Συνάντηση Πούτιν, Άσαντ στη Μόσχα – Τα καυτά χρόνια του πλανήτη

Βλαντίμιρ Πούτιν και Μπασάρ αλ Άσαντ συναντήθηκαν στο Κρεμλίνο.

O Ρώσος πρόεδρος συνάντησε τον ομόλογό του της Συρίας στη Μόσχα με τους δύο άνδρες να συζητούν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα της Μέσης ανατολής και τις εμπορικές συμφωνίες.

Αρχικά, στη διάρκεια της συνάντησης, ο Βλάντιμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Μπασάρ αλ Άσαντ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Συρίας.

«Σας συγχαίρω για το πολύ καλό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι σας εμπιστεύονται και, παρά τις δυσκολίες και τις τραγωδίες των προηγούμενων ετών, συνδέεστε ακόμα με την επιστροφή της κανονικότητας στη ζωή στη Συρία» είπε, ειδικότερα, ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξήρε την κοινή προσπάθεια για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» εκφράζοντας την ικανοποίησή του καθώς «ο συριακός στρατός ελέγχει περισσότερο από το 90% της χώρας».

Ωστόσο, προειδοποίησε πως υπάρχουν ακόμη πυρήνες τρομοκρατίας στη Συρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ανέφερε επίσης ότι οι ξένες δυνάμεις, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, χωρίς τη λήψη απόφασης από τον ΟΗΕ, είναι ένα εμπόδιο για την εδραίωση της σταθερότητας στη χώρα.

Ο Πούτιν έκανε αναφορά στην εμπορική συνεργασία των δύο χωρών που αυξήθηκε κατά 250%, αλλά και στην αποστολή ρωσικών εμβολίων Sputnik V και Sputnik Light για τη μάχη κατά του κορονοϊού.

Ο Σύρος Πρόεδρος στάθηκε στο θέμα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», επεσήμανε πως οι κοινές προσπάθειες Ρωσίας – Συρίας «είχαν σημαντικά αποτελέσματα για την πάταξή της».

Τα καυτά χρόνια του πλανήτη

Είναι πλέον ξεκάθαρο. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με όλο και περισσότερες μέρες με αυξανόμενη ζέστη, ένδειξη για την κλιματική αλλαγή που πλέον λαμβάνει χαρακτηριστικά κρίσης.

Απανωτά ρεκόρ μέγιστων θερμοκρασιών και προβλέψεις για διπλασιασμό ακραίων θερμών ημερών συνθέτουν ένα σκηνικό που η ανθρωπότητα καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα πριν να είναι αργά.

Επιστήμονες που μελετούν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής συλλέγουν συνεχώς δεδομένα από όλο τον πλανήτη με την ανησυχία να είναι έκδηλη.

Η Εθνική Διεύθυνση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) κατέγραψε πρόσφατα πως η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον Ιούλιο του 2021 στην ξηρά και τη θάλασσα ήταν η υψηλότερη για μήνα Ιούλιο στα παγκόσμια αρχεία που χρονολογούνται από το 1880 καταγράφοντας παγκόσμια θερμοκρασία 0,93 °C, πάνω από το μέσο όρο.

Οι ημέρες με ακραίες θερμοκρασίες έχουν διπλασιαστεί

Ανάλυση του BBC που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος καθώς φανερώνει πως ο αριθμός των ακραία θερμών ημερών στον κόσμο, με θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου, έχει διπλασιαστεί στην εποχή μας σε σχέση με τη δεκαετία του 1980. Επιπλέον, οι καυτές μέρες συμβαίνουν πια σε περισσότερες περιοχές του πλανήτη από ό,τι στο παρελθόν.

Κατά μέσο όρο μεταξύ 1980-2009 οι θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών συνέβαιναν περίπου 14 μέρες ετησίως. Όμως αυτός ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2010-2019, φθάνοντας τις 26 μέρες το χρόνο. Την ίδια περίοδο, οι θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών συμβαίνουν πια κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες περισσότερες μέσα στο χρόνο από ό,τι στο παρελθόν.

BBC

Η νέα ανάλυση δείχνει επίσης ότι κατά την τελευταία δεκαετία οι μέγιστες θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1980-2009. Σε μερικές περιοχές (Ανατολική Ευρώπη, Νότια Αφρική, Βραζιλία) η αύξηση στις μέγιστες θερμοκρασίες ξεπέρασε τον ένα βαθμό, ενώ στην Αρκτική και στη Μέση Ανατολή τους δύο βαθμούς σε σχέση με τις παλαιότερες δεκαετίες.

«Η αύξηση μπορεί να αποδοθεί κατά 100% στην καύση ορυκτών καυσίμων»”, δήλωσε ο δρ Φριντερίκε Ότο, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Όσο πιο γρήγορα μειώσουμε τις εκπομπές μας (άνθρακα), τόσο καλύτερα θα είμαστε, αλλιώς όχι μόνο τα περιστατικά ακραίας ζέστης θα γίνονται ολοένα πιο σοβαρά και συχνά, αλλά επίσης η επείγουσα ανταπόκριση και η αποκατάσταση θα δυσκολεύουν», ανέφερε ο ερευνητής του κλίματος δρ Σίχαν Λι της Σχολής Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος της Οξφόρδης.

Βιώσαμε το θερμότερο καλοκαίρι στην Ευρώπη

Το καλοκαίρι που μόλις τελείωσε ήταν το πιο ζεστό, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus αναφορικά με την κλιματική αλλαγή.

Ξεπέρασε σχεδόν κατά ένα βαθμό Κελσίου η μέση θερμοκρασία των τριών καλοκαιρινών μηνών (Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου), εκείνη της περιόδου 1991-2020.

«Αυτό το καθιστά το πιο ζεστό καλοκαίρι», με μικρή διαφορά (0,1 βαθμό Κελσίου) από τα καλοκαίρια του 2010 και του 2018, αναφέρει η υπηρεσία.

Τα ζώα αλλάζουν σχήμα για να αντέξουν στις ακραίες θερμοκρασίες

Αρκετά ζώα αλλάζουν σχήμα στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας και στα έντονα καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μερικά είδη που επιβιώνουν σε θερμότερα κλίματα έχουν εξελιχθεί ιστορικά για να έχουν μεγαλύτερα ράμφη ή αυτιά για να απαλλαγούν από υψηλές θερμοκρασίες ευκολότερα.

Ανάπτυξη 4 ως 10% παρατηρείται σε αρκετά είδη παπαγάλων στην Αυστραλία, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τη μελέτη.