Συντριπτικά ποσοστά αποδοκιμασίας του «Μεγάλου Περιπάτου» – Ο Μπογδάνος δεν είναι το άκρο της ΝΔ, είναι η καρδιά της – Στάσσης, Πατέλης, Ηλιάδης: Πρόσωπα και μεθοδεύσεις μιας ακόμη ΑΜΚ με οσμή σκανδάλου 

Με συντριπτικά ποσοστά τάσσονται κατά του διαβόητου «Μεγάλου Περιπάτου» του δήμαρχου Αθηναίων, οι κάτοικοι του κέντρου κι εκείνοι που εργάζονται στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα κοινού που πραγματοποίησε το ΑΠΘ, το 87% των ερωτηθέντων δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από την ποιότητα της παρέμβασης, ενώ το 89% βαθμολόγησε χαμηλά τη σχεδιαστική επάρκεια των παρεμβάσεων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της kathimerini.gr (του Γιώργου Λιάλιου).

Η έρευνα κοινού για την αξιολόγηση του Μεγάλου Περιπάτου πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική μονάδα χωρικού σχεδιασμού και βιώσιμης ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Διονύση Λατινόπουλο, και το Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον καθηγητή Κώστα Μπίθα. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.108 άτομα, μόνο κάτοικοι και «χρήστες» (λ.χ. εργαζόμενοι) της περιοχής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μεταξύ άλλων, διαπιστώνεται:

  •  Η μέση βαθμολογία που έδωσαν οι πολίτες στην ποιότητα της παρέμβασης ήταν 2,72/10, με το 87,8% της βαθμολογίας να κυμαίνεται από 1 έως 5, δηλαδή από καθόλου έως λίγο ικανοποιημένος/η.
  • Η σχεδιαστική επάρκεια αξιολογήθηκε με μέση βαθμολογία 2,4/10, με το 89,4% των απαντήσεων να κυμαίνεται από 1 έως 5.
  • Η ενημέρωση των πολιτών και η ενσωμάτωση των αναγκών τους στον σχεδιασμό αξιολογήθηκε με μέση βαθμολογία ίση με 2,5/10, με το 89,3% των απαντήσεων να κυμαίνεται από 1 έως 5.

 

Ο Μπογδάνος δεν είναι το άκρο της ΝΔ, είναι η καρδιά τηςΗ ώρα των διαγραφών και το ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη... - Newsbomb

Η κυβερνητική σιωπή για την υπόθεση της δημοσίευσης λίστας με νήπια από την ιστοσελίδα meaculpa και την αναπαραγωγή του δημοσιεύματος από τον βουλευτή της ΝΔ Κ. Μπογδάνο, ισοδυναμεί με πλήρη στήριξη. Άλλωστε πέρα από την κεντρική σιωπή, υπήρξαν στιγμιότυπα σαφούς στήριξης, όπως οι παρεμβάσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος στα social media.

Πέρα όμως από το ποινικό ζήτημα της υπόθεσης, που αφορά τη δημοσίευση στοιχείων ανηλίκων χωρίς τη συγκατάθεση γονέων, υπάρχει και το ηθικοπολιτικό σκέλος. Αυτό που αφορά τον κατάφωρο ρατσισμό, ο οποίος κυριαρχεί πλέον, εδώ και χρόνια, στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Το συγκεκριμενοποίησε χωρίς καμία αιδώ ο υφυπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Αγγ. Συρίγος: «είμαι αντίθετος στη δημοσιοποίηση συγκεκριμένων στοιχείων μαθητών», είπε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, αλλά «από την άλλη πρέπει να επισημαίνουμε το πρόβλημα». Προσέξτε, «αντίθετος», έτσι απλά, σε μία ποινικά κολάσιμη πράξη, χωρίς καταδίκη έστω για τα μάτια του κόσμου. Και «από την άλλη» ταυτόχρονα σύμφωνος με όλο το ρατσιστικό πλαίσιο στο οποίο η δημοσίευση αυτή εντάχθηκε.

Είμαστε εντάξει, δηλαδή, με το λοιπό δημοσίευμα του meaculpa, που συνεχίζει να υπάρχει άνευ του καταλόγου νηπίων. Που δηλώνει «σοκαρισμένο», που μιλά για «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και που φυσικά δεν παραλείπει να λιβανίσει τον πρώην ιδιοκτήτη και δημιουργό του site, Μπογδάνο.

Άλλωστε η σύνδεση του πρώην δημοσιογράφου με την ιστοσελίδα που δημιούργησε δεν έχει λήξει. Μπορεί να την παρέδωσε μετά την εκλογή του στον βουλευτικό θώκο, αλλά δεν την παρέδωσε σε κάποιον άγνωστο. Στη σύζυγό του παραδόθηκε, και η ιστοσελίδα συνεχίζει ανελλιπώς από τότε να προβάλλει τον πρώην ιδιοκτήτη της ως τη μοναδική λύση για τα προβλήματα του τόπου, συχνότατα με ρατσιστικούς υπαινιγμούς. Ο Μπογδάνος συνεχίζει να την έχει καρφιτσωμένη στο προφίλ του στο twitter, και η ραδιοφωνική του εκπομπή έχει «όλως τυχαίως» ακριβώς την ίδια ονομασία με την ιστοσελίδα.

Το θέμα είναι ότι ο Μπογδάνος (και το μιντιακό του άλτερ έγκο) δεν είναι ξεκομμένος από τη ΝΔ. Δεν είναι ένα άκρο της, ούτε οι απόψεις του «ξένες προς τη ΝΔ», όπως έλεγε κάποτε η Μαρία Σπυράκη, ανακοινώνοντας την απομάκρυνση του Μπογδάνου από τις εκλογικές λίστες του κόμματος — απομάκρυνση που διήρκεσε μόλις ένα τρίμηνο.

Ο ρατσιστικός φασισμός τον οποίο εκπροσωπεί ο Μπογδάνος, είναι στην καρδιά της ΝΔ και της κυβέρνησης. Τις ίδιες απόψεις με αυτόν εκπροσωπεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, που αρνείται ακόμα και σήμερα το πολλάκις αποδεδειγμένο γεγονός των παράνομων επαναπροωθήσεων που διεξάγει το ελληνικό κράτος στα θαλάσσια και χερσαία του σύνορα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί ανελλιπώς τα κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, «αναμορφώνει» τις διαδικασίες ασύλου και χαρακτηρίζει «ασφαλείς χώρες» την Τουρκία και το Αφγανιστάν ώστε να απελαύνει στο σωρό. Πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν με χίλιες δυσκολίες σε ελληνικό έδαφος κι έπειτα εξαφανίζονται μυστηριωδώς. Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο απόκτησης ιθαγένειας με ερωτήσεις που κυμαίνονται από το αστείο στο παράλογο. Και στηρίζει τοπικούς πολιτευτές που πρωτοστατούν σε αντιμεταναστευτικά πογκρόμ. Για να μην ξεχάσουμε ότι έκανε σημαία «άμυνας των συνόρων» τη δια των όπλων αντιμετώπιση άοπλων ανθρώπων στον Έβρο τον καιρό που πρωτοεμφανιζόταν η πανδημία.

Η φασιστοποίηση αυτή της ΝΔ, φυσικά δεν είναι καινούρια. Όπως θυμίζαμε και χθες, ήταν ο Αντώνης Σαμαράς που, πριν ακόμα ξεκινήσει η Χρυσή Αυγή να ζητά ονόματα «αλλοδαπών νηπίων», μιλούσε για «ανακατάληψη των πόλεων από τους λαθρομετανάστες» και δήλωνε «τέρμα» στην ύπαρξη ξένων παιδιών στα νηπιαγωγεία από το φιλόξενο πλατό του Ν. Χατζηνικολάου.

Όπως δεν είναι και ξεκομμένη η φασιστοποίηση αυτή από το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις ίδιες πρακτικές με την Ελλάδα απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες εφαρμόζουν στα θαλάσσια σύνορά τους η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και στα χερσαία η Βουλγαρία και οι λοιπές χώρες-μέλη στα ανατολικά σύνορα της Ένωσης. Αντιμεταναστευτικό λόγο εκφράζουν και χώρες που δεν αποτελούν εξωτερικό σύνορο της ΕΕ, όπως η Αυστρία. Αλλά και η Μ. Βρετανία, εκτός ΕΕ πλέον, αντιγράφει τις ελληνικές πρακτικές ψηφίζοντας νομοσχέδια επαναπροωθήσεων στη θάλασσα της Μάγχης.

Μέσα σε μία δεκαετία, η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν πλέον ολοκληρώσει τη στροφή προς τα ακροδεξιά, που είχε μεν ξεκινήσει πριν δεκαετίες, αλλά εντάθηκε έπειτα από το 2008 — κάνοντας ακριβώς αυτό που ο καπιταλισμός πάντοτε κάνει στις κρίσεις του. Δημιουργεί Μπογδάνους, και τους φέρνει από το άκρο στο κέντρο του πολιτικού λόγου. Και στρέφει το βλέμμα των πολιτών από τα δικά του εγκλήματα και τις ανεπάρκειές του, στους «μιαρούς ξένους» που είναι ξαφνικά ο κίνδυνος και η «έκτακτη ανάγκη».

Του Ανδρέα Κοσιάρη

 

Στάσσης, Πατέλης, Ηλιάδης: Πρόσωπα και μεθοδεύσεις μιας ακόμη ΑΜΚ με οσμή σκανδάλου 

Δύο πρόσωπα του άμεσου πρωθυπουργικού περιβάλλοντος υποδεικνύουν πηγές της αγοράς ως εμπνευστές των κυβερνητικών μεθοδεύσεων σχετικά με την ΑΜΚ της ΔΕΗ που έδωσαν χώρο στη κερδοσκοπία  με οσμή σκανδάλου πάνω στη μετοχή της ΔΕΗ κατά το 10ήμερο 12-23 Σεπτεμβρίου.

Ο λόγος για τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Αλεξ Πατέλη, που φέρει εις πέρας όλα τα μείζονα εγχειρήματα της κυβέρνησης με τις αγορές καθώς και τον Χάρη Ηλιάδη, επικεφαλής της Goldman Sachs στη Νότια Ευρώπη, πρόσωπο ιδιαίτερα οικείο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που από τότε που η ΝΔ ανέλαβε στην εξουσία, παίρνει όλες τις επενδυτικές δουλειές της κυβέρνησης για λογαριασμό της Goldman: ήταν και είναι  σύμβουλος της κυβέρνησης, της Εθνικής Τράπεζας στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, των περισσότερων τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων, της ΑΜΚ της Πειραιώς, της ΑΜΚ της Alpha Bank, της ΔΕΗ στην πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, της ΑΜΚ της ΔΕΗ…

Σύμφωνα λοιπόν με πηγές της αγοράς, ο Άλεξ  Πατέλης φέρεται ως αρχιτέκτονας της ΑΜΚ της ΔΕΗ, κατά συνέπεια της επιλογής του χρόνου των σχετικών ανακοινώσεων (αμέσως μετά τις θετικές ανακοινώσεις για το υψηλό τίμημα που πρόσφερε η Macquarie για το ΔΕΔΗΗΕ οι οποίες ανέβασαν τη μετοχή) και της κυβερνητικής επιλογής να γίνει παραίτηση του ΤΑΙΠΕΔ από την δυνατότητα συμμετοχής του στην ΑΜΚ, προκειμένου να γίνει,  εμμέσως, η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Το «σύνηθες» στις ΗΠΑ wall crossing που τροφοδότησε τη διεθνή κερδοσκοπία στη μετοχή της ΔΕΗ δεν επιτρέπεται από την ελληνική νομοθεσία 

Ενώ Πατέλης και Ηλιάδης, φωτογραφίζονται, δια της ατόπου αναγωγής,  ως εισηγητές της  καθαρά αμερικανικής διαδικασίας «εμπιστευτικής βολιδοσκόπησης της αγοράς /wall crossing», δηλαδή της εκ των προτέρων εμπιστευτικής ενημέρωσης κάποιων επενδυτικών funds για την επικείμενη ΑΜΚ της ΔΕΗ, που χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια ως «προνομιακή πληροφόρηση» από ορισμένα μεγάλα αμερικανικά χαρτοφυλάκια και επέτρεψε την κερδοσκοπία σε βάρος των ελλήνων μικρομετόχων. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα επισημαίνουν με νόημα πηγές της αγοράς, ότι ενώ στην ανακοίνωση της ΔΕΗ  η εμπιστευτική βολιδοσκόπηση /wall crossing αναφέρεται ως «συνήθης», «συνήθης» είναι  μόνο στις ΗΠΑ όπου εφαρμόζεται με αυστηρούς κανόνες (οι συμμετέχοντες δεσμεύονται με τις υπογραφές τους, ανάλογες ΑΜΚ ολοκληρώνονται μέσα σε ένα- δύο 24ωρα και αν υπάρξει παραβίαση, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παίρνει κεφάλια), αντίθετα, τονίζουν στην ελληνική νομοθεσία πρόβλεψη για wall crossing δεν υπάρχει.

Είναι σημαντικό βεβαίως ότι μετά από τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι θα ξεκινήσει έρευνα κι ότι θα ελέγξει όλους  τους κωδικούς από τους οποίους έγιναν μεγάλες συναλλαγές μετοχών ΔΕΗ την επίμαχη περίοδο, προκειμένου να εξακριβώσει αν υπήρξαν περιπτώσεις αξιοποίησης εμπιστευτικής ή εσωτερικής πληροφόρησης. Όπως εκτιμούσαν όμως στο Documento έγκυρες χρηματιστηριακές πηγές, αν λάβουμε υπόψη ότι η Επιτροπή δεν  κατάφερε να εντοπίσει ανάλογες περιπτώσεις χρήσης προνομιακής πληροφόρησης κατά τις ΑΜΚ της Πειραιώς και της Alpha Bank – ενώ η αγορά βοά ότι υπήρξαν – δεν θα καταφέρει να βρει ούτε αυτή τη φορά, «καθώς  θα έρθει αντιμέτωπη πολύ μεγάλα συμφέροντα και πανίσχυρους παίκτες με ισχυρές διασυνδέσεις».

Νομικές ευθύνες στον Γ. Στάσση και το ΔΣ της ΔΕΗ  

Άλλες πηγές όμως, υποδεικνύοντας ως κομβικό το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία δεν παρείχε στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ τη δυνατότητα εμπιστευτικής βολιδοσκόπησης της αγοράς/wall crossing, άρα ο κ. Γιώργος Στάσσης δεν νομιμοποιούνταν να κάνει ό,τι έκανε, θεωρούσαν ότι για πρώτη φορά υπάρχουν σοβαρά περιθώρια για άσκηση έγκλησης κατά του κ. Στάσση και του ΔΣ της ΔΕΗ,  που ακολούθησαν μια εκ του νόμου μη επιτρεπτή διαδικασία, σε βάρος των μετόχων τους.

Ανεξαρτήτως των διαδικασιών απόδοσης ευθυνών που ελπίζεται αυτή τη φορά κάτι να βγάλουν, η ουσία είναι ότι οι χειρισμοί σχετικά με την ΑΜΚ της ΔΕΗ έχουν ενοχλήσει πολύ το προσκείμενο στη ΝΔ επενδυτικό κοινό και μάλιστα όχι μόνον όσους έχασαν λεφτά από τη μετοχή της που απώλεσε σε μια βδομάδα το 20% της αξίας της αλλά την πλειοψηφία των ασχολούμενων με το Χρηματιστήριο.

Δις εξαμαρτείν με unfair play σε βάρος Δημοσίου και μικρομετόχων, από την κυβέρνηση της ΝΔ  

Αιτία της ενόχλησης είναι ότι γίνεται ευρέως αντιληπτό πως αν και η ΑΜΚ της ΔΕΗ δεν θα γίνει με τους απολύτως ληστρικούς όρους που έγινε λίγους μήνες νωρίτερα η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς  σε βάρος των ελλήνων μικρομετόχων και του ελληνικού Δημοσίου, εν τούτοις ενέχει κι αυτή κάτι το ληστρικό. Με δυο λόγια, όπως πολλοί μέτοχοι αναφέρουν σε σχόλια τους στο capital και άλλες χρηματιστηριακές ιστοσελίδες, μια φιλελεύθερη κυβέρνηση και μια έντιμη εταιρική διοίκηση της ΔΕΗ, προσηλωμένες στο fair play, θα περίμεναν κάποιο διάστημα να αφομοιώσει η τιμή της μετοχής την άνοδο λόγω του πώλησης του 49% του ΔΕΔΗΗΕ και μετά θα προχωρούσαν στην ΑΜΚ. Διότι απλά όταν η αγορά αποτιμά 2,13 δις ευρώ το 49% του ΔΕΔΗΗΕ χωρίς δικαιώματα διοίκησης και 2,4 δις ευρώ ολόκληρη η ΔΕΗ, με τον 51% του ΔΕΔΗΗΕ μέσα και δικαιώματα διοίκησης, τα «αφεντικά» δεν βγαίνουν να πουλήσουν «κοψοχρονιά» αλλά περιμένουν.

Με την επιλογή τους ωστόσο να προχωρήσουν άμεσα σε ΑΜΚ και αρχίζοντας την εμπιστευτική βολιδοσκόπηση των funds αμέσως μετά την ανακοίνωση των θετικών νέων για τη τιμή που πρόσφερε η Macquarie, ΔΕΗ και κυβέρνηση υπέκλεψαν το λιγότερο ένα 30%, ίσως και 40% από την αξία των νυν μετοχών, Δημοσίου και μικρομετόχων,  χωρίς κανέναν ορατό λόγο (γιατί ρευστότητα θα συνεχίσει να υπάρχει άφθονη στην αγορά ως το Μάρτιο του 2022 τουλάχιστον), υπέρ των νέων επενδυτών.  (Κι όλα αυτά χωρίς να ανοίξει καθόλου η μεγάλη συζήτηση για την υπερπολλαπλάσια πραγματική αξία της ΔΕΗ και τα πραγματικά κόστη των εργοστασίων και των υποδομών της).

Έκρηξη οργής για τη φιλελεύθερη κυβέρνηση που «γκρέμιζε» το χρηματιστηριακό δείκτη

Κι αυτό ακριβώς είναι που κατά γενικά ομολογία αποτιμά η πτώση της μετοχής της ΔΕΗ από την περασμένη Πέμπτη αλλά και η πτώση ολόκληρου του χρηματιστηριακού δείκτη.  Όποιος μπει μάλιστα να διαβάσει τα σχόλια των μελών στο χρηματιστηριακό φόρουμ του capital, θα δει να ξεχειλίζει το κύμα οργής που ξεσήκωσαν οι χειρισμοί σχετικά με την ΑΜΚ, αφού περισσεύουν οι ύβρεις  («αλήτες» «λαμόγια»), κατά του πρόεδρου της ΔΕΗ, τα κατηγορώ για τη «φιλελεύθερη υποτίθεται κυβέρνηση που οι επενδυτές περίμεναν για να ανέβει το χρηματιστήριο αλλά προωθεί ληστρικές ΑΜΚ και καίει όλες τις καλές ειδήσεις», ο θυμός  «για τις αποφάσεις που παίρνονται από την κυβέρνηση και αντί να είναι προς το συμφέρον των πολλών μετόχων, είναι των ολίγων (μετρημένων στα δάχτυλα)», τα καυστικά σχόλια για τους «δημοσιογράφους που κάνουν ότι δεν βλέπουν τι γίνεται στη μετοχή ΔΕΗ» αλλά και την αδράνεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που δεν καταφέρνει να βρει τρόπο να προστατεύσει τους μετόχους σε όλες αυτές τις νέου τύπου ΑΜΚ που έρχονται από την Αμερική και καταστρατηγούν, λιγότερο ή περισσότερο, τα δικαιώματα των παλαιών μετόχων.

Μαριάννα Τόλια