Συνάντηση Κίνα-Ρωσία: «Κατευθυνόμαστε προς μία νέα παγκόσμια τάξη» — OHE: Ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια οι Ουκρανοί που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό από την ημέρα της ρωσικής εισβολής

Ο Λαβρόφ κατηγορεί... τις ΗΠΑ για το γεγονός ότι δεν προχωρούν οι  συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας - iefimerida.gr

Πέντε εβδομάδες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαιώθηκε εκ νέου σήμερα από τον κινέζο σύμμαχό του για τη «χωρίς όριο» φιλία των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σεργκέι Λαβρόφ μετά από μια διμερή συνάντηση στην ανατολική Κίνα με τον ομόλογό του Γουάνγκ Γι ανακοίνωσε την έλευση μιας νέας παγκόσμιας τάξης.

«Βιώνουμε ένα πολύ σοβαρό στάδιο στην ιστορία των διεθνών σχέσεων», δηλώνει σε βίντεο της συνομιλίας που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο του.

«Είμαι πεπεισμένος πως, στο τέλος αυτού του σταδίου, η διεθνής κατάσταση θα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρη και εμείς (…) θα κατευθυνόμαστε προς μια πολυπολική, δίκαιη, δημοκρατική παγκόσμια τάξη», είπε απευθυνόμενος στον οικοδεσπότη του.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Μόσχα, οι δύο χώρες αναφέρουν πως θέλουν «να συνεχίσουν την εμβάθυνση του συντονισμου στην εξωτερική πολιτική» και «να διευρύνουν την κοινή δράση», όμως χωρίς να αναφέρουν συγκεκριμένα μέτρα. Ο ΥΠΕΞ της Κίνας σε δική του ανακοίνωση ανέφερε ακόμα ότι το Πεκίνο θα ήθελε να δει την ένταση στην Ουκρανία να αποκλιμακώνεται το συντομότερο.

 

OHE: Ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια οι Ουκρανοί που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό από την ημέρα της ρωσικής εισβολήςΜηταράκης: Πώς θα γίνει η ενσωμάτωση των Ουκρανών προσφύγων-6.000 έχουν  φτάσει στην Ελλάδα

Οαριθμός των Ουκρανών προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στις 24 Φεβρουαρίου ξεπέρασε σήμερα το συμβολικό επίπεδο των 4 εκατ. ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η Ευρώπη έχει να δει τέτοιου είδους προσφυγικές ροές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία είναι τώρα 4 εκατομμύρια, 5 εβδομάδες ύστερα από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Φιλίππο Γκράντι, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας, που μόλις έφθασε στην Ουκρανία.

«Στη Λβιβ θα συζητήσω με τις αρχές, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους εταίρους για να δούμε πώς να αυξήσουμε τη στήριξή μας για τους ανθρώπους που επηρεάζονται και εκτοπίζονται από αυτόν τον παράλογο πόλεμο», τόνισε ο Γκράντι.

Συνολικά, 4.019.287 Ουκρανοί –κυρίως γυναίκες και παιδιά– έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της UNHCR. Ο αριθμός των προσφύγων ξεπερνά πλέον την αρχική πρόβλεψη που ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία όταν ξεκίνησε ο πόλεμος.

Μόνο η Πολωνία έχει υποδεχθεί πάνω από 2,3 εκατ. από αυτούς που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Εκτός της ήδη ισχυρής ουκρανικής κοινότητας του 1,5 εκατ. ανθρώπων που είναι εγκατεστημένοι στη χώρα, η Πολωνία είναι επίσης μια ελκυστική χώρα για έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων διότι έχει φανεί γενναιόδωρη στην υποδοχή της και κυρίως είναι αρκετά κοντά στην Ουκρανία για να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να επιστρέψουν γρήγορα στη χώρα εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Συνολικά, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να βρουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, είτε βρίσκοντας καταφύγιο αλλού στην Ουκρανία.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων σε περίπου 6,5 εκατομμύρια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*