Συρία: Δύο άμαχοι νεκροί από αεροπορικά πλήγματα του Ισράηλ — Αιθιοπία: Ο εμφύλιος «φθάνει» στην πρωτεύουσα. Απομακρύνουν πολίτες ΟΗΕ και χώρες της Δύσης — Ρωσία: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν «πρόβα» πυρηνικής επίθεσης εναντίον μας

Συρία: Δύο άμαχοι νεκροί από αεροπορικά πλήγματα του Ισράηλ

Καπνοί στη Δαμασκό μετά από αεροπορική επιδρομή

Δύο άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ένας άμαχος και έξι στρατιωτικοί τραυματίστηκαν στα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλστην κεντρική Συρία, όπως μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση.

Νωρίτερα, η ίδια πηγή ανέφερε πως ενεργοποιήθηκαν συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας για να αντιμετωπιστεί επίθεση του Ισραήλ στη Χομς.

Η «ισραηλινή αεροπορική επίθεση» έχει στο στόχαστρο τομείς της κεντρικής Συρίας και «η αντιαεροπορική άμυνα αντιδρά», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κανένα σχόλιο από πλευράς Ισραήλ.

Αφότου ξέσπασε το 2011 ο πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα, με λιγοστές εξαιρέσεις από αέρος, εναντίον θέσεων των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ιδίως της σιιτικής ένοπλης παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός σπανίως αναγνωρίζει δημόσια πως διεξάγει επιχειρήσεις στη Συρία· επιβεβαίωσε πάντως νωρίτερα φέτος πως έπληξε τουλάχιστον 50 στόχους στην εμπόλεμη χώρα την περασμένη χρονιά.

Οι αρχές του Ισραήλ διαμηνύουν συχνά πως δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του εβραϊκού κράτους, να στήσει προγεφύρωμα στη συριακή επικράτεια.

 

 

Αιθιοπία: Ο εμφύλιος «φθάνει» στην πρωτεύουσα – Απομακρύνουν πολίτες ΟΗΕ και χώρες της Δύσης

Ο μάχες πλησιάζουν πλέον στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα

Τα Ηνωμένα Έθνη θα απομακρύνουν έως την Πέμπτη τις οικογένειες των ξένων εργαζομένων τους από την Αιθιοπία ενώ μετά τη Γερμανία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και η Γαλλία κάλεσε τους πολίτες της να φύγουν «χωρίς καθυστέρηση» από τη χώρα, καθώς οι μάχες πλησιάζουν πλέον στην πρωτεύουσα, έπειτα από έναν χρόνο πολέμου μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών της βόρειας επαρχίας Τιγκράι.

Εσωτερικό έγγραφο των υπηρεσιών ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), ζητά να οργανωθεί «η συντονισμένη εκκένωση» και να διασφαλιστεί ότι οι οικογένειες των ξένων υπαλλήλων του Οργανισμού θα φύγουν από την Αιθιοπία «το αργότερο μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2021».

Την ίδια στιγμή, η πρεσβεία της Γαλλίας στην Αντίς Αμπέμπα, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τα μέλη της γαλλικής κοινότητας στην Αιθιοπία, τους ζήτησε να φύγουν αμέσως από τη χώρα.

Η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία έχουν καλέσει ήδη τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Αιθιοπία.

Η γαλλική πρεσβεία, τονίζοντας ότι πήρε αυτήν την απόφαση λόγω «της εξέλιξης της στρατιωτικής κατάστασης», θα διευκολύνει την αποχώρηση των Γάλλων πολιτών με εμπορικές πτήσεις, κλείνοντας θέσεις ή, εάν παραστεί ανάγκη, νοικιάζοντας μια πτήση τσάρτερ. Σύμφωνα με την πρεσβεία, στην Αιθιοπία ζουν σήμερα περισσότεροι από 1.000 Γάλλοι.

Ένας εργαζόμενος στην πρεσβεία είπε ότι μπορεί να φύγουν «εθελοντικά» και μέλη του προσωπικού της ή οι οικογένειές τους.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Αμπίι Άχμεντ, ανέπτυξε ομοσπονδιακό στρατό στις αρχές Νοεμβρίου του 2020 στην επαρχία Τιγκράι για να καθαιρέσει τις τοπικές αρχές, που προέρχονταν από το Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Τιγκράι (TPLF).

Η Αντίς Αμπέμπα κατηγορούσε το Μέτωπο ότι αψηφά την κεντρική εξουσία και ότι επιτέθηκε σε στρατιωτικές βάσεις της περιοχής.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, ο Άμπιι Άχμεντ, ο οποίος είχε τιμηθεί με τον Νόμπελ Ειρήνης το 2019, ανακοίνωσε τη νίκη του ομοσπονδιακού στρατού και την κατάληψη της τοπικής πρωτεύουσας, της Μεκέλε. Όμως τον Ιούνιο μαχητές του TPLF ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας και συνέχισαν τις επιχειρήσεις τους προς τις γειτονικές περιφέρειες Αμχάρα και Αφάρ.

Στα τέλη Οκτωβρίου το TPLF ανακοίνωσε ότι κατέλαβε δύο πόλεις-κλειδιά στην Αμχάρα, πλησιάζοντας έτσι στην πρωτεύουσα, κάτι που η κυβέρνηση διαψεύδει.

Οι μαχητές του TPLF, που συμμάχησαν με μια ομάδα ανταρτών της φυλής Ομόρο, η οποία δρα στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, υποστηρίζουν ότι βρίσκονται στη Σέουα Ρόμπιτ, 220 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αντίς Αμπέμπα. Η κυβέρνηση δεν σχολίασε αυτήν την πληροφορία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ορισμένοι αντάρτες έχουν φτάσει στην κοινότητα Νέμπρε Σίνα, 30 χιλιόμετρα πιο κοντά στην πρωτεύουσα από τη Σέουα Ρόμπιτ.

Αξιωματούχοι στην Αντίς Αμπέμπα ανέφεραν σε ενημερωτική συνάντηση που είχαν με διπλωμάτες, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας, στις οποίες περιλαμβάνονται και ομάδες νέων, κινητοποιούνται για να αναλάβουν την ασφάλεια της πρωτεύουσας.

«Η προπαγάνδα και η εκφοβιστική γλώσσα που χρησιμοποιούν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αναιρούνται πλήρως από την ειρηνική κατάσταση στην πόλη, η διπλωματική κοινότητα της οποίας δεν θα πρέπει να ανησυχεί ή να φοβάται» είπε ο Κενέα Γιαντέτα, επικεφαλής της υπηρεσίας ειρήνης και ασφάλειας της Αντίς Αμπέμπα.

Στο μέτωπο ο Άμπιι Άχμεντ

Τη Δευτέρα, ο Άμπιι είπε ότι θέλει να πάει στο μέτωπο για να καθοδηγήσει τους στρατιώτες που συγκρούονται με τους αντάρτες.

«Από αύριο, θα κινητοποιηθώ στο μέτωπο για να οδηγήσω τις ένοπλες δυνάμεις» ανέφερε στο Twitter. «Εσείς που θέλετε να συγκαταλέγεστε στα τέκνα της Αιθιοπίας, τα οποία θα χαιρετίσει η Ιστορία, ξεσηκωθείτε για τη χώρα σήμερα. Να ξανασυναντηθούμε στο μέτωπο» προσέθεσε.

Νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, οι πρόεδροι της Νότιας Αφρικής και της Κένυας, Σίριλ Ραμαφόζα και Ουχούρου Κενιάτα, επανέλαβαν την έκκλησή τους για κατάπαυση του πυρός.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος στην Αιθιοπία, Τζέφρι Φέλτμαν, αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του στην Αντίς Αμπέμπα, εκτίμησε ότι επιτυγχάνεται «πρόοδος» για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης, όμως προειδοποίησε ότι η στρατιωτική «κλιμάκωση» μπορεί να την αποτρέψει.

Πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε τον φόβο ότι υπάρχει κίνδυνος «έκρηξης» στην Αιθιοπία αν δεν βρεθεί μια πολιτική λύση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της λιμοκτονίας στο Τιγκράι λόγω του πολέμου, ενώ χιλιάδες είναι οι νεκροί και περισσότερα από δύο εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι.

 

Ρωσία: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν «πρόβα» πυρηνικής επίθεσης εναντίον μαςΡωσία: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν «πρόβα» πυρηνικής επίθεσης εναντίον μας

Η ετήσια άσκηση της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, Global Thunder, έθεσε φέτος σε δοκιμασία τα βομβαρδιστικά B-52 που μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα (Φωτογραφία αρχείου)U.S. Air Force/Senior Airman Jerreht Harris via AP

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προχώρησαν σε προσομοιώσεις πυρηνικού πλήγματος κατά της Ρωσίας από δύο διαφορετικες κατεθύνσεις, με τα αμερικανικά βομβαρδιστικά να φθάνουν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα.

Η κατηγορία διατυπώνεται σε περίοδο υψηλής έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας με αφορμή την Ουκρανία, με Αμερικανούς αξιωματούχους να εκφράζουν ανησυχίες για πιθανή ρωσική επίθεση στον νότιο γείτονά της.

Το Κρεμλίνο παγίως διαψεύδει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης, εντούτοις οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συλλέξει πληροφορίες, περιλαμβανομένων χαρτών, που καταδεικνύουν μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα -τις οποίες και διαβίβασαν τις τελευταίες ημέρες προς εταίρους τους στο ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα με τη σειρά της κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία για προκλητική και ανεύθυνη συμπεριφορά, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ τροφοδοτούν με όπλα την Ουκρανία, ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία, όπως και ότι το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορά της.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι η Μόσχα έχει διαπιστώσει σημαντική αύξηση της δραστηριότητας των αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών κοντά στα σύνορα της, τα οποία, όπως είπε, έχουν πραγματοποιήσει αυτόν τον μήνα 30 πτήσεις κοντά στη Ρωσία, δηλαδή 2,5 φορές περισσότερές από τις πτήσεις που είχαν πραγματοποιήσει πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο.

Ο Σοϊγκού υπογράμμισε ότι «αυτόν τον μήνα κατά την διάρκεια ασκήσεων Global Thunder των στρατηγικών δυνάμεων των ΗΠΑ, 10 στρατηγικά βομβαρδιστικά έκαναν ασκήσεις προσομοίωσης πυρηνικού πλήγματος κατά της Ρωσίας, στην πραγματικότητα ταυτόχρονα από την δυτική και ανατολική κατεύθυνση».

«Το ελάχιστο σημείο απόστασης από τα κρατικά μας σύνορα ήταν τα 20 χιλιόμετρα» δήλωσε ο Σοϊγκού.

Ρωσία «καλεί» Κίνα απέναντι στις ΗΠΑ

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια βιτνεοδιάσκεψης με τον Κινέζο ομόλογο του, Γουέι Φενγκέ, τονίζοντας ότι οι πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας αποτελούν επίσης απειλή για την Κίνα.

Ο Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε, επίσης, ότι η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας είναι ιδιαίτερα επίκαιρη σε συνθήκες «εντεινόμενης γεωπολιτικής αστάθειας και αύξησης των συγκρούσεων σε διάφορες χώρες του κόσμου», επισημαίνοντας ότι «η Κίνα και η Ρωσία στην διάρκεια πολλών ετών είναι στρατηγικοί εταίροι».

Η Global Thunder, η οποία φέτος έθεσε σε δοκιμασία τα αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 που μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα, είναι η ετήσια άσκηση της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ και έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει και να επιδεικνύει την ετοιμότητα των πυρηνικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*