Συνεχίζουν να διαλύουν το ΕΣΥ ενώ ο Μητσοτάκης στήνει “φιέστες” για την “Ελλάδα 2.0” – Τώρα…εκκενώνουν το Μάτι: Ξεσπιτώνουν πυρόπληκτους που φιλοξενούνται στο ΚΑΑΥ του Αγ.Ανδρέα

Αποκλειστικά covid νοσοκομείο και το Θριάσιο, χωρίς ούτε μία κλίνη νοσηλείας χιλιάδες κάτοικοι της Δυτ.Αττικής

Την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο για το…rebranding της Ελλάδας, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, με τίτλο “Ελλάδα 2.0”, επαναλαμβάνοντας τις προεκλογικές υποσχέσεις για νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις σαν να είναι πρωθυπουργός μίας χώρας που δεν έχει χτυπηθεί η κοινωνία και η οικονομία της από την πανδημία, σαν να μην έχει σαρωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας από την επέλεαση του κορονοϊού και από την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης από μία κυβέρνηση που αποφεύγει σαν το διάολο το λιβάνι να προχωρήσει σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωνε άλλο ένα βήμα στην μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα “μίας νόσου” κάνοντας και το Θριάσιο νοσοκομείο, το μοναδικό στη Δυτική Αττική, σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά covid.

«Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για μετατροπή του Θριασίου νοσοκομείου – μοναδικού στη Δ. Αττική – σε νοσοκομείο αποκλειστικά για νοσηλεία ασθενών με COVID, οδηγεί στο να μείνουν δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι, χωρίς ούτε μία διαθέσιμη κλίνη για τη νοσηλεία ασθενών με άλλες παθήσεις», κατήγγειλε το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο, μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας.

Οι εργαζόμενοι μάλιστα εξήγγειλαν στάση εργασίας για την Πέμπτη από τις 11:00 έως τις 15:00 και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Την Παρασκευή στις 18:30 καλούν σε Συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα.

Οι ίδιοι κάνουν λόγο για παραβίαση υγειονομικών πρωτοκόλλων, για τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και για «επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας περισσότερων των 120 ασθενών με covid-19».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο καταγγέλλουν ότι «στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, αν και παραμένουν κενές 46 οργανικές θέσεις προσωπικού, μετακινούν γιατρούς για εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων. Το Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου στελεχώνεται μόνο από 6 γιατρούς και ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό. Στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, αν και προβλέπονται 11 οργανικές θέσεις γενικών γιατρών, έχουν απομείνει μόνο 2 μόνιμοι και 1 επικουρικός».

Τέλος αναφορικά με τις εξαγγελίες Κικίλια για εμπλοκή των ιδιωτικών κλινικών στη μάχη ενάντια στην πανδημία με μεταφορά non-covid περιστατικών, τονίζουν ότι «διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ και η κυβέρνηση συνεχίζει τα “παζάρια” με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών για να τους εξασφαλίζει νέα “πελατεία” και σίγουρα κέρδη».

H ανακοίνωση των εργαζομένων στο νοσοκομείο:

 

Τώρα…εκκενώνουν το Μάτι: Ξεσπιτώνουν πυρόπληκτους που φιλοξενούνται στο ΚΑΑΥ του Αγ.Ανδρέα – “Με λύπη διαπιστώνουμε ότι πολύ γρήγορα ξεχάστηκαν οι υποσχέσεις…”

Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε  ο στρατός παραμονές των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, στους πυρόπληκτους στο Μάτι. Συγκεκριμένα,  όσοι φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του ΚΑΑΥ  του Αγίου Ανδρέα ενημερώθηκαν ότι πρέπει να αποχωρήσουν  από τα δωμάτια μέχρι τέλη Απριλίου.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Σας γνωρίζουμε οτι παρήλθαν δύο και πλέον έτη από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι Αττικής.

Η Στρατιωτική Υπηρεσία εκτίμησε οτι η παρασχέθεισα υποστήριξη προς τους πληγέντες υπήρξε εξαιρετικά σημαντική, ιδιαίτερα την πρώτη περίοδο μετά την καταστροφή. Σημειώνεται οτι το μέγεθος αυτής της προσφοράς υπερέβη κάθε άλλη παρόμοια δράση της Υπηρεσίας στο παρελθόν, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Προσφοράς.

Κατόπιν των παραπάνω, αποφασίστηκε οι διαμένοντες στα Μοτέλ του ΚΑΑΥ Αγ. Ανδρέα, όπως παραδώσουν τα διατιθέμενα σε αυτούς οικήματα, το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία και είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, 15 οικογένειες που δεν έχουν εναλλακτικές επιλογές, θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Οι περισσότεροι από αυτούς δε δικαιούνται καν επίδομα ενοικίου. Οι κάτοικοι ζητούν μια μικρή παράταση προκειμένου να μπορέσουν να βρουν άλλο κατάλυμα ή να ολοκληρωθούν οι εργασίες των καμένων σπιτιών τους.

Μας λένε να πάμε κάπου αλλού, χωρίς να ξέρουμε που. Δηλαδή εμείς να βγούμε να ψάχνουμε σπίτι που? Και τα χρήματα για όλους μας δυστυχώς μας χρειάζονται, δε μας περισσεύουν… Έχουμε συντάξει μια επιστολή προς το Δήμο και προς όλους τους αρμόδιους. Δε ξέρουμε τι να κάνουμε. Είμαστε σε απόγνωση” δήλωσε στην εκπομπή του MEGA ,ο κ. Νίκος, ένας από τους πυρόπληκτους.

Σύμφωνα με το militaire.gr, η επιστολή των πυρόπληκτων, στην οποία μεταξύ άλλων ζητούν να παρέμβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η εξής:

Η επιστολή:

ΕΠΕΙΓΟΝ
ΠΡΟΣ : Δημάρχους: Μαραθώνα Πυρόπληκτοι διαμένοντες στο ΚΑΑΥ
κ. Στέργιο Τσίρκα & Αγίου Ανδρέα του ΓΕΣ, ΤΚ 19005
Ραφήνας κ.Εύαγγ. Μπουρνούς

Εκπρόσωπος: Αμαλία Γιασεμή

ΚΟΙΝ :Αξιότιμους: Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Αρχηγό Αξιωμ. Αντιπολίτευσης κ.Αλέξη Τσίπρα, ΥΕΘΑ κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, Υπ.Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή, Υπ. Εσωτερικών κ. Μαυρουδή Βορίδη, ΥΦΕΘΑ κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, κ.Δκτή ΚΑΑΥ

ΘΕΜΑ : Τελεσίγραφο Αποπομπής-Έξωσης των Διαμενόντων στο ΚΑΑΥ/ΓΕΣ Πυρόπληκτων της Φωτιάς της 23ης Ιουλίου 2018

ΣΧΕΤ: Η από 22/3/2021 Επιστολή Διοικητή ΚΑΑΥ προς τους διαμένοντες στο ΚΑΑΥ πυρόπληκτους για εκκένωση των οικημάτων διαμονής μας.

Αξιότιμοι Κύριοι,

Στις 24/3/21, παραμονή της Εθνικής Εορτής, οι φιλοξενούμενοι πυρόπληκτοι στο Μοτέλ του ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα , λάβαμε τη σχετική επιστολή του Διοικητή (ανυπόγραφη χωρίς πρωτόκολλο & σφραγίδα) με την οποία μας ζητείται υπό τύπου ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟΥ, να παραδώσουμε τα δωμάτια στα οποία διαμένουμε από το 2018, μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, θέτοντας μας καταληκτική προθεσμία 30 ημερών (τέλος Απριλίου) για την εκκένωση των δωματίων, δηλ. εντός της Μεγάλης Εβδομάδας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας και αυστηρής καραντίνας.

Η αποσταλείσα από τον κ. διοικητή επιστολή έξωσή μας ουδόλως έλαβε υπόψη ότι ανάμεσα μας υπάρχουν άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, ΑΜΕΑ, συγγενείς θυμάτων της πυρκαγιάς, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, υπερήλικες με πενιχρή σύνταξη, άνεργοι, οικογένειες σε ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική κατάσταση και θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη έξωση αποτελεί ασέβεια στα άτομα που χάθηκαν στη φονική πυρκαγιά.

Λυπούμαστε γιατί πιστεύουμε ότι η προειλημμένη αυτή σε βάρος μας απόφαση έχει προφανώς και την έγκριση της Στρατιωτικής Ηγεσίας που σαφέστατα δείχνει ΑΝΑΛΓΗΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, μας δημιουργεί ανείπωτη ΑΠΟΓΝΩΣΗ, παρά τις μέχρι σήμερα δημόσιες διακηρύξεις της Πολιτικής Ηγεσίας, ακόμα και του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (και του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα) ότι, «οι πυρόπληκτοι του Ματιού δεν θα αφεθούν στην τύχη τους και θα τύχουν της αμέριστης συμπαράστασης του Κράτους μέχρι το τέλος», εν τούτοις τα πάντα φαίνονται να αθετήθηκαν.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι πολύ γρήγορα ξεχάστηκαν οι υποσχέσεις των αξιωματούχων της πολιτείας προς τους πυρόπληκτους, που ως γνωστόν ουδεμία ευθύνη φέρουν για την μεγάλη καταστροφή του 2018 στο Μάτι. Το μέγιστο που έκανε μέχρι σήμερα η πολιτεία για μας ήταν, η διάθεση ενός δωματίου ανά οικογένεια στα Μοτέλ του ΚΑΑΥ/ΓΕΣ Αγίου Ανδρέα τα οποία ήταν κενά-αχρησιμοποίητα που μας διατέθηκαν άμεσα και η ημερήσια παροχή συσσιτίου.

Όσον αφορά στην αποκατάσταση των σπιτιών μας, σε αρκετά υπάρχει πρόοδος εργασιών, σε άλλα εγκρίθηκαν αδειοδοτήσεις, σε έναν αριθμό κατοικιών καθυστερούν οι εκταμιεύσεις και σε άλλα η κατάσταση παραμένει στάσιμη σε αναμονή ανάρτησης των δασικών χαρτών. Όμως σε γενικές γραμμές για τους περισσότερους από μας οι εργασίες προχωρούν.
Οι απαιτήσεις μας ήταν και είναι ολιγαρκείς. Δεν ζητήσαμε περισσότερα από την πολιτεία παρά μόνο να ξανακτίσουμε τα καμένα σπίτια μας το γρηγορότερο δυνατόν και μέχρι τότε να παρατείνουμε τη διαμονή μας στα αχρησιμοποίητα από τον ΣΞ οικήματα, σημειώνοντας ότι ο μεγαλύτερος αριθμός πυρόπληκτων έχει πλέον αποχωρήσει και χρησιμοποιούμε μόνο 18-20 δωμάτια, από τα 150 περίπου που υπάρχουν στον ίδιο χώρο και παραμένουν αχρησιμοποίητα (κλειστά), όπως διαπιστώσαμε τα δυόμισυ χρόνια που μένουμε εδώ.

Επομένως, η έξωσή μας από τα ΚΑΑΥ είναι αναίτια και απαράδεκτη και το τυχόν κόστος επιβάρυνσης για τον ΣΞ είναι αμελητέο.

Για την υποστήριξη των ανωτέρω καταθέτουμε και θεωρημένες Υπεύθυνες Δηλώσεις δηλώνοντας σας ότι αποδεχόμαστε την όποια κατά την κρίση σας διενέργεια αυτοψίας στις ιδιοκτησίες μας.

Εμείς οι πυρόπληκτοι που συντάξαμε και υπογράφουμε την παρούσα επιστολή σας δηλώνουμε ότι αδυνατούμε να μετακινηθούμε και να «εκκενώσουμε» τα οικήματα που διαμένουμε στη φάση αυτή, καθόσον δεν διαθέτουμε εναλλακτική λύση στέγασης, η περίοδος αυτή του κορονοϊού δεν ευνοεί , και το μόνο που ΖΗΤΟΥΜΕ είναι η παράταση παραμονής και φιλοξενίας στο ΚΑΑΥ, για ένα εύλογο ακόμα χρονικό διάστημα και μόνο για όσους δεν αποπερατώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης.

ΖΗΤΟΥΜΕ από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να παρέμβει κατά την κρίση του για την επίλυση των προβλημάτων μας.

“Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Δήμαρχο Μαραθώνος κ. Στέργιο Τσίρκα σχετικώς με ζητήματα που αφορούν στη φιλοξενία πληγέντων από την πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής τον Ιούλιο του 2018 σε παραθεριστικά θέρετρα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πρόθεση της Πολιτικής και της Στρατιωτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης είναι να δοθεί νέα παράταση φιλοξενίας σε οικογένειες πυρόπληκτων εφ’ όσον στοιχειοθετείται δικαίωμα φιλοξενίας σε στρατιωτικές παραθεριστικές εγκαταστάσεις για κοινωνικούς λόγους”.

Αυτά αναφέρει το ΥΠΕΘΑ, μετά από την επιστολή των οικογενειών που φιλοξενούνται στον Άγιο Ανδρέα.