Συναγερμός στο Μαξίμου για την ακρίβεια και φόβοι για κοινωνικές αντιδράσεις. Ποιά μέτρα είναι στο τραπέζι — ΟΑΕΔ: Επίδομα εργασίας 300 ευρώ. Ποιοι το δικαιούνται

Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλάζουν τηλεφωνικές συσκευές [εικόνες] | eReportaz

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση όσον αφορά τη λήψη ευρωπαϊκών μέτρων για την ενεργειακή κρίση που μαστίζει ελληνικά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου, γνωρίζουν καλά πως το ζήτημα της ενέργειας και γενικότερα η πορεία της οικονομίας θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον νικητή των επόμενων εκλογών και θεωρούν πως αν η ΝΔ κερδίσει την «μάχη της ακρίβειας» τότε μπορεί να στοχεύσει στην αυτοδυναμία.

Αντιθέτως, φοβούνται πως αν η ΝΔ δεν καταφέρει να κερδίσει την μάχη της ακρίβειας τότε οι κίνδυνοι της πολιτικής αναταραχής θα είναι ορατοί.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αυτή την στιγμή επικρατεί προβληματισμός για την αδυναμία της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει συλλογικά τα προβλήματα που προκαλεί η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου.

 • Στόχος της κυβέρνησης είναι με τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει να συγκρατήσει το ενεργειακό ράλι που δημιουργεί το τσουνάμι ακρίβειας και για αυτό σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται και στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς. Στόχος της κυβέρνησης είναι φέρει νέο χρήμα στα ελληνικά ταμεία και για αυτό ζήτησε από την Κομισιόν να λάβει τη 2η πληρωμή δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 2 δισ. Ευρώ.

Η κυβέρνηση υπολογίζει μέχρι το τέλος του έτους να έχει λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης 11,08 δις ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Αυγούστου 2021 η Ελλάδα έλαβε προχρηματοδότηση ύψους 3,96 δισ. ευρώ και στις 8 Απριλίου 2022 έλαβε την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους  3,56 δισ. ευρώ. Το νέο αίτημα αφορά 1,72 δισ. ευρώ για την πληρωμή επιδοτήσεων και 1,84 δισ. ευρώ για την πληρωμή δανείων.

Παρά ταύτα κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους πως ήδη «τρέχουν» σημαντικές παρεμβάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ως το τέλος του έτους.

Αυτές είναι:

 • Επιδοτήσεις στην κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων (δημοσιονομικό κόστος 9,5 δισ. ευρώ).
 • Επιστροφή του 60% της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακά τιμολόγια που εκδόθηκαν από 01/12/2021 έως και 31/06/2022 (δημοσιονομικό κόστος 296 εκατ. ευρώ).
 • Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης (δημοσιονομικό κόστος 453 εκατ. ευρώ).
 • Εφαρμογή του μέτρου της προπληρωμένης κάρτας για αγορά καυσίμων κίνησης (fuel pass) (δημοσιονομικό κόστος 300 εκατ. ευρώ).
 • Επιδοτήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων, μείωση του Φ.Π.Α. στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα και επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου κίνησης στους αγρότες (δημοσιονομικό κόστος 212 εκατ. ευρώ).
 • Ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών (χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΠΕΚΑ, ΑμεΑ) τον Απρίλιο 2022 και τον Δεκέμβριο 2022 (δημοσιονομικό κόστος 816 εκατ. ευρώ).
 • Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω των Ο.Τ.Α.(160 εκατ. ευρώ).
 • Αυξημένο επίδομα στέγασης για φοιτητές και σπουδαστές (δημοσιονομικό κόστος 26 εκατ. ευρώ για καθένα από τα έτη 2022 και 2023).
 • Πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.
 • Επέκταση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» (31 εκατ. ευρώ για το 2022 και 20 εκατ. ευρώ για το 2023).
 • Επιδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επέκταση του προγράμματος «Ανακυκλώνω -αλλάζω» (δημοσιονομικό κόστος 840 εκατ. ευρώ).

Άννα Καραβοκύρη

 

ΟΑΕΔ: Επίδομα εργασίας 300 ευρώ -Ποιοι το δικαιούνταιΟΑΕΔ: Επίδομα εργασίας 300 ευρώ -Ποιοι το δικαιούνται

ΟΑΕΔ: Ένα νέο επίδομα θα λάβουν οι άνεργοι της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ, οι οποίοι βρίσκουν δουλειά. Το επίδομα… εργασίας καθιερώνεται για πρώτη φορά και είναι το 50% του επιδόματος ανεργίας για τους δικαιούχους που μπήκαν στην αγορά εργασίας την περίοδο που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ.

Πώς προκύπτει το επίδομα εργασίας; Σύμφωνα με τις αλλαγές που θα ισχύσουν από το τέλος του χρόνου, ουσιαστικά, θα συνεχίζουν να λαμβάνουν το μισό επίδομα ανεργίας παράλληλα με τον μισθό τους από την εργασία που βρήκαν.

Παράλληλα, οι μακροχρόνια (εγγεγραμμένοι) άνεργοι άνω των 5 ετών θα λάβουν ένα εφάπαξ επίδομα εργασίας, ύψους 300 ευρώ, που θα δοθεί σε όσους συναινέσουν να καταρτιστεί Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης. Το επίδομα αυτό δίνεται μία μόνο φορά και εφόσον ο άνεργος δεν λαμβάνει κάποια από τις παροχές.

Διαγραφές ανέργων και εισοδηματικά κριτήρια

Ενεργοποιείται η διαγραφή από το μητρώο της ΔΥΠΑ για δύο χρόνια σε όσους αρνηθούν τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας ή πρόγραμμα κατάρτισης. Η διαδικασία έχει ως εξής: Ο εργασιακός σύμβουλος της υπηρεσίας επικοινωνεί με τον άνεργο και τον ενημερώνει ότι υπάρχει δουλειά που αντιστοιχεί στα προσόντα του. Εάν εκείνος πάει στο ραντεβού με τον εργοδότη αλλά δεν επιλεγεί, συνεχίζει να παίρνει το επίδομα. Αν όμως απορρίψει τρεις φορές θέσεις που σύμφωνα με τον σύμβουλό του «ταιριάζουν» στο προφίλ του, τότε διακόπτεται. Σημαντική παράμετρος εδώ είναι πως το μέτρο δεν αφορά στους πρώτους 12 μήνες επιδότησης.

Επίσης, όσοι έχουν εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ έχουν ένα «κόφτη». Θα παραμένει στο μητρώο, αλλά θα χάνει άλλες παροχές. Όπως Κοινωνικό Τουρισμό, μοριοδοτήσεις και άλλα.

Εγγραφή ανέργου στη ΔΥΠΑ

Η εγγραφή στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ γίνεται με αίτηση του ανέργου που αναζητά εργασία. Η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ διασυνδέεται με το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και με τη διασύνδεση αυτή επιβεβαιώνεται ότι ο κάτοχός της είναι εγγεγραμμένος σ’ αυτό, ή και ότι είναι δικαιούχος επιδομάτων, παροχών και βοηθημάτων από τη ΔΥΠΑ. Μπορεί να παρέχεται υπό μορφή ψηφιακής εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα ή κάρτας που περιέχει επεξεργαστή, ο οποίος επιτρέπει την επιβεβαίωση της ισχύος της, ή με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο.