Συρία: Επίθεση του Ισραήλ έθεσε εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο στο Χαλέπι — Σομαλία: Νεκρά 13 μέλη της Σεμπάμπ σε αεροπορικό πλήγμα των ΗΠΑ

Το αεροδρόμιο στο Χαλέπι.

Το αεροδρόμιο στο Χαλέπι. 

Το αεροδρόμιο στο Χαλέπι είχε τεθεί και εκτός λειτουργίας δύο φορές τον Μάρτιο, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τρία άτομα και προκλήθηκαν υλικές ζημιές αλλά και τον Μάιο, λόγω επιδρομής, η οποία κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον έναν στρατιώτη.

Εκτός λειτουργίας τέθηκε το διεθνές αεροδρόμιο της Συρίας στο Χαλέπι, έπειτα από αεροπορική επίθεση του Ισραήλ.

“Ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε επίθεση (…) με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι. Η επίθεση προκάλεσε υλικές ζημιές στον διάδρομο του αεροδρομίου και το έθεσε εκτός λειτουργίας”, ανέφερε πηγή προσκείμενη στον συριακό στρατό.

Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο είχε τεθεί και εκτός λειτουργίας δύο φορές τον Μάρτιο (7/3 και 22/3), κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τρία άτομα και προκλήθηκαν υλικές ζημιές αλλά και τον Μάιο, λόγω επιδρομής, η οποία κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον έναν στρατιώτη.

Από το 2011 που ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ εξαπολύει εκατοντάδες πλήγματα στη συριακή επικράτεια, κατά βάση από αέρος, ενταντίον θέσεων των συριακών ένοπλων δυνάμεων και συμμάχων τους, ιρανικών δυνάμεων και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ειδικά της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Το Ισραήλ σπάνια θα επιβεβαιώσει επίσημα τις επιθέσεις στη Συρία, στο πλαίσιο αυτού του ακήρυκτου πολέμου. Ωστόσο, προειδοποιεί συχνά ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει την επιρροή του προ των πυλών του.

 

Σομαλία: Νεκρά 13 μέλη της Σεμπάμπ σε αεροπορικό πλήγμα των ΗΠΑ

Μέλη της Σεμπάμπ Μέλη της Σεμπάμπ  

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως μέλη της οργάνωσης Σεμπάμ σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα που έγινε κοντά στη Σεϊέρα, για να “υποστηριχθούν” δυνάμεις του στρατού της Σομαλίας που είχαν εμπλακεί σε μάχη μαζί τους.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες Κυριακή (27/08) πως πιστεύει ότι 13 μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα στη νότια Σομαλία που διεξήχθη στο πλαίσιο «αμυντικής» επιχείρησης κατόπιν αιτήματος της σομαλικής κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σομαλικά κυβερνητικά στρατεύματα και συμμαχικές δυνάμεις διεξάγουν εδώ κι έναν χρόνο ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις για να διώξουν τη Σεμπάμπ («Νεολαία»), οργάνωση που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, από τομείς στο κεντρικό τμήμα της χώρας στο Κέρας της Αφρικής.

Από την πλευρά της, η οργάνωση συνεχίζει να διαπράττει επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων.

Το αμερικανικό μεικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για την Αφρική (AFRICOM, «Διοίκηση Αφρικής») διευκρίνισε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ότι το αεροπορικό πλήγμα έγινε κοντά στη Σεϊέρα, περίπου 45 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κισμάγιο.

Κατά την ανακοίνωση, εξαπολύθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες προχθές Σάββατο (26/08) για να «υποστηριχθούν» δυνάμεις του στρατού που είχαν εμπλακεί σε μάχη με μέλη της Σεμπάμπ.

Η «αρχική εκτίμηση» της AFRICOM είναι πως «σκοτώθηκαν 13 μέλη της Σεμπάμπ» και «δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε κανένας άμαχος».

Την Παρασκευή (25/08), ο στρατός και συμμαχικές δυνάμεις κατέλαβαν την κοινότητα Ελ Μπουρ, προπύργιο της Σεμπάμπ στην κεντρική Σομαλία, εξέλιξη που οι αρχές χαρακτήρισαν σημαντική επιτυχία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων.

Αναλυτές θεωρούν πως η δέσμευση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να εξαλείψει την τζιχαντιστική οργάνωση δεν είναι ρεαλιστική.