Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο – Το “μυστήριο” της επαρχίας, η ανησυχία Μητσοτάκη για το οικογενειακό τραπέζι

 Συνεδριάζει αύριο το υπουργικό συμβούλιο

Σήμερα Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, θα συνεδριάσει στις 11:00 υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μέσω τηλεδιάσκεψης, το υπουργικό συμβούλιο, συνέχεια της συνεδρίασης της περασμένης εβδομάδας.

Τα θέματα της συνεδρίασης είναι:

Παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή του νομοσχεδίου για τις «Πρότυπες Προτάσεις» έργων («Προτάσεις Καινοτομίας»)

Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων

Παρουσίαση από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη του νομοσχεδίου: Οργανισμοί Προώθησης και Διαχείρισης Προορισμών, σύσταση Οργανισμού Αξιοποίησης Ιαματικών Πόρων και άλλες διατάξεις

Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη του τελικού σχεδίου (master plan) Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη της εθνικής στρατηγικής κυβερνοασφάλειας

Εισήγηση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο σχετικά με τη σύσταση κυβερνητικής επιτροπής στρατηγικού σχεδιασμού και επιχειρησιακής εποπτείας για την περιστολή του λαθρεμπορίου

Εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με την τροποποίηση πράξης υπουργικού συμβουλίου ως προς τη σύσταση και συγκρότηση της κυβερνητικής επιτροπής για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή.

 

Το “μυστήριο” της επαρχίας και η ανησυχία Μητσοτάκη για το οικογενειακό τραπέζι

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το σχέδιο για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού  στην Ελλάδα και την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών

Αυτή την εβδομάδα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα εμπορικά καταστήματα. Ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στην επαρχία.

Εβδομάδα αποφάσεων για το lockdown, με τους οιωνούς όμως όσον αφορά στην πανδημία του κορονοϊού να μην είναι ακόμη θετικοί: Η κυβέρνηση αναμένει τις επόμενες ημέρες να δει την επιδημιολογική εξέλιξη ώστε να κλειδώσει η λειτουργία των κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής από τις 11 Δεκεμβρίου και των μικρών εμπορικών καταστημάτων και βιβλιοπωλείων από τις 14 Δεκεμβρίου.

Οι ειδικοί όμως είναι ακόμη άκρως επιφυλακτικοί για ένα έστω μερικό άνοιγμα της οικονομίας, ενώ εκφράζονται φόβοι πως εάν τα Χριστούγεννα λειτουργήσουν ορισμένοι κλάδοι αλλά τα μέτρα που θα προβλέπονται δεν τηρηθούν σωστά, τότε μετά τις γιορτές θα χρειαστεί ακόμη πιο αυστηρή καραντίνα.

Επισήμως πάντως η κυβέρνηση αποφεύγει οποιαδήποτε πρόβλεψη, επαναλαμβάνοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν το Μαξίμου θα έχει στα χέρια του όλα τα δεδομένα και μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα γίνουν και οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό. Με ενδιαφέρον αναμένεται βέβαια το στίγμα που θα δώσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο.

Υπάρχουν πάντως εκτιμήσεις ότι στις 22 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν υποχωρήσει στα 900 και αυτό ενώ οι περισσότεροι επιδημιολόγοι θεωρούν ότι ένα μερικό άνοιγμα θα είναι ασφαλές στα 500 κρούσματα και σε διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων.

Το κύριο πρόβλημα όμως είναι ότι δεν υπάρχει ουσιαστική μείωση σε εισαγωγές σε νοσοκομεία, σε ΜΕΘ και αριθμό θανάτων.

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία, εκτίμησε πάντως ότι ειδικά για τη χώρα μας εάν βελτιωθεί η κατάσταση “τα μικρά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν”.

Ανησυχία για την επαρχία

Τον προβληματισμό και το δίλημμα της κυβέρνησης εντείνει το γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα είναι πολύ διαφορετική στην επαρχία και το βορρά σε σχέση με την Αττική. Το σενάριο ανοίγματος πολλαπλών ταχυτήτων έχει πέσει ξανά στο τραπέζι, όμως ενέχει κινδύνους μετακίνησης και μετάδοσης από μία περιφέρεια με πιο σκληρά μέτρα σε γειτονικό νομό, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία των Σερρών και το ζήτημα διχάζει τόσο τους επιστήμονες όσο και τα κυβερνητικά στελέχη.

Η ραγδαία εξάπλωση δε του κορονοϊού στην επαρχία καταρρίπτει θεωρίες τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης για το τι αποτελεί εστία υπερμετάδοσης, αφού προφανώς στα χωριά δεν έγινε διαδήλωση για τη δίκη της ΧΑ ή το Πολυτεχνείο, αλλά δεν υπάρχουν και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αφού όμως στα χωριά δεν διαδηλώνουν, ούτε έχουν μετρό, τι φταίει και τα κρούσματα κορονοϊού όλο και αυξάνονται;

Η ψευδαίσθηση ασφάλειας που δημιουργεί η οικειότητα στην επαρχία, όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας, διαπιστώνουν στην κυβέρνηση. Και ένα ζήτημα, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται εύκολα.

Σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένο ότι δεν θα επιτραπεί τις ημέρες των εορτών η μετακίνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια, ενώ η κυβέρνηση εκπέμπει ήδη σε κάθε ευκαιρία το μήνυμα ότι τα Χριστούγεννα πρέπει να αποφευχθούν οι συναθροίσεις και σε σπίτια.

Το θέμα είναι ότι, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα και παραδέχονται πλέον οι επιδημιολόγοι, όταν ξεκίνησε το δεύτερο lockdown, η διασπορά του ιού στην κοινότητα ήταν τέτοια, που η μετάδοση γίνεται πλέον σε μεγάλο βαθμό στους χώρους εργασίας και εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, για αυτό και τα μέτρα δεν αποδίδουν.

Είναι εξάλλου οφθαλμοφανές ότι η τηλεργασία δεν εφαρμόζεται στο βαθμό που θα έπρεπε και ότι κινείται για εργασία πολύ περισσότερος κόσμος από ό,τι την άνοιξη.

Σημειωτέον δε ότι σε περιοχές με βιομηχανικές μονάδες υπάρχει ιδιαίτερη έξαρση του κορονοϊού. Εξ ου και αποφασίστηκε η ευρεία διεξαγωγή rapid test σε βιομηχανικές μονάδες της Βόρειας Ελλάδας.

Βίκυ Σαμαρά