Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Αυτό είναι το κείμενο που συνυπέγραψαν Δένδιας-Σούκρι ~ Απάντηση Δένδια σε Ερντογάν: Θα κάνουμε το καθήκον μας αν η Τουρκία στείλει γεωτρύπανο

Από ένα σύντομο κείμενο με μόλις πέντε άρθρα αποτελείται η συμφωνία που υπέγραψαν από κοινού την Πέμπτη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι, αναφορικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο καθώς και την χάραξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», στο προοίμιο της διμερούς συμφωνίας, τα δύο μέρηναγνωρίζουν τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ στο πρώτο άρθρο ορίζεται ότι Ελλάδα και Αίγυπτος συμφώνησαν με μερική και όχι ολική θαλάσσια οριοθετική γραμμή.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, τα εάν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη αρχίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο μέρος της Συμφωνίας.

Ο χάρτης της συμφωνίας

Διπλωματικές πηγές: Τι προβλέπει η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνία που συνήψαν το απόγευμα της Πέμπτης Ελλάδα και Αίγυπτος για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και τη χάραξη ΑΟΖ, «εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Επιπλέον, κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες. Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

«Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Τι αποκομίζει η Ελλάδα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική».

Αναφέρονται τέσσερα βασικά σημεία:

 • Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.
 • Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.
 • Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.
 • Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.

«Επιβεβαιώνεται η ακυρότητα του τουρκολιβυκού Μνημονίου»

Όπως αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία «επιβεβαιώνει την ακυρότητα του τουρκολιβυκού Μνημονίου».

Ειδικότερα:

 • Γίνεται λόγος για «αποτελεσματική ενέργεια που ενταφιάζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο».
 • Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.
 • Πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.
 • Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθετηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας.
 • Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή.

«Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων», αναφέρουν, στο πλαίσιο αυτό, οι διπλωματικές πηγές.

 • Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
 • Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.

«Τέλος, εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

 

Απάντηση Δένδια σε Ερντογάν: Θα κάνουμε το καθήκον μας αν η Τουρκία στείλει γεωτρύπανο

 Απάντηση Δένδια σε Ερντογάν: Θα κάνουμε το καθήκον μας αν η Τουρκία στείλει γεωτρύπανο

Ξεκάθαρο μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, λέγοντας πως “θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και τόνισε ότι “χρειάζεται χρόνος για να αντιληφθεί κανείς μια πραγματικότητα” ενώ πρόσθεσε πως “πάντα η ελληνική κυβέρνηση θέλει φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες και με την Τουρκία. Το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας είναι σαφές, οι θαλάσσιες ζώνες καθορίζονται από συμφωνίες και εννοώ πραγματικές συμφωνίες, άρα ευχόμαστε η Τουρκία να το αντιληφθεί και να έρθει στον διάλογο η Τουρκία”. Όπως είπε ο κ. Δένδιας “οι δηλώσεις Ερντογάν είχαν μια οξύτητα, αλλά ελπίζουμε ότι μπορεί να αλλάξει στάση”.

Σε ερώτηση για το εάν η Τουρκία στείλει το Ορούτς Ρέις στην ελληνική ΑΟΖ και πώς θα αντιδράσουμε, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι “θα κάνουμε το καθήκον μας. Θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα το κάνουμε, όχι εμείς, ως κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά κάθε κυβέρνηση, όλοι οι Έλληνες και νομίζω ότι και κανείς στην Ε.Ε. από τους εταίρους μας δεν περιμένει κάτι το διαφορετικό. Δεν εξαιρώ τις Ένοπλες Δυνάμεις από το καθήκον τους και από αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα. Δεν απειλούμε κανέναν, δεν έχουμε τις μεγαλοστομίες ή τους υστερισμούς που διακρίνουν άλλες χώρες, αλλά αυτό που λέμε είναι ότι ως κυρίαρχη χώρα θα προασπίσουμε τους εαυτούς μας με κάθε μέσο και με κάθε δυνατότητα που μας δίνει το Σύνταγμά μας”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*