Συνάντηση Μπάιντεν, Φον ντερ Λάιεν την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο — Ινδία: «Πνίγεται» στο τοξικό νέφος το Νέο Δελχί. Η μόλυνση 14 φορές πάνω από τα επίπεδα ασφαλείας

Συνάντηση Μπάιντεν - Φον ντερ Λάιεν την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία την Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Κομισιόν είχε κάνει γνωστή την επικοινωνία της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Σε ανάρτησή της στο τουίτερ, η κ. Φον Ντερ Λάιεν τόνισε την «κοινή δέσμευση» της ΕΕ και των ΗΠΑ να «προχωρήσουν μαζί σε όλα τα ζητήματα».

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάιντεν απόψε. ΕΕ-ΗΠΑ είναι στενοί φίλοι και σύμμαχοι. Τονίσαμε την κοινή μας δέσμευση να προχωρήσουμε μαζί σε όλα τα κοινά ζητήματα. Καταγράψαμε τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία, το κλίμα, το Συμβούλιο για το Εμπόριο και την Τεχνολογία, την άμυνα, τα Δυτικά Βαλκάνια και βασικά γεωπολιτικά ζητήματα».

 

Ινδία: «Πνίγεται» στο τοξικό νέφος το Νέο Δελχί – Η μόλυνση 14 φορές πάνω από τα επίπεδα ασφαλείαςΙνδία: «Πνίγεται» στο τοξικό νέφος το Νέο Δελχί - Η μόλυνση 14 φορές πάνω από τα επίπεδα ασφαλείας

Το τοξικό νέφος που καλύπτει το Νέο Δελχί ανάγκασε πολλούς μαθητές στην ινδική πρωτεύουσα να παραμείνουν στα σπίτια τους αντί να επιστρέψουν στα σχολεία, τα οποία άνοιξαν εκ νέου σήμερα, Δευτέρα, καθώς οι Aρχές έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν όταν το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού έπληξε την Ινδία τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου.

«Η μόλυνση στο Δελχί είναι επικίνδυνη. Εμείς ως γονείς φοβόμαστε να στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο» έγραψε στο Twitter ένας από τους γονείς, ο Καμλές Σάρμα.

Το Νέο Δελχί έχει τη χειρότερη ποιότητα αέρα σε σχέση με τις υπόλοιπες πρωτεύουσες χωρών, αλλά ακόμη και σύμφωνα με τα δικά του δεδομένα οι τελευταίες ημέρες ήταν εξαιρετικά άσχημες.

Tα επίπεδα της μόλυνσης του αέρα αυξήθηκαν ξεπερνώντας σήμερα το όριο ασφαλείας κατά περισσότερες από 14 φορές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ποιότητας του Αέρα (AQI).

Ο δείκτης ποιότητας του αέρα στη Νόιντα, μία περιοχή κοντά στο Νέο Δελχί, έφθασε σήμερα στο 718 σε μια κλίμακα που φθάνει έως το 500.

Για να θεωρηθεί ασφαλής ο αέρας, ο δείκτης θα πρέπει να είναι κάτω από 50. Σήμερα στο Νέο Δελχί ο δείκτης έφθανε στο 385, ενώ την περασμένη εβδομάδα στο 451. Σε άλλα τμήματα της ινδικής πρωτεύουσας η ποιότητα του αέρα κυμαίνεται από 303 έως 626.

Το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης Ποιότητας του Αέρα για το Δελχί αξιολογεί το επίπεδο της μόλυνσης του αέρα στο Νέο Δελχί ως κακό, το οποίο είναι το τέταρτο από έξι πιθανά επίπεδα μόλυνσης.

Η ποιότητα του αέρα είναι πιθανόν να βελτιωθεί σταδιακά μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες, αλλά αναμένεται να παραμείνει εντός της κατηγορίας «κακή έως πολύ κακή».

Πολλά σχολεία ανέφεραν μικρή προσέλευση μαθητών κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα των μαθημάτων εξαιτίας των φόβων των γονέων για την κακή ποιότητα του αέρα και τους κινδύνους από τον κορονοϊό.

«Μετά την Covid, η μόλυνση έχει αναχθεί σε βασική απειλή για τη δημόσια υγεία, κυρίως για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους» δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Γονέων, ο Ασόκ Αγκαρουάλ, εκφράζοντας απόγνωση για την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επιβολή μέτρων προς την βελτίωση του αέρα στο Νέο Δελχί.

Τα αερομεταφερόμενα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν καρδιοαγγειακές νόσους και νόσους του αναπνευστικού, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα.

Στην Ινδία ο τοξικός αέρας σκοτώνει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους τον χρόνο.

Η σφοδρή επιδείνωση της ποιότητας του αέρα κατά την περασμένη εβδομάδα προκλήθηκε από την παραβίαση από αγρότες της απαγόρευσης του καψίματος καλαμιών σε αγροτικές πολιτείες που περικλείουν την πρωτεύουσα και από την αδιαφορία που επιδεικνύουν πολίτες για την απαγόρευση της χρήσης πυροτεχνημάτων για τον εορτασμό του Ντιβάλι, της ινδουϊστικής γιορτής των φώτων.

Με την έναρξη του φθινοπώρου η ποιότητα του αέρα στο Νέο Δελχί, που θεωρείται μια από τις πιο βρώμικες πρωτεύουσες στον κόσμο, επιδεινώνεται.

Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι αγρότες καίνε καλάμια στα χωράφια τους γύρω από το Νέο Δελχί και στις γειτονικές πολιτείες και αυτός ο καιρός προκαλεί μόλυνση του αέρα στην πρωτεύουσα. Οι ίδιοι οι αγρότες υποστηρίζουν ότι αναγκάζονται να καίνε τα υπολείμματα των φυτών στα χωράφια τους καθώς δεν διαθέτουν τα μέσα για να προμηθευτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Σχεδόν το 80% των οικογενειών στην περιοχή του Δελχί, με πληθυσμό περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους, ανέφεραν προβλήματα όπως πονοκέφαλοι, δύσπνοιες και καταρροή εξαιτίας της μόλυνσης του αέρα, σύμφωνα με μια έρευνα σε δείγμα 34.000 ερωτηθέντων που διενήργησε η ιδιωτική εταιρεία Local Circles.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*