Απορρίπτει την αίτηση της κ. Ελένης Τουλουπάκη για ακύρωση τής εναντίον της ποινικής δίωξης το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, με απόφαση του που κρίνει ότι καλώς είναι υπόλογη η Εισαγγελέας Διαφθοράς για έξι αδικήματα.
Το δικαστικό Συμβούλιο, με ανάλογα αρνητική επί της προσφυγής εισαγγελική πρόταση, δεν αποδέχεται τις αιτιάσεις που διατύπωσε η αιτούσα εισαγγελική λειτουργός προκειμένου να πετύχει την ακύρωση της ποινικής δίωξης, για ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα, που ασκήθηκε σε βάρος της μετά την παραγγελία του αντεισαγγελλέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή για χειρισμούς της στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.
Σκεπτικό της αιτούσας ήταν εφόσον οι δύο ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί είχαν εντολή να λειτουργούν είτε από κοινού είτε και κατά μόνας, από την στιγμή που είχε προηγηθεί η παραγγελία του έτερου διενεργούντα έρευνα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη για αρχειοθέτηση της υπόθεσης, είναι παράνομη -άνευ νεώτερων στοιχείων- η ανάσυρση της δικογραφίας για την άσκηση ποινικής δίωξης.
Η γνώμη των μελών του Συμβουλίου ομονοεί με την προτείνουσα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εισαγγελέα, η οποία έκρινε ότι δεν γεννάται κανένα ζήτημα χρονικής προτεραιότητας του κάθε πορίσματος, επειδή ήταν αυτόνομοι και ισότιμοι οι δύο αρεοπαγίτες στην έρευνα τους και επομένως με δικαίωμα αυτοτελούς κρίσης ο καθένας.
Στο σκεπτικό του βουλεύματος (αριθμός 2294/20) αναφέρεται πως τα δύο πορίσματα «δεν τελούν μεταξύ τους σε σχέση χρονικής υπεροχής ωσάν η προκαταρκτική εξέταση να συνδέεται με την ταχύτητα διεκπεραίωσης της έρευνας. Η σύνταξη του πορίσματος του κ. Σοφουλάκη σε προγενέστερο χρόνο δεν οδήγησε στην περάτωση της προκαταρκτικής εξέτασης. Η έρευνα ολοκληρώθηκε με την έκφραση της δικαιοδοτικής κρίσης των δύο αντεισαγγελέων» και επομένως ορθώς ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών εκτέλεσε την παραγγελία προϊσταμένων του, ασκώντας ποινική δίωξη κατά της κ. Τουλουπάκη.
Μετά την απόφαση του δικαστικού Συμβουλίου ο υπουργός Δικαιοσύνης δύναται να υποβάλει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για αντικατάσταση της κ. Τουλουπάκη, διαδικασία που είχε ανασταλεί ενόψει της κρίσης επί της αίτησης ακυρότητας της δίωξης.
Δεν θα είναι ακατάσχετα τα κουτσουρεμένα αναδρομικά που θα πάρουν συνταξιούχοι (ηχητικό)
Για τις διαδικασίες εξπρές τις οποίες ακολούθησε η κυβέρνηση και στη νομοθέτηση του πρόσφατου φορολογικού νομοσχεδίου με τροπολογίες και διατάξεις που δεν τις είχαν διαβάσει ούτε οι αρμόδιοι υπουργοί μίλησε στον 91,4 Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος.
Ο Τρ. Αλεξιάδης στην Ευγενία Χατζηγεωργίου επισήμανε ότι δεν έγινε καμιά διαβούλευση, ζητήματα που τέθηκαν δεν απαντήθηκαν καν και χαρακτηριστικό είναι ότι σε ερώτηση δική του στην τροπολογία για τ’ αναδρομικά, αν θα είναι ακατάσχετα, ο παριστάμενος υφυπουργός δεν ήξερε τι να πει επ’ αυτού και απάντησε «μα διάλογο θα κάνουμε;».
Ο βουλευτής εξήγησε ότι τελικά δεν θα είναι ακατάσχετα τα ποσά των αναδρομικών τα οποία θα λάβουν κουτσουρεμένα συνταξιούχοι και όσοι έχουν οφειλές (ΔΟΥ, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες) θα τους κατασχεθούν.
Ο κ. Αλεξιάδης εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιούσε τις ανάγκες της κοινωνίας (κοινωνικό μέρισμα, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης κ.ά.) παρά τις «μνημονιακές μυλόπετρες» και κανείς τότε δεν έθετε το ερώτημα αν υπάρχουν χρήματα την περίοδο 2015-2019.
Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τη δυνατότητα καθώς ανέλαβε την εξουσία έχοντας το μεγαλύτερο αποθεματικό – από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά – στα ταμεία του κράτους (37 δισ. ευρώ) και αυτό το έλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως η ΝΔ εξυπηρετεί μόνο τους ισχυρούς φίλους της και σε κάθε νομοσχέδιο ικανοποιεί η κυβέρνηση αιτήματα διαπλεκόμενων επιχειρήσεων ή μεγαλοπαραγόντων που τη στηρίζουν οικονομικά, επικοινωνιακά και πολιτικά.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι, όπως επισήμανε ο αν. τομεάρχης, η μείωση της φορολογίας των ακριβών αυτοκινήτων, οι ρυθμίσεις για ευνοϊκή ρύθμιση της φορολόγησης στις μετοχές που παίρνουν ως μπόνους μεγαλοστελέχη τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων καθώς και ευνοϊκή ρύθμιση για τα εισοδήματα μεγαλοπαραγόντων του αθλητισμού.
Βεβαίως λεφτά υπάρχουν εκεί που θέλει η κυβέρνηση, επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Αλεξιάδης.