Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά στη Δυτική Αττική – Σήμα κινδύνου εκπέμπουν 32 ναυαγοί πρόσφυγες στη βραχονησίδα Λάρος – Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα στο Δασκαλειό

To πύρινο μέτωπο από τη φωτιά στα Βίλια κινείται προς τα Μέγαρα. Πέμπτη μέρα που καίει η φωτιά. Περισσότερα από 100.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.

Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης καθώς η φωτιά που ξέσπασε τη Δευτέρα στα Βίλια συνεχίζει για πέμπτη ημέρα το καταστροφικό της έργο. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν καταφέρει να οριοθετήσουν ένα μικρό κομμάτι της πυρκαγιάς ενώ δεν απειλούνται οικισμοί.

Το βάρος τις τελευταίες ώρες έχει πέσει στο μέτωπο που κινείται νότια προς το όρος Κανδήλι.

Επιχειρούν 461 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 4 ελικόπτερα και και 4 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εκκλήσεις και καταγγελίες

Χθες, για μία ακόμη ημέρα, οι τοπικοί άρχοντες παραπονούνταν για την έλλειψη συντονισμού στην επιχείρηση κατάσβεσης, ενώ ζητούσαν να φτάσουν στο μέτωπο περισσότερα εναέρια μέσα, λόγω του πυκνού δάσους που δεν επιτρέπει στις επίγειες δυνάμεις να κινηθούν με ευκολία.

«Δεν έχουμε καθόλου αέρα. Άπνοια έχουμε» έλεγε ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων Κώστας Φυλακτός κάνοντας έκκληση για εναέρια πυροσβεστικά μέσα. «Μας έχουν αφήσει εδώ έρμαια…». «Δεν επιχειρούν εναέρια μέσα. Ζητήσαμε ενίσχυση, αλλά δεν έρχονται» κατήγγειλε επίσης.

«Δεν υπήρχε συντονισμός» κατήγγειλε και ο πρόεδρος κοινότητας Βιλίων Κώστας Μακρυνόρης, που σχολίασε στην τηλεόραση του OPEN ότι είναι απαράδεκτο να κάνει επιστροφή η φωτιά 5 χιλιόμετρα και κατήγγειλε ότι δεν είχαν συντονισμό οι επικεφαλής και χαρτογράφηση της περιοχής.

«Πορτοκαλί» συναγερμός

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον χάρτη που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Παρασκευή (20 Αυγούστου), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις περιφέρειες Αττικής και Εύβοιας.

► Την επικινδυνότητα της κατάστασης επισήμανε χθες και ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι η κατάσταση στα Βίλια θα παραμείνει πολύ δύσκολη για ακόμη δύο ή τρεις ημέρες.

Όπως εξήγησε, οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, η ένταση των βοριάδων, το γεωγραφικό ανάγλυφο και το πυκνό δάσος, δεν επιτρέπουν προβλέψεις για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, σημειώνοντας ότι «όλα τα προγνωστικά μοντέλα αποτυγχάνουν» σε αυτή την περίπτωση.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν 32 ναυαγοί πρόσφυγες στη βραχονησίδα Λάρος

Σήμα κινδύνου στέλνουν 32 πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ, που έφτασαν στη βραχονησίδα Λάρος νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, όταν η μηχανή του ιστιοφόρου τους χάλασε και τους εγκατέλειψαν αβοήθητους στη βραχονησίδα οι διακινητές. Οι πρόσφυγες δεν έχουν νερό και φαγητό και είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες.

 Ανάμεσά τους βρίσκονται 4 μικρά παιδιά κάτω των 10 ετών και έξι γυναίκες.

Όπως διηγούνται στην κουρδόφωνη ενημερωτική ιστοσελίδα Pishti-News, οι πρόσφυγες ξεκίνησαν με ιστιοφόρο σκάφος το ταξίδι τους από τα παράλια της Τουρκίας την Τετάρτη το βράδυ γύρω στις 11 με προορισμό την Ιταλία.

Ύστερα από περίπου μια ημέρα στη θάλασσα, ενώ βρίσκονταν στα ανοιχτά της βραχονησίδας Λάρος, κοντά στη Λέρο, η μηχανή του σκάφους παρουσίασε βλάβη ενώ στην περιοχή έπνεαν δυνατοί άνεμοι. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι διακινητές που οδηγούσαν το σκάφος τούς παράτησαν στην βραχονησίδα και επέστρεψαν στην Τουρκία.

Οι πρόσφυγες ζητούν να επέμβουν οι ελληνικές αρχές για να τους διασώσουν για να τους μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος στην Ελλάδα, προκειμένου να ζητήσουν άσυλο.

Δημήτρης Αγγελίδης

Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα στο Δασκαλειό

Η πυροσβεστική έσπευσε άμεσα για να αντιμετωπίσει μια νέα εστία που ξέσπασε στην Κερατέα την ώρα που μαρτυρίες αναφέρουν πως η φωτιά ξεκίνησε μετά από ρίψη φωτοβολίδας.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς επικαλέστηκε μαρτυρίες αλλά και βίντεο για ρίψη δυο φωτοβολίδων με πιστόλι προς την πλαγιά του βουνού, τονίζοντας πως αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην παραλία (σε απόσταση 150 μέτρων) κατέγραψαν σε βίντεο τις φωτοβολίδες. Ωστόσο, από το οπτικοακουστικό υλικό δεν είναι ξεκάθαρο αν η φωτιά ξεκίνησε από τη φωτοβολίδα.

«Κι εμείς αναρωτιόμαστε αν ήταν εμπρησμός ή όχι, ωστόσο καταλαβαίνουμε πως δεν θα πήγαιναν παιδιά να παίξουν μέσα στη νύχτα», ανέφερε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος.

Η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής απέτρεψε τα χειρότερα.