Συνάντηση Πούτιν, Ερντογάν: «Ανατολίτικο παζάρι» με S-400 και Συρία – ΗΠΑ Μενέντεζ: «Όχι» σε πώληση όπλων στην Τουρκία μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα των S-400 – Ταλιμπάν κατά ΗΠΑ: Καταγγέλλουν παραβιάσεις του εναέριου χώρου

Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν την Τετάρτη: «Ανατολίτικο παζάρι» με S-400 και Συρία

Στο Σότσι στρέφεται η προσοχή σήμερα Τετάρτη, όπου πρόκειται να συναντηθούν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ατζέντα των συνομιλιών των δύο ηγετών θα είναι πλούσια, από τις διμερείς σχέσεις έως τη Συρία και άλλες περιφερειακές διενέξεις. Στο επίκεντρο βρίσκεται η πρόθεση της Τουρκίας να προμηθευτεί και δεύτερη συστοιχία S-400, με το Κρεμλίνο να «δείχνει» καθυστερήσεις, δηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία υπογραφή αύριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, επί τάπητος θα τεθούν η εμπορική και οικονομική συνεργασία των δύο χώρων, και η κατάσταση στην Συρία, την Λιβύη, το Αφγανιστάν και την Υπερκαυκασία.

Η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν γίνεται σε μια περίοδο όπου στη βόρεια Συρία υπάρχει μια ανάφλεξη, με τη Ρωσία να έχει εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές γύρω από το Ιντλίμπ την τελευταία εβδομάδα. Το Σάββατο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι «ρωσικά μαχητικά εξαπέλυσαν τρεις επιδρομές εναντίον θέσεων φιλοτουρκικών οργανώσεων ανταρτών στην περιοχή Μπασοφάν, νοτιοδυτικά της πόλης Αφρίν» στο βόρειο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού.

Ρωσικά μαχητικά έπληξαν επίσης θέσεις των ανταρτών στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα, πρόσθεσε η ΜΚΟ. Δεν έκανε λόγο για απώλειες.

Τρεις Τούρκοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το Reuters, δήλωσαν ότι η Συρία θα είναι το κύριο θέμα των συνομιλιών στο Σότσι. Ο Ερντογάν έχει πει ότι ορισμένες από τις συνομιλίες με τον Πούτιν θα είναι μεταξύ τους, χωρίς συνοδευτικές αντιπροσωπείες.

Κατά τις συνομιλίες με τον Πούτιν, ο Ερντογάν θα πιέσει για επιστροφή στην κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε πέρυσι για τον τερματισμό των επιθέσεων. Από την πλευρά της η Μόσχα ζητά την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από την βόρεια Συρία.

Εξάλλου, σε χθεσινές του δηλώσεις σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τόνισε από την πλευρά του ότι η Τουρκία τηρεί τις αρχές της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι περιμένουν πως η άλλη πλευρά θα τηρήσει επίσης τις ευθύνες της βάσει της συμφωνίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες για την εφαρμογή μιας προηγούμενης ρωσοτουρκικής συμφωνίας για τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των κοινών περιπολιών με τη συμμετοχή της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στη Συρία κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και ότι η παρουσία άλλων δυνάμεων εμποδίζει τις προσπάθειές του να επανενώσει και να ανοικοδομήσει τη χώρα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο.

Η Τουρκία έχει χιλιάδες στρατεύματα στη βόρεια Συρία και υποστηρίζει αντάρτες που αντιτίθενται στον Άσαντ, ο οποίος με την υποστήριξη της Μόσχας τους οδήγησε πίσω σε μια μικρή έκταση στα τουρκικά σύνορα.

Οι S-400

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει τον Αύγουστο ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Ρωσία προτίθεται να συζητήσει μεταξύ άλλων και λεπτομέρειες όσον αφορά στην αγορά δεύτερης συστοιχίας αντιπυραυλικών συστημάτων άμυνας S-400.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε σήμερα ο Πεσκόφ, μετά το πέρας των συνομιλιών των δύο προέδρων δεν προβλέπεται υπογραφή συμφωνιών.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι S-400 θα συζητηθούν στο Σότσι, με έναν εξ αυτών να αντιπαραθέτει αυτό που περιέγραψε ως άκαμπτη στάση της Ουάσινγκτον συγκριτικά με την προσέγγιση της Μόσχας. «Με τη Ρωσία μπορούν να γίνουν τουλάχιστον βήματα προσανατολισμένα στη λύση», δήλωσε ο αξιωματούχος σύμφωνα με το Reuters.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί την Τουρκία με νέες κυρώσεις στην περίπτωση που προχωρήσει σε νέα αγορά ρωσικών S-400.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ προειδοποίησε επίσης την Τουρκίασχετικά με την απόκτηση νέων αμερικανικών οπλικών συστημάτων, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την επικύρωση του διορισμού του νέου πρέσβη των ΗΠΑστη Τουρκία.

Η τελευταία διά ζώσης συνάντηση των δύο ηγετών είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2020 στο Κρεμλίνο. Οι επόμενες συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών εξαιτίας της πανδημίας ήταν είτε τηλεφωνικές είτε μέσω βιντεοδιάσκεψης.

 

ΗΠΑ – Μενέντεζ: «Όχι» σε πώληση όπλων στην Τουρκία μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα των S-400

Ηχηρό «οχι» προς την Τουρκία σχετικά με την απόκτηση νέων αμερικανικών οπλικών συστημάτων, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την επικύρωση του διορισμού του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στη Τουρκία.

Ο Ρομπέρτ Μενέντεζ τόνισε πως «από την σκοπιά μου, δεν βλέπω νέες πωλήσεις (αμερικανικών) οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, εκτός εάν υπάρξει μια δραματική αλλαγή συμπεριφοράς στο θέμα των S-400».

Σημειώνται πως η επιλογή του Ρεπουμπλικάνου πρώην γερουσιαστή, Τζεφ Φλέικ, συνιστά τη πρώτη πολιτική τοποθέτηση για τη θέση του πρέσβη στην Τουρκία τα τελευταία 40 χρόνια.

Από την πλευρά του, ο κ. Φλέικ αναγνώρισε την πολυπλοκότητα της σχέσης με την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε έναν απαραίτητο σύμμαχο για τις ΗΠΑ. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί, ότι χρειάστηκε να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της κατάθεσης του για να απαντήσει σε ερωτήσεις που σχετίζονταν με τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας αλλά και τη δημοκρατική διολίσθηση στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Υπό αυτό το πρίσμα, έκανε ειδική αναφορά στον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Άγκυρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατηγορώ εναντίον της Τουρκίας για τη στάση της στην Κύπρο

Αναφορικά με την Κύπρο, ο Τζεφ Φλέικ ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται λύση δύο κρατών και επισήμανε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε αυτή τη βάση, εξέφρασε την ικανοποίηση του διότι τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και ο ΟΗΕ μίλησαν ανοιχτά και καταδίκασαν τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Προβληματισμός για την τουρκική επιμονή στο ζήτημα των S-400

Ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία τόνισε ότι η απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 παραμένει ένα αγκάθι στη διμερή σχέση, καθώς πρόκειται για μια ενέργεια που είναι αντίθετη με τις νατοϊκές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλες οι χώρες της Συμμαχίας.

Ως εκ τούτου, ξεκαθάρισε ότι οι κυρώσεις CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) θα παραμείνουν στο τραπέζι έως ότου η Άγκυρα αποφασίσει να εγκαταλείψει οριστικά το σύστημα S-400.

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμα ότι οποιαδήποτε νέα μεγάλη αγορά ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού θα οδηγήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων CAATSA.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Φλέικ είπε ότι θα εργαστεί για να γίνουν διαθέσιμα νέα αμερικανικά οπλικά συστήματα προς αγορά στην Τουρκία. Ωστόσο, ο γερουσιαστής Μενέντεζ υπενθύμιζε ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας καλείται να παίξει ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες πωλήσεις στην Τουρκία εάν δεν ξεκαθαριστεί πρώτα το ζήτημα των S-400.

Υπενθυμίζεται ότι ως γερουσιαστής ο Τζεφ Φλέικ είχε επανειλημμένα αρνηθεί να στηρίξει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας υποστήριξε ότι αναγνωρίζει πλέον τη γενοκτονία και ότι σκοπεύει να τιμήσει τον εορτασμό της μνήμης της.

Σημαντικός Εταίρος των ΗΠΑ οι Κούρδοι της Συρίας

Κατόπιν ερώτησης του γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν, ο κ. Φλέικ αναγνώρισε ότι οι Κούρδοι της Συρίας είναι ένας σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ που βοήθησε καταλυτικά στην νίκη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει την εκστρατεία που διεξάγει η Τουρκία για την εξόντωση τους και να τοποθετηθεί για το πως σκοπεύει να διαχειριστεί το συγκεκριμένο θέμα.

Στη συνέχεια ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν υπενθύμισε ότι η Άγκυρα αδιαφορεί για τις αμερικανικές αντιδράσεις που περιορίζονται σε επίπεδο ρητορικής και αναρωτήθηκε για το ποιες κινήσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν χειροπιαστό αντίκτυπο στην συμπεριφορά της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο Τζεφ Φλέικ εκτίμησε ότι η επιβολή κυρώσεων, η οποία είχε οικονομικό αντίκτυπο στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, σε συνδυασμό με τη μη πώληση νέων οπλικών συστημάτων αποτελούν χειροπιαστές ενέργειες που έχουν καταφέρει να τραβήξουν την προσοχή της Τουρκίας.

Χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «έναν απαραίτητο σύμμαχο» για τις ΗΠΑ, ο υποψήφιος πρέσβης υποστήριξε ότι υπάρχουν τομείς όπου τα συμφέροντα Ουάσιγκτον-Άγκυρας ταυτίζονται. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στον αμυντικό τομέα, λέγοντας ότι η συνεργασία με την Τουρκία επιτρέπει στις ΗΠΑ να υπερασπιστούν την Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Τέλος, σημείωσε ότι η διμερής σχέση εκτείνεται πέρα από την αμυντική συνεργασία, αναδεικνύοντας τη σημαντική οικονομική διάσταση που, όπως είπε, την χαρακτηρίζει.

 

Ταλιμπάν κατά ΗΠΑ: Καταγγέλλουν παραβιάσεις του εναέριου χώρουΤαλιμπάν κατά ΗΠΑ: Καταγγέλλουν παραβιάσεις του εναέριου χώρου

Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν τις ΗΠΑ εναντίον των παραβιάσεων του αφγανικού εναέριου χώρου με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν την Τρίτη.

Ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, υφυπουργός Πληροφοριών του καθεστώτος των ισλαμιστών, ανέφερε πως πρόσφατα, αμερικανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) εισήλθαν στον αφγανικό εναέριο χώρο, κάτι που όπως τόνισε παραβιάζει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Ουάσινγκτον στη Ντόχα και τους διεθνείς κανόνες.

Ο εκπρόσωπος του καθεστώτος των Ταλιμπάν κατήγγειλε αυτή την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Αφγανιστάν και παρότρυνε τις ΗΠΑ να επιδεικνύουν σεβασμό προς τη χώρα του για να μην υπάρξουν «άσχημες συνέπειες».

Τα UAVs υπήρξαν κατά τη διάρκεια του εικοσαετούς πολέμου στο Αφγανιστάν βασικά εργαλεία του αμερικανικού στρατού για τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες και τα κρησφύγετα των ισλαμιστών. Ωστόσο η χρήση τους συνοδεύτηκε από αναρίθμητα περιστατικά «παράπλευρων» απωλειών — θανάτων αμάχων.

Το (θεωρητικά τουλάχιστον) τελευταίο πλήγμα που έκανε τέτοιου τύπου αμερικανικό αεροσκάφος, την 29η Αυγούστου στην Καμπούλ, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους πολλά παιδιά.

Η επιδρομή υποτίθεται σύμφωνα με το Πεντάγωνο πως είχε στόχο μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), αλλά το αυτοκίνητο που χτυπήθηκε ανήκε στην πραγματικότητα σε εργαζόμενο οργάνωσης αρωγής.

Ο αμερικανικός στρατός ζήτησε συγγνώμη για το συμβάν, ενώ αρκετοί ιδικοί επισήμαναν ότι το πολύνεκρο επεισόδιο κατέδειξε πόσο δύσκολο ήταν για τις ΗΠΑ να συγκεντρώνουν ακριβείς πληροφορίες για πιθανές τρομοκρατικές απειλές στο Αφγανιστάν.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*