Συνάντηση κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν: Υψηλό το διακύβευμα, χαμηλά ο πήχης – Πούτιν: Επιστρέφουν οι διπλωμάτες Ρωσίας,ΗΠΑ. Συνομιλίες για την κυβερνοασφάλεια – Μπάιντεν προς Πούτιν: Είμαι υπέρ της Αμερικής, όχι ενάντια στη Ρωσία

Συνάντηση κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν: Υψηλό το διακύβευμα, χαμηλά ο πήχης

Εν μέσω καταιγισμού από φλας και με τις εκφράσεις τους να ανταλάσσονται ανάμεσα σε αυστηρό βλέμμα και χαμόγελα, Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν προσήλθαν στην πολυαναμενόμενη συνάντηση-βαρόμετρο για το μέλλον των σχέσεων Δύσης-Ρωσίας. Έπειτα από δύο γύρους συνομιλιών, η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 18:05 (ώρα Ελλάδας), αρκετά νωρίτερα από την εκτιμώμενη διάρκεια των τεσσάρων-πέντε ωρών ή και περισσότερο.

Μπάιντεν και Πούτιν ήλθαν ενώπιος ενωπίω το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βίλα Λα Γκρανζ της Γενεύης για την κρίσιμη σύνοδο-«οδηγό» για την επόμενη ημέρα των αμερικανορωσικών σχέσεων. Η συνάντηση ξεκίνησε με ανταλλαγή χειραψίας υπό το βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας, ενώ επικράτησε φρενίτιδα με τους δημοσιογράφους να «βομβαρδίζουν» με ερωτήσεις τους προέδρους.

Το πρώτο σκέλος της συνάντησης διήρκεσε 93 λεπτά και ολοκληρώθηκε στις 4.17 (ώρα Ελλάδας) -κράτησε ελάχιστα περισσότερο από τον αρχικό προγραμματισμό της μίας ώρας και 20 λεπτών, και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι διευρυμένες συνομιλίες παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, αντιπροσωπειών των δύο χωρών, καθώς και μεταφραστών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 18.05 (ώρα Ελλάδας), βάσει της επίσημης ενημέρωσης του Λευκού Οίκου, με τον Τζο Μπάιντεν να αναχωρεί από την Βίλα Λα Γκρανζ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν να παραχωρήσει πρώτος συνέντευξη Τύπου ενώπιον των δημοσιογράφων. Θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου Μπάιντεν.

Η χρονική διάρκεια της συνάντησης ήταν τελικώς μικρότερη των προβλεπόμενων τεσσάρων-πέντε ωρών ή και περισσότερα. Πρακτικά συνομίλησαν επί 93 λεπτά κατά το πρώτο σκέλος, ακολούθησε διάλειμμα 45 λεπτών, και το δεύτερο, διευρυμένο σκέλος είχε διάρκεια 65 λεπτών.

Προσερχόμενος, νωρίτερα, στις συνομιλίες ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για μία συνάντηση μεταξύ «δύο μεγάλων δυνάμεων», σε μία αξιοσημείωτη αναβάθμιση της θέσης της Μόσχας καθώς επιχειρεί να καλλιεργήσει μία σταθερή και προβλέψιμη σχέση.

Αυτός είναι ο διακηρυγμένος, εκ μέρους του Λευκού Οίκου, στόχος της συνάντησης που έχει στρέψει πάνω της όλα τα βλέμματα της διεθνούς διπλωματίας, και στην οποία ο Τζο Μπάιντεν προσήλθε έχοντας πρώτα καθησυχάσει συμμάχους και εταίρους ότι «η Αμερική επέστρεψε».

Κατά το παρελθόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιχειρήσει να υποβαθμίσουν τον παγκόσμιο ρόλο της Μόσχας -ο τέως πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει τη Ρωσία ως «περιφερειακή δύναμη» μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, θυμίζει το CNNi.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του δήλωσε προσερχόμενος στο τετ-α-τετ ότι ελπίζει πως οι συνομιλίες «θα είναι παραγωγικές». Το διακύβευμα είναι υψηλό, όμως αμφότερες οι πλευρές έχουν κρατήσει χαμηλά τον πήχυ.

Τους δύο προέδρους ανέμενε στη Βίλα Λα Γκρανζ ο πρόεδρος της Ελβετίας Γκι Παρμελέν. Μπάιντεν και Πούτιν στάθηκαν αμήχανα μπροστά στις κάμερες αποφεύγοντας αρχικά κοιταχτούν στα μάτια· ο Μπάιντεν έτεινε στη συνέχεια πρώτος το χέρι και χαμογέλασε στον… «στωικό» Ρώσο ηγέτη, κατά την περιγραφή του Associated Press.

https://cdn.cnngreece.gr/media/news/2021/06/16/270365/photos/snapshot/AP21167448142142.jpg


Οι πρόεδροι δέχθηκαν «βομβαρδισμό» ερωτήσεων από Ρώσους και Αμερικανούς δημοσιογράφους, γεγονός που προκάλεσε σύγχυση αλλά και την άμεση… παρέμβαση της διευθύντριας επικοινωνίας, Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, προκειμένου να αποσαφηνίσει ότι ο Τζο Μπάιντεν «δεν εμπιστεύεται» τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά την έναρξη της συνόδου, ο Μπάιντεν φάνηκε σαν να γνέφει καταφατικά σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν εμπιστεύεται τον Ρώσο πρέοδρο, γεγονός που σχολιάστηκε ευρέως.

Όμως η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «σαφώς και δεν απαντούσε σε καμία ερώτηση» αλλά έγνεφε γενικώς προς την Τύπο, καθώς εκείνη την ώρα επικρατούσε χάος με τους δημοσιογράφους να φωνάζουν.

Υποδεχόμενος, νωρίτερα, τους δύο ηγέτες, ο Ελβετός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί ένας γόνιμος διάλογος, προς το συμφέρον των δύο χωρών και του υπόλοιπου πλανήτη.

Οι δύο πρόεδροι ήλθαν ενώπιος ενωπί στη Γενεύη υπό την ηχώ των προηγούμενων αντιπαραθέσεων μεταξύ Σοβιετικών-ΗΠΑ. Τα έθνη τους βρίσκονται σήμερα σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι και εάν δεν δοθεί η σωστή κατεύθυνση θα μπορούσε να προκληθεί μια καταστροφική κλιμάκωση σε ένα νέο πεδίο μάχης -στον κυβερνοχώρο.

Οι συνομιλίες αντιπροσωπεύουν επίσης μια κρίσιμη πρώιμη πολιτική δοκιμασία για τον Μπάιντεν και αποτελούν παράδειγμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει μια προεδρία, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ένδειξη της τεταμένης σχέσης των δύο πλευρών είναι το γεγονός ότι δεν παρατέθηκε γεύμα, ούτε και κοινή συνέντευξη Τύπου.Πούτιν: Επιστρέφουν οι διπλωμάτες Ρωσίας-ΗΠΑ – Συνομιλίες για την κυβερνοασφάλειαΠούτιν: Επιστρέφουν οι διπλωμάτες Ρωσίας-ΗΠΑ - Συνομιλίες για την κυβερνοασφάλεια

«Πολύ εποικοδομητικές» χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τις συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη, χαρακτηρίζοντάς τον «έμπειρο ηγέτη» και επισημαίνοντας πως δεν θεωρεί πως υπάρχει «κάποια εχθρότητα». Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία για την επιστροφή των διπλωματών που έχουν απελαθεί εκατέρωθεν, ενώ ανακοίνωσε επίσης πως θα λάβουν χώρα συνομιλίες για το «καυτό» για τις ΗΠΑ ζήτημα της κυβερνοασφάλειας.

Μιλώντας ενώπιον των δημοσιογράφων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι διπλωμάτες Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, επισημαίνοντας ότι είναι «απλά τεχνικό ζήτημα» το πότε θα συμβεί.

Ως προς το «μέτωπο» των κυβερνοεπιθέσεων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε ότι το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας είναι «εξαιρετικά σημαντικό» και για τη Ρωσία, και πρόκειται να ξεκινήσουν σχετικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

«Αμφότερες οι πλευρές πρέπει να αναλάβουν ορισμένες υποχρεώσεις». Πιστεύουμε ότι ο κυβερνοχώρος είναι εξαιρετικά σημαντικός. Συνολικά, και ειδικά για τις ΗΠΑ, και στον ίδιο βαθμό και για τη Ρωσία» ανέφερε ερωτηθείς σχετικά. Και παρόλο που αναγνώρισε ότι ΗΠΑ δέχονται το μεγαλύτερο αριθμό κυβερνοεπιθέσεων, τόνισε ότι αντιμέτωπη με κυβερνοεπιθέσεις έρχεται και η Ρωσία.

«Το συναντάμε αυτό κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, δέχθηκε επίθεση ένα από τα συστήματα υγείας σε ένα πολύ σημαντικό τμήμα της Ρωσίας. Συνεπώς, σημαίνει ότι αυτό το έργο συντονίζεται» είπε ο Πούτιν προσθέτοντας:

«Στις ΗΠΑ, δεν νομίζω ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να το οργανώσει ή να το εξετάσει. Το μόνο που κάνουν είναι να κάνουν υπαινιγμούς. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι διαβουλεύσεις εμπειρογνωμόνων μεταξύ μας. Συμφωνήσαμε σε αυτό, επί της αρχής, η Ρωσία είναι έτοιμη για αυτό».

Ο Τζο Μπάιντεν και το επιτελείο του παρακολουθούν στενά τη συνέντευξη Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν για να δουν πώς θα περιγράψει το πλαίσιο της συνάντησης και εάν υπάρξουν σημεία που ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να αντικρούσει όταν μιλήσει ενώπιον των δημοσιογράφων. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Τζο Μπάιντεν ήθελε να παραχωρήσει δεύτερος συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, όπως επισήμανε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNNi.

Ως προς το ζήτημα της φυλάκισης του αντιπολιτευόμενου ηγέτη, Αλεξέι Ναβάλνι, -για το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος με διεθνή κατακραυγή- ο Πούτιν υποστήριξε ότι «έκανε αυτό που ήθελε να κάνει» -επέστρεψε στη Ρωσία προκειμένου να συλληφθεί γνωρίζοντας ότι είχε παραβιάσει το νόμο.

Αρνούμενος και πάλι να αναφέρει το όνομα του Ναβάλνι, ο Πούτιν είπε ότι «αυτό το άτομο γνώριζε ότι παραβίασε το νόμο της Ρωσίας», και επανέλαβε την επίσημη θέση του Κρεμλίνου ότι ο Ναβάλνι παραβίασε τους όρους της εγγύησης αναχωρώντας στο εξωτερικό για αποκατάσταση έπειτα από την απόπειρα δολοφονίας του με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ -για την οποία ο ίδιος ο Ναβάλνι κατηγορεί το Κρεμλίνο.

«Γνώριζε πολύ καλά ότι είναι καταζητούμενος, παρόλα αυτά επέστρεψε στη Ρωσία και σκόπιμα ήθελε να συλληφθεί. Έκανε αυτό που ήθελε να κάνει» υποστήριξε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου επιφυλάξε ένα μάλλον σπάνιο κομπλιμέντο για τον Τζο Μπάιντεν, λέγοντας πως είναι ένας «έμπειρος ηγέτης». Ανέφερε πως συνομίλησαν λεπτομερώς για δύο ώρες, κάτι που δεν μπορείς να κάνεις με τους περισσότερους πολιτικούς, όπως είπε. «Είναι πολύ διαφορετικός από τον πρόεδρο Τραμπ» συνέχισε.

Ενώπιος ενωπίω στη Γενεύη

Εν μέσω καταιγισμού από φλας και με τις εκφράσεις τους να ανταλάσσονται ανάμεσα σε αυστηρό βλέμμα και χαμόγελα, Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν προσέλθει νωρίτερα στην πολυαναμενόμενη συνάντηση-βαρόμετρο για το μέλλον των σχέσεων Δύσης-Ρωσίας.

Έπειτα από δύο γύρους συνομιλιών, η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 18:05 (ώρα Ελλάδας), αρκετά νωρίτερα από την εκτιμώμενη διάρκεια των τεσσάρων-πέντε ωρών ή και περισσότερο.

Μπάιντεν και Πούτιν ήλθαν ενώπιος ενωπίω το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βίλα Λα Γκρανζ της Γενεύης για την κρίσιμη σύνοδο-«οδηγό» για την επόμενη ημέρα των αμερικανορωσικών σχέσεων. Η συνάντηση ξεκίνησε με ανταλλαγή χειραψίας υπό το βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας, ενώ επικράτησε φρενίτιδα με τους δημοσιογράφους να «βομβαρδίζουν» με ερωτήσεις τους προέδρους.

Το πρώτο σκέλος της συνάντησης διήρκεσε 93 λεπτά και ολοκληρώθηκε στις 4.17 (ώρα Ελλάδας) -κράτησε ελάχιστα περισσότερο από τον αρχικό προγραμματισμό της μίας ώρας και 20 λεπτών, και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι διευρυμένες συνομιλίες παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, αντιπροσωπειών των δύο χωρών, καθώς και μεταφραστών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 18.05 (ώρα Ελλάδας), βάσει της επίσημης ενημέρωσης του Λευκού Οίκου, με τον Τζο Μπάιντεν να αναχωρεί από την Βίλα Λα Γκρανζ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν να παραχωρήσει πρώτος συνέντευξη Τύπου ενώπιον των δημοσιογράφων. Θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου Μπάιντεν.

Η χρονική διάρκεια της συνάντησης ήταν τελικώς μικρότερη των προβλεπόμενων τεσσάρων-πέντε ωρών ή και περισσότερα. Πρακτικά συνομίλησαν επί 93 λεπτά κατά το πρώτο σκέλος, ακολούθησε διάλειμμα 45 λεπτών, και το δεύτερο, διευρυμένο σκέλος είχε διάρκεια 65 λεπτών.

Μπάιντεν προς Πούτιν: Είμαι υπέρ της Αμερικής, όχι ενάντια στη Ρωσία

Τη θέση ότι η ατζέντα του δεν είναι ενάντια στη Ρωσία, αλλά υπέρ των Αμερικανών, μετέφερε ενώπιον του Βλαντιμίρ Πούτιν ο Τζο Μπάιντεν, όπως δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη μετά το crash testμε τον Ρώσο πρόεδρο, συμπυκνώνοντας το κλίμα της συνάντησης στο ότι «δεν είναι ώρα ούτε για αγκαλιές, αλλά ούτε και για Ψυχρό Πόλεμο». Ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον Πούτιν ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» σε περίπτωση περαιτέρω ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές ή νέων κυβερνοεπιθέσεωνκατά των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα δήλωσε και ενώπιόν του πως εάν οΑλεξέι Ναβάλνι πεθάνει, οι συνέπειες «θα είναι καταστροφικές» για τη Ρωσία.

«Όπου έχουμε διαφορές, θέλω ο πρόεδρος Πούτιν να κατανοήσει γιατί λέω αυτό που λέω, και γιατί κάνω αυτό που κάνω, και πώς θα αντιδράσουμε σε διαφορετικές ενέργειες που βλάπτουν τα συμφέροντα της Αμερικής. Είπα στον πρόεδρο Πούτιν ότι η ατζέντα μου δεν είναι ενάντια στη Ρωσία ή οποιουδήποτε άλλου. Είναι υπέρ του αμερικανικού λαού» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Και η ατζέντα αυτή περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, την αποκατάσταση των δεσμών των Ηνωμένων Πολιτειών με τους συμμάχους τους ανά τον κόσμο, και την προστασία των Αμερικανών, επισήμανε ο Μπάιντεν. Ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, «είναι αυτό που είμαστε, και θα βρίσκονται πάντα στο ‘τραπέζι’» διαμήνυσε.

Μιλώντας ενώπιον των δημοσιογράφων στη Γενεύη, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε πως ο ίδιος και ο Βλαντιμίρ Πούτιν «μοιράζονται μία μοναδική ευθύνη για τη διαχείριση της σχέσης μεταξύ δύο ισχυρών και περήφανων χωρών, μία σχέση που πρέπει να είναι σταθερή και προβλέψιμη».

Αυτός ήταν και ο διακηρυγμένος, εκ μέρους του Λευκού Οίκου, στόχος της συνάντησης που έστρεψε επάνω της όλα τα βλέμματα της διεθνούς διπλωματίας, και στην οποία ο Τζο Μπάιντεν προσήλθε έχοντας πρώτα διαβεβαιώσει συμμάχους και εταίρους ότι «η Αμερική επέστρεψε» μετά την ταραγμένη τετραετία της διακυβέρνησης Τραμπ.

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για «θετικό τόνο» στη συνάντηση με τον Πούτιν, προσθέτοντας ότι διακρίνει «μία γνήσια προοπτική σημαντικής βελτίωσης» των διμερών σχέσεων, χωρίς να κάνει καμία έκπτωση στις αρχές και τις αξίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι επόμενοι μήνες «θα είναι ένα τεστ», καθώς θα καταδείξουν εάν η σημερινή συνάντηση θα φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά σε πρόοδο, επισήμανε.

«Το τελευταίο που θέλει ο Πούτιν είναι ένας Ψυχρός Πόλεμος»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι «δεν υπήρξαν απειλές» κατά τη συνάντηση, όμως κατέστησε σαφείς στον Βλαντιμίρ Πούτιν τις θέσεις των ΗΠΑ τόσο για όσα θετικά μπορούν να επιτευχθούν, όσο και για την απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών εφόσον υπάρξουν παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας τους.

«Γνωρίζει ότι θα υπάρξουν συνέπειες. Γνωρίζει ότι θα αναλάβω δράση» απάντησε ερωτηθείς ειδικά για το ενδεχόμενο να αποπειραθεί εκ νέου η Ρωσία να παρέμβει στο πολιτικό σκηνικό, καθώς και για την περίπτωση να εκδηλωθούν νέες κυβερνοεπιθέσεις κατά της χώρας.

Λέγοντας πως δύο πλευρές θα προσέλθουν σε διαβουλεύσεις για την κυβερνοασφάλεια, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Βλ.Πούτιν, ο Μπάιντεν επισήμανε πως 16 τομείς «καίριας σημασίας υποδομών», ανάμεσά τους η ενέργεια και η ύδρευση, πρέπει να είναι «εκτός ορίων» κυβερνοπολέμου, και Μόσχα και Ουάσινγκτον πρέπει να συμφωνήσουν ως προς αυτό.

Τα λόγια πρέπει να ακολουθηθούν από πράξεις, είπε αναφορικά με την επί της αρχής συμφωνία της Ρωσίας να ξεκινήσουν συνομιλίες για την κυβερνοασφάλεια, προσθέτοντας ότι «οι υπεύθυνες χώρες πρεπει να αναλάβουν δράση κατά εγκληματίων που ενέχονται σε επιθέσεις λυτρισμικού από το έδαφός τους».

«Του υπέδειξα ότι έχουμε σημαντικές δυνατότητες στον κυβερνοχώρο, και το γνωρίζει. Δεν ξέρει ακριβώς ποιες είναι, αλλά είναι σημαντικές. Εάν, πράγματι, παραβιάσουν αυτούς τους βασικούς κανόνες, θα απαντήσουμε. Στον κυβερνοχώρο. Το γνωρίζει» υπογράμμισε ο Μπάιντεν για να προσθέσει, πάντως, πως θεωρεί ότι «το τελευταίο πράγμα που θέλει τώρα [ο Βλαντιμίρ Πούτιν] είναι ένας Ψυχρός Πόλεμος».

«Δεν νομίζω ότι επιδιώκει έναν Ψυχρό Πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως του είπα ‘οι γενιές μας απέχουν μεταξύ τους μια δεκαετία. Αυτή δεν είναι μία στιγμή ‘kumbaya’ όπως έλεγαν τη δεκαετία του 60′ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ας αγκαλιαστούμε και αγαπηθούμε. Αλλά σαφώς δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, της χώρας σας ή της δικής μου, να είμαστε σε μία κατάσταση ενός νέου Ψυχρού Πολέμου» ανέφερε.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ακόμη ότι στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα των Αμερικανών κρατουμένων στη Ρωσία, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι η συζήτηση αυτή «θα έχει συνέχεια» (Ο Βλ.Πούτιν είχε δηλώσει εν όψει της συνάντησης έτοιμος για συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με τις ΗΠΑ).

Ενώπιον του Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε σαφώς και το ζήτημα του κρατούμενου αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, λέγοντας ότι του μετέφερε τη δήλωση που έχει κάνει και δημόσια ότι ένας πιθανός θάνατος του υπ’ αριθμόν ένα εχθρού του Κρεμλίνου στη φυλακή «θα έχει καταστροφικές συνέπειες» για τη Ρωσία.

«Έκανα όσα είχα πει» υπογράμμισε εν κατακλείδι ο Τζο Μπάιντεν «κλείνοντας» τη συνέντευξη Τύπου για να επιβιβαστεί εν συνεχεία στο Air Force One και να αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον, έπειτα από την «επίσημη πρώτη» στην Ευρώπη που τον οδήγησε διαδοχικά στην G7, τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τη σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ και τη Γενεύη για το τετ-α-τετ με τον Ρώσο πρόεδρο.

Αποστολή εξετελέσθη: Ο Τζο Μπάιντεν αναχωρεί για την Ουάσινγκτον

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*