Συντάξεις: «Τσεκουράτος» Σταϊκούρας για αναδρομικά και έκτακτο επίδομα! — Συνταξιούχοι: Οργή για την υπερφορολόγηση των αναδρομικών

Σταϊκούρας σε Ecofin: Οι 13 βασικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. - Νομοθετική Επικαιρότητα

Όσοι πήραν άτοκα αναδρομικά υποχρεώνονται σε αναδρομική φορολόγηση, ενώ το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ θα το λάβει μόλις ένας στους τέσσερις συνταξιούχους!

Τελικά οι συνταξιούχοι θα… βάλουν και από την τσέπη τους! Αυτό είναι το συμπέρασμα μετά τη χθεσινή συνάντηση των συνταξιουχικών οργανώσεων με τον υπουργό Οικονομικών, καθώς όσοι έλαβαν άτοκα αναδρομικά υποχρεώνονται τώρα σε αναδρομική φορολόγηση, ενώ το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ θα το λάβει μόλις ένας στους τέσσερις χαμηλοσυνταξιούχους. Και αυτό καθώς οι δικαιούχοι δεν πρέπει να έχουν τελικά απολαβές κύριας σύνταξης μεγαλύτερες από 450 ευρώ.

Στη χθεσινή συνάντηση των συνταξιούχων με τον Χρ. Σταϊκούρα η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη, καθώς οι απαντήσεις του υπουργού Οικονομικών προκάλεσαν την οργή των συνταξιούχων, ειδικότερα όσον αφορά στο θέμα της αναδρομικής φορολόγησης των αναδρομικών.

«Δεν είναι δυνατόν να μη φορολογηθείτε, είναι ειλημμένη απόφαση» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των συνταξιούχων που τον κατηγόρησαν για αναλγησία, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Χορηγείτε άτοκα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, όταν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που επιβάλλουν έντοκη επιστροφή ποσών και μάλιστα με ετήσιο τόκο 6%, και τους ζητάτε να φορολογηθούν με τεράστια ποσοστά επιπλέον για ποσά που έλαβαν με πέντε έτη καθυστέρηση”…

Ξεχάστε τη 13η σύνταξη

Όσον αφορά το έκτακτο επίδομα, οι συνταξιούχοι σημείωσαν ότι με την απόφαση της κυβέρνησης το έκτακτο επίδομα θα το λάβουν τελικά “οι πλέον φτωχοί από τους φτωχούς”… Όλοι οι συνταξιούχοι χρειαζόμαστε οικονομική ενίσχυση, καθώς η ακρίβεια χτυπάει και τους συνταξιούχους των 600 – 700 – 800 – 900 ευρώ, που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα”…

Να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι ζήτησαν από τον Χρ. Σταϊκούρα να επιστρέψει η 13η σύνταξη, που περικόπηκε από τη σημερινή κυβέρνηση. Ωστόσο ο υπουργός ισχυρίστηκε πως η 13η σύνταξη, που θεσμοθετήθηκε διά νόμου από την προηγούμενη κυβέρνηση, θα δινόταν μία και μοναδική φορά.

“Τον παραπέμπουμε στο άρθρο του νόμου που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2019 (Ν. 4611/19 άρθρο 120)” σημείωσαν οι συνταξιούχοι, τονίζοντας ότι “ή λέει συνειδητά ψέματα ο κ. υπουργός ή δεν γνωρίζει τη διάταξη που το ίδιο του το κόμμα, για ψηφοθηρικούς λόγους, ψήφισε, το 2019, και στη συνέχεια, όταν έγινε κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, με τον Ν. 4670/20 αρ. 47, επί της ουσίας την κατάργησε”.

Οι συνταξιούχοι διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν απαιτώντας από την κυβέρνηση “α) να ψηφίσει διάταξη για τη μη φορολόγηση των συγκεκριμένων αναδρομικών, να επιστρέψει σε όσους έχουν ήδη φορολογηθεί με τροποποιητικές δηλώσεις τα χρήματά τους ή να συμψηφίσει τα συγκεκριμένα ποσά με επερχόμενα χρέη, β) να επαναφέρει την κατηργημένη διάταξη του Ν. 4611/19 άρθρο 120 για την 13η σύνταξη και να μη μοιράζει επιδόματα πείνας”.

 

Συνταξιούχοι: Οργή για την υπερφορολόγηση των αναδρομικώνΣυνταξιούχοι: Οργή για την υπερφορολόγηση των αναδρομικών

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για ειλημμένη απόφαση.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας δεκάδες συνταξιούχοι, διαμαρτυρόμενοι για τη φορολόγηση των αναδρομικών. Ωστόσο, η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα απέβη άκαρπη.

Η κινητοποίηση, που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και στην οποία συμμετείχαν άλλες 10 συνταξιοδοτικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για ειλημμένη απόφαση τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατό να μην φορολογηθείτε»!

Η πλευρά των συνταξιούχων απάντησε ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που επιδικάζουν έντοκα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, ενώ η κυβέρνηση πριν από ένα έτος, τα κατέβαλλε άτοκα.

Πρόσθεσε δε ότι είναι υπέρογκη η φορολόγηση που φτάνει έως και το 55% σε κάποιες περιπτώσεις.

Συζήτηση έγινε και για το ζήτημα της καταβολής του επιδόματος. Ο υπουργός Οικονομικών, φαίνεται να παραδέχτηκε, εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν θα λάβουν την επιδότηση, όσοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη μεγαλύτερη των 450 ευρώ, για να εισπράξει εκ νέου την αντίδραση των συνταξιούχων.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, το «παρών» έδωσαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, Θεανώ Φωτίου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Τρύφων Αλεξιάδης.

Συνταξιούχοι – Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΝΔΙΣΥ

Ανένδοτος ο Σταϊκούρας για τη φορολόγηση των συνταξιούχων – Δεν ξεχνάμε…

«Δεν είναι δυνατόν να μην φορολογηθείτε»! Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των συνταξιούχων, για το θέμα των αναδρομικών τους. Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε προς όλους τους τόνους ότι η φορολόγηση των αναδρομικών είναι «ειλημμένη απόφαση»!!

Ξέχασε όμως ότι οι συνταξιούχοι εδώ και μία δεκαετία δεν έχουν λάβει τα αναδρομικά τους από περικοπές που η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε περικόψει. Ξέχασε ότι όταν πέρσι η Κυβέρνηση της οποίας ο ίδιος είναι «τσάρος της Οικονομίας», χορήγησε αναδρομικά στους συνταξιούχους, άτοκα! Όταν οι πέντε εκπρόσωποι των συνταξιούχων του θύμισαν αυτή τη… μικρή λεπτομέρεια, έσπευσε να δηλώσει αναρμόδιος…

Οι συνταξιούχοι όμως κύριε Σταϊκούρα έχουν μνήμη. Δεν ξεχνούν. Θυμούνται ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δηλώσει πως θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις. Πώς λοιπόν χορηγείτε άτοκα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, όταν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που επιβάλλουν έντοκη επιστροφή ποσών και μάλιστα με ετήσιο τόκο 6%; Και σαν να μην έφτανε αυτό,  τους ζητάτε να φορολογηθούν με τεράστια ποσοστά επιπλέον, για ποσά που έλαβαν με πέντε έτη καθυστέρηση. Πόση αναλγησία πια…!

Η συνάντηση όμως είχε και άλλα «καυτά θέματα» προς συζήτηση.

Ενημερώνουμε λοιπόν το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας ότι:

Ο Υπουργός Οικονομικών, παραδέχεται ότι το επίδομα που θα χορηγηθεί από την κυβέρνηση (250 ευρώ), θα το λάβουν μόνο εκείνοι που έχουν κύρια σύνταξη έως 450 ευρώ. Δηλαδή οι πλέον φτωχοί από τους φτωχούς! Ευχαριστούμε τον κύριο Σταϊκούρα που μας δικαιώνει, αλλά το θέμα μας δυστυχώς δεν είναι αυτό: Θέλουμε να λάβουν ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, οικονομική ενίσχυση. Η ακρίβεια χτυπάει και τους συνταξιούχους των 600 – 700 – 800 – 900 ευρώ κλπ. Οι συνταξιούχοι σήμερα δεν μπορούν να ζήσουν, κύριοι…

Ακόμα περισσότερο όμως οι συνταξιούχοι απαιτούν να επιστρέψει η 13η σύνταξη την οποία και έθεσαν στον Υπουργό. Μια σύνταξη που περικόπηκε από τη σημερινή κυβέρνηση. Κάτι όμως που ο κ. Σταϊκούρας, έχει ξεχάσει!

Και όμως ειπώθηκε και αυτό. Ότι η 13η σύνταξη, που θεσμοθετήθηκε δια νόμου από την προηγούμενη κυβέρνηση θα δινόταν μία και μοναδική φορά(τοποθέτηση Υπουργού). Τον παραπέμπουμε λοιπόν στο ανάλογο

άρθρο του νόμου που ψηφίστηκε το Μάιο του 2019 (ν.4611/19 άρθρο 120). Ή λέει συνειδητά ψέματα ο  Υπουργός ή δεν γνωρίζει την διάταξη που το ίδιο του το κόμμα για ψηφοθηρικούς λόγους ψήφισε το 2019 και στη συνέχεια, όταν έγινε κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία με τον ν.4670/20 αρ. 47, επί της ουσίας το κατήργησε επί Υπουργίας Γ. Βρούτση. Εκεί θα διαπιστώσει την πραγματικότητα, αλλά και τη φαυλότητα των λεγομένων του, τη στιγμή που ο ν.4611/19 μιλούσε ότι κάθε Μάιο θα δινόταν η 13η σύνταξη!

Οι συνταξιούχοι όμως, δεν σταματούν εδώ. Δεν θα υποχωρήσουν αν δεν δικαιωθούν. Συνεχίζουμε και ζητάμε από την κυβέρνηση α) να ψηφίσει διάταξη για τη μη φορολόγηση των συγκεκριμένων αναδρομικών, να επιστρέψει σε όσους έχουν ήδη φορολογηθεί με τροποποιητικές δηλώσεις τα χρήματά τους ή να συμψηφίσει τα συγκεκριμένα ποσά με επερχόμενα χρέη, β) να επαναφέρει την κατηργημένη διάταξη του 4611/19 άρθρο 120 για την 13η σύνταξη και να μην μοιράζει επιδόματα πείνας.  Η σημερινή συγκέντρωση ήταν μόνο η αρχή. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, όση αναλγησία και αν συναντήσουμε από τη σημερινή κυβέρνηση του ψεύδους, των περικοπών και των επιδομάτων «πείνας».

Διεκδικούμε δικαίωση, απαιτούμε σεβασμό και έχουμε αξιοπρέπεια!