreign Ministry Spokesperson Maria Zaharova delivers a speech during a press conference in Moscow, Russia on January 26, 2021. Russian Foreign Ministry / Handout / Anadolu Agency (Photo by Russian Foreign Ministry / Hando / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

“Παράνομες” και ” καταστροφικές για την οικονομία παγκοσμίως” χαρακτήρισε η Μαρία Ζαχάροβα τις νέες κυρώσεις της ΕΕ, εις βάρος της Ρωσίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατήγγειλε ότι οι νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Μόσχας είναι «παράνομες» και προειδοποίησε ότι θα έχουν «καταστροφικές επιπτώσεις» στην ασφάλεια και σε τομείς της παγκόσμιας οικονομίας.

Υπενθυμίζεταιι ότι οι διπλωμάτες της ΕΕ ενέκριναν την Πέμπτη ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, στο οποίο περιλαμβάνεται η απαγόρευση των εισαγωγών χρυσού από τη Ρωσία και το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να οδηγείται σε αδιέξοδο με αξιοζήλευτη επιμονή», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, καταγγέλλοντας τα νέα μέτρα. «Οι καταστροφικές επιπτώσεις των κυρώσεων της ΕΕ σε διάφορους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας και στην ασφάλεια… γίνονται όλο και πιο εμφανείς», υποστήριξε.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ζαχάροβα σημείωσε ότι οι «27» της ΕΕ πρότειναν τη χαλάρωση ορισμένων από τις προηγούμενες κυρώσεις σε μια προσπάθεια να διαφυλαχθεί η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και είπε πως η Μόσχα ευελπιστεί ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την απρόσκοπτη εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων.

«Δυστυχώς, γνωρίζουμε πως υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των διακηρυγμένων προθέσεων της ΕΕ και όσων κάνει στην πραγματικότητα», συμπλήρωσε.