Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης σε Έβρο, Λέσβο, Ηλεία και Γρεβενά — Νέα τιμολόγια ρεύματος. Πού αναμένεται να “κλείσει” η τιμή της κιλοβατώρας τον Αύγουστο — Ηχηρή παραίτηση διαμαρτυρίας στην ΕΡΤ μετά τις δηλώσεις Σακελλαροπούλου για Λιγνάδη

Στο έλεος του πύρινου ολέθρου για ακόμα μία μέρα ο πυρήνας του δάσους της Δαδιάς, τα Βατερά της Λέσβου, η περιοχή Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και η Βάλια Κάλντα

Χωρίς τέλος το δράμα στη Λέσβο, όπου για τρίτη συνεχόμενη ημέρα μαίνεται η πυρκαγιά που έκαψε πολλές χιλιάδες στρέμματα δάσους, έκαψε σπίτια κι επιχειρήσεις στα Βατερά και απείλησε ολόκληρα χωριά με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της σεισμόπληκτης Βρύσας να πάρουν ξανά τον δρόμο του ξεριζωμού λόγω της εντολής για προληπτική εκκένωση.

Από τη φωτιά που πήρε τρομακτικές διαστάσεις στο νότο του νησιού κινδύνεψαν μάλιστα εννέα άτομα, τα οποία χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν διά θαλάσσης στελέχη του Λιμενικού. Οι φλόγες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο σε διάφορες εκτάσεις που συνολικά ξεπερνούν τα 15 χιλιόμετρα.

Φανερές οι ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων να σταματήσουν την επέλαση της καταστροφής με τις μαρτυρίες να αναφέρουν από την πρώτη στιγμή καθοριστική καθυστέρηση στην αποστολή εναέριων μέσων και κρατική ολιγωρία.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν σήμερα από αέρος έξι αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, 83 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές και 21 οχήματα

Τέταρτο 24ωρο μετρά και η πύρινη κόλαση στον Εβρο, καθώς οι πυρκαγιές εξακολουθούν να κάνουν στάχτη τον πυρήνα του δάσους της Δαδιάς αφού απείλησαν ακόμα και το χωριό οι κάτοικοι του οποίου κλήθηκαν χθες βράδυ να το εκκενώσουν. «Αν βρίσκεστε τώρα στη Δαδιά εκκενώστε τώρα προς Σουφλi δια μέσω Γιάννουλη» γράφει το μήνυμα που εστάλη μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού «112».

Το φράγμα της Λύρας που βρίσκεται πλησίον του δάσους δεν μπόρεσε να εφοδιάσει τα εναέρια μέσα τις πρώτες κρίσιμες ώρες εξαιτίας κακής συντήρησης, με αποτέλεσμα η φωτιά να ξεφύγει, παρά τις καταγγελίες που είχαν γίνει μήνες πριν για την κακή κατάσταση του φράγματος στις αρμόδιες αρχές.

Οι εναλλαγές της κατεύθυνσης και η ένταση του ανέμου στην περιοχή εξακολουθούν να υποδαυλίζουν την πολυήμερη πλέον προσπάθεια κατάσβεσηςστο πλαίσιο της οποίας μέλη δασικών συνεταιρισμών συμβάλουν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο πως τη νύχτα η φωτιά πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο έχει απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος».

Μιλώντας για τρία μέτωπα ανέφερε πως το ένα κινούνταν βόρεια προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου. Περιμετρικά του μοναστηριού, που έχει εκκενωθεί, έχει γίνει αντιπυρική ζώνη για την προστασία του. Ο ίδιος τονίζει πως το θέμα είναι τα άλλα δύο μέτωπα, το ένα είναι νότια προς το φράγμα της Λύρας λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά και το τρίτο, το μεγαλύτερο, στο δυτικό τμήμα του δάσους.

Σημειώνεται ότι λόγω της εξάπλωσης της πυρκαγιάς παράλληλα με την εθνική οδό γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών. Για την κίνηση των οχημάτων χρησιμοποιείται το παλιό εθνικό οδικό δίκτυο.

Τέσσερις μέρες παραδομένη στις φλόγες είναι η περιοχή της Βάλια Κάλντα, αφού η πυρκαγιά που ξεκίνησε σε δασική έκταση των Γρεβενών και καίει δασική έκταση μαύρης. Το πύρινο μέτωπο έφτασε στον Εθνικό Δρυμό προκαλώντας ανησυχία για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, όπου διαβιούν περισσότερα από 80 είδη πουλιών, αρκετά από αυτά προστατευόμενα.

Και σε αυτή την περίπτωση οι δυνάμεις ήταν λιγοστές με την κατάσβεση να επιχειρείται μόνο από δύο πεζοπόρα τμήματα πυροσβεστών, τρία οχήματα και ένα ελικόπτερο..

Στο μεταξύ συνεχίζεται η φωτιά και στην ευρύτερη περιοχή Μακρίσια του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, που ξύπνησε μνήμες από την τραγωδία του 2007, όταν 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ανυπολόγιστη ήταν οικολογική καταστροφή.

Οι επίγειες δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και εξακολουθούν τις απελπισμένες προσπάθειες, προκειμένου να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές και να την θέσουν υπό έλεγχο. Τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, επιχειρούν 159 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος». Το έργο τους συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις της αστυνομίας. Ε

Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, δεν δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, αφού οι άνεμοι που πνέουν δεν έχουν μεγάλη ένταση.

 

Νέα τιμολόγια ρεύματος – Πού αναμένεται να “κλείσει” η τιμή της κιλοβατώρας τον Αύγουστο – Ρεκόρ στη χονδρικήΠρεμιέρα για τα νέα τιμολόγια ρεύματος: Χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά με  τιμές ρεκόρ στα 466,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα | Έθνος

Ανακοινώνονται από τους παρόχους τα τιμολόγια που θα ισχύσουν στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Αύγουστο την ώρα που η τιμή της μεγαβατώρας σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και διαμορφώνεται πλέον στα 466,03 ευρώ. Η κυβέρνηση ελπίζει πως η τελική τιμή ανά κιλοβατώρα τον Αύγουστο στους λογαριασμούς ρεύματος θα είναι κάτω από τα 20 λεπτά του ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι τιμές θα κινούνται σίγουρα πάνω από τα 47 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, πιθανότατα με αρκετές ανακοινώσεις να πλησιάζουν τα 50 λεπτά.

Πρόκειται για τιμές ρεκόρ που θα πρέπει να αντισταθμιστούν με γενναία επιδότηση από την πλευρά της κυβέρνησης, από την οποία υπάρχει η δέσμευση ότι με το νέο σύστημα, που κάνει τώρα πρεμιέρα, οι καταναλωτές θα πληρώνουν σε επίπεδα λίγο πάνω από εκείνα που ίσχυαν το περυσινό καλοκαίρι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την επιδότηση το κόστος της κιλοβατώρας για τον οικιακό καταναλωτή θα κινηθεί με «ταβάνι» τα 20 λεπτά την κιλοβατώρα.

  • Την ίδια ώρα, όμως, οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας σπάνε ρεκόρ για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα, καθώς οι καιρικές συνθήκες (άπνοια και υψηλές θερμοκρασίες) ανεβάζουν τη ζήτηση και μειώνουν την παραγωγή των αιολικών πάρκων.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου διαμορφώνονται για σήμερα Δευτέρα στα 466,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας άλμα 43% σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Η σημερινή μέση τιμή αποτελεί νέο ρεκόρ (το προηγούμενο σημειώθηκε την Παρασκευή με 426,92 ευρώ) ενώ είναι ενδεικτικό ότι η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 686,25 ευρώ.

Αιτία της ανόδου είναι ότι η υψηλή ζήτηση (404 γιγαβατώρες συνολικά με προβλεπόμενη αιχμή κοντά στα 10.000 μεγαβάτ το μεσημέρι) καλύπτεται κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (43,1 %) ενώ οι ανανεώσιμες πηγές περιορίζονται στο 21,2 %, τα υδροηλεκτρικά στο 9,5 % και ο λιγνίτης στο 13 %.

Σημειώνεται ότι οι υψηλές τιμές του Χρηματιστηρίου δεν μετακυλίονται στον καταναλωτή καθώς από την 1η Ιουλίου έχει τεθεί σε εφαρμογή πλαφόν στην τιμή που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Η διαφορά της τιμής που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο από το πλαφόν που έχει θεσπίσει η Πολιτεία μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις στην κατανάλωση ρεύματος.

 

Ηχηρή παραίτηση διαμαρτυρίας στην ΕΡΤ μετά τις δηλώσεις Σακελλαροπούλου για Λιγνάδη – Ανακοίνωση “φωτιά” στο FacebookΠαραιτήθηκε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Χρύσα Ρουμελιώτη μετά τις δηλώσεις της  ΠτΔ - <b><i><u>Newsplanet09</u></i></b>

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Χρύσα Ρουμελιώτη, η οποία επί δεκαετίες κάλυπτε το ρεπορτάζ του Προεδρικού Μεγάρου και της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μετά τη χθεσινή δεξίωση για την αποκατάσταση της και τις δηλώσεις Σακελλαροπούλου περί την Δικαιοσύνη ανακοίνωσε την παραίτησή της.

Η Χρύσα Ρουμελιώτη έστειλε μήνυμα «φωτιά» στο Facebook, με αφορμή τα όσα είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφερόμενη στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες εκείνο που ακόμα εντονότερα έχει προκαλέσει την οργή της έμπειρης και αξιοπρεπούς δημοσιογράφου που καλύπτει εδώ και χρόνια το ρεπορτάζ της Προεδρίας, είναι οι συχνές παρεμβάσεις του προεδρικού μεγάρου στον τρόπο παρουσίασης των σχετικών ρεπορτάζ μέσω της δημόσιας τηλεόρασης!

«Η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους», είπε μεταξύ άλλων, ενώ συμπλήρωσε ότι «τα θεσμικά αντίβαρα, δεν υποτάσσονται στις πλειοψηφίες και τους εφήμερους συσχετισμούς».

Η δημοσιογράφος αναφέρει:

Τι συμβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο; Παραιτήθηκε αηδιασμένη με βαριές αιχμές  μετά από 33 χρόνια στο Προεδρικό Ρεπορτάζ της ΕΡΤ η Χρύσα Ρουμελιώτη! –  netakias

“ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ”

Το χοντρό βιβλίο που άνοιξε στην πρώτη του σελίδα το 1989, κλείνει σήμερα με εκκωφαντικό κρότο το οπισθόφυλλό του.

Το νέο που θα αρχίσει τώρα να γράφεται, θα είναι σίγουρα πιο ενδιαφέρον, απελευθερωμένο και δημιουργικό.

Οι εξελίξεις εξάλλου που προδιαγράφονται μας θέτουν και πάλι το δίλημμα: αξιοπρεπείς, χρήσιμοι και αξιόπιστοι ή δουλικοί και κόλακες;

Στο δύσκολο παζλ προστίθενται δύο σκοτεινές ψηφίδες.

—–Δεν υπάρχουν πια βράχοι, όπως η Βλάχου, ο Καραπαναγιώτης, ο Φυντανίδης, ο Παπαϊωάννου… που τα κύματα των παρεμβάσεων σπάγαν και μέναν στα γραφεία τους, χωρίς να αγγίζουν τη δουλειά των συντακτών.

Και,

—–Δυστυχώς, αυτό το ξέρουν, όσοι επιφανείς, αγνοώντας τις συνταγματικές επιταγές, παρεμβαίνουν.

ΤΙ ΜΈΝΕΙ ΛΟΙΠΌΝ ΣΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΦΑΝΕΙΣ;

Η περιφρούρηση της αξιοπρέπειάς μας και η προάσπιση της αξιοπιστίας μας. Επ αυτού κρινόμαστε εξάλλου.

Όχι από τους επιφανείς, αλλά από τους αναγνώστες, τους ακροατές και τους τηλεθεατές μας.

Καλή ΔΥΝΑΜΗ σε όλους. Καλή ΞΕΚΟΎΡΑΣΗ, γιατί μας περιμένουν δύσκολα».