Συναγερμός μετά τη συμφωνία με την Αίγυπτο. NAVTEX της Άγκυρας στο Καστελόριζο και διακοπή διαλόγου

 Συναγερμός μετά τη συμφωνία με την Αίγυπτο – NAVTEX της Άγκυρας στο Καστελόριζο και διακοπή διαλόγου

Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ που επιχειρεί να μπλοκάρει το τουρκικό-λιβυκό μνημόνιο έφερε αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα όσο και από την ‘Αγκυρα η οποία επαναφέρει την ένταση ανοιχτά του Καστελόριζου.

Η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για μία συμφωνία συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία «αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις θαλάσσιες ζώνες τους».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως η σημερινή συμφωνία «δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο».

Σε ανάλογο ύφος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που υπέγραψε τη συμφωνία, καθώς τόνισε μεταξύ άλλων πως η συμφωνία αυτή ακυρώνει επί της ουσίας το «ανυπόστατο» –όπως το χαρακτήρισε– μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση το κείμενο της συμφωνίας, προκειμένου να γίνουν γνωστοί οι όροι στους οποίους κατέληξαν οι δύο πλευρές. Αυτό που έχει διαρρεύσει είναι ένας άτυπος χάρτης που φέρεται να απεικονίζει τη γραμμή οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Άτυπος χάρτης: Με μπλε χρώμα, η γραμμή οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου.

Εξάλλου, όπως ήταν αναμενόμενο, η Άγκυρα αντέδρασε με έντονο τρόπο: χαρακτήρισε άκυρη τη συμφωνία Αθήνας – Καΐρου, υποστήριξε πως η αναφερόμενη περιοχή βρίσκεται εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και προειδοποίησε πως στο σημείο εκείνο δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα, επαναλαμβάνοντας πως θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων.

Επίσης ενημέρωσε την Αθήνα ότι ματαιώνονται οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι οποίες ήταν να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 24 Αυγούστου.

Παράλληλα εξέδωσε άμεσα NAVTEX ανοιχτά του Καστελόριζου επαναφέροντας την ένταση στην περιοχή.

Οι συντεταγμένες της NAVTEX για την τουρκική άσκηση είναι οι ακόλουθες:

Είχε προηγηθεί η οργισμένη ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, που ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριζε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος δεν έχουν… θαλάσσια σύνορα, ενώ διατύπωνε και ευθείες απειλές.

«Η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή» αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο.

Επιπλέον σημειώνει πως «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπογράφηκε σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη».

Το Τουρκικό ΥΠΕΞ αφήνει αιχμές για την Αίγυπτο λέγοντας: «Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. Χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση το 2003 τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης.

Η Τουρκία στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δέχθηκε βολές από την πλευρά της αντιπολίτευσης για τις παραχωρήσεις στις οποίες φέρεται να προχώρησε η Αθήνα έναντι του Καΐρου. ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ παρουσιάστηκαν τουλάχιστον επιφυλακτικά, ζήτησαν ενημέρωση για το κείμενο της συμφωνίας και επανέλαβαν το αίτημά τους για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Με σχετική του ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως μια συμφωνία άρον – άρον δεν αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα αλλά δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Επικαλούμενο πληροφορίες που διοχετεύονται από κυβερνητικές πηγές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση αποδέχεται μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, ενώ κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου.

Η ανακοίνωση

Μια συμφωνία άρον – άρον δεν αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα αλλά δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει την σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Σαράτζ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια συμφωνία άρον – άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις. Ειδικά δε καθώς η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης και διεκδίκησης ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αντ’ αυτού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, με τη Συμφωνία που υπεγράφη, η Κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου.

Εάν ο κ. Μητσοτάκης είχε δεχθεί την πρότασή μας για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με σκοπό τη χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα ήταν πολύ καλύτερα. Περιμένουμε άμεση ενημέρωση για την περαιτέρω αξιολόγηση της Συμφωνίας.

Η μερική συμφωνία «μπορεί να περιπλέκει τα θέματα οριοθέτησης στις ζώνες που επιλέχθηκαν να παραμείνουν εκτός της Ελληνο-Αιγυπτιακής συμφωνίας», σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής.

Σημείωσε επίσης πως ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη των επιλογών του, όσο δεν επιδιώκει τη συνεννόηση για διαμόρφωση εθνικής γραμμής και αρνείται το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών».

Η ανακοίνωση:

Η σταθερή θέση μας είναι ότι τα Ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με βάση και το διεθνές δίκαιο.

Η επιδίωξη τα τελευταία 15 χρόνια της χώρας μας ήταν η πλήρης οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Η μερική συμφωνία ενώ διεμβολίζει το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, μπορεί να περιπλέκει τα θέματα οριοθέτησης στις ζώνες που επιλέχθηκαν να παραμείνουν εκτός της Ελληνο-Αιγυπτιακής συμφωνίας.

Όσο ο κ. Μητσοτάκης δεν επιδιώκει τη συνεννόηση για διαμόρφωση Εθνικής γραμμής και αρνείται το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη των επιλογών του.

Σε κάθε περίπτωση τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή διαχείριση ούτε για στείρα αντιπολίτευση και επιφυλασσόμαστε για την αξιολόγηση μετά από πλήρη ενημέρωση μας σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ επισήμανε πως «πίσω από τα μεγάλα λόγια περί “ιστορικής συμφωνίας” καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Επίσης, υπογράμμισε πως ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο «επιχειρεί να απλοποιήσει μια πολύ σύνθετη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από διασταυρούμενους ανταγωνισμούς, που πυροδοτούν την τουρκική επιθετικότητα και τις εντάσεις στην περιοχή».

Το ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει τι ακριβώς σηματοδοτεί η συμφωνία για τα νησιά του Αιγαίου και εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του πως το γεγονός αυτό είναι ενταγμένο στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. και ανοίγει το δρόμο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.

Η ανακοίνωση:

Η κυβέρνηση επιδίδεται σε τυμπανοκρουσίες για τη συμφωνία Ελλάδας –Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς να έχει ενημερώσει το λαό για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Πίσω από τα μεγάλα λόγια περί «ιστορικής συμφωνίας» καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο επιχειρεί να απλοποιήσει μια πολύ σύνθετη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από διασταυρούμενους ανταγωνισμούς, που πυροδοτούν την τουρκική επιθετικότητα και τις εντάσεις στην περιοχή.

Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει :

· Έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο που πετάει έξω το Καστελόριζο, το οποίο έχει δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, όπως οι ηπειρωτικές ακτές;

· Στη Συμφωνία συμπεριλαμβάνεται η Ρόδος και τα άλλα νησιά του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος και με τι επήρεια;

· Τι επήρεια έχει συμφωνηθεί για την Κρήτη;

Καθαρά λόγια και όχι υπερφίαλους πανηγυρισμούς.

Το ΚΚΕ εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του ότι και η συμφωνία Ελλάδας –Αιγύπτου είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ανοίγει το δρόμο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, με την Τουρκία, με ή χωρίς το δικαστήριο της Χάγης.

Το ΚΚΕ θα επανέλθει μόλις ενημερωθεί για το κείμενο της συμφωνίας.