Συνεδριάζει η G7 λόγω της νέας μετάλλαξης — Αγωνία για το παρόν και το μέλλον του EΦKA. Επιστρέφει η δαγκάνα των αποδείξεων

Οι υπουργοί Υγείας των χωρών της G7 συνεδριάζουν σήμερα για να συντονίσουν τη δράση τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης της «Όμικρον», της νέας παραλλαγής του κορονοϊού που προκαλεί ανησυχία. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ασκεί την προεδρία της Ομάδας, συγκάλεσε την επείγουσα συνάντηση μετά την προειδοποίηση της Νότιας Αφρικής για την ταχέως εξαπλούμενη, έντονα μεταλλαγμένη παραλλαγή την Παρασκευή. Η Ευρωπαϊκή και οι ΗΠΑ, μεταξύ άλλων χωρών, έχουν περιορίσει τα ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής και έχουν επιβάλει καραντίνα στις αφίξεις.

Η εξάπλωση του ιού στη Νότια Αφρική – όπου ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει αναρρώσει από τον COVID – τροφοδοτεί τους φόβους ότι ο ιός θα μπορούσε να μην καλύπτεται από τα εμβόλια. Η υγειονομική υπηρεσία της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, προειδοποίησε ότι το Όμικρον «είναι η πιο αποκλίνουσα παραλλαγή» του κορονοϊού μέχρι στιγμής, «γεγονός που εγείρει σοβαρές ανησυχίες ότι μπορεί να σχετίζεται με σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων και αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης».

Άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στη νέα παραλλαγή στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, ενώ στη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Αυστρία και την Τσεχία εξετάστηκαν αρκετοί ασθενείς που μπορεί επίσης να την έχουν. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης καταγράψει κρούσματα Omicron. Το ECDC δήλωσε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης στην Ε.Ε. είναι «υψηλός».

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά κρούσματα ή θάνατοι που να συνδέονται με το «Ο» μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Η πρόεδρος του Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου Angélique Coetzee, η οποία εντόπισε πρώτη τη νέα παραλλαγή, δήλωσε ότι οι ασθενείς που είχε δει με αυτήν είχαν “εξαιρετικά ήπια” συμπτώματα σε σύγκριση με εκείνους που είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Αλλά προειδοποίησε ότι η παραλλαγή μπορεί να εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη για ηλικιωμένους ή για άτομα με συννοσηρότητες.

Χριστουγεννιάτικο θαύμα; Ο επιδημιολόγος και πολιτικός του SPD, Karl Lauterbach, ο οποίος είναι ένας από τους υποψηφίους για να γίνει ο επόμενος υπουργός Υγείας της Γερμανίας, δήλωσε ότι θα ήταν ένα “πρόωρο δώρο Χριστουγέννων” εάν η Omicron ήταν πράγματι ηπιότερη, δεδομένου ότι μια ήπια παραλλαγή θα μπορούσε να επιφέρει το τέλος της πανδημίας. Αλλά προειδοποίησε ότι η Γερμανία, όπως και μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, έχει εντελώς διαφορετικά δημογραφικά στοιχεία από τη Νότια Αφρική, όπου μόνο το 6% των ανθρώπων είναι άνω των 65 ετών.

Η αλήθεια είναι ότι η αισιοδοξία -που τόσο πολύ έχουμε όλοι ανάγκη- περίσσεψε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Κάποιοι γιατροί έλεγαν ότι πιθανότατα τα εμβόλια προσφερουν προστασια από την «Όμικρον», κάποιοι άλλοι ανέφεραν ότι είναι πιο μεταδοτική, αλλά λιγότερο βαριά από τη Δέλτα και κάποιοι μάλιστα ήδη μιλούσαν για το τέλος της πανδημίας.

Ωστόσο, η νέα ενημέρωση του ΠΟΥ για την νέα παραλλαγή σημειώνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για το αν είναι πιο μεταδοτική, αν προκαλεί περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή ασθένεια ή αν τα εμβόλια δρουν εναντίον της. Αντίθετα, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης. Δεν είναι γνωστά πολλά άλλα στοιχεία, λέει ο ΠΟΥ, συνιστώντας εμμέσως υπομονή και ψυχραιμία.

Ο κόσμος θα παρακολουθεί τις επόμενες 14 ημέρες αν η Νότια Αφρική αναφέρει αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία – για να εκτιμήσει αν η Omicron είναι πράγματι ένα χριστουγεννιάτικο δώρο … ή προάγγελος μιας άλλης χαμένης χαζοχαρούμενης περιόδου.

Μαρία Ψαρά

Αγωνία για το παρόν και το μέλλον του EΦKA

Προβληματισμένοι οι εργαζόμενοι στον Ενιαίο Ασφαλιστικό Φορέα ● Για μείωση 30% στα έσοδα, διαρροές προς τo Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και εργασιακό χάος έκανε λόγο ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής oμοσπονδίας ΠΟΣΕ.

Σε έναν και μοναδικό για το μέγεθος -αλλά και για τα προβλήματά του -ασφαλιστικό φορέα της χώρας, όπως ο e-ΕΦΚΑ, από τον οποίο εξαρτάται η συνταξιοδότηση του 90% των μισθωτών και στον οποίο τα έσοδα-εισφορές, λόγω πανδημίας, μειώθηκαν κατά 30%, η έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) από 1.1.22, (συνοδεία ενός χρηματοδοτικού κενού 62 έως 78 δισ. ευρώ), καθώς επίσης και η συνύπαρξή του με το δημόσιο επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ) προκαλούν ιδιαίτερα μεγάλη αγωνία. Ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο ένα νέο κραχ, παρόμοιο με αυτό της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, θα θέσει σε κίνδυνο τις εισφορές του Ταμείου…

Η ανησυχία, διάχυτη, στο 27ο απολογιστικό και καταστατικό Συνέδριο της ΠΟΣΕ πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Εκφράστηκε με υψηλούς τόνους στην εισηγητική ομιλία του προέδρου της ομοσπονδίας, Δημ. Αντωνακάκη, ο οποίος δεν έκρυψε και την ανησυχία του για την προσπάθεια που θα καταβάλουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να απομακρύνουν ασφαλισμένους από τον ΕΦΚΑ. Ενθυμούμενος δε τις διαβεβαιώσεις για την τοποθέτηση του σωτήριου κ. Kεφαλογιάννη ως project manager στον ΕΦΚΑ και τις αποφάσεις του λίγο αργότερα για την ένταξη ιδιωτών στην απονομή συντάξεων, κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας για «πολιτική ανικανότητα ή για εκ του πονηρού απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης».

Απεργία 3 Δεκέμβρη

Μία εβδομάδα πριν από την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσαν από κοινού η ΑΔΕΔΥ, η ομοσπονδία των εργαζομένων στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και η πανελλήνια ομοσπονδία των εργαζομένων σε όλους του φορείς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΚΟΠΚ) κατά της υπουργικής Απόφασης Χατζηδάκη για τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, οι εργαζόμενοι που αντιπροσωπεύονται από τις ομοσπονδίες και εργάζονται στον e-EΦΚΑ ανακοίνωσαν από το βήμα του συνεδρίου πανελλαδική κλαδική απεργία για την ίδια ημέρα, Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου.

Αντιδρώντας στον συνεχή διασυρμό που υφίστανται από την πολιτική ηγεσία του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του τ. ΙΚΑ απέδωσε στην κυβέρνηση «αναμφίβολη πρόθεση για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης».

Σχολιάζοντας το σκανδαλωδώς δαπανηρό και πολυδιαφημιζόμενο τηλεφωνικό κέντρο 1555, ο κ. Αντωνακάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το μόνο που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα είναι να μας φορτώσει περισσότερα προβλήματα. Με τα 12 εκατομμύρια ευρώ που κοστίζει θα μπορούσαν να προσλάβουν μόνιμους υπαλλήλους, ώστε να αξιοποιηθούν για τη σωστή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Προβλέπουμε δε ότι θα έχει την τύχη του τηλεφωνικού κέντρου 181 επί ΙΚΑ, το οποίο κατέληξε στον ιδιώτη».

Πάντως ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ άσκησε κριτική σε όλα τα κόμματα «που δημιούργησαν τον ΕΦΚΑ ενοποιώντας 8 ασφαλιστικά ταμεία και μετέπειτα και το επικουρικό για να δημιουργηθεί σήμερα ο e-ΕΦΚΑ, χωρίς καμία οργάνωση και σχεδιασμό, με διαλυμένες υπηρεσίες, χωρίς προσωπικό, με παλαιωμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, χωρίς λογισμικά μέχρι και σήμερα για την έκδοση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «από την έναρξη ισχύος του ιδρυτικού (για τον ΕΦΚΑ) Ν. 4384/2016 έχουν εκδοθεί πάνω από 125 Υπουργικές Αποφάσεις και αποφάσεις Διοικητή, μέσω των οποίων το βάρος της διοικητικής ενοποίησης του κοινωνικού ασφαλιστικού μας συστήματος κλήθηκαν να το σηκώσουν τα υποκαταστήματα μισθωτών πρώην ΙΚΑ.

Ασύνδετα

Σ’ αυτά μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες όλων των πρώην ταμείων (ΟΓΑ – ΝΑΤ- ΤΣΑΥ κ.λπ.), χωρίς η συγχώνευση και η μεταφορά αρμοδιοτήτων να συνοδευτεί με την ταυτόχρονη μεταφορά προσωπικού. Παράλληλα, κληθήκαμε να διαχειριστούμε 16 διαφορετικά λογισμικά των πρώην ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς συμβατότητα με τους υπάρχοντες Η/Υ», σημείωσε ο κ. Αντωνακάκης, σημειώνοντας μάλιστα ότι μέχρι και σήμερα όλα τα ταμεία (του ενοποιημένου φορέα) λειτουργούν με τις δικές τους διατάξεις.

«Οι αλλεπάλληλες ενοποιήσεις υπηρεσιών και τμημάτων, οι αλλαγές αντικειμένων χωρίς τη στοιχειώδη εκπαίδευση, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή και με την έλλειψη προσωπικού, έχει φέρει το απόλυτο χάος. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, συνάδελφοι καλούνται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να μεταβούν στην εργασία τους», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ. Επίσης, σημείωσε ότι με τις μετακινήσεις εργαζόμενων από μια υποστελεχωμένη υπηρεσία σε μία άλλη, με τραγικά κενά αναμφίβολα αποδεικνύεται ότι οι προσλήψεις στον φορέα προκλητικά έχουν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Ζωντανό παράδειγμα είναι η αναβολή της προκήρυξη 186 θέσεων εργασίας (2020-86), (2021-100), που έχουν εγκριθεί από το Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ και από το υπουργείο Εσωτερικών και παραμένουν στα ερμητικά κλειστά συρτάρια του ΑΣΕΠ.

 

Επιστρέφει η δαγκάνα των αποδείξεων

Τον Φεβρουάριο οι οριστικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης ● Οσοι δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα εισοδήματά τους αναμένεται να φορολογηθούν φέτος βάσει τεκμηρίων ● Πέρυσι 1,8 εκατ. φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, πλήρωσαν πρόσθετο φόρο 5,2 δισ. ευρώ.

Παγίδες καταβολής έξτρα φόρων για χιλιάδες φορολογούμενους κρύβει η επαναφορά του φορο-πέναλτι 22% στις ηλεκτρονικές αποδείξεις, καθώς και των τεκμηρίων διαβίωσης από τα φετινά εισοδήματα. Οι δύο αυτοί μηχανισμοί είχαν απενεργοποιηθεί για όσους είχαν πληγεί την περίοδο της πανδημίας (επαγγελματίες που έκλεισαν με κρατική εντολή, εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα) που λόγω των μειωμένων εισοδημάτων είχαν σοβαρό πρόβλημα κάλυψης των τεκμαρτών τους δαπανών.

Πιο συγκεκριμένα οι απαλλαγές στα τεκμήρια και οι εκπτώσεις στο μέτρο των αποδείξεων ίσχυσαν μόνο για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020 και δηλώθηκαν φέτος στην Εφορία, ενώ από το 2022 θα έχουμε πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα αφού δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποιο καινούργιο πλαίσιο παρεμβάσεων.

Βέβαια οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Φεβρουάριο και σε κάθε περίπτωση πριν από το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών θα περιμένουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών το 2020 από τα οποία όμως δεν υπάρχει σήμα συγκράτησης των καταναλωτικών δαπανών ή πτώση της αξίας των αγορών με κάρτες τη φετινή χρονιά.

Γεγονός που σημαίνει ότι όσοι δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με τα τεκμήρια. Πέρυσι 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, παγιδεύτηκαν στα τεκμήρια πληρώνοντας έξτρα φόρο για μεγαλύτερα εισοδήματα κατά 5,2 δισ. ευρώ.

Τεκμαρτές δαπάνες

Οι τεκμαρτές δαπάνες που απειλούν να αυξήσουν τη φορολογία των φυσικών προσώπων, είναι οι ακόλουθες:

1. Οι κατοικίες: το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.

2. Τα αυτοκίνητα: το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ. και κλιμακώνεται αναλόγως.

3. Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

4. Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

5. Τα σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.

6. Οι πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική.

7. Οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, εντός του 2020, όπως ακινήτων, αυτοκινήτων, πινάκων ζωγραφικής και γενικά αγαθών μεγάλης αξίας.

8. Η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, η οποία ορίζεται στο ποσόν των 3.000 ευρώ, προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσόν των 5.000 ευρώ, προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.