Συμπολίτη, είσαι συνένοχος ή βλαξ;… Νίκος Παπαδογιάννης

Σου δόθηκε βλέπω άφθονο υλικό για μελέτη, αγαπητέ συμπολίτη, αυτό το πρώτο μετά τον εγκλεισμό Σαββατοκύριακο της αμμουδιάς και -φτου κακά- της πλατείας.

– Βομβαρδίστηκες από ένα απροκάλυπτα σεξιστικό βίντεο κυβερνητικής παραγωγής και εμπνεύσεως, όπου οι Ελληνίδες χαρακτηρίζονταν συλλήβδην ανεύθυνα και άβουλα όντα, που καταλαβαίνουν μόνο από φωνές, από mansplaining και από καμιά ξεγυρισμένη μπούφλα.

– Έμαθες ότι το υπουργείο Θρησκευμάτων και λιγότερο Παιδείας προτίθεται να εγκαταστήσει κάμερες στις σχολικές αίθουσες, καταπατώντας με μονοκοντυλιά τις προσωπικές ελευθερίες, την εγχώρια νομοθεσία, τις διεθνείς συνθήκες και την κοινή λογική.

– Παρακολούθησες τα ΜΑΤ να διαλύουν αυθόρμητες και άκακες υπαίθριες συναθροίσεις, τις οποίες  ενθάρρυναν τις προηγούμενες μέρες οι ίδιοι άνθρωποι που έστειλαν τα ΜΑΤ να τις διαλύσουν.

– Είδες να επιστρέφουν πλησίστια τα παιδάκια με τα ροπαλάκια μετά από απραξία εβδομάδων και να ξυλοφορτώνουν βάναυσα όποιον έβρισκαν πρόχειρο, αντεξουσιαστές και λιγότερο αντεξουσιαστές, αντιρρησίες και λιγότερο αντιρρησίες.

– Άκουσες να χαρακτηρίζονται τα παιδιά σου «έμποροι ναρκωτικών» και οι πλατείες σου «νέα Εξάρχεια», ακόμα και από τους αγράμματους δημάρχους που εσύ ο ίδιος εξέλεξες, ακολουθώντας πιστά το πρότυπο του κυρ Παντελή.

– Γούρλωσες τα μάτια βλέποντας τον Μωυσή πρωθυπουργό να γίνεται κήρυκας διχασμού με πρόσχημα την επέτειο της Μαρφίν και κάγχασες για την έρευνα που διέταξε ο αιματοβαμμένος υπουργός Προ-Πο ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό: Χρυσοχοΐδης 2020 εναντίον Χρυσοχοΐδη 2010.

– Διάβασες διεθνείς εκθέσεις και πορίσματα που καταρρίπτουν με χειρουργική ακρίβεια τα εθνικοπατριωτικά σενάρια περί «τουρκικής προκλητικότητας» και αποδεικνύουν ότι οι ακοίμητες γαλανόλευκες εθνοφυλακές πυροβολούν «λαθροεισβολείς» με πραγματικά πυρά.

– Είδες αποθρασυμένους φασίστες να πυρπολούν ξενοδοχεία μεταναστών στη Μακεδονία και να οργανώνουν ανενόχλητοι παράνομες συγκεντρώσεις μίσους στην Κρήτη, υπό την ανοχή αν όχι την αιγίδα των τοπικών αρχών και των νοικοκυραίων.

– Πληροφορήθηκες ότι το κυβερνητικό σχέδιο για επανεκκίνηση του τουρισμού αγγίζει τα όρια ανθρωπιστικού εγκλήματος: υποχρεωτικός ο έλεγχος πριν έρθετε, αχρείαστος ο έλεγχος πριν φύγετε. Αρρωστήστε και μεταδώστε τον ιό ελεύθερα, φίλοι τουρίστες, αρκεί να έρθετε να μας ακουμπήσετε τον οβολό σας.

– Παρατήρησες να ταμπουρώνονται στις εκκλησίες παπάδες και πιστοί που γράφουν στα θεοσεβούμενα ούμπαλά τους την περί πανδημίας νομοθεσία, προκειμένου να τελεστούν κυριακάτικες λειτουργίες και να γεμίσει το παγκάρι. Με λεφτά και με Covid-19.

–  Άκουσες ότι το γκουβέρνο επιχείρησε να σου πλασάρει το Πόθεν Έσχες μέσα στην τούρλα της Παρασκευήςκαι κατόπιν μέτρησες μία προς μία τις κραυγαλέες τρύπες στο «πόθεν», ακόμα καιστη δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού.Του νυν, αλλά και ενός πρώην. Και πολλών άλλων ομογάλακτων.

– Κατάλαβες -ή δεν κατάλαβες- ότι σε κοροϊδεύουν κατάμουτρα, με τις απολύσεις που δήθεν «απαγορεύτηκαν», αλλά τελικά επιτρέπονται, αρκεί να έχουν περάσει 45 ψωρο-μέρες από τα σκόιλ ελικίκου. Είναι το γνώριμο δόγμα: «Κάτσε λίγο πίσω και θα σε φωνάξω όταν έρθει η ώρα».

– Είδες μεγάλα σούπερ μάρκετ των νησιών να καθιερώνουν ξεχωριστή είσοδο για τους μετανάστες ώστε να μη συγχρωτίζονται οι ρυπαροί σκουρόδερμοι με τους άσπιλους αυτόχθονες ιθαγενείς. Λες και ήρθε από τις προσφυγικές βάρκες ο κορονοϊός.

– Ξεκαρδίστηκες με τις αβυσσαλέες κωλοτούμπες της κυβέρνησης, που αποσύρει τρεις-τρεις τις αποφάσεις της σαν σαραβαλιασμένα αυτοκίνητα, αλλά μόνο όταν συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω από τα social media με τις γίδες φορτωμένες τρεις-τρεις στην πλάτη.

– Ξεκουφάθηκες από τη σιωπή των καλλιτεχνών, τους οποίους ο πεφωτισμένος ηγέτης και οι συν αυτώ Λακεδαιμόνιοι σημάδεψαν ως εχθρούς και καταδίκασαν σε μαρασμό, επειδή έχουν ένα μπρεχτικό ελάττωμα: ξέρουν να σκέφτονται.

Σαν πολλή δε σου έπεσε η μελέτη για ένα καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο ξενοιασιάς, αγαπητέ συμπολίτη; Τι να πρωτοδιαβάσεις πια, κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού που ήρθε πρόωρα για να ξορκίσει τον κορονοϊό;

Ναι, αυτό που σου αράδιασα δεν ήταν παρά ο απολογισμός των τελευταίων 48 ωρών. Άντε, πες 72 για να είμαι γενναιόδωρος. Ένα συνηθισμένο γουικέντ στο φιλελεύθερο, ασυμβίβαστο Μητσοτακιστάν του 2020. Άλλη κυβέρνηση θα χρειαζόταν ολόκληρη τετραετία για να «πετύχει» τόσα πολλά. Ακόμα και αν ήταν αυτοδύναμα ασύδοτη, όπως αυτή εδώ.

Πώς είναι δυνατόν αγαπητέ συμπολίτη να ανέχεσαι αδιαμαρτύρητα το κύμα του εκφυλισμού, αλλά και την αργυρώνητη εκστρατεία που βαφτίζει το κρέας ψάρι ή …ψάρι και κρέας μαζί;

Πόσες φορές θα νίψεις τας χείρας σου με αντισηπτικό σαπούνι συγχώρεσης και λήθης μπροστά στη γενικευμένη κατάντια;

Για πόσο ακόμη θα σου πουλάνε τα ατελείωτα τυφλά «απαγορεύεται» του τελευταίου διμήνου, αυτά που τόσο τους αρέσουν, ως επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας;

Μέχρι πότε θα ξεφουρνίζουν τα τσιγάρα του Πολάκη και τη συναγρίδα του Βαξεβάνη για να σε μπουκώνουν με σανό;

Δεν σε ενδιαφέρει συμπολίτη το «πόθεν» αυτών που σου κουνάνε το δάχτυλο την ίδια ώρα που μοιράζουν τα λεφτά σου με σκανδαλώδεις αναθέσεις σε ημέτερους σφογγοκωλάριους;

Ανέχεσαι να σε θεωρούν χαχόλο και να σε λοιδωρούν τιτάνες της διανόησης, όπως ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και ο Άρης Πορτοσάλτε;

Σου αρέσει που κατηγορούν εσένα για έλλειψη ατομικής ευθύνης οι ίδιοι άνθρωποι που σε οδήγησαν κάποτε στη χρεοκοπία και σε στέλνουν ξανά στα βράχια;

Το ξυπνητήρι χτυπάει εκκωφαντικά και εσύ ασχολείσαι ακόμα με τους τετρακέφαλους του Χαρδαλιά και με τις ψαλμωδίες του Τσιόδρα. Μήπως κοιμάσαι με ωτασπίδες;

Από τη μία είναι ο Άδωνης και από την άλλη ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο δεξιός μάλιστα Ξαρχάκος. Χρειάζεται να σου πούμε εμείς με ποιον να είσαι μωρέ;

Ποιος άλλος λαός θα ανεχόταν αυτά τα καμώματα χωρίς να βγει στα πεζοδρόμια, ακόμα και εν μέσω πανδημίας; Μετακίνηση κωδικός 7: «Βγαίνουμε στον δρόμο για να σας πάρει ο διάολος».

Ακόμα και το τσουνάμι της συσκότισης δεν αρκεί για να φρενάρει την αποδόμηση αυτού του απίθανου θιάσου. Η βδελυγμία περνάει από τις γρίλιες και μετατρέπεται σε θυμό, έστω με ταχύτητα κουτσής χελώνας.

Δεν είναι δα τυχαία η σπουδή της εκλογικά παντοδύναμης κυβέρνησης για νέα προσφυγή στις κάλπες. Τώρα είναι η βράση, όπου κολλάει το σίδερο, αυτό που σιδερώνει τα κολλαριστά πουκάμισα του Σωτήρη Τσιόδρα. Εάν ξυπνήσει ο κοσμάκης από την ανεργία και την πείνα που έρχονται, βράσε όχι σίδερο, αλλά όρυζα.

Στα τέλoς της δεκαετίας του ’80, η πάλαι ποτε «Ελευθεροτυπία» απηύθυνε ένα καίριο ερώτημα σε όποιον παρακολουθούσε άπραγος τον χορό των εκατομμυρίων του Κοσκωτά επικαλούμενος άγνοια ή αφέλεια.

«Κύριε, είστε συνένοχος ή βλαξ;» 

Θα μου επιτρέψεις, αγαπητέ συμπολίτη, να επαναφέρω το ερώτημα με όρους 2020 και να το στρέψω στην απολιτίκ αφεντομουτσουνάρα σου.

Εσύ που τους έκανες κορώνα στο κεφάλι σου επειδή δε σου άρεσε το μακιγιάζ της Τασίας Χριστοδουλοπούλου και που τους αποθεώνεις στις αυριανές δημοσκοπήσεις, είσαι συνένοχος ή βλαξ; Ή μήπως και τα δύο μαζί;  

 

Νίκος Παπαδογιάννης