Συρία: Εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια. Εξέπνευσε η άδεια του ΟΗΕ – Μακρόν προς Νετανιάχου: Μην προχωρήσεις σε προσάρτηση – Λιβύη: Άνοιξαν οι κάνουλες πετρελαίου – Βραζιλία: Ανυπολόγιστη η καταστροφή στο δάσος της Αμαζονίας

Συρία: Εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια - Εξέπνευσε η άδεια του ΟΗΕ
Ανθρωπιστικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν την εξέλιξη ως «μαύρη μέρα» για τους Σύρους και κάνουν λόγο για «ντροπή»

Η ισχύς της εντολής του ΟΗΕ που επέτρεπε από το 2014 την χορήγηση διασυνοριακής βοήθειας στη Συρία εξέπνευσε το Σάββατο 11 Ιουλίου, χωρίς το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο παραμένει βαθύτατα διχασμένο, να μπορέσει να παρατείνει την κρίσιμης σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια για εκατομμύρια ανθρώπους. Έπειτα από 5 ψηφοφορίες από την Τρίτη, όλες άκαρπες, με την άσκηση βέτο δύο φορές από τη Ρωσία και την Κίνα στις προτάσεις τους, η Γερμανία και το Βέλγιο ανέλαβαν μια ύστατη πρωτοβουλία για να διασωθεί ο μηχανισμός αυτός, με νέα ψηφοφορία, που ελπίζουν να γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Πρόσφυγες στη Συρία

Ωστόσο, όπως φαίνεται από δηλώσεις διπλωματών στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τους όρους της Ρωσίας, η οποία επέβαλε ήδη τον Ιανουάριο στον ΟΗΕ την περιστολή του συγκεκριμένου μηχανισμού, τον οποίο επιδιώκει να περιορίσει κι άλλο. Η εντολή του ΟΗΕ επιτρέπει τις παραδόσεις βοήθειας στον συριακό πληθυσμό διασυνοριακά χωρίς έγκριση ή έλεγχο της Δαμασκού. Ο μηχανισμός εφαρμοζόταν μέχρι την Παρασκευή 10 Ιουλίου μέσω δύο σημείων εισόδου στη βορειοδυτική Συρία, στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας: στο Μπαμπ αλ Σαλάμ, που οδηγεί στην περιοχή του Χαλεπιού, καθώς και στο Μπαμπ αλ Χάουα, με προορισμό την περιοχή Ιντλίμπ όπου ζουν σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Σύροι.

Η Ρωσία κρίνει ότι η εντολή του ΟΗΕ παραβιάζει την εθνική κυριαρχία του συμμάχου της, Δαμασκού. Επιδιώκει την κατάργηση του σημείου εισόδου του Μπαμπ αλ Σαλάμ, επιχειρηματολογώντας ότι χρησιμοποιείται λιγότερο από αυτό του Μπαμπ αλ Χάουα και ότι η βοήθεια που υπόκειται στον έλεγχο της Δαμασκού θα μπορούσε να αυξηθεί στην περιοχή του Χαλεπιού. Οι Δυτικοί απορρίπτουν τα επιχειρήματα αυτά. Σημειώνουν ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική και υπογραμμίζουν ότι η γραφειοκρατία και η συριακή πολιτική ηγεσία εμποδίζουν την αποτελεσματική δρομολόγηση της βοήθειας στις ζώνες που παραμένουν εκτός του ελέγχου της συριακής κυβέρνησης.

Την Τετάρτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η διατήρηση των δύο σημείων πρόσβασης στη Συρία αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Όμως, αρκετοί διπλωμάτες δήλωσαν την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η λύση που επιδιώκουν εφεξής η Γερμανία και το Βέλγιο βασίζεται στη διατήρηση του σημείου εισόδου Μπαμπ αλ Χάουα και την εγκατάλειψη του Μπαμπ αλ Σαλάμ.

Τον Ιανουάριο η Μόσχα, χάρη στο βέτο που είχε ασκήσει στα τέλη Δεκεμβρίου, μπόρεσε να περιοριστεί ο μηχανισμός αυτός σε δύο μεθοριακά περάσματα, από τέσσερα που ήταν προηγουμένως, και για έξι μήνες, ενώ η άδεια γι’ αυτόν ανανεωνόταν ετησίως από τότε που δημιουργήθηκε. «Είμαστε διατεθειμένοι να εργαστούμε 24 ώρες το 24ωρο και καλούμε τους άλλους να σκεφτούν τους εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία που περιμένουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφασίσει για την τύχη τους», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Γερμανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Κριστόφ Χόισγκεν, ο οποίος προεδρεύει τον τρέχοντα μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

ap_20075458442255.jpg

Μαζί με το Βέλγιο, που είναι επίσης κράτος – μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου, η Γερμανία είναι επιφορτισμένη με την ανθρωπιστική πτυχή του συριακού ζητήματος στον ΟΗΕ. Για τα Ηνωμένα Έθνη, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διατήρηση των περασμάτων αυτών είναι κρίσιμης σημασίας, ιδίως ενόψει του κινδύνου που εγκυμονεί η πανδημία της COVID-19, η οποία εξαπλώνεται στην περιοχή.

ap_20105585732840.jpg

Τον Ιούνιο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σε έκθεσή του την παράταση του διασυνοριακού μηχανισμού για ένα έτος περιλαμβάνοντας τουλάχιστον τα δύο σημεία πρόσβασης που χρησιμοποιούνταν ως σήμερα. Μετά το διπλό ρωσοκινεζικό βέτο, μη κυβερνητικές οργανώσεις επέκριναν σφόδρα την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας να πάρει αποφάσεις. Ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης International Rescue Committee Ντέιβιντ Μίλιμπαντ χαρακτήρισε «μαύρη μέρα» για τους Σύρους τη χθεσινή ημέρα και μίλησε για «ντροπή». «Η Ρωσία και οι αντίπαλοί της στο Συμβούλιο (Ασφαλείας) βλέπουν τους διαξιφισμούς αυτούς ως ένα μέσο να κερδίσουν πολιτικούς πόντους ο ένας έναντι του άλλου, αλλά δεν πρόκειται για παιγνίδι», στηλίτευσε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν του κέντρου μελετών International Crisis Group.

 

Μακρόν προς Νετανιάχου: Μην προχωρήσεις σε προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών

Έκκληση για ευρωπαϊκή δημοσιονομική «αλληλεγγύη» απευθύνει ο Εμανουέλ Μακρόν  | ΚΟΣΜΟΣ | antinews.gr

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην προχωρήσει στο σχέδιό του για προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, ένα εγχείρημα που θα έβλαπτε την ειρήνη,σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, ανακοινώθηκε σήμερα από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

«Του υπενθύμισε τη δέσμευση της Γαλλίας υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και του ζήτησε να απόσχει από τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών. Υπογράμμισε πως ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο και θα έθετε σε κίνδυνο τη δυνατότητα για μια λύση δύο κρατών για την εγκαθίδρυση μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το μέγαρο των Ηλυσίων για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, Πέμπτη, οι δύο ηγέτες.

Βάσει της συμφωνίας που συνήφθη ανάμεσα στον Νετανιάχου και τον πρώην αντίπαλό του, τον Μπένι Γκαντζ, η κυβέρνησή τους μπορεί να αποφανθεί σχετικά με την εφαρμογή του αμερικανικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή, το οποίο προβλέπει κυρίως την προσάρτηση από το Ισραήλ της κοιλάδας του Ιορδάνη και εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που το εβραϊκό κράτος κατέχει από το 1967.

Το Παρίσι είχε προειδοποιήσει στα τέλη Ιουνίου το Ισραήλ εναντίον μιας τέτοιας προσάρτησης, η οποία «θα έπληττε» τις σχέσεις του με την ΕΕ, και είχε υπογραμμίσει πως το Παρίσι παραμένει«αποφασισμένο» να αναγνωρίσει, «όταν έρθει η στιγμή», το παλαιστινιακό κράτος.

Την Τρίτη, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αίγυπτος και η Ιορδανία κάλεσαν το Ισραήλ, δια των υπουργών τους επί των Εξωτερικών, να εγκαταλείψει το σχέδιό του.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εκφράσθηκε επίσης εναντίον του σχεδίου, στο οποίο εξάλλου αντιτάσσεται ο αμερικανός υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν.

Κατά την ίδια συνομιλία τους χθες, ο Εμανουέλ Μακρόν «επανέλαβε την απαρέγκλιτη δέσμευση της Γαλλίας υπέρ της ασφάλειας του Ισραήλ και την αποφασιστικότητά της να εργασθεί για τον κατευνασμό των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Εξέφρασε την δέσμευσή του στη φιλία και την εμπιστοσύνη που συνδέουν τη Γαλλία και το Ισραήλ», ανακοινώθηκε από το προεδρικό μέγαρο.

 

Η λιβυκή Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) ανακοίνωσε σήμερα την επανάληψη της παραγωγής και των εξαγωγών πετρελαίουστη Λιβύηέπειτα από σχεδόν έξι μήνες που είχαν σταματήσει εξαιτίας της σύγκρουσης που μαίνεται στη χώρα.

Ένα πρώτο πλοίο επρόκειτο να αρχίσει να φορτώνει αργό στο πετρελαϊκό λιμάνι αλ-Σέντρα, στην ανατολική Λιβύη, ανέφερε η NOC σε ανακοίνωσή της.

Όμως η παραγωγή θα χρειαστεί καιρό για να φθάσει τα προηγούμενα επίπεδά της (περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως) «εξαιτίας των σημαντικών ζημιών στις δεξαμενές και τις υποδομές που προκλήθηκαν από τον παράνομο αποκλεισμό που επιβλήθηκε από τις 17 Ιανουαρίου», διευκρινίζει η εταιρεία.

Ομάδες πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος κυριαρχεί στην ανατολική Λιβύη και σε ένα τμήμα των νότιων περιοχών της χώρας και πραγματοποίησε επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολη που είναι η έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, εμπόδιζαν από τις 17 Ιανουαρίου την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου στις πετρελαιοπηγές και τους σημαντικότερους τερματικούς σταθμούς της χώρας, ζητώντας, σύμφωνα με τις ίδιες, μια δίκαιη κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο, τα οποία διαχειρίζεται η Τρίπολη.

Στην ανακοίνωσή της, η NOC κάνει λόγο για «άρση της ανωτέρας βίας στις εξαγωγές» στη Λιβύη.

Την «ανωτέρα βία» μπορεί να επικαλείται η NOC σε εξαιρετικές συνθήκες και της επιτρέπει να απαλλάσσεται από την ευθύνη σε περίπτωση μη σεβασμού συμβολαίων παράδοσης πετρελαίου.

Ικανοποίηση

Στην ανακοίνωση, ο επικεφαλής της NOC Μούσταφα Σανάλα εκφράζει την ικανοποίησή του για την επανάληψη της πετρελαϊκής παραγωγής.

«Είμαστε επιτέλους πολύ ευτυχείς που μπορούμε να περάσουμε αυτόν τον σημαντικό σταθμό προς την εθνική αποκατάσταση», δηλώνει.

Η NOC είχε κάνει πρόσφατα λόγο για συνομιλίες, «υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και των ΗΠΑ», με προοπτική να επιτραπεί η επανάληψη της παραγωγής, η διακοπή της οποίας έχει προκαλέσει απώλειες άνω των 6,5 δισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με την εταιρεία.

 

Βραζιλία: Ανυπολόγιστη η καταστροφή στο δάσος της Αμαζονίας το πρώτο εξάμηνο του 2020

Η καταστροφή του τροπικού δάσους της Αμαζονίας έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ επιταχυνόμενη κατά 25% κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (INPE) της Βραζιλίας.

Καταστράφηκε δασική έκταση 3.069 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η μεγαλύτερη από τότε που άρχισαν να συγκεντρώνονται τα δεδομένα αυτά, και τον Ιούνιο, μήνα που σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου της ξηρασίας και των πυρκαγιών, σημειώθηκε επίσης ρεκόρ αποδάσωσης καθώς καταστράφηκαν 1.034 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους.