Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες για F35, ενεργειακά, Τουρκία — Μητσοτάκης- Μπάιντεν: Μία συνάντηση με Ουκρανία και F35, αλλά χωρίς Τουρκία 

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες για F35, ενεργειακά, Τουρκία

Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν
Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν

Εξαιρετικά ενισχυμένη βγαίνει η Ελλάδα από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Δευτέρας στον Λευκό Οίκο με τον διεθνή τύπο να αποτυπώνει το κλίμα με τη φράση «εμβαθύνονται οι σχέσεις των δύο χωρών».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει με αποδείξεις στον πρόεδρο των ΗΠΑ την προκλητική στάση της Τουρκίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου σε μια περίοδο που η Άγκυρα δεν έχει και την καλύτερη εικόνα λόγω των παζαριών που κάνει στο ΝΑΤΟ για την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στη συμμαχία ενώ παράλληλα εξαπέλυσε και τη «βόμβα» για πρόθεση της Αθήνας να αγοράσει μια μοίρα των πιο εξελιγμένων μαχητικών πέμπτης γενιάς (F35).

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν: Το παρασκήνιο, οι συζητήσεις για τα F-35 και τα τουρκικά F-16

Ορίζοντας της αγοράς αυτής εάν συμφωνηθούν όλοι οι παράμετροι είναι το 2028, οπότε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί του προγράμματος αναβάθμισης των F16, με κυβερνητικές πηγές να εξηγούν ότι «θα αναζητηθεί και ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης μίας τέτοιας μακρόχρονης επένδυσης για την Ελλάδα του 2030».

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στο ενδιαφέρον της Lockheed Martin να επενδύσει προσεχώς στη ΕΑΒ με τις κυβερνητικές πηγές να ξεκαθαρίζουν πως η ΕΑΒ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, με την αμερικανική εταιρεία να αποκτά ένα μειοψηφικό πακέτο.

Δεν θα πρέπει εξάλλου να διαφεύγει της προσοχής κανενός, και σίγουρα αυτό δεν συμβαίνει στην Άγκυρα, ότι η Τουρκία έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα κατασκευής των F35 μετά την απόφασή της να προμηθευτεί τους πυραύλους S-400 από τη Ρωσία.

Το πόσο αποφασισμένη είναι η ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην αγορά των F35 προκύπτει από το γεγονός ότι κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν πως η επιστολή ενδιαφέροντος για την αγορά των συγκεκριμένων μαχητικών αναμένεται να αποσταλεί σύντομα.

Το δεύτερο πεδίο συναντίληψης ΕλλάδαςΗΠΑ όπως αυτή διατυπώθηκε από τις θέσεις ΜητσοτάκηΜπάιντεν αφορούσε τα ενεργειακά καθώς σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμός των δυο πλευρών εν όψει και της έκτακτης συνόδου κορυφής τη ΕΕ στα τέλη Μαΐου.

Γι’ αυτό το λόγο εξουσιοδότησαν τον Νίκο Τσάφο, που ορίζεται ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού στα θέματα ενέργειας, και τον Έρικ Χοκστάιν, σύμβουλο του προέδρου Μπάιντεν στα θέματα ενεργείας, να εργαστούν από κοινού.

Κοινή γραμμή των δύο ηγετών αποτυπώθηκε και στο θέμα της Ουκρανίας με τον Τζο Μπάιντεν να ευχαριστεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα στον πόλεμο στην Ουκρανία και τον Έλληνα πρωθυπουργό να σημειώνει ότι «οι χάρτες δεν χαράσσονται με τη βία».

Με αποδείξεις για την τουρκική προκλητικότητα ο Μητσοτάκης

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτέλεσε η τουρκική προκλητικότητα στη συζήτηση που είχαν κατ’ ιδίαν ο Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, την οποία κάλυψε λεπτό προς λεπτό το Newsbomb.gr που βρίσκεται στις ΗΠΑ με απεσταλμένη την Αμαλία Κάτζου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον Τζον Μπάιντεν αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα αλλά και στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έδειξε στον Αμερικανό πρόεδρο τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ και το Κυπριακό και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. «Γνωρίζετε κ. Πρόεδρε τι συμβαίνει με το Κυπριακό ζήτημα. Να χρησιμοποιήσετε όλη σας την επιρροή για να συνεχιστούν οι συζητήσεις σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα του ΟΗΕ, κάνοντας σαφές πως δεν είναι αποδεκτή μια λύση δυο κρατών» ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν – Μητσοτάκη

Το ιδιαίτερα φιλικό και θερμό κλίμα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ανδρών στο Οβάλ Γραφείο μπροστά στις κάμερες επιβεβαιώθηκε στο έπακρο κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των δύο ηγετών μετά το τέλος των συνομιλιών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε πως «σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειό της. Οι δυο μας λαοί εργάζονται μαζί στο επίπεδο του εμπορίου, των επενδύσεων, του κλίματος… Είναι μία σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία τώρα βρίσκεται εν αμφιβόλω. Και ο ελληνικός λαός ξέρει ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία αξίζουν τη θυσία. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά της, υπήρχε μόνο μία απάντηση “όχι, όχι, όχι”… Κύριε πρωθυπουργέ σας ευχαριστώ για το ηθικό σθένος. Καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες. Ήσασταν ένας τόσο σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Μητσοτάκης: Θα εγκαινιάσουμε τη συνεργασία για την απόκτηση των F-35.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας σημείωσε πως «οι χάρτες δεν μπορούν να χαραχθούν εκ νέου» και συνέχισε λέγοντας «υποστηρίξαμε το σχέδιό σας για την Ουκρανία. Το κάναμε για να προστατεύσουμε την παγκόσμια τάξη του Διεθνούς Δικαίου»

«Δεν πρέπει να χάσουμε το δάσος κοιτώντας το δέντρο. Οι κοινωνίες πληρώνουν το τίμημα, ειδικότερα στην ενέργεια. Πρέπει να κάνουμε πολλά μαζί, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, για να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Πρέπει να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πραγματικά εννοούσα όταν είπα πως οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είναι στο απόγειό τους. Το ελληνικό κοινοβούλιο κύρωσε τη νέα συνεργασία των δυο χωρών», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί έναν κόμβο ενέργειας, μια πύλη εισόδου για το υγροποιημένο αέριο. Η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου για το φθηνό ρεύμα από τη Μέση Ανατολή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις μας. Δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητας. Θα εγκαινιάσουμε τη συνεργασία για την απόκτηση των F-35. Την Παρασκευή η Lockheed Martin εξέφρασε επισήμως το ενδιαφέρον της για να επενδύσει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Όπως χαρακτηριστικά είπε «θα συνεχίσουμε τη μακρά συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών μας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που ήταν στα χρόνια της κρίσης. Η οικονομία μας είναι ισχυρή, ξεπληρώσαμε το ΔΝΤ δυο χρόνια νωρίτερα. Δημιουργούμε θέσεις εργασίας, η Ελλάδα μπορεί να καλωσορίσει εταιρίες. Πολλές Αμερικανικές εταιρίες επενδύουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Βλέπουν μια χώρα με πλεονεκτική γεωγραφική θέση, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και με σταθερή κυβέρνηση. Η Ελλάδα επέστρεψε και το μέλλον είναι μπροστά μας».

Μητσοτάκης- Μπάιντεν: Μία συνάντηση με Ουκρανία και F35, αλλά χωρίς Τουρκία 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στον Λευκό Οίκο προς τιμήν του πρωθυπουργούΟ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στον Λευκό Οίκο προς τιμήν του πρωθυπουργού

Τι είπαν και τι όχι ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΗΠΑ στις δηλώσεις τους. Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ενδιαφέρον για τα F35. Το χειροκρότημα Μπάιντεν για το Κυπριακό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, φόρεσε γραβάτα με ελληνικές σημαίες για να υποδεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο, θυμήθηκε ότι η ομογένεια (στην ψήφο της οποίας προσβλέπει) τον φώναζε “Τζο Μπαϊντενόπουλο” και γενικότερα έδωσε ρεσιτάλ συμβολισμών και σημειολογίας.

Από εκεί και πέρα όμως ποιο είναι το “δια ταύτα” της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον και της συνάντησης του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ;

Καταρχάς ενδιαφέρον είναι ότι και ο κ. Μπάιντεν, αλλά και ο κ.Μητσοτάκης στις δημόσιες δηλώσεις τους δεν αναφέρθηκαν ούτε μία φορά στην Τουρκία, αν και ο πρωθυπουργός νωρίτερα είχε “καρφώσει” τη στάση της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ σε συνέντευξη του και είχε καταγγείλει τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά

Στην αντιφώνηση του κατά τη δεξίωση μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός έκανε έμμεσες μόνο νύξεις. Παραλλήλισε εμμέσως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας και διαμήνυσε ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να αντιδρούν ομόφωνα σε οποιονδήποτε απειλεί την εδαφική ακεραιότητα ανεξάρτητου κράτους. Και υπογράμμισε το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Προφανώς βεβαίως στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις ετέθη και η προκλητικότητα της Τουρκίας από την ελληνική πλευρά και το πάγιο αίτημα της αμερικανικής πλευράς για πιο ενεργό εμπλοκή της χώρας μας στην Ουκρανία.

Αλλά ο κ.Μητσοτάκης είχε από νωρίς σπεύσει να δηλώσει ότι: “Δεν ορίζω τα συμφέροντα της Ελλάδας σε αντίθεση με κάποιον άλλον. Είμαι εδώ για να μιλήσω για την Ελλάδα και πως η Ελλάδα μπορεί να δουλέψει μαζί με τις ΗΠΑ για να δυναμώσουμε την ήδη εξαιρετικά δυνατή μας συνεργασία”. Και είχε έτσι προϊδεάσει εμμέσως ότι δεν θα εστίαζε κατά την παρουσία του στο Λευκό Οίκο στα ελληνοτουρκικά. Αλλά στο να περάσει το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι ο πιο ιδανικός και σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή. Και άρα εμμέσως να καταδείξει ότι η Ουάσινγκτον έχει συμφέρον να κοιτά προς την Αθήνα και όχι προς την Άγκυρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στον Λευκό Οίκο προς τιμήν του πρωθυπουργού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στον Λευκό Οίκο προς τιμήν του πρωθυπουργού  

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε πάντως δημοσίως ευθέως στο Κυπριακό, ξεκαθαρίζοντας ότι:΅”Κανείς δε θα δεχθεί μία λύση δύο κρατών”. Στο σημείο αυτό χειροκροτήθηκε από στελέχη της ελληνικής ομογένειας, που είχαν προσκληθεί στη δεξίωση, αλλά και από τον κ.Μπάιντεν.

Νωρίτερα, στον καναπέ του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναφερθεί αόριστα στην εμπορική, ενεργειακή και αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Και στη δεξίωση ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε ευθέως την ελληνική επιθυμία και ελπίδα να συμμετάσχει η χώρα μας στο πρόγραμμα των F35. Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αγοράσει F35 μετά το 2028, όταν θα διαθέτει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

Η απόκτηση μίας μοίρας των τελευταίας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών σε βάθος δεκαετίας θα έγερνε την πλάστιγγα των ισορροπιών στο Αιγαίο προς την ελληνική πλευρά. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα έδινε επίσης “το φιλί της ζωής” στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Και πολιτικά, θα ισοφάριζε ενδεχόμενη πώληση νέων F16 στην Άγκυρα, την οποία επιθυμουν ορισμένοι στη διακυβέρνηση Μπάιντεν.

Η οριστική απόφαση βέβαια για νέο εξοπλισμό στην Τουρκία θα έπρεπε να περάσει από το Κογκρέσο, για αυτό και μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και οι επαφές που θα έχει στο περιθώριο της παρουσίας του εκεί.

Το θέμα πάντως που κυριάρχησε στις δημόσιες τοποθετήσεις Μητσοτάκη- Μπάιντεν ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, που αποτελεί και την πρώτη προτεραιότητα για τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος και στον καναπέ του Λευκού Οίκου αλλά και κατά τη δεξίωση εγκωμίασε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

“Θέλω να σε ευχαριστήσω κ.πρωθυπουργέ για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ”, είπε καταρχάς στον κ.Μητσοτάκη. Και στην προσφώνηση του προς τον πρωθυπουργό στη δεξίωση τον ευχαρίστησε ξανά “για το θάρρος και την ξεκάθαρη στάση που δείξατε από την αρχή αυτής της κρίσης. Υψώσατε τη φωνή σας αμέσως, καταδικάζοντας την επιθετικότητα της Ρωσίας, καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες, αποτελώντας προπύργιο ασφάλειας του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο”.

Ένα ακόμη βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης ήταν το ενεργειακό, με την κυβέρνηση να επιθυμεί να καταστήσει τη χώρα μας το βασικό κόμβο εισαγωγής φυσικού αερίου, κυρίως υγροποιημένου (LNG) άρα και αμερικανικού, προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ είναι πάντα υπέρ του αγωγού EastMed, όμως η αμερικανική πλευρά συνεχίζει να επικαλείται το κόστος του έργου.

Δεν ήταν σαφώς τυχαία η αναφορά του κ.Μητσοτάκη στη νέα βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη. Σχολίασε μάλιστα ότι η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται “μόλις 500 μίλια απο τα ουκρανικά σύνορα” και τόνισε ότι πέρα από τη σπουδαιότητα της για το ΝΑΤΟ η Αλεξανδρούπολη αποτελεί κόμβο ενέργειας και σημείο εισόδου φυσικού αερίου προς την ανατολική και βόρεια Ευρώπη.

Βίκυ Σαμαρά