Συναντήσεις Μπάιντεν με Ερντογάν, Πούτιν στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό – ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για προενταξιακή βοήθεια 14 δισ. σε βαλκανικές χώρες και Τουρκία – Νιγηρία: Οι αρχές επιβεβαίωσαν την απαγωγή 136 μαθητών

Συναντήσεις Μπάιντεν με Ερντογάν και Πούτιν στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό

Συναντήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Μπόρις Τζόνσον θα έχει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Στην περιοδεία του αυτήν ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο της G7, του ΝΑΤΟ και τη σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, προτού αναχωρήσει για την Ελβετία, για τις πρώτες απευθείας συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο.

Στις 10 Ιουνίου ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Θα παραστεί κατόπιν, το τριήμερο 11-13 Ιουνίου, στη σύνοδο κορυφής της G7, που φέτος θα διεξαχθεί στην Κορνουάλη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει διμερείς επαφές με τους άλλους ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (Καναδάς, Γαλλία, Βρετανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Γερμανία, ΗΠΑ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος και η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν θα γίνουν δεκτοί στις 13 Ιουνίου από τη βασίλισσα Ελισάβετ στο Κάστρο του Γουίνδσορ.

Στις 14 Ιουνίου ο Μπάιντεν θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας προβλέπεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα των διμερών και περιφερειακών θεμάτων», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Στις 15 Ιουνίου θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Γενεύη της Ελβετίας, όπου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα συναντηθεί στις 16 του μηνός με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για προενταξιακή βοήθεια 14 δισ. σε βαλκανικές χώρες και Τουρκία

Πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το νέο μέσο προενταξιακής βοήθειας (IPA III), συνολικού ύψους 14 δισεκ. ευρώ την περίοδο 2021-2027. Θα παρέχει υποστήριξη στην Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και την Τουρκία με συνολικό προϋπολογισμό 14,162 δισεκ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές για το 2021-2027, ξεκινώντας αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ικανοποίηση για την πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με το νέο μέσο προενταξιακής βοήθειας (IPA III), συνολικού ύψους 14 δισεκ. ευρώ την περίοδο 2021-2027, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, το νέο μέσο (IPA III) θα παρέχει υποστήριξη στην Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και την Τουρκία με συνολικό προϋπολογισμό 14,162 δισεκ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές για το 2021-2027, ξεκινώντας αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2021.

«Αυτή η πολυαναμενόμενη συμφωνία σχετικά με τη φιλόδοξη χρηματοδοτική μας βοήθεια είναι ένα θετικό, ευπρόσδεκτο και ισχυρό μήνυμα για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία», σχολίασε ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, σημειώνοντας ότι το συμφωνηθέν πακέτο είναι μια σταθερή επένδυση στο μέλλον της περιοχής Διεύρυνσης και της ΕΕ, υποστηρίζοντας την εφαρμογή βασικών πολιτικών, θεσμικών, κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων για συμμόρφωση με τα πρότυπα της ΕΕ και σταδιακή εναρμόνιση με τους κανόνες και τις πολιτικές της.

Το νέο μέσο προενταξιακής βοήθειας(IPA III), θα παρέχει χρηματοδότηση για το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, ένα βασικό εργαλείο για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης αυτής της περιοχής.

Ο προγραμματισμός του IPA III βασίζεται σε θεματικές προτεραιότητες παρά σε φακέλους χωρών. «Αυτό επιτρέπει την επιβράβευση της απόδοσης και της προόδου προς τις βασικές προτεραιότητες και την αυξημένη ευελιξία να ανταποκριθεί στις εξελισσόμενες ανάγκες των εταίρων στην πορεία τους προς την ένταξη», τονίζει η Επιτροπή.

«Τα προενταξιακά ταμεία της ΕΕ αποτελούν μια καλή επένδυση στο μέλλον τόσο των χωρών της διεύρυνσης όσο και της ίδιας της ΕΕ. Ο στόχος του μέσου είναι να υποστηρίξει τους δικαιούχους στην υιοθέτηση και την εφαρμογή πολιτικών, θεσμικών, νομικών, διοικητικών, κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ένταξης στην Ένωση, συμβάλλοντας έτσι στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία τους. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να παρέχουν στους πολίτες τους καλύτερες ευκαιρίες και να επιτρέπουν την ανάπτυξη προτύπων ίσων με αυτά που απολαμβάνουν οι πολίτες της ΕΕ. Τα προενταξιακά κονδύλια βοηθούν επίσης την ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της σχετικά με τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, τον ενεργειακό εφοδιασμό, τις μεταφορές, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η πολιτική συμφωνία για το νέο μέσο προενταξιακής βοήθειας θα πρέπει να μεταφραστεί σε νομικό κείμενο και να εγκριθεί επισήμως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

 

Νιγηρία: Οι αρχές επιβεβαίωσαν την απαγωγή 136 μαθητών

Οι αρχές της Νιγηρίας επιβεβαίωσαν χθες Τετάρτη το βράδυ ότι 136 μαθητές κορανικού ιεροδιδασκαλείου στην πολιτεία του Νίγηρα απήχθησαν την Κυριακή.

“Η κυβέρνηση της πολιτείας του Νίγηρα επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των μαθητών που απήχθησαν από ενόπλους από το μουσουλμανικό σχολείο Salihu Tanko στην πόλη Τεγκίνα ανέρχεται σε 136”, επεσήμανε στον λογαριασμό της στο Twitter. “ Η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή των παιδιών, όπως ενημέρωσε τους γονείς τους”, συνέχισε.

Οι δυνάμεις ασφαλείας “ κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή των παιδιών”, τόνισε και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Νιγηρίας, όμως προχωρούν “ με σύνεση στην αναζήτηση των ενόπλων προκειμένου να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες”. Οι αρχές της πολιτείας του Νίγηρα ζήτησαν επίσης βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση προκειμένου να “ εξοπλίσουν καλύτερα” τις δυνάμεις ασφαλείας ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τους ενόπλους.

Την Κυριακή το απόγευμα πολλοί ένοπλοι άνδρες έφτασαν με μοτοσικλέτες στην πόλη Τεγκίνα και άρχισαν να πυροβολούν, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν έναν κάτοικο και να τραυματίσουν ακόμη ένα, προτού αρπάξουν τα παιδιά.

Περίπου 200 παιδιά βρίσκονται στο σχολείο την ώρα της επίθεσης. Κάποια κατάφεραν να διαφύγουν, ενώ οι δράστες άφησαν ελεύθερα πολλά από αυτά, ηλικίας 4 με 12 ετών, “ που ήταν πολύ μικρά για να περπατήσουν”, είχαν δηλώσει υπεύθυνοι του σχολείου.

Η επίθεση αυτή είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά μαζικών απαγωγών μαθητών ή σπουδαστών που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στην κεντρική και τη βορειοδυτική Νιγηρία. Εκτός από τους μαθητές που απήχθησαν την Κυριακή, τουλάχιστον 730 παιδιά και έφηβοι έχουν απαχθεί από τον Δεκέμβριο του 2020.

Ένοπλες οργανώσεις ευθύνονται για τις απαγωγές. Εδώ και μια δεκαετία αυτές τρομοκρατούν τους κατοίκους της κεντροδυτικής και βορειοδυτικής Νιγηρίας, λεηλατώντας χωριά, κλέβοντας ζώα και κάνοντας μαζικές απαγωγές ζητώντας λύτρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*