Συναγερμός στο NATO: Σε απόσταση αναπνοής ρωσικά καταδιωκτικά πάνω από πλοία στη Βαλτική — Ουκρανία: Ναρκοθετημένο σχεδόν το 1/3 της χώρας. Εκατομμύρια πολίτες χωρίς θέρμανση

Συναγερμός στο NATO: Σε απόσταση αναπνοής ρωσικά καταδιωκτικά πάνω από πλοία στη Βαλτική

Στα ύψη η ένταση ανάμεσα στο NATO και τη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία

Στην καταγγελία πως δυο ρωσικάκαταδιωκτικά προσέγγισαν «με επικίνδυνο και μη επαγγελματικό τρόπο» στις αρχές αυτής της εβδομάδας πλοία του NATOκαθώς έπλεαν στη Βαλτική Θάλασσα εκτελώντας αποστολή ρουτίνας, προχώρησε χθες Παρασκευή (18/11) η ατλαντική συμμαχία.

Το συμβάν εκτυλίχθηκε το πρωί της Τρίτης, όταν τα δύο ρωσικά αεροσκάφη προσέγγισαν τα πλοία ως και σε «ύψος 300 ποδών (91 μέτρων) και απόσταση 80 γιαρδών (73 μέτρων)», χωρίς οι πιλότοι τους να απαντήσουν παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των πληρωμάτων των πλοίων να υπάρξει επικοινωνία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων του NATO.

«Το NATO θεωρεί επικίνδυνη και μη επαγγελματική την αλληλεπίδραση αυτή, καθώς έγινε σε γνωστή περιοχή ασκήσεων, που είχε ενεργοποιηθεί για την εκπαίδευση στην αντιαεροπορική άμυνα, και επίσης λόγω του υψομέτρου και της εγγύτητας των αεροσκαφών», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Η αλληλεπίδραση αύξησε τον κίνδυνο λάθος υπολογισμών, σφαλμάτων και δυστυχηματων».

Κατά το δελτίο Τύπου, τα πλοία του NATO ενήργησαν «υπεύθυνα» σε αυτό το περιστατικό, τηρώντας «πλήρως» τους διεθνείς αεροπορικούς και ναυτικούς κανονισμούς.

«Το NATO θα αντιδράσει με τον προσήκοντα τρόπο σε οποιαδήποτε ανάμιξη στη νόμιμη δραστηριότητά του στην περιοχή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αεροσκαφών, των πλοίων ή των πληρωμάτων του. Το NATO δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν εγείρει καμιά απειλή».

Το συμβάν καταγράφηκε ενώ η ένταση βρίσκεται στα ύψη ανάμεσα στο NATO και τη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου που ξέσπασε όταν ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Οι φόβοι για σύρραξη ανάμεσα στα δύο μέρη εντάθηκαν ακόμη περισσότερο αυτή την εβδομάδα, όταν πύραυλος σκότωσε δυο πολίτες στην Πολωνία, χώρα που γειτονεύει με την Ουκρανία. Η Βαρσοβία είναι ενταγμένη στο NATO.

Η συμμαχία πάντως έσπευσε να κατεβάσει την ένταση, ανακοινώνοντας πως πιθανόν επρόκειτο για πύραυλο συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας που εκτοξεύθηκε από τις δυνάμεις του Κιέβου.

Ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού έχει αυξήσει τη ναυτική παρουσία του στη Βαλτική και στη Βόρεια Θάλασσα μετά τις εκρήξεις στους υποθαλάσσιους αγωγούς που συνέδεαν τη Ρωσία με την Ευρώπη και, σύμφωνα με σουηδική έρευνα τα ευρήματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή, οφείλονταν σε δολιοφθορά.

Η δύναμη του NATO στη Βαλτική αποτελείται από ολλανδικά, νορβηγικά και δανικά πλοία και διεξάγει γυμνάσια για τη βελτίωση της συνεργασίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, που βρίσκονται στη διαδικασία εισδοχής τους στη συμμαχία.

Η απόφαση των δύο νορδικών γειτόνων της Ρωσίας να εγκαταλείψουν φέτος τη για δεκαετίες αδέσμευτη πολιτική τους και να ενταχθούν στο NATO προκάλεσε την οργή του Κρεμλίνου.

 

Ουκρανία: Ναρκοθετημένο σχεδόν το 1/3 της χώρας – Εκατομμύρια πολίτες χωρίς θέρμανση

Ουκρανία: Ναρκοθετημένο σχεδόν το 1/3 της χώρας - Εκατομμύρια πολίτες χωρίς θέρμανση

Ο αριθμός των ναρκών που έχουν εγκατασπείρει οι αντίπαλες πλευρές δεκαπλασιάστηκε

Ναρκοθετημένο είναι περίπου το 30% της επικράτειας της Ουκρανίας εξαιτίας του πολέμου με τη Ρωσία, ανακοίνωσε η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Συγκριτικά, πρόκειται για έκταση διπλάσια από την επικράτεια ολόκληρης της Αυστρίας.

Η έκταση και ο αριθμός των ναρκών που έχουν εγκατασπείρει οι αντίπαλες πλευρές δεκαπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της σύρραξης την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε η ουκρανική υπηρεσία την Παρασκευή (18/11).

Νάρκες χρησιμοποιούνταν ήδη στην Ουκρανία αφότου ξέσπασε η σύγκρουση ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό και φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική περιφέρεια της χώρας, το 2014.

Σε πρόσφατα ανακαταληφθέντες τομείς στις περιφέρειες Χερσώνα και Μικολάιφ βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις άρσης ναρκοπεδίων. Πρόκειται για εκτάσεις με συνολικό εμβαδό 8.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Χωρίς ρεύμα και θέρμανση στους μείον 10 βαθμούς Κελσίου

Στο μεταξύ, οι αρχές στην Ουκρανία προειδοποιούν για παρατεταμένες διακοπές ρεύματος και θέρμανσης λόγω των ρωσικών επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές.

Ο επικεφαλής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας Ukrenergo προειδοποίησε για πολύωρες διακοπές ρεύματος την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, καθώς η Ρωσία στοχεύει επανειλημμένα τις υποδομές ζωτικής σημασίας με μπαράζ πυραυλικπών επιθέσεων.

Για το 40% του πληθυσμού ο ενεργειακός εφοδιασμός είναι αβέβαιος, τη στιγμή που λόγω της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας, ακόμα και στους –10° Κελσίου, οι ανάγκες κατανάλωσης ρεύματος αυξάνονται, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας.

«Πρέπει πάντα να προετοιμάζεστε για το χειρότερο. Καταλαβαίνουμε ότι ο εχθρός θέλει να καταστρέψει το σύστημα ηλεκτροδότησης μας γενικά, να προκαλέσει μακροχρόνιες διακοπές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ukrenergo στην ουκρανική κρατική τηλεόραση.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για πιθανές μακράς διάρκειας διακοπές, αλλά αυτή τη στιγμή εισάγουμε προγραμματισμένα χρονοδιαγράμματα και θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι οι διακοπές δεν θα είναι πολύ μεγάλες» συμπλήρωσες.

Το Κίεβο αντιμετωπίζει ήδη «τεράστιο έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο στο Associated Press. Περίπου 1,5 έως 2 εκατομμύρια άνθρωποι – περίπου ο μισός πληθυσμός της ουκρανικής πρωτεύουσας- βυθίζονται περιοδικά στο σκοτάδι. Σύμφωνα με τον Κλίτσκο, η ηλεκτροδότηση σε κρίσιμες εγκαταστάσεις, όπως νοσοκομεία και σχολεία, έχει σταθεροποιηθεί.

Οι υποδομές αποτέλεσαν εκ νέου στόχο κατά τη διάρκεια της νύχτας στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο, όπου οι ενεργειακές εγκαταστάσεις υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Όλεχ Συνιεχούμποφ. Οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εργαζόμενοι σε συνεργεία αποκατάστασης, τραυματίστηκαν προσπαθώντας να καθαρίσουν τα συντρίμμια, είπε.

Στη Χερσώνα, την οποία ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις μετά από μήνες ρωσικής κατοχής, η αποκατάσταση των ζημιών στις ενεργειακές υποδομές αποδεικνύεται επικίνδυνη καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ναρκοθέτησαν τα σημεία γύρω από τις εγκαταστάσεις, κατά την οπισθοχώρησή τους.

«Εκτός λειτουργίας» το μισό ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας

«Σχεδόν το ήμισυ» των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας είναι «εκτός λειτουργίας» μετά από μια σωρεία ρωσικών βομβαρδισμών από τις αρχές Οκτωβρίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ.

«Σχεδόν το ήμισυ του ενεργειακού μας συστήματος έχει πληγεί», είπε ο Σμιχάλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ως εκ τούτου, ζήτησε «πρόσθετη υποστήριξη» από την ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Οι ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές Ουκρανίας επηρέασαν επίσης γειτονικές χώρες, όπως η Μολδαβία, όπου περίπου έξι πόλεις αντιμετώπισαν προσωρινές διακοπές ρεύματος.

Επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ για το χειμώνα

Νέα επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, άνω των 1.800 τόνων θα στείλει εντός του μήνα η ΕΕ στην Ουκρανία, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, η Ρωσία έχει καταστρέψει ζωτικής σημασίας υποδομές στην Ουκρανία, όπως δίκτυα ενέργειας, θέρμανσης, ηλεκτρισμού και νερού, με αποτέλεσμα παραμονές χειμώνα ο κόσμος να έχει μείνει χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

«Η ενέργεια είναι προτεραιότητά μας και η αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», τόνισε ο Γ. Λέναρτσιτς, σημειώνοντας ότι η ΕΕ εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να βοηθήσει στη διατήρηση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ έχουν ήδη παραδοθεί 500 γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, καθώς και τα πρώτα προσωρινά καταφύγια.

Η Κομισιόν συντονίζει μια νέα παροχή βοήθειας άνω των 1.800 τόνων σε επείγουσα βοήθεια αυτόν τον μήνα, η οποία αφορά και στον τομέα της ενέργειας. Αυτό ανεβάζει τη συνολική υλική βοήθεια που διοχετεύεται στην Ουκρανία σε 74.000 τόνους αξίας άνω των 450 εκατομμυρίων ευρώ και προστίθεται στα 523 εκατομμύρια ευρώ σε οικονομική ανθρωπιστική βοήθεια που έχει ήδη παρασχεθεί μετά την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το τελευταίο πακέτο στήριξης προέρχεται από το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Σλοβακία, το Λουξεμβούργο και τη Σουηδία, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προμήθειες ενέργειας, είδη καταφυγίου, πακέτα πρώτων βοηθειών, προστατευτικά ρούχα, πυροσβεστικό εξοπλισμό, υδροφόρες και λεωφορεία.

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν στείλει υποστήριξη στην Ουκρανία μέσω του Μηχανισμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*