Συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, υπό την Προεδρία του Α. Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Η κυβέρνηση πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη και τρέχει να τα μαζέψει

Συνεδριάζει σήμερα ηλεκτρονικά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Με ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση του για τα κρίσιμα μέτωπα σε πανδημία και υγεία, το ξεπούλημα Πειραιώς και Εθνικής Ασφαλιστικής και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

Σήμερα, Δευτέρα 29 Μαρτίου, θα συνεδριάσει διαδικτυακά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υπό την Προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 15:00​

 

ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ: Η κυβέρνηση πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη και τρέχει να τα μαζέψει

«Έχει το θράσος και κουνάει το δάχτυλο» η κυβέρνηση του Σκόιλ Ελικικού, των μασκών αλεξίπτωτα, που αρνείται να ελεγχθεί για το όργιο απευθείας αναθέσεων

Σκληρή απάντηση στην κυβερνητική εκπρόσωπο δίνει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις της μετά το σάλο που προκλήθηκε με την προκήρυξη για την προμήθεια 10.000.000 self test.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση «αφού πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη με την αδιαφανή προκήρυξη για απευθείας ανάθεση, έτρεξε να τα μαζέψει».

Εάν όλα είναι τόσο διαφανή στην άρον-άρον προκήρυξη για τα self test, «γιατί επιμένει να αρνείται την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για διακομματική επιτροπή για όλες τις προμήθειες και δαπάνες για την πανδημία;», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ακόμα ότι εδώ και πέντε μέρες περιμένει από κάποιον από την κυβέρνηση να απαντήσει στα μείζονα ερωτήματα για τα self test και συγκεκριμένα:

-Γιατί εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση αρνείται τη συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών τεστ, που ζητούν οι επιστήμονες, και στοχευμένους ελέγχους στις εστίες υπερμετάδοσης (ΜΜΜ, χώροι εργασίας, σχολεία, δομές υψηλού κινδύνου) και τώρα ξαφνικά δίνει δεκάδες εκατομμύρια για ατομική ευθύνη των πολιτών ακόμα και στη διάγνωση;

-Γιατί αγνοεί τις οδηγίες του ίδιου του ECDC, γιατρών και επιστημονικών ενώσεων βιοπαθολόγων και φαρμακοποιών που τονίζουν πως τα self test δεν είναι η λύση για τη σωστή επιδημιολογική εικόνα της διασποράς, μπορούν να λειτουργήσουν μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα μοριακά τεστ;

-Γιατί αγνοεί ότι η  αξιοπιστία των self-test, είναι πολύ μικρότερη ακόμα και από την ευαισθησία των rapid-test που κυμαίνεται στο 70%, και άρα ο κίνδυνος των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων και του αντίστοιχου εφησυχασμού είναι πολύ μεγάλος;

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις υποψήφιες εταιρείες προμήθειας όχι τις εταιρείες παραγωγής

Μετά το σάλο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση εκτός από rapid-tests να προκρίνει και τα self-tests με την αγορά 10 εκατομμυρίων τεστ, η κυβέρνηση προχώρησε στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των τριάντα εταιρειών που κατέθεσαν σχετικές προτάσεις προς αξιολόγηση.

Όπως φαίνεται πρόκειται για εταιρείες προμήθειας και όχι παρασκευής των συγκεκριμένων τεστ ενώ η αξιολόγηση θα γίνει τις επόμενες ώρες από Επιτροπή που αποτελείται από τρεις καθηγητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εταιρείες αυτές διακινούν ή προτείνουν να προμηθεύσουν διαφορετικά self-tests, από κινεζικά έως αμερικανικά, αλλά και ιταλικά και βεβαίως εκείνα της Siemens.

Χαρακτηριστική είναι η σημερινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, μιλώντας στον ANT1, πως δεν «δεν υπέβαλε προσφορά η Siemens» συνδυάζοντας την αναφορά της με επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ίδια μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταστεί το τεστ υποχρεωτικό για όλους.

Το ελληνικό κράτος δηλαδή δεν θα κάνει την προμήθεια απευθείας αλλά μέσω τρίτων εταιρειών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι άλλο γνωστό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται στο διαδίκτυο, οι δύο εξ αυτών (η Medtrust και η ΒΙΟPROM) προμηθεύουν και πουλούν (μεταξύ των άλλων) και της Siemens.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, από ένα πακέτο δέκα άλλων εταιρειών, οι οκτώ εξ αυτών διακινούν κινεζικά τεστ, μία ιταλικό και μία αμερικανικό.