Συντάξεις: Κλείδωσε έκτακτη πληρωμή — Επίθεση ΔΑΠ Νομικής σε Κεραμέως με σκληρή γλώσσα: “Πούλησε την ψυχή της για μία θέση στο Υπουργείο”

Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ για την εβδομάδα 27-31 Δεκεμβρίου - ΤΑ ΝΕΑ

Σταδιακά και ανα εβδομάδα θα εντάσσονται στην διαδικασία εκκαθάρισης και τα υπόλοιπα τ. Ταμεία

Συντάξεις: Προσαύξηση στην σύνταξή τους και αναδρομικά θα δουν περίπου 50.000 συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση, έως το τέλος Νοεμβρίου.

Οι πρώτες πληρωμές, όπως αναφέρουν στο insider.gr αρμόδιες πηγές του ΕΦΚΑ, θα γίνουν στο τέλος Ιουλίου και θα αφορούν τις μεγαλύτερες κατηγορίες συνταξιούχων με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.

Σταδιακά και ανα εβδομάδα θα εντάσσονται στην διαδικασία εκκαθάρισης και τα υπόλοιπα τ. Ταμεία.

Το νέο λογισμικό υπολογισμού των συντάξεων με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης ξεκινά σε πρώτη φάση να υπολογίζει τις νέες συντάξεις διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης που εκδίδονται απο τώρα και μετά.

Σε δεύτερη φάση, εντός Ιουλίου, θα ξεκινήσει η εκκαθάριση των συντάξεων παράλληλης ασφάλισης που έχουν εκδοθεί με τον ν. 4387/2016 και στη συνέχεια θα αποδοθούν οι αντίστοιχες αυξήσεις και τα αναδρομικά στους δικαιούχους. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός 5μήνου (έως το τέλος Νοεμβρίου 2022).

Οι πληρωμές των αναδρομικών θα γίνουν σταδιακά και όχι ταυτόχρονα σε όλους τους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση, καθώς το ποσό που οφείλει ο ΕΦΚΑ από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 και είναι αρκετά μεγάλο.

Συντάξεις: Διπλές εισφορές

Όσοι ασφαλισμένοι αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 (ν. Κατρούγκαλου) και πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία, λάμβαναν την σύνταξή τους από το κύριο ταμείο τους (τέως ΙΚΑ ή τέως ΕΤΑΑ), αλλά δεν είχαν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από το δεύτερο ταμείο.

Συντάξεις: Οι διπλές εισφορές τους από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν με δύο τρόπους:
να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη

να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης (από το 2017 και μετά) κι έτσι, η ανταποδοτική τους σύνταξη να υπολογιστεί με υψηλότερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες: τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και τέως ΕΤΑΑ με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.

«Με την λειτουργία του λογισμικού και την εκκαθάριση που ακολουθεί κλείνει μια ακόμη εκκρεμότητα του ΕΦΚΑ και παράλληλα αντιμετωπίζεται ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορούσε χιλιάδες συνταξιούχους. Οι συντάξεις με διαδοχικό και παράλληλο χρόνο ασφάλισης θα εκδίδονται πλέον χωρίς αποκλίσεις και παράλληλα χιλιάδες συνταξιούχοι που περιμένουν για χρόνια την απαιτούμενη προσαύξηση θα την δουν στους λογαριασμούς τους με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης εντός 5μήνου» τονίζει ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής.

Γ. Γεραπετρίτης: Ο λόγος που η κυβέρνηση δεν θα δώσει αναδρομικά σε εκείνους που δεν είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη
Το «γιατί» η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει επικουρικές και δώρα σε εκείνους τους συνταξιούχους που δεν είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, επικαλούμενος τις τότε κυβερνητικές αποφάσεις και ανακοινώσεις, αλλά και το σκεπτικό τής δικαστικής απόφασης που είδε την Τρίτη το φως της δημοσιότητας.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και ξεκινώντας από τη θέση αρχής ότι «η κυβέρνηση συμμορφώθηκε και συμμορφώνεται με κάθε απόφαση διοικητικών δικαστηρίων», εν συνεχεία θύμισε πώς προέκυψε το ζήτημα:

«Το 2020 εκδίδεται απόφαση, η οποία αναγνωρίζει αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων του Δημοσίου. Η κυβέρνηση κρίνοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το σώμα των συνταξιούχων που έχει υποφέρει πολύ κατά τη διάρκεια των μνημονιακών περιόδων, έρχεται και εκτείνει την καταβολή των αναδρομικών σε όλους για τις κύριες συντάξεις, ακόμη και σε εκείνους που δεν είχαν προσφύγει». Συνεπώς, «μολονότι δεν υπήρχε απόφαση, αποδίδει τα αναδρομικά και στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα». Οι παροχές εκείνες «κόστισαν στο ελληνικό Δημόσιο το 2020 περίπου 1,4 δισ. Ως μη οφείλαμε από δικαστική απόφαση, ήλθαμε και επεκτείναμε σε όλους τους συνταξιούχους για τις κύριες συντάξεις».

Σήμερα, συνέχισε, εγείρεται το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων και των δώρων. «Στη ρύθμιση του 2020 είχαμε πει σαφώς -και αυτό είναι καταγεγραμμένο εντός του νόμου- ότι αποδίδονται αυτές οι κύριες συντάξεις σε όλους […] δεν θα αποδοθούν οι επικουρικές και τα δώρα, ει μη μόνον σε εκείνους, οι οποίοι είχαν προσφύγει».

Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Επικρατείας επικαλέστηκε και τη δικαστική απόφαση που δημοσιοποιήθηκε μόλις, και η οποία «αναφέρει ρητώς ότι η λογική της περικοπής των αναδρομικών για τις επικουρικές και τα δώρα ήταν ένα λογικό αντιστάθμισμα, επειδή σε αυτούς κατεβλήθησαν άμεσα όλα τα ποσά που αφορούσαν στις κύριες συντάξεις. Το δικαστήριο βρίσκει εύλογη και δίκαιη την τότε κρίση να καταβληθούν αυτά τα αναδρομικά ύψους 1,5 δισ. περίπου», ανέφερε επίσης. Η κυβέρνηση υπολόγισε εξάλλου ότι εάν έδινε επικουρικές και δώρα σε όλους, δηλαδή και σε εκείνους που δεν είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, τότε θα απαιτείτο ένα επιπλέον ποσό 2,5 δισ., σημείωσε κλείνοντας.

 

Επίθεση ΔΑΠ Νομικής σε Κεραμέως με σκληρή γλώσσα: “Πούλησε την ψυχή της για μία θέση στο Υπουργείο” Επίθεση ΔΑΠ Νομικής σε Κεραμέως με σκληρή γλώσσα: “Πούλησε την ψυχή της για μία θέση στο Υπουργείο”

Σκληρή επίθεση στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για το νομοσχέδιο, που καταργεί τις φοιτητικές παρατάξεις, από την ΔΑΠ – ΝΔΦΚ Νομικής Αθηνών.

Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κατά της υπουργού Παιδείας, λέγοντας ότι «πούλησε την ψυχή της για μία θέση στο υπουργείο».

Αναφέρεται σε «τροχονόμους συμφερόντων» και «θλιβερά φερέφωνα» και τονίζει: «Μόνοι μας και όλοι τους. Εμείς με τη ΔΑΠ, αυτοί με την «εξουσία». Εμείς με τους φοιτητές, αυτοί με τα συμφέροντα. Εμείς στα αμφιθέατρα, αυτοί στα υπουργεία».

Η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ Νομικής χαρακτηρίζει τη «θεσμοθέτηση φοιτητικών εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο» ως μέτρο «βαθιά αναχρονιστικό» και τονίζει ότι «η κάποτε δυναμικότερη πολιτική νεολαία είναι πλέον ανύπαρκτη, διαλυμένη από την προηγούμενη ηγεσία της στα εξ ων συνετέθη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση: