Συναγερμός στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει “άγριου ενεργειακού χειμώνα” — «Φορτωμένη» με πληρωμές και υποχρεώσεις η σημερινή ημέρα για χιλιάδες φορολογούμενους

Στήλοι παροχής ρεύματος

Στήλοι παροχής ρεύματος

Την επόμενη Τετάρτη 6 Οκτωβρίου το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λίγο αργότερα θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης-22ας Οκτωβρίου.

Τα μηνύματα από τις αγορές, ενεργειακές και χρηματιστηριακές, δεν είναι ευοίωνα, καθώς οι βαριές απώλειες συνδέονται πλέον ευθέως με τα αλλεπάλληλα «χαστούκια» που τρώνε οι εταιρείες της πραγματικής οικονομίας, καθώς βρίσκονται μπροστά σε εκτίναξη του ενεργειακού, δηλαδή του λειτουργικού τους κόστους.

Στις ενεργειακές αγορές, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και οι ρύποι, αναρριχώνται από το ένα υψηλό στο άλλο, που με τη σειρά τους αποτυπώνονται στα ταμπλό και όχι μόνο.

Τιμές πρώτων υλών που επηρεάζουν αρνητικά τη βιομηχανία αλλά και την καταναλωτική δαπάνη μεταφέρονται στα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων, αλλά και στην ίδια την ανάπτυξη, αναγκάζοντας τις πρώτες σε αναθεώρηση των στόχων τους και την δεύτερη σε βραδύτερους ρυθμούς.

Στην Ελλάδα, ο τριπλός συνδυασμός υψηλών τιμών πρώτων και δεύτερων υλών, και υψηλών μεταφορικών σε μια χώρα που βρίσκεται στην άκρη της Ευρώπης και υψηλών τιμών ενέργειας, απειλεί να παραλύσει τη βιομηχανία, με τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις να ζητούν να αναθεωρηθεί ο κώδικας προμήθειας, μαζί με μέτρα για την αντιμετώπιση της καταιγίδας.

Στην λιανική του ρεύματος, οι υψηλές τιμές υποχρεώνουν τις εταιρείες σε αναπροσαρμογή τιμολογίων, προκειμένου να διατηρήσουν τα πελατολόγια που έχουν κτίσει, κίνηση που σημαίνει ότι περιορίζουν περιθώρια και ότι παίζουν με τις αντοχές τους. Ταυτόχρονα καταγράφονται και οι πρώτες μετακινήσεις πελατών.

Καθόλου τυχαία, στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, οι μετοχές με τη μεγαλύτερη πτώση είναι αυτές των βιομηχανικών εταιρειών καθώς η αγορά αντιλαμβάνεται πως οι υψηλές τιμές στην ενέργεια, τα μέταλλα, το τσιμέντο, έχουν έρθει για να μείνουν.

Και όσο περνούν οι ημέρες, η κατάσταση βαραίνει επικίνδυνα. Στην Βρετανία μικροί προμηθευτές «σκάνε», στην Γαλλία δυσκολεύονται, το ίδιο φυσικά και στην Ελλάδα, για αυτό και η επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα αυξηθεί από τα 150 στα 200 εκατ. ευρώ, με αμφίβολο ωστόσο το αν τα κονδύλια αυτά θα είναι επαρκή.

Το χειρότερο είναι ότι αναφύεται ζήτημα ενεργειακής επάρκειας, που έρχεται και κουμπώνει με το πρόβλημα των εφοδιαστικών αλυσίδων, σημαντικοί κρίκοι των οποίων έχουν σπάσει, δημιουργώντας ανησυχίες όσον αφορά την απρόσκοπτη λειτουργία της βιομηχανίας.

Την αύξηση των τιμών της ενέργειας θα συζητήσουν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης-22ας Οκτωβρίου. Στο μεσοδιάστημα, οι προτάσεις από κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να πέφτουν βροχή στο τραπέζι. Τέτοια είναι και η ελληνική πρωτοβουλία για συγκράτηση του ενεργειακού κόστους.

Το θέμα θα συζητηθεί την επόμενη Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ενός μηχανισμού αντιστάθμισης (temporary hedging mechanism) που θα συνδέεται με το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής CO2 και θα χρηματοδοτεί τις ακραίες διακυμάνσεις τιμών όπως συμβαίνει την περίοδο που διανύουμε, αντλώντας έσοδα 5-8 δισ ευρώ από το σύστημα εμπορίας ρύπων.

Θοδωρής Παναγούλης

 

«Φορτωμένη» με πληρωμές και υποχρεώσεις η σημερινή ημέρα για χιλιάδες φορολογούμενους«Φορτωμένη» με πληρωμές η σημερινή ημέρα για χιλιάδες φορολογούμενους

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την εξόφληση της τρίτης δόσης του φόρου εισοδήματος, την υποβολή των δηλώσεων και διορθώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια, την επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις των φορολογουμένων που έχουν πληγεί από την πανδημία αλλά και την υποβολή των δικαιολογητικών για το πρόγραμμα επιδότησης δαπανών.

Ειδικότερα, ο χρόνος τελειώνει για:

Πληρωμή δόσης φόρου εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να εξοφλήσουν την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος, ποσό συνολικού ύψους περίπου 270 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν άλλες πέντε μηνιαίες δόσεις φόρου εισοδήματος, συνολικού ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2022.

Υποβολή δηλώσεων για «κουρεμένα ενοίκια». Τέλος χρόνου για την υποβολή δηλώσεων COVID για τους ιδιοκτήτες που έχουν λάβει προκαταβολικά τις αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια του Ιουλίου. Μέχρι σήμερα θα πρέπει να υποβληθούν και οι δηλώσεις για διορθώσεις ή οι αρχικές δηλώσεις COVID για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2021. Το ίδιο ισχύει και για ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία υπεκμισθώνονται και είτε πρέπει να υποβάλουν αρχικές δηλώσεις είτε να κάνουν απλώς διορθώσεις.

Κατάθεση δικαιολογητικών για πάγιες δαπάνες: Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών υποχρεούνται μέχρι σήμερα να υποβάλουν τα εξής δικαιολογητικά:

  • Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση στις 31.12.2019 (ανάλογα με τη νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρησης) είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών. Το ανωτέρω δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
  • Επιπλέον, εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, να βεβαιώνει ότι τα τελευταία δύο έτη: ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης δεν ήταν υψηλότερος του 7,5 και ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) δεν ήταν κάτω από 1,0.
  • Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας.

Αναβίωση 100 και 120 δόσεων: Οι οφειλέτες που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις τους θα πρέπει εντός της ημέρας να υποβάλουν αίτηση στο mybusinessSupport και παράλληλα να καταβάλουν τη δόση του Αυγούστου μαζί με τη δόση του Σεπτεμβρίου.