Συρία «Ήττα» της Τουρκίας: Στρατιώτες αποσύρονται από το Χαλέπι – Ουράνιος «γάμος»! Για πρώτη φορά από τον Μεσαίωνα Δίας και Κρόνος…«ενώνονται»!

Το μέτωπο στη Συρία δεν εξελίσσεται με τον τρόπο που θα ήθελε η Άγκυρα, έπειτα από αναφορές και πληροφορίες για μεγάλη κινητοποίηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Χαλέπι, με στόχο την αποχώρησή τους από στρατηγικής σημασίας οχυρά και σταθμούς παρατήρησης και ελέγχου

Συρία -Νέα «ήττα» για τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως χάνουν τον αποτελεσματικό έλεγχο στο Χαλέπι, κάτι που αποδεικνύεται όχι μόνο από τον μεγάλο αριθμό οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και εξοπλισμού, αλλά και από επιθέσεις που κοστίζουν τις ζωές σε αμάχους.

Όπως ανέφεραν πηγές από τις τοπικές αρχές στο Χαλέπι, από την Τρίτη το πρωί ο τουρκικός στρατός φορτώνει σε οχήματα εξοπλισμό, κάτι που υποδεικνύει την προετοιμασία του για να αποσυρθεί από το τουρκικό παρατηρητήριο στην στρατηγική περιοχή «Rashideen 5» στο Χαλέπι.

Ο Αραβικός Στρατός

Άλλες πηγές που μεταδίδουν τα αραβικά μέσα ενημέρωσης, κάνουν λόγο για περίπου 30 οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την μεταφορά και τη μετακίνηση εξοπλισμού, ενώ φαίνεται πως οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις σταδιακά αποσύρονται από τα παρατηρητήρια τους, σε περιοχές που ελέγχει ο Αραβικός Στρατός της Συρίας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κάτι παρόμοιο συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο τουρκικός στρατός αποσύρθηκε από το παρατηρητήριο τους στην πόλη Μόρεκ. Επίσης, βάσει της συμφωνίας του Σεπτεμβρίου 2018, ο τουρκικός στρατός διαθέτει 12 θέσεις παρατήρησης στη βορειοδυτική Συρία, ωστόσο, προχώρησαν στην εγκαθίδρυση περισσότερων από 50 σημείων παρατήρησης στην περιοχή.

 

Ουράνιος «γάμος»! Για πρώτη φορά από τον Μεσαίωνα Δίας και Κρόνος…«ενώνονται»!

  Δίας

Φέτος, στις 21 Δεκεμβρίου, δηλαδή την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, οι μεγάλοι πλανήτες Δίας και Κρόνος θα πλησιάσουν τόσο πολύ ο ένας τον άλλο που θα μοιάζουν σαν είναι ένας διπλός πλανήτης.

Το θεαματικό αυτό αστρονομικό φαινόμενο είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί στο γήινο νυχτερινό ουρανό μετά τον Μεσαίωνα.

Δίας και Κρόνος… κοντά!

Οι προσεγγίσεις των δύο πλανητών -όπως φαίνονται από το δικό μας πλανήτη – είναι σχετικά αραιές, καθώς συμβαίνουν κάθε 20 περίπου χρόνια. Όμως η φετινή σύζευξη είναι ξεχωριστή, επειδή Δίας και Κρόνος θα έλθουν τόσο κοντά που θα μοιάζουν σαν ένας διπλός πλανήτης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή αστρονομίας Πάτρικ Χάρτιγκαν του Πανεπιστημίου Ράις του Τέξας, την τελευταία φορά που μπορούσαν οι άνθρωποι να δουν κάτι παρόμοιο, ήταν στις 4 Μαρτίου 1226.

Οι δύο πλανήτες προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο στον ουρανό της Γης ήδη από φέτος το καλοκαίρι και στις 21 Δεκεμβρίου θα τους χωρίζει φαινομενικά μόνο το ένα πέμπτο της διαμέτρου της Σελήνης. Εκείνο το βράδυ, τόσο οι δύο πλανήτες όσο και αρκετοί από τους μεγαλύτερους δορυφόρους τους θα είναι ορατοί ταυτόχρονα από τα τηλεσκόπια.

Όσοι προτιμούν να περιμένουν, θα ξαναδούν το κοντινό ζευγάρι Δία και Κρόνου τον Μάρτιο του 2080, ενώ αυτό δεν θα ξανασυμβεί έως το 2400.