Συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν: Έσπασε ο «πάγος» στο παγωμένο Σότσι — Τα μηνύματα από τη συνάντηση

Συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν: Έσπασε ο «πάγος» στο παγωμένο ΣότσιAλλαγή κεφαλαίου στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις

Την αλλαγή κεφαλαίου στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις δίνοντας στις δυο πλευρές την ευκαιρία να ξαναπιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν, επουλώνοντας οριστικά τα τραύματα που άνοιξαν προ τριετίας, βλέπει η Αθήνα μετά την τρίωρη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο παγωμένο Σότσι.

Μια επαφή στην οποία ο πρωθυπουργός προσήλθε, έχοντας στις αποσκευές του, το σημαντικό κεκτημένο που χτίζει η ελληνική διπλωματία κατά τους τελευταίους 28 μήνες.

Το παρασκήνιο

Η παρουσία του πρωθυπουργού στο θερινό θέρετρο, πέραν της ουσίας που αναδεικνύει η ελληνική αποστολή, με εμφανές αποτύπωμα στις δημόσιες τοποθετήσεις των δυο ηγετών, έβριθε και συμβολισμών. Από τη μια το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Πούτιν έλαβε χώρα μερικές ώρες μετά τη διάσκεψη του Ρώσου Προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζο Μπάιντεν. Από την άλλη ήταν η πρώτη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με ξένο ηγέτη και δη Ευρωπαίο, εν μέσω μάλιστα, της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης για την ενεργοποίηση αντίμετρων κατά της ενεργειακής κρίσης.

Η σύγκλιση

Όπως εξηγούν στο CNN Greece συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη, o πρωθυπουργός πίσω από τις κλειστές πόρτες αλλά και μέσω των δηλώσεων στις οποίες προέβη εστίασε στα διαφορετικά πεδία σύγκλισης επί των οποίων μπορεί να σφυρηλατηθεί η διμερής συνεργασία.Υπό το πρίσμα του ρεαλισμού και στην επέκτασή τους που αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς στις σχέσεις με την Ρωσία, η Αθήνα δεν παραβλέπει τον παράγοντα Τουρκία, καθώς επίσης το γεγονός ότι η προσέγγιση Κρεμλίνου και Άγκυρας έχει δημιουργήσει σε ορισμένες περιπτώσεις, διαφορετικά δεδομένα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέδειξε για ακόμη φορά με ευκρίνεια ότι είναι ένθερμος υποστηριχτής της θέσης ότι η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Τούτων δοθέντων, η εποικοδομητική σχέση με τη Μόσχα, είναι προς όφελος της Ευρώπης, της Ρωσίας αλλά και του ΝΑΤΟ, και άρα είναι σημαντικό να κρατηθούν ανοιχτοί και λειτουργικοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Οι ίδιοι παράγοντες παρέπεμπαν και στο μεγάλο, ειδικό βάρος της Μόσχας στη διεθνή σκηνή, με δεδομένη την ιδιότητα του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Ξέρουμε που ανήκουμε»

«Εμείς ξέρουμε πού ανήκουμε, αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσουμε τη σχέση που έχουμε με τη Ρωσία, με την οποία έχουμε μία ευρεία ατζέντα θεμάτων τα οποία είναι αμιγώς διμερή και δεν επηρεάζονται κατ’ ανάγκη από τα προβλήματα στις ευρω-ρωσικες σχέσεις ή τις σχέσεις του NATO με τη Ρωσία» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνομιλία του με τους απεσταλμένους των ελληνικών ΜΜΕ, μετά τη συνάντηση του με τον Ρώσο Πρόεδρο. «Πάντα εντός της Ε.Ε και του NATO, θα επιδιώκουμε αποκλιμάκωση κι όχι μια ρητορική έντασης», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Αλεξανδρούπολη

Επιπρόσθετα κατέστη σαφές ότι η ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης με την ισχυρό αποτύπωμα των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, δεν έχει χαρακτήρα αντιρωσικού μετώπου, αλλά αποτελεί μια επιλογή της Ελλάδας για να προστατευθούν τα εθνικά συμφέροντα καθώς επίσης η σταθερότητα της Βαλκανικής Χερσονήσου Πέρα από τις εθνικές θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο που εξέφρασε ο πρωθυπουργός με εμφατικό τρόπο, δεν ήταν τυχαίες οι αναφορές του Κυριάκου και στην σαφή τοποθέτηση της Ρωσίας υπέρ του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Οι θαλάσσιες ζώνες

Συνομιλητές του πρωθυπουργού υπενθύμιζαν και την ρητή αναφορά του Σεργκέι Λαβρόφ κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας πρέπει να είναι θεμέλιος λίθος για την οριοθέτηση θαλασσιών ζωνών μεταξύ γειτονικών χωρών.

Επιπλέον στη θετική αποτίμηση συμπεριλαμβάνεται η επαναδιατύπωση, δια στόματος Πούτιν, της συνεπούς θέσης της Μόσχας έναντι της επίλυσης του Κυπριακού. Διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και κατάργηση του αναχρονιστικού σύστηματος των εγγυήσεων. Σημαντικές για τις εθνικές απόψεις είναι οι επικρίσεις που έχει διατυπώσει η Ρωσία κατά της Τουρκίας για το θέμα των Βαρωσίων και την παράνομη απόφαση για την επαναλειτουργία της περίκλειστης πόλης.

Η ενέργεια

Αναπόδραστα και ιεραρχούμενο ψηλά στην ατζέντα, το ενεργειακό ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς, με φόντο την σημαντική δουλειά που προηγήθηκε σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και την προετοιμασία που πραγματοποιήθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής με τον ισχυρό άνδρα του κολοσσού της GAZPROM. Σε αυτό το πλαισίο, και με σοβούσα την σχετική συζήτση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενέργειακή ασφάλεια της γηραιάς ηπείρου.

Το κοινό σχέδιο δράσης

Η Ρωσία και η Ελλάδα συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους τα επόμενα χρόνια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης, της διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, σύμφωνα με το κοινό σχέδιο δράσης μεταξύ των δύο χωρών για την περίοδο 2022-2024, το οποίο δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

«Στο πλαίσιο της συνεργασίας για τη διασφάλιση της κρατικής και δημόσιας ασφάλειας, οι πλευρές θα ενισχύσουν την αλληλεπίδρασή τους μεταξύ των αρμόδιων αρχών και των δύο χωρών στους ακόλουθους τομείς: την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη χρηματοδότησή της, κατά της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ναρκωτικών, ψυχοτρόπων ουσιών και πρόδρομων ουσιών, κατά του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος και του παράνομου εμπορίου όπλων», αναφέρεται στο έγγραφο.

Εκτός από αυτό, η Ρωσία και η Ελλάδα θα καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων. «Οι πλευρές θα συνεργαστούν επίσης σε θέματα που ορίζονται από τη Σύμβαση για τις αστικές πτυχές της διεθνούς απαγωγής παιδιών της 25ης Οκτωβρίου 1980», σημειώνει το σχέδιο δράσης. Σκοπεύουν επίσης να ανταλλάξουν πληροφορίες τόσο για μεμονωμένους εγκληματίες όσο και για εγκληματικές ομάδες.

Και οι δύο χώρες σκοπεύουν να καταπολεμήσουν από κοινού το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, το ξέπλυμα χρήματος, την παραχάραξη τραπεζογραμματίων και άλλων μέσων πληρωμής και τις εξτρεμιστικές δραστηριότητες. Η ανταλλαγή πληροφοριών προτείνεται να απλουστευθεί μεταξύ των αρμόδιων ρωσικών και ελληνικών υπηρεσιών «κατά την εξέταση θεμάτων που σχετίζονται με τη χορήγηση ιθαγένειας, σε άτομα που έχουν διαπράξει αδικήματα εκ προθέσεως, τα οποία τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών».

 

Μητσοτάκης – Πούτιν: Τα μηνύματα από τη συνάντηση – Αιχμές για Τουρκία και ελληνορωσικές σχέσειςΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Με ευρεία ατζέντα- και σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή για τις διεθνείς εξελίξεις – έγινε η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμιρ Πούτιν. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν διεθνή αλλά και περιφερειακά ζητήματα, ενώ να σημειωθεί πως  το τετ α τετ έγινε μια μόλις ημέρα μετά την τηλεδιάσκεψη των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Πούτιν «μία ευκαιρία και μία γέφυρα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, πάντα στη βάση του σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος». Ειδική αναφορά έκανε στα τεκταινόμενα στην περιοχή σε σχέση και με τη στάση της Τουρκίας, ενώ η ατζέντα περιελάμβανε  το ενεργειακό αλλά και μια ευρεία γκάμα θεμάτων που άπτονται της οικονομίας (π.χ. τον  τουρισμό)

Το μήνυμα που εκπέμπει η ελληνική πλευρά είναι πως η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και προφανώς συμμερίζεται τις ανακοινώσεις των διεθνών Οργανισμών, στους οποίους συμμετέχει, σε ό,τι αφορά τις θέσεις για τις ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις. Ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει να αναπτυχθεί η διμερής σχέση με τη Ρωσία.

Είναι χαρακτηριστικό πως κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για μια γόνιμη συζήτηση για το μέλλον και τις προοπτικές των διμερών σχέσεων και σημείωναν  ότι κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι στενοί και ιστορικοί δεσμοί των δύο χωρών και των δύο λαών.

Οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά σημείωσε ο κ. Πούτιν, σημειώνοντας ότι  «το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%». Παράλληλα αναφέρθηκε και στο ενεργειακό, λέγοντας ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών αναφέρθηκε  ο Κ. Μητσοτάκης , λέγοντας πως : «Η Ρωσία έχει διαχρονικά αποδειχθεί αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου καθώς και ότι η Ελλάδα έχει αποδειχτεί αξιόπιστος εταίρος. Είναι σημαντικό οι όποιες μεταβολές να μην παρεκκλίνουν των όρων της συμφωνίας».

Τα μηνύματα στην Άγκυρα

Στις  τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, που υπογράμμισε πως η Άγκυρα  με την επιθετική ρητορική της και τις προκλητικές ενέργειές της, επιμένει να συμπεριφέρεται με τρόπο που δυσχεραίνει την συνεννόηση μεταξύ των κρατών της περιοχής, αλλά και τις προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα παραμένει πρόθυμη για διάλογο υπό την απαραίτητη προϋπόθεση πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας.

Στο τετ α τετ με τον Ρώσο πρόεδρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του για την σαφή τοποθέτηση της ρωσικής πλευράς ως προς τη θεμελιώδη σημασία του Δικαίου της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα σχετικά με το Κυπριακό εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεπή και εποικοδομητική στάση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Να σημειωθεί πως στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος διεμήνυσε πως «υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Η θέση της Αθήνας είναι σαφής: δε νοείται λύση χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και χωρίς την πλήρη απόσυρση των παράνομων τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Για το ζήτημα των Βαρωσίων αυτό που υπογραμμίζεται είναι ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών για εποικισμό της περίκλειστης πόλης, δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού.

Η γεωπολιτική «σκακιέρα» 

Στις ευρύτερες εξελίξεις στη διεθνή σκηνή αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός, ο οποίος  χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η συζήτηση Πούτιν -Μπάιντεν «είχε αρκετή διάρκεια». Παράλληλα σημείωσε πως εύχεται «να υπάρχει ένας οδικός χάρτης, ένας ορίζοντας αμοιβαίας αποκλιμάκωσης, διότι διαφορετικά θα οδηγηθούμε, πιστεύω, σε καταστάσεις που θα μας πάνε πολλές δεκαετίες πίσω» . Για να προσθέσει πως  ειδικά σε εποχές όπου υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές θεωρήσεις, είναι ακόμα πιο επιβεβλημένο τα κανάλια επικοινωνίας να παραμένουν ανοιχτά και να συζητάμε με ειλικρίνεια.

Για τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση της έντασης στην Ουκρανία. Δεν θα υπάρξει κανένας νικητής. Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή του Ντονμπάς, γιατί υπάρχουν και πολλοί Έλληνες εκεί» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Βλ. Πούτιν – σχετικά με την επικοινωνία του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ- είπε πως : «Συζητήσαμε περιφερειακά ζητήματα, τη σύγκρουση στη Νοτιοανατολική Ουκρανία και άλλο ένα ευαίσθητο θέμα για μας, την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα Ανατολάς, περιλαμβάνοντας την Ουκρανία. Αυτό για μας είναι σημαντικό. Για εμάς αυτό είναι απαράδεκτο. Βεβαίως, η κάθε χώρα δικαιούται να επιλέξει το βέλτιστο τρόπο διασφάλισης της ασφάλειας της, χωρίς όμως να υπονομεύει την ασφάλεια των άλλων και εν προκειμένω της Ρωσίας». Γνωστοποίησε πως συμφώνησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να συνεχίσουν αυτή τη συζήτηση και θα ανταλλάξουν ιδέες.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη