Συρία: Επίθεση του ISIS στη Χομς. 18 στρατιώτες νεκροί – Βραζιλία: Νεκροί στις φαβέλες του Ρίο. Φόβοι για εκατόμβη θυμάτων

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο επίσης για 11 νεκρούς μεταξύ των τζιχαντιστών στις συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς στα περίχωρα της ελεγχόμενης από τον συριακό στρατό πόλης Αλ-Σούχνα, στην επαρχία Χομς, στην έρημο της Συρίας.

«Οι μάχες συνεχίζονται σε διάφορους άξονες και ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι ‘Αμπντελ Ραχμάν.

«Η ρωσική αεροπορία (σύμμαχος της Δαμασκού) επενέβη για να εμποδίσει την προώθηση των τζιχαντιστών και τυχόν κατάκτηση της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για τη φονικότερη επίθεση που σημειώνεται στη Συρία από το ISIS μετά τον περασμένο Δεκέμβριο», πρόσθεσε ο Ραχμάν.

Η τζιχαντιστική οργάνωση τότε είχε θέσει στόχο τρεις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην επαρχία Χομς, σκοτώνοντας 13 φιλοκυβερνητικούς μαχητές και τέσσερις άμαχους που εργάζονταν στις εγκαταστάσεις.

Μετά την ήττα του στη Συρία τον Μάρτιο του 2019, το ISIS πραγματοποιεί φονικές επιθέσεις, κυρίως στην αχανή έρημο της Συρίας που εκτείνεται από την επαρχία Χομς έως την επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στα σύνορα με το Ιράκ.

Στόχος των επιθέσεων αυτών είναι τόσο ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του (συγκεκριμένα οι ιρανικές ή φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές) όσο και οι κουρδικές δυνάμεις, που υποστηρίζονταν επί μακρόν από την Ουάσινγκτον στην μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η πόλη Αλ-Σούχνα και τα περίχωρά της έχουν αποτελέσει πολλές φορές στόχο των επιθέσεων αυτών, κυρίως τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Μετά την αυτοανακήρυξη του «χαλιφάτου» του το 2014 σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, το ISIS γνώρισε αλλεπάλληλες ήττες στις δύο χώρες προτού ηττηθεί εντελώς πέρυσι.

Στη Συρία, η οργάνωση διατηρεί εν υπνώσει πυρήνες μέσα στην έρημο και συχνά αναλαμβάνει την ευθύνη επιθέσεων εκτός από τις άμεσες ένοπλες συγκρούσεις.

Ο πόλεμος στη Συρία που ξέσπασε το 2011 μετρά 380.000 και πλέον νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.

 

Τους πρώτους έξι θανάτους από κορωνοϊό στις φαβέλες κατέγραψαν οι υγειονομικές αρχές του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η οικιστική πυκνότητα και οι ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων τους συδαυλίζουν τους φόβους για μία πραγματική εκατόμβη θυμάτων από την πανδημία.

Η βάση δεδομένων της Γραμματείας Υγείας του Ρίο κάνει λόγο για δύο θανάτους στη φαβέλα Ροσίνια, τη μεγαλύτερη παραγκούπολη στη Λατινική Αμερική, που είναι χτισμένη στην πλαγιά του λόφου που δεσπόζει στα πλούσια προάστια Σάου Κονράντου και Γκαβέα, στα νότια της πόλης. Οι υπόλοιποι θάνατοι καταγράφηκαν σε άλλες φαβέλες στα βόρεια της μεγαλούπολης, κοντά στο αεροδρόμιο: δύο στο Βιγκάριου Ζεράλ, μία στο Μανγκίνιος κι άλλη μία στο Μαρέ.

Οι αρχές δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το πότε κατέληξαν αυτά τα θύματα, που ήταν τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες, με τη νεότερη να είναι 48 ετών.

Στις φαβέλες συγκεντρώνεται το 1/3 του πληθυσμού του Ρίο ντε Ζανέιρο (δηλ. 1,5 εκατ.) και το μέτρο της κοινωνικής απόστασης, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την πρόληψη της μετάδοσης αποτελεί κενό γράμμα στη υπερπληθώρα της οικιστικής δομής τους, ενώ στα ελάχιστα τετραγωνικά κάθε κατοικίας είναι αναγκασμένα να συμβιώνουν πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας.

Πέρα από την ασφυκτική έλλειψη χώρου, ο περιορισμός είναι επίσης δύσκολος, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων στις φαβέλες εργάζονται στην παράλληλη αγορά εργασίας, ή σε εποχιακές και μη μόνιμες θέσεις απασχόλησης, για να βγάλουν τα προς το ζην.

Από σήμερα η κυβέρνηση έχει αρχίσει να διαθέτει επίδομα 600 ρεάις μηνιαίως (περίπου 107 ευρώ) σε κάθε μη μόνιμο εργαζόμενο. Παράλληλα, ΜΚΟ έχουν δραστηριοποιηθεί για να διανείμουν τρόφιμα και βοήθεια στις φαβέλες.

Επιπλέον, οι φαβέλες είναι εκτεθειμένες και συχνά αποτελούν φυτώριο και καταφύγιο κάθε λογής παράνομης δραστηριότητας, όπου δρουν συμμορίες, έμποροι ναρκωτικών ή και παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας, Λουίζ Ενρίκε Μαντζέτα, προέταξε την ανάγκη για «διάλογο» με τις εγκληματικές ομάδες στις φαβέλες, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η πανδημία, που έως σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 800 ανθρώπους στη Βραζιλία.

«Θα πρέπει να κατανοήσουμε την κουλτούρα, τη δυναμική τους. Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως είναι τόποι, όπου συχνά το κράτος είναι απόν κι εκείνοι που διατάσσουν εκεί είναι οι ναρκέμποροι κι εκείνοι που διατάσσουν εκεί είναι οι παραστρατιωτικοί», τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου. Για τον ίδιον, οι «νάρκος» κι οι παραστρατιωτικοί είναι επίσης «ανθρώπινα όντα», που θέλουν να «συνεργασθούν, να βοηθήσουν, να συμμετέχουν».