Ένας Σύρος στρατιώτηςκαι τρεις φιλοϊρανοί παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν στα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε αργά το βράδυ χθες Τετάρτη το Ισραήλ στην Παλμύρα, στην επαρχία Χομς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση η οποία έχει έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Περί τις 23:34 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) το Ισραήλδιεξήγαγε αεροπορικά πλήγματα εναντίον πύργου τηλεπικοινωνιών και αρκετών παρακείμενων θέσεων κοντά στην Παλμύρα», ανέφερε πηγή προσκείμενη στον στρατό, σύμφωνα με το συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ιχμπαρίγια και το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Τα πλήγματα είχαν στόχο θέσεις φιλοϊρανών και τηλεπικοινωνιακό πύργο στην περιοχή όπου βρίσκεται η αεροπορική βάση T4, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επίθεση είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένας Σύρος στρατιώτης και τρεις παραστρατιωτικοί προσκείμενοι στο Ιράν, η εθνικότητα των οποίων δεν είναι γνωστή ως αυτό το στάδιο. Άλλοι επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις σύροι στρατιώτες, έχουν τραυματιστεί, κατά τη ΜΚΟ.2021-10-14 09:45:522021-10-14 09:45:52
Το SANA και η κρατική τηλεόραση έκαναν νωρίτερα λόγο για έναν στρατιώτη νεκρό και τρεις συναδέλφους του τραυματίες.
Την περασμένη εβδομάδα, πάντα σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ισραηλινή επιδρομή εναντίον θέσεων στην ίδια αεροπορική βάση και στην περιοχή γύρω από αυτήν είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο αλλοδαποί φιλοϊρανοί μαχητές. Το SANA μετέδωσε τότε την πληροφορία ότι τραυματίστηκαν έξι στρατιώτες.
Εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές
Αφότου ξέσπασε το 2011 η ένοπλη σύρραξη στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές, εναντίον θέσεων των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ομάδων, ιδίως της σιιτικής ένοπλης παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Ο ισραηλινός στρατός σπανίως αναγνωρίζει δημόσια πως διεξάγει επιχειρήσεις στη Συρία· επιβεβαίωσε πάντως νωρίτερα φέτος ότι έπληξε τουλάχιστον 50 στόχους στην εμπόλεμη χώρα την περασμένη χρονιά. Το Ισραήλ διαμηνύει συχνά πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του, να στήσει προγεφύρωμα στη συριακή επικράτεια.
Πηγές προσκείμενες σε δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν σημειώσει πως η κλιμάκωση των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στη Συρία από το 2020 εγγράφεται στο πλαίσιο ακήρυκτου πολέμου ο οποίος διεξάγεται με την ανεπίσημη έγκριση των ΗΠΑ.
Ο εξαιρετικά περίπλοκος πόλεμος στη Συρία, ο οποίος ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011 με έναυσμα την καταστολή διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό, έχει στοιχίσει έκτοτε τη ζωή σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους και έχει ξεριζώσει εκατομμύρια άλλους, μετατρέποντάς τους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.
Ιράν: ΗΠΑ και Ισραήλ εξετάζουν «σχέδιο Β’» εάν δεν επιστρέψει στη συμφωνία για τα πυρηνικά
«Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν» για την επιστροφή του Ιράν στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα προειδοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έπειτα από συνάντηση που είχε σήμερα, Τετάρτη, με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιαΐρ Λαπίντ, στην Ουάσινγκτον.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ εξετάζουν «άλλες επιλογές» για να εμποδίσουν την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ανέφεραν αμφότεροι Μπλίνκεν και Λαπίντ χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.
Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές μη διπλωματικές επιλογές που θα μπορούσαν να εξεταστούν, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Associated Press -από ενισχυμένες κυρώσεις έως μυστικές ή στρατιωτικές επιλογές.
«Φτάνουμε σε ένα σημείο στο οποίο η επιστροφή στην τήρηση της [σ.σ. συμφωνίας με το Ιράν] JCPOA δεν θα ανακτήσει από μόνη της τα οφέλη της JCPOA και αυτό γιατί το Ιράν χρησιμοποιεί αυτό το χρονικό διάστημα για να προωθήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με διάφορους τρόπους» δήλωσε ο Μπλίνκεν έπειτα από συνομιλίες με τον Γιαΐρ Λαπίντ και τον ομόλογό τους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Νάχγιαν.
Ανάγκη για σχέδιο Β’
Την ίδια στιγμή, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το ινστιτούτο μελετών Carnegie Endowment for International Peace, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Ρομπ Μάλεϊ δήλωσε ότι θεωρεί πολύ «πιθανό» ότι η Τεχεράνη δεν θα επιστρέψει ποτέ στην πυρηνική συμφωνία JCPΟA και μίλησε ανοιχτά για την ανάγκη για ένα σχέδιο Β’ για να μην επιτραπεί στην Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
«Πιστεύουμε ότι η επιστροφή [στη διεθνή συμφωνία του 2015] θα είναι πάντα η καλύτερη έκβαση. Αλλά είμαστε ρεαλιστές. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον μια μεγάλη πιθανότητα το Ιράν να επιλέξει άλλη πορεία και πρέπει να συνεργαστούμε με το Ισραήλ και με τους άλλους εταίρους μας στην περιοχή» σημείωσε.
Ο Αμερικανός διαπραγματευτής ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ μέσα στις επόμενες ημέρες για να συζητήσει αυτές τις δύο δυνατότητες: Τις «προσπάθειες επιστροφής» στη συμφωνία, αλλά και «ποιες επιλογές έχουμε για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν αν δεν επιστρέψουμε στη συμφωνία».
Η JCPOA που συνήφθη το 2015 μεταξύ του Ιράν αφενός και των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας από την άλλη πλευρά, έδινε στην Ισλαμική Δημοκρατία άρση ενός μέρους των διεθνών κυρώσεων που της επιβλήθηκαν με αντάλλαγμα τη δραστική μείωση του πυρηνικού προγράμματός της.
Αλλά μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων, η Τεχεράνη υποχωρεί ολοένα και περισσότερο από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει βάσει της συμφωνίας για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της.
Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει δηλώσει έτοιμος για επιστροφή στη συμφωνία υπό τον όρο ότι το Ιράν θα επιστρέψει στις δεσμεύσεις του.
Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, μέσω του διαμεσολαβητή των άλλων υπογραφόντων μερών της συμφωνίας, ξεκίνησαν τον Απρίλιο στη Βιέννη με στόχο τη διάσωση της συμφωνίας, αλλά έχουν διακοπεί από την εκλογή του νέου Ιρανού προέδρου τον Ιούνιο. Η νέα ιρανική κυβέρνηση υπόσχεται να επιστρέψει γρήγορα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά δεν έχει ορίσει ακόμη ημερομηνία, προκαλώντας αυξανόμενη ανυπομονησία στην αμερικανική πλευρά αλλά και στην ευρωπαϊκή.
«Κρίσιμη» και όχι «συνήθης» επίσκεψη στο Ιράν του συντονιστή των τριών ευρωπαϊκών συμβαλλόμενων χωρών
Η αναμενόμενη επίσκεψη στην Τεχεράνη από τον συντονιστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας δεν μπορεί να θεωρηθεί «ως συνήθης» δεδομένης της κλιμάκωσης των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων και της καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων από τον Ιούνιο, δήλωσαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης Ενρίκε Μόρα, ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της JPCOA πρόκειται να έχει συνομιλίες την Πέμπτη με μέλη της ομάδας διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά του Ιράν τέσσερις μήνες μετά τη διακοπή των συνομιλιών.
«Η επίσκεψη έρχεται σε μια σημαντική στιγμή» ανέφεραν διπλωμάτες από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, τα ευρωπαϊκά συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας, γνωστά ως Ε3.
«Η κατάσταση στον πυρηνικό τομέα επιδεινώνεται και επιδεινώνεται συνεχώς από τότε» είπαν αναφερόμενοι στον επιταχυνόμενο εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν σε υψηλότερη σχάσιμη καθαρότητα, μια πιθανή πορεία προς την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.
Επαναλειτουργία του προξενείου των ΗΠΑ για τους Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ
Η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να προχωρήσει στο σχέδιό της για την επαναλειτουργία του αμερικανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο των προσπαθειών εμβάθυνσης των σχέσεων με τους Παλαιστίνιους, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μετά από συνάντηση με ομολόγους του από το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Θα προχωρήσουμε με τη διαδικασία ανοίγματος ενός προξενείου στο πλαίσιο της εμβάθυνσης αυτών των σχέσεων με τους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Υπενθυμίζεται πως λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 5 Οκτωβρίου, έγινε γνωστό ότι Ισραηλινοί υπουργοί μετέβησαν πρόσφατα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για να συναντήσουν τον Μαχμούντ Αμπάς, κάτι που συνέβη πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, με στόχο «τη βελτίωση» της ζωής των Παλαιστινίων, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν στο ακανθώδες θέμα της ειρήνευσης.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Μαχμούντ Αμπάς αγνοούσαν ο ένας τον άλλο. Όμως μετά τον Ιούνιο και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ υπό τον Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος τερμάτισε 12 χρόνια κυριαρχίας του Νετανιάχου, τρεις Ισραηλινοί υπουργοί έχουν μεταβεί στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, με πρώτο τον υπουργό Άμυνας, Μπένι Γκαντς, στα τέλη Αυγούστου, γράφει σε ανάλυσή του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Το βράδυ της Κυριακής, 2 Οκτωβρίου, οι υπουργοί Υγείας Νιτζάν Χόροβιτς και Περιφερειακής Συνεργασίας Ισάουι Φρέιζ έπραξαν το ίδιο, με στόχο «να αποκαταστήσουν τις γέφυρες και την εμπιστοσύνη» μεταξύ των δύο πλευρών, όπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή προεδρία.
«Έχουμε μια κοινή αποστολή: Να διατηρήσουμε την ελπίδα για ειρήνευση που θα βασίζεται στη λύση των δύο κρατών» εκτίμησε ο Χόροβιτς, επικεφαλής του αριστερού κόμματος Meretz, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.