Συνάντηση Μητσοτάκη, Φερέιρα: “Στην κορυφή της ΕΕ η Ελλάδα στην απορρόφηση ΕΣΠΑ” – Γεννηματά: Εγγυώμαι ενότητα, αυτόνομη πορεία και άνοδο του ΚΙΝΑΛ

Συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Ελίζα Φερέιρα

Συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Ελίζα Φερέιρα

Συνάντηση με την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Ελίζα Φερέιρα είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ικανοποίηση για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Τις επιδόσεις της Ελλάδας αναφορικά με την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Ελίζα Φερέιρα.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι έχουμε βελτιώσει την επίδοσή μας όσον αφορά την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «εμφανίζεται πια στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης» ως προς την απορρόφηση του ΕΣΠΑ“.

Από την πλευρά της η ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε ότι «η Ελλάδα ήταν πραγματικά πρωτοπόρος και εργάστηκε πολύ σκληρά», προσθέτοντας ότι «τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω σας», δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έλαβε έγκριση για το ΕΣΠΑ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η χώρα μας διαθέτει πλέον “σημαντική ευρωπαϊκή «δύναμη πυρός» για να προωθήσουμε τον αναγκαίο ριζικό μετασχηματισμό της δομής της ελληνικής οικονομίας, σε ό,τι αφορά την πράσινη, την ψηφιακή και τη δίκαιη μετάβαση”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Επίτροπο Φερέιρα και την ομάδα της για την παραγωγική συνεργασία και τόνισε ότι το σχέδιο της Ελλάδας για το ΕΣΠΑ 2021-2027 ήταν το πρώτο που εγκρίθηκε, ενώ είχε προηγηθεί η ταχύτατη έγκριση και του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που όπως είπε, αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. “Καταλαβαίνουμε ότι οι επιχειρήσεις μας θα πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Μόλις εισαγάγαμε νέα κίνητρα για να ενθαρρύνουμε τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων ώστε να ενισχυθούν. Μέσω αυτού του τύπου των παρεμβάσεων θα πληρώνουν χαμηλότερο φόρο εισοδήματος για τα επόμενα τρία χρόνια. Αλλά ασφαλώς, τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι επίσης απαραίτητα, για να μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε αυτόν τον μετασχηματισμό” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος, ο πρωθυπουργός έστειλε για άλλη μια φορά μήνυμα υπέρ των εμβολιασμών, συνεχάρη την Πορτογαλία για επίδοσή της στους εμβολιασμούς και σημείωσε ότι “δεν είμαστε ακόμα εκεί” προσθέτοντας ότι η Πορτογαλία “αποτελεί, ένα λαμπρό παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτευχθεί όταν αντιμετωπίζεις τα fake news και δεν αφήνεις πολύ χώρο σε εκείνους που δεν εμπιστεύονται την επιστήμη και την ιατρική που βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα”.

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ότι με βάση τα σημερινά στοιχεία, “εννέα στους δέκα από όσους νοσηλεύονται στην εντατική -κι έχουμε περίπου 300 άτομα στην εντατική σήμερα στην Ελλάδα- δεν είναι εμβολιασμένοι. Και ορισμένοι από αυτούς δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους. Και είναι κρίμα”.

Ε. Φερέιρα: Η Ελλάδα ήταν πραγματικά πρωτοπόρος και εργάστηκε πολύ σκληρά.

Η κ. Φερέιρα κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στάθηκε ιδιαίτερα στη δέσμευση της Ελλάδας για την απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής το αργότερο ως το 2028:

«Αποτελείτε παράδειγμα. Έχετε ήδη αναπτύξει πολλές ιδέες για το πώς μπορείτε να κινηθείτε προς τα εμπρός αποδεσμευόμενοι από μια βιομηχανία που έχει στη βάση της την καύση άνθρακα, η οποία δεν έχει μέλλον. Η πρόοδος όπως και οι δεσμεύσεις σας ακούστηκαν και έγιναν γνωστές στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη μετάβαση σε μία πιο βιώσιμη οικονομία» τόνισε η Επίτροπος. «Προφανώς δεν ξεχωρίζω την Ελλάδα από τις άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα ήταν πραγματικά πρωτοπόρος και εργάστηκε πολύ σκληρά. Και πρέπει να συγχαρώ εσάς προσωπικά και την ομάδα σας, καθώς και τον Υπουργό, κ. ‘Αδωνι Γεωργιάδη. Δουλέψαμε πολύ σκληρά με τον ίδιο και την ομάδα του, γιατί, αντιληφθήκαμε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα, μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, ώστε να αναπτυχθεί και να βγει από την κρίση», ανέφερε η κ.Φερέιρα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι η Ελλάδα «αποτελεί παράδειγμα επιτυχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση»,

Και επισήμανε ότι το 2020, εν μέσω της πανδημίας, η Ελληνική οικονομία «ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες».

«Όλοι πίστευαν ότι θα έχουμε ύφεση της τάξεως του 12% έως 13% και εν τέλει ήταν 8%. Και ένας από τους λόγους που το καταφέραμε ήταν η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, την οποία απορροφήσαμε και καταφέραμε να αξιοποιήσουμε στην οικονομία μας», τόνισε.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και φυσικά η επίδοση της οικονομίας το 2021, που μέχρι τώρα, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, είναι πολύ καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, αποτελεί και δική σας επιτυχία», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας εκτός από την εθνική προσπάθεια και για τη στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα η ΕΕ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Ολόκληρος ο διάλογος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την επίτροπο Ελίζα Φερέιρα κατά την έναρξη της συνάντησής τους:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω προσωπικά για την πολύ εποικοδομητική συνεργασία με την ομάδα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι έχουμε βελτιώσει την επίδοσή μας όσον αφορά την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Φαίνεται ότι είμαστε στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης.

Επίσης, με χαροποιεί ασφαλώς ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Ελληνικό σχέδιο για το ΕΣΠΑ (2021-2027) ήταν, όπως έχουμε συζητήσει, το πρώτο που εγκρίθηκε. Και, βεβαίως, το σχέδιό μας για το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν επίσης ένα από τα πρώτα που εγκρίθηκαν.

Έτσι, έχουμε τώρα στη διάθεσή μας σημαντική ευρωπαϊκή «δύναμη πυρός» για να προωθήσουμε τον αναγκαίο ριζικό μετασχηματισμό της δομής της ελληνικής οικονομίας, σε ό,τι αφορά την πράσινη, την ψηφιακή και τη δίκαιη μετάβαση. Καταλαβαίνω ότι αύριο θα επισκεφθείτε τη Δυτική Μακεδονία για να έχετε από κοντά εικόνα για την κλίμακα του εγχειρήματος. Αλλά θα πρέπει να τονίσω και την ανάγκη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για εμάς. Καταλαβαίνουμε ότι οι επιχειρήσεις μας θα πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Μόλις εισαγάγαμε νέα κίνητρα για να ενθαρρύνουμε τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων ώστε να ενισχυθούν. Μέσω αυτού του τύπου των παρεμβάσεων θα πληρώνουν χαμηλότερο φόρο εισοδήματος για τα επόμενα τρία χρόνια. Αλλά ασφαλώς, τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι επίσης απαραίτητα, για να μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε αυτόν τον μετασχηματισμό.

Τέλος, έχω πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι όταν έχουμε διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς ποιος κάνει τι και να αποφύγουμε πιθανές επικαλύψεις, ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλα συγκλίνουν σε ένα συνεκτικό σχέδιο. Νομίζω λοιπόν ότι έχουμε σχέδιο, έχουμε όραμα για τη χώρα. Έχουμε πολύ καλή αίσθηση των προτεραιοτήτων.

Γνωρίζουμε ότι οι Περιφέρειες θα κάνουν πολύ περισσότερη δουλειά και θέλουμε να τις ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο. Και θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι αυτές που δεν έχουν ανταποκριθεί στις προκλήσεις θα το πράξουν και ότι όσα θα γίνουν θα εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιο. Λυπάμαι που μίλησα λίγο περισσότερο από όσο έπρεπε, αλλά σας ευχαριστώ και πάλι πολύ που είστε εδώ και για όλη την υποστήριξή σας.

Και θέλω επίσης να συγχαρώ την Πορτογαλία για την πολύ εντυπωσιακή επίδοση όσον αφορά τον εμβολιασμό. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά αποτελεί, πιστεύω, ένα λαμπρό παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτευχθεί όταν αντιμετωπίζεις τα fake news και δεν αφήνεις πολύ χώρο σε εκείνους που δεν εμπιστεύονται την επιστήμη και την ιατρική που βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Διέτρεξα τα σήμερα στοιχεία: εννέα στους δέκα από όσους νοσηλεύονται στην εντατική -κι έχουμε περίπου 300 άτομα στην εντατική σήμερα στην Ελλάδα- δεν είναι εμβολιασμένοι. Και ορισμένοι από αυτούς δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους. Και είναι κρίμα.

Ελίζα Φερέιρα: Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι χαρά για μένα, ειλικρινής χαρά, να βρίσκομαι εδώ για άλλη μια φορά. Η χώρα σας ήταν η πρώτη που επισκέφθηκα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου και είναι χαρά μου να βρίσκομαι πάλι εδώ. Προφανώς δεν ξεχωρίζω την Ελλάδα από τις άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα ήταν πραγματικά πρωτοπόρος και εργάστηκε πολύ σκληρά. Και πρέπει να συγχαρώ εσάς προσωπικά και την ομάδα σας, καθώς και τον Υπουργό, κ. ‘Αδωνι Γεωργιάδη. Δουλέψαμε πολύ σκληρά με τον ίδιο και την ομάδα του, γιατί, αντιληφθήκαμε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα, μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, ώστε να αναπτυχθεί και να βγει από την κρίση.

Η Επιτροπή ήταν πραγματικά πολύ ενεργή με στόχο να δημιουργήσει για αυτή την περίσταση ένα σύνολο εργαλείων. Γνωρίζετε ήδη ποια ήταν τα πρώτα. Ήταν η επενδυτική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας (CRII) και τώρα είναι το εργαλεία REACT και SURE. Υπήρξε λοιπόν στήριξη έκτακτης ανάγκης.

Τώρα όμως αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να οικοδομήσουμε το πλαίσιο. Έτσι, το ΕΣΠΑ με τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ που προστίθενται στο σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, όπως αναφέρατε κ. Πρωθυπουργέ, ακριβώς για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης συνεπούς και συνεκτικής. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας με ακόμη πιο βιώσιμο τρόπο, ώστε να ευθυγραμμίζονται ακόμη περισσότερο με τις ανάγκες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τις νέες τεχνολογίες. Και θεωρώ ότι είστε προσανατολισμένοι προς τους σωστούς στόχους.

Ασφαλώς για την ώρα δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαραίτητα βήματα. Είστε η πρώτη χώρα που έλαβε την έγκριση για το ΕΣΠΑ, η πρώτη χώρα που έχει αυτό το πλαίσιο συμφωνημένο, κι έτσι τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω σας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να δουλέψουμε τώρα πάνω στις λεπτομέρειες γιατί, όπως συνηθίζουμε να λέμε, “ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”.

Αλλά έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος, τα πρώτα βήματα έχουν γίνει, και φυσικά, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα έχει ήδη μπει ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης. Η αναδημιουργία έχει αρχίσει και θέλουμε πραγματικά να υποστηρίξουμε αυτή την εξέλιξη.

Φυσικά, μιλάμε για ανάπτυξη που σχετίζεται με το περιβάλλον, με την ψηφιακή εποχή, αλλά και για μια συνεκτική ανάπτυξη που αφορά όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τον τόπο όπου βρίσκονται. Αλλά για να καταρτίσουμε μια επαρκή στρατηγική ανάπτυξης, απαιτείται πολλή δουλειά και πολλή δουλειά στο πεδίο. ‘Αρα αυτό απαιτεί και δουλειά επί τόπου. Και είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε επίσης να εργαστούμε από κοινού, μαζί σας και με τις Περιφέρειες και με τις περιοχές που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες δυσκολίες.

Και σε αυτό το ζήτημα τα βλέμματά μας είναι στραμμένα σε εσάς. Αποτελείτε παράδειγμα. Έχετε ήδη αναπτύξει πολλές ιδέες για το πώς μπορείτε να κινηθείτε προς τα εμπρός αποδεσμευόμενοι από μια βιομηχανία που έχει στη βάση της την καύση άνθρακα, η οποία δεν έχει μέλλον. Η πρόοδος όπως και οι δεσμεύσεις σας ακούστηκαν και έγιναν γνωστές στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη μετάβαση σε μία πιο βιώσιμη οικονομία.

Σας ευχαριστώ πολύ λοιπόν. Είναι χαρά μου να βρίσκομαι εδώ υπό αυτές τις συνθήκες. Και η συνεργασία μας θα προχωρήσει στις επόμενες φάσεις. Είναι πολύ ενδιαφέρον το είδος του διαλόγου που καθιερώσαμε, μαζί με τη δυνατότητα πλέον να βελτιώσουμε τον μηχανισμό για την αξιοποίηση των πόρων.

Ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης της Επιτροπής για την υποστήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων βρίσκεται επίσης εδώ και η παρουσία του έχει συμβολική σημασία κατά κάποιον τρόπο, καθώς μερικές φορές είναι η δομή, ο μηχανισμός που δεν μπορούμε πάντα να δούμε, που δεν λειτουργεί σωστά. Συμβαίνει εδώ, όπως και σε άλλες χώρες. Και μάλιστα, είναι σημαντικό να βελτιώσουμε επίσης την ποιότητα της διαχείρισης και οργάνωσης προγραμμάτων.

Κύριε πρωθυπουργέ, αποτελεί προνόμιο να είμαι εδώ μαζί σας και προνόμιο να δουλεύω με την ομάδα σας. Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά. Ας ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε.

 

Γεννηματά: Εγγυώμαι ενότητα, αυτόνομη πορεία και άνοδο του ΚΙΝΑΛ – Αιχμές για συνυποψήφιουςΦώφη Γεννηματά

«Οποιαδήποτε αλλαγή στην ταυτότητά μας θα είναι ανεπανόρθωτη βλάβη», σημειώνει ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ενόψει εσωκομματικών εκλογών

Ηπρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και εκ νέου υποψήφια για την προεδρία του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, μίλησε ενόψει εσωκομματικών εκλογών και υπογράμμισε ότι μπορεί να εγγυηθεί την άνοδο αλλά και τη νίκη του ΚΙΝΑΛ, κάτι που σύμφωνα με την ίδια έχει ήδη αποδείξει στην πράξη. «Μπορώ να εγγυηθώ την αυτόνομη πορεία και αυτό είχε γίνει πράξη, αλλά έχουμε ξεκαθαρίσει και την προοδευτική μας ταυτότητα, ιδιαίτερα τώρα που η σοσιαλδημοκρατία ανακάμπτει στην Ευρώπη και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό», συμπλήρωσε μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας.

Ακόμη τόνισε ότι «οποιαδήποτε αλλαγή στην ταυτότητά και στην κατεύθυνσή μας μπορεί να μας στοιχίσει πάρα πολύ ακριβά και αυτή τη φορά θα είναι η βλάβη ανεπανόρθωτη».

«Τώρα είναι ώρα να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς»

Η κυρία Γεννηματά, εξήγησε τη στασιμότητα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για το ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα παραμένει σταθερό και ότι τώρα διαμορφώνονται οι ανάλογες κοινωνικές συνθήκες για το άλμα προς τα εμπρός. «Τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη πολιτική κυβερνητικής συνεργασίας η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί «στη διαχείριση της δικής μας εντολής -όποια εντολή και αν λάβουμε τη δεύτερη ή την τρίτη- σε περίπτωση που καταφέρουμε να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιβάλλουμε τις προοδευτικές πολιτικές, διότι διαφορετικά δεν έχει νόημα να συμμετέχουμε σε μία κυβέρνηση για να καθίσουμε σε μία καρέκλα και να βάλουμε το κοστούμι του υπουργού».

Το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί χωρίς το ΠΑΣΟΚ και το αντίστροφο – Οι συνυποψήφιοι έχουν μιλήσει για διάλυση 

Εν συνεχεία, επανέλαβε ότι ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛ δεν μπορούν το ένα χωρίς το άλλο και άφησε αιχμές για συνυποψηφίους της, χωρίς να τους κατονομάσει, αναφέροντας ότι δεν έφυγε ποτέ από το ΠΑΣΟΚ κι έμεινε εκεί στα δύσκολα. «Όλοι οι συνυποψήφιοί μου μίλησαν κάποια στιγμή για διάλυση του ΠΑΣΟΚ, για την ολοκλήρωση του ιστορικού του κύκλου και δύο από αυτούς δημιούργησαν δικά τους κόμματα, τα οποία δεν έφτασαν ποτέ σε εκλογές. Δεν κατάφεραν να φτάσουν», σημείωσε με νόημα.

Απάντηση στον Ανδρέα Λοβέρδο

Αντέκρουσε τις επικρίσεις ότι με την ηγεσία της έχει γίνει το ΚΙΝΑΛ «προεδρικό» κόμμα κι απάντησε με αιχμές στην πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου για τον ορισμό τριών αντιπροέδρων εφόσον εκείνος εκλεγεί. «Το ανοιχτό κόμμα δεν στηρίζεται όμως στη λογική των αρίστων και των αντιπροέδρων. Στηρίζεται στη συλλογικότητα, στα δίκτυα, στη νέα γενιά, στο πάντρεμα της εμπειρίας των παλαιότερων στελεχών με την ανανέωση. Η ανανέωση έχει γίνει πράξη», σημείωσε.

Παράλληλα έκανε έμμεσο κάλεσμα επανάκαμψης σε όσους αποχώρησαν είτε προς τη ΝΔ είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπε συγκεκριμένα η Φώφη Γεννηματά: «Οι εκλογές μας είναι υπαρξιακού χαρακτήρα για την παράταξη και σχετίζονται με την ταυτότητα που θα έχει ο χώρος και τη δυνατότητά του να απευθυνθεί σε αυτούς τους ανθρώπους που πληγώσαμε, που πικράναμε, που για τους δικούς τους λόγους ο καθένας αποχώρησε είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύοντας ότι αυτή είναι πια η προοδευτική έκφραση στη χώρα και νομίζω ότι βλέπουν ότι διαψεύστηκαν γιατί και ως κυβέρνηση δεν τα κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και αποδοκιμάστηκε από τον ελληνικό λαό και ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να τα καταφέρει, αλλά και κάποιοι έφυγαν προς τη Νέα Δημοκρατία πιστεύοντας ότι είναι μεταρρυθμιστικό κόμμα, με ένα κέντρο προφίλ στον πρωθυπουργό του και με ένα πάθος να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία, νομίζω ότι διαψεύσθηκαν και αυτοί».

Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για τις πυρκαγιές 

Για την αποκατάσταση της καταστροφής στη Βόρεια Εύβοια από τις πυρκαγιές, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι «χρειάζεται ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για να υπάρξει υποκατάσταση των επαγγελμάτων και των εισοδημάτων που χάθηκαν. Με προτεραιότητα στο πώς θα αξιοποιηθούν οι άνθρωποι που δούλευαν στα δάση και δεν μπορούν πια να εργαστούν εκεί. Και βεβαίως οι μέτοχοι και οι διαχειριστές αυτών των προγραμμάτων δεν μπορεί παρά να είναι οι θεσμικοί φορείς και οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιώνΔεν μπορεί να αποφασιστούν αυτά κάπου μακριά από την Εύβοια και να φορεθούν από πάνω στους ανθρώπους της Εύβοιας, χωρίς συζήτηση και εξαντλητικό διάλογο μαζί τους και χωρίς να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις για το ποια πρέπει να είναι η επόμενη μέρα στη ζωή τους και πώς θα επανέλθει η ζωή τους εκεί».