Συνάντηση Μητσοτάκη, Ζάεφ την Πέμπτη στην Αθήνα – Πάαιτ: Η Συμφωνία των Πρεσπών άλλαξε τη γεωπολιτική της περιοχής

Γεύμα εργασίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020Γεύμα εργασίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 

Στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας, με τον οποίο θα συζητήσει και την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών.

Συνάντηση με τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, θα έχει την Πέμπτη στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τη συνάντηση επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ανέφερε ότι θα συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας και προφανώς και η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η οποία εφαρμογή όμως της συμφωνίας των Πρεσπών από ελληνικής πλευράς “σκοντάφτει” στην άρνηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αλλά και βουλευτών της Βόρειας Ελλάδας, να ψηφίσουν τα τρία εφαρμοστικά μνημόνια, τα οποία έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες.

Η Αθήνα όμως ταυτόχρονα ζητά από τα Σκόπια την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας, ιδίως όσον αφορά στα μακεδονικά προϊόντα και τις αλλαγές στα βιβλία ιστορίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ζάεφ είχαν συναντηθεί το Νοέμβριο του 2019 και ξανά το Σεπτέμβριο του 2020, με αφορμή την επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist.

Βίκυ Σαμαρά

Πάαιτ: Η Συμφωνία των Πρεσπών άλλαξε τη γεωπολιτική της περιοχήςΠάαιτ: Η Συμφωνία των Πρεσπών άλλαξε τη γεωπολιτική της περιοχής

Εντυπωσιασμένος για το πώς η Συνθήκη των Πρεσπών άλλαξε τη γεωπολιτική της περιοχής, αλλά και πόσο γρήγορα αυτό συνέβη, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, παρεμβαίνοντας σε συζήτηση στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Δεν πίστευα πόσο γρήγορα και θετικά θα εξελίσσονταν τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα αναφέρθηκε βέβαια και στη νέα αμερικανική διακυβέρνηση και τόνισε ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν θέλει οι σχέσεις των δύο χωρών να ανέβουν επίπεδο», αναφερόμενος σε ΗΠΑ-Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν γνωρίζουν πολύ καλά την Ελλάδα, σημείωσε και μάλιστα αναφέρθηκε στην πολύ θερμή συνομιλία του κ. Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης την 25η Μαρτίου, αλλά και το μήνυμα του κ. Μπάιντεν για το Ορθόδοξο Πάσχα.

Ειδική αναφορά έκανε στον ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα είναι ένας πολύ σημαντικός στρατηγικός μας εταίρος στο ΝΑΤΟ και παίζει σημαντικό ρόλο, μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους μας στην προσπάθεια να ενθαρρύνουμε την Κίνα να παίζει με κανόνες στην εξωτερική πολιτική», είπε ο κ. Πάιατ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών, ο Αμερικανός πρέσβης σχολιάζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη είπε ότι έχει ανεβάσει πολύ τον πήχη στα θέματα ενέργειας, άμυνας αλλά και αυτά που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Από την εμπειρία του στην Ελλάδα, παρατηρεί ότι πλέον οι επενδυτές δεν έχουν ανησυχίες που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας όπως πριν μερικά χρόνια, αλλά ότι έχουν πλέον πίστη στις προοπτικές της, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση. «Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας είναι μία πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι πλέον παγκόσμιος παίκτης σε αρκετούς τομείς, όπως η τεχνολογία αλλά και η ενέργεια, ειδικά στον τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας» είπε ο Τζέφρι Πάιατ.

Σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Πάιατ είπε ότι πάντα ανησυχεί για ένα επεισόδιο, όπως αυτό του περασμένου καλοκαιριού, στο οποίο οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας είχαν πολύ γρήγορα αντανακλαστικά.

Τέλος, ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι είναι πολύ περήφανος για την αμερικανική επένδυση στο λιμάνι της Σύρου, αλλά και τη «μεταμόρφωση» του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που έδωσε «νέα πνοή στην περιοχή».

Τις δύο στιγμές που ξεχωρίζει από τη-μέχρι σήμερα- θητεία του στη χώρα μας είναι η επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2016 και η «ανατριχιαστικά» συγκινητική ομιλία του στο Ίδρυμα Νιάρχος, αλλά και πρόσφατα η συνάντηση με τον επικεφαλής της Pfizer κ. Μπουρλά και τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια. Στην συνάντηση αυτή, προστίθεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών, ο κ. Μπουρλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η εταιρεία του θα καταφέρει να παράξει εμβόλιο κατά του κορονοϊού , «πράγμα που μετά από λίγους μήνες έγινε πράξη». Επίσης, πάντα θα θυμάται την ημέρα που εμβολιάστηκε, που όπως την χαρακτήρισε «είναι η μέρα που ένιωσε ότι παίρνει ξανά τη ζωή του πίσω».