Συνέντευξη του Ανδρέα Ξανθού: Η κατάρρευση του ΕΣΥ και οι κυβερνητικές ευθύνες – Ηλιόπουλος: Παραδέχονται κυνικά ότι το 20% των ασθενών πεθαίνει εκτός ΜΕΘ

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση κόμπαζε για το «πόσο καλά τα πήγαμε». Σήμερα, παρά το γεγονός ότι υπήρχε συσσωρευμένη παγκόσμια εμπειρία τόσο για τον κορονοϊό όσο και για τους τρόπους αντιμετώπισής του, βρισκόμαστε σε ένα τοπίο τρομακτικό και μαύρο. Ποιες είναι οι αιτίες του κακού; Τι μπορεί και πρέπει να γίνει σήμερα; Προσπαθούμε να βρούμε απαντήσεις μέσα από μια συζήτηση με τον Ανδρέα Ξανθό, τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

Με τον Ανδρέα Ξανθό, βουλευτή Ρεθύμνου, τομεάρχη Υγείας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ συζητάμε το καυτό θέμα της τρέχουσας επικαιρότητας. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση κόμπαζε για το «πόσο καλά τα πήγαμε». Σήμερα, παρά το γεγονός ότι υπήρχε συσσωρευμένη παγκόσμια εμπειρία τόσο για τον κορονοϊό όσο και για τους τρόπους αντιμετώπισής του, βρισκόμαστε σε ένα τοπίο τρομακτικό και μαύρο.

Το ΕΣΥ έχει καταρρέει ουσιαστικά, στα νοσοκομεία τα ράντζα και οι πρόχειροι αναπνευστήρες έχουν αντικαταστήσει τις ΜΕΘ. Το κονβόι των ασθενοφόρων ανάγλυφα περιγράφει την εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων. Και η κατάσταση αναμένουμε το αμέσως επόμενο διάστημα να πάει ακόμα χειρότερα. Ποιες είναι οι αιτίες αυτού του κακού; Τι μπορεί και πρέπει να γίνει σήμερα; Αυτά προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε με τον Ανδρέα Ξανθό.

Σταχυολογούμε από αυτήν την 19λεπτη συνέντευξη κάποιες απαντήσεις του Ανδρέα Ξανθού σε κρίσιμα ζητήματα. Όσον αφορά το ζήτημα της επίταξης του ιδιωτικού τομέα υγείας:

«Προειδοποιούσαμε έγκαιρα ότι πρέπει και ο ιδιωτικός τομέας να αναλάβει ένα σημαντικό κομμάτι από τα περιστατικά covid. Η κυβέρνηση έχει εμπλέξει κάποιες ιδιωτικές δομές υγείας στη φροντίδα κυρίως μη covid περιστατικών. Από τις χιλιάδες ιδιωτικές κλίνες που διαθέτει το λεκανοπέδιο μόνο 250 έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής για περιστατικά covid. Κανένα από τα μεγάλα θεραπευτήρια της Αθήνας δεν έχει εμπλακεί στη νοσήλια περιστατικών covid. Στη Γαλλία, για να έχουμε μια εικόνα, το 30% των συνολικών ασθενειών με κορονοϊό τα έχει αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας. Και επίσης ούτε τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα οποία έχουν υψηλού επίπεδου εξοπλισμό και στελέχωση, κανένα δεν αναλαμβάνει περιστατικά covid.

Το μόνο που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι η επιστράτευση των 200 περίπου γιατρών η οποία έγινε καθυστερημένα, δεν εντάσσεται σε ένα σχέδιο συνολικής αξιοποίησης και επίταξης του ιδιωτικού τομέα και δεν μπορεί να αποτελέσει την απάντηση σε αυτήν τη μεγάλη κρίση και τη λειτουργική κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων».

Για τα ατομικά τεστ (self test) ο Ανδρέας Ξανθός είναι ξεκάθαρος. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ένα πρόγραμμα μαζικών ελέγχων μέσω τεστ οργανωμένων από τις δημόσιες ιατρικές υπηρεσίες και όχι να ρίχνει στις πλάτες των πολιτών τις ευθύνες:

«Πρόκειται για επικοινωνιακή φούσκα. Η κυβέρνηση σε μια φάση δυσφορίας της κοινωνίας, έμμεσα αναγνωρίζει ότι ήταν πρόβλημα που δεν υπήρχε ένα ευρύτερο σύστημα εργαστηριακών ελέγχων την προηγούμενη φάση. Αντί να υπάρχει ένα αναβαθμισμένο σχέδιο επιτήρησης από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας της χώρας, το μεταθέτει στην ατομική ευθύνη των πολιτών και υπάρχει σκεπτικισμός όσον αφορά την αξιοπιστία. Τα rapid test έχουν 70% αξιοπιστία, τα self test δεν έχουμε εικόνα ποιος είναι ο βαθμός αξιοπιστίας τους. Επομένως, η πιθανότητα ενός ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος και άρα η πιθανότητα ενός εφησυχασμού είναι πολύ αυξημένη».

Σε σχέση με τον αργό εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού λόγω καθυστερήσεων στην παροχή από τις εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια:

«Έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση μαζί με άλλες κυβερνήσεις να πιέσουν τα όργανα της Ευρώπης να κινηθούν στη γραμμή της απελευθέρωσης των πατεντών που είναι το κομβικό ζήτημα. Γιατί δεν έχουμε εμβόλια; Διότι οι κατασκευάστριες εταιρείες αδυνατούν να ανταποκριθούν στην παγκόσμια ζήτηση. Αδυνατούν γιατί το προνομιακό καθεστώς των πνευματικών δικαιωμάτων και των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τους δίνει το δικαίωμα να μην εκχωρούν την πατέντα σε άλλες κατασκευάστριες βιομηχανίες για να έχουν τη δυνατότητα υπερκέρδους».

 

Νάσος Ηλιόπουλος: Παραδέχονται κυνικά ότι το 20% των ασθενών πεθαίνει εκτός ΜΕΘ

«Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και πέντε μήνες σε lockdown, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει συνεχώς νέα περιοριστικά μέτρα, ενώ συνεχίζει να μην παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του “Best TV” Μεσσηνίας.

«Όταν στις 4 Απριλίου βγαίνει ο κ. Μητσοτάκης και λέει ότι είμαστε στην τελική ευθεία και μετά από 10 μέρες η Αττική μένει χωρίς κλίνες ΜΕΘ, δύο πράγματα μπορεί να ισχύουν: ή ο πρωθυπουργός συνειδητά είπε ψέματα ή βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για έναν πρωθυπουργό πολιτικά επικίνδυνο», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Σήμερα, παραδέχονται πλέον κυνικά ότι το 20% των ασθενών πεθαίνει εκτός ΜΕΘ», σημείωσε. Επισημαίνοντας ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μη στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ανέφερε ότι «το 2021, εν μέσω πανδημίας, οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι 1680 λιγότεροι σε σχέση με το 2020, ενώ στο φετινό προϋπολογισμό η ΝΔ δίνει 600 εκ. ευρώ λιγότερα για τη στήριξη της δημόσιας υγείας».

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε να πάρει μέτρα για αυτά που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει χαρακτηρίσει ως βασικές εστίες υπερμετάδοσης: τους χώρους δουλειάς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε ότι «τώρα έρχεται να ανακαλύψει καθυστερημένα τη σημασία των μαζικών τεστ»«Πρέπει να ζητήσει ένα συγγνώμη από τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, όταν στις αρχές Σεπτέμβρη άνοιγε τα σχολεία χωρίς μαζικά τεστ και με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα», σημείωσε.

«Σε κάθε περίπτωση, η λύση για τα τεστ παραμένει η συνταγογράφησή τους», δήλωσε ο Ν. Ηλιόπουλος, «η οποία κατοχυρώνει ότι θα γίνονται με όρους υγειονομικής ασφάλειας –κάτι που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί στο φαρμακείο- και ότι τα αποτελέσματα θα δηλώνονται».

Τόνισε, επίσης, ότι «ερωτήματα προκαλεί το γεγονός πως η κυβέρνηση δημοσίευσε ένα “διαγωνισμό” για τα selftests το βράδυ της παραμονής της εθνικής εορτής, σε μια προσπάθεια μάλλον να το περάσει στα κρυφά, ένα διαγωνισμό ο οποίος διαρκεί δύο ημέρες και ο οποίος “φωτογραφίζει” την εταιρεία Siemens». «Το ζήτημα είναι να προστατευθεί η δημόσια υγεία και όχι να γίνει απευθείας ανάθεση σε κάποια εταιρεία, που ενδεχομένως κάποιοι από την κυβέρνηση έχουν επιλέξει», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας έχει όμως και ένα οικονομικό σκέλος», συνέχισε, σημειώνοντας ότι «η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει την Ελλάδα να έχει την τρίτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη για το 2020». «Ήδη οι άνθρωποι της αγοράς λένε ότι, με το που θα ανοίξουν ξανά, ένα 20% με 40% των επιχειρήσεων εστίασης και λιανεμπορίου κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, όφειλε να αξιοποιήσει τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ και να έχει προχωρήσει ήδη σε εμπροσθοβαρή μέτρα οικονομικής στήριξης», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Κατ’ αρχάς πρέπει να αντικαταστήσει την επιστρεπτέα προκαταβολή –που δεν είναι παρά ένα δάνειο- με τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες», είπε και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους. Επανέλαβε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «εφαρμογή ενός σχήματος ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του και ρύθμιση του υπολοίπου σε 120 δόσεις», ενώ επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έπρεπε να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών που επιδοτούν την εργασία, όχι την ανεργία όπως κάνει εδώ η κυβέρνηση με το επίδομα που δίνει σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν σε αναστολή».

«Η λήψη γενναίων μέτρων ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων δεν είναι μόνο κοινωνικά επιβεβλημένη, αλλά και οικονομικά ορθολογική επιλογή γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε την ύφεση, να αποφύγουμε τα χιλιάδες λουκέτα και την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας που είναι μπροστά μας και εν τέλει μόνο έτσι θα επιστρέψουμε πιο γρήγορα σε φάση ανάκαμψης», διεμήνυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Σημείωσε, τέλος, ότι «το τελευταίο διάστημα γίνεται ολοένα πιο αισθητή μια διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια». «Μέσα στην κοινωνία αρχίζει και σχηματίζεται ένα αίτημα ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τις θέσεις του και το πρόγραμμά του, μπορεί να δώσει πολιτική διέξοδο σε αυτό το αίτημα», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.