Συγκλονιστικά στοιχεία για το σκάνδαλο της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από Μυλωνά, Μητσοτάκη – Με ΣΔΙΤ προχωρά η «υπουργούπολη» – Καλπάζει η ανεργία στην Ελλάδα

Σκάνδαλο, Εθνική Ασφαλιστική, Εθνική Τράπεζα

Το σκάνδαλο της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα ο eretikos.gr το έχει επανειλημμένα καταγγείλει. Αποκάλυψε ότι η Εθνική Τράπεζα υφίσταται 850 εκατομμύρια ζημιά και το Δημόσιο 350 εκατ. ευρώ. Κι΄ όμως Μητσοτάκης και Μυλωνάς προχωρούν στην πώληση.

Για την σκανδαλώδη πώληση ο ιστότοπος dimokratianews.gr φέρνει στο φως νέα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι το σκάνδαλο είναι ακόμα μεγαλύτερο. Δεν είναι μόνο το τίμημα, αλλά ο αγοραστής.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα η  Εθνική Ασφαλιστικήένα εθνικό περιουσιακό στοιχείο αξίας 1,2 δισ. ευρώ, πωλήθηκε σχεδόν 260.000.000 και μάλιστα με δανεικά από τον ίδιο πωλητή.  Επιπλέον, ο ”αγοραστής” έχει έδρα σε συνεργείο αυτοκινήτων στα όχι και τόσο γνωστά νησιά της Μάγχης, προφανώς για να μην έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Όσα καταγγέλλουν στη «Δημοκρατία» άνθρωποι που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία πώλησης και εργαζόμενοι στην Εθνική Ασφαλιστική ξεπερνούν κάθε φαντασία. Για το πόσο αναίτια ζημιώνεται η πολύπαθη Εθνική Τράπεζα και για μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε άρον άρον μέσα στην πανδημία χωρίς να υπάρχει τέτοια πίεση. Τέσσερα χρόνια περίμενε η Ε.Ε. Τώρα δεν μπορούσε να περιμένει μερικούς μήνες ακόμη;

Πώς η διοίκησή της, αντί να πωλήσει την Ασφαλιστική μέσω Χρηματιστηρίου, σχεδόν την ξεπουλάει στο Λουξεμβουργιανών συμφερόντων (όχι αμερικανικών όπως επικοινωνιακά συστήνονται) της CVC. Ακόμη και οι ελάχιστα φιλελεύθεροι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι αλήθεια, συμφωνούσαν να απεμπλακεί η Εθνική Τράπεζα από την Ασφαλιστική της.

Είναι μνημονιακή υποχρέωση και επιταγή του αρμόδιου οργάνου της Ε.Ε. (DGComp) που έσωσε πριν από χρόνια την τράπεζα. «Να πουληθεί η Εθνική Ασφαλιστική ναι, αλλά με ένα τίμημα που θα ανταποκρίνεται στην αξία της. Όχι με διαδικασίες άρον άρον και με… δανεικά που θα έρθουν από τα μελλοντικά έσοδα της Ασφαλιστικής» λέει στέλεχος της Ασφαλιστικής. Η Ευρώπη πίεζε να γίνει η πώληση, όμως εφόσον δεν βρισκόταν ο… γαλαντόμος επενδυτής, θα μπορούσε να γίνει πώληση μέσω του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Αφού στην κυβέρνηση περιμένουν ένα οικονομικό boom (!) μετά την πανδημία, κέρδος θα ήταν η πώληση του μεριδίου μέσω του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Η διαδικασία εξελίσσεται περισσότερο από τέσσερα χρόνια και πέρασε από σαράντα κύματα. Τελικά πριν από μερικές ημέρες η πώληση στο fund που έχει αγοράσει όλα τα ιδιωτικά μεγάλα νοσοκομεία της χώρας συστήθηκε από την τράπεζα ως… μεγάλη επιτυχία αντί του ποσού περίπου 260.000.000 ευρώ! Οταν μόλις πριν από δέκα ημέρες η ίδια η Εθνική Ασφαλιστική με επίσημο δελτίο Τύπου ανακοίνωσε τη λογιστική της αξία σε 1,23 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 70.000.000 ευρώ! Δηλαδή, με λίγα λόγια, η CVC αγοράζει τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία της χώρας και την αποσβένει σε μόλις τρία χρόνια!

Είναι να απορεί κανείς με τα μαθηματικά που εφάρμοσαν σε αυτή την πώληση όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. «Άραγε, αν ήταν δικό τους περιουσιακό στοιχείο, θα το έδιναν σε τέτοια τιμή;» διερωτώνται οι υπάλληλοι της Εθνικής Ασφαλιστικής με τα σχολικά μαθηματικά που κατέχουν. Θεωρούν ανεξήγητη τη σπουδή και την ταχύτητα που έκλεισε η συμφωνία. Κυρίως γιατί γίνεται με όρους που δεν συμφέρουν την Τράπεζα και όχι μέσω Χρηματιστηρίου. Οι ανακατατάξεις που θα έρθουν στον χώρο της ιδιωτικής υγείας είναι τρομακτικές, υποστηρίζουν ειδικοί του τομέα της οικονομίας της υγείας.

Παραμένει άγνωστο πώς η διοίκηση της τράπεζας, ο διοικητής της Παύλος Μυλωνάς, ομοτράπεζος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, και οι χρυσά αμειβόμενοι σύμβουλοι Goldman Sachs και Morgan Stanley κατέληξαν σε αυτό το τίμημα και δεν βρήκαν άλλον να κάνει πρόταση.

Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής, το «διαμάντι» της ασφαλιστικής αγοράς το αγοράζει μία εταιρία holding στα νησιά της Μάγχης (Channel Islands), με μετοχικό κεφάλαιο 10 ευρώ και έδρα ένα… συνεργείο αυτοκινήτων! Η εταιρία ETHNIKI Holding Sarl -χωρίς καν να έχει γίνει η γενική συνέλευση της ΕΤΕ και χωρίς να έχει εγκριθεί η συμφωνία- έχει ήδη δημιουργηθεί, βρίσκεται μαζί με πολλές άλλες εταιρίες-γραμματοκιβώτια στην 20 Avenue Monterey στο Λουξεμβούργο, έχοντας μετοχικό κεφάλαιο 20.000 ευρώ και μάνατζερ τον Alex Fotakidis 44 ετών, τον Thomas Morana 39 ετών και την Carmen Andre 34 ετών. Σημερινός μέτοχος κατά 100% της ETHNIKI Holding Sarl εμφανίζεται μια άλλη holding εταιρία, η ETHNIKI Holdings Limited, εταιρία που εδρεύει στην 27 Esplanade St, Helier Jersey JE1 1SG στα Channel Islands και έχει μετοχικό κεφάλαιο 10 ευρώ!

Συστήθηκε, μάλιστα, μόλις τον Δεκέμβριο του 2020 πριν καν η Εθνική Τράπεζα αποφασίσει να πουλήσει στη CVC την Εθνική Ασφαλιστική. Γνώστες της ασφαλιστικής αγοράς υποστηρίζουν πως με τον τρόπο αυτό η μητρική εταιρία δεν ακολουθεί τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Αν διατηρούσε έδρα π.χ. στη Γαλλία, τότε τόσο αυτή όσο τα περιουσιακά της στοιχεία θα έπρεπε να ακολουθούν τους αυστηρούς ρυθμιστικούς κανόνες του Solvency II με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Με ΣΔΙΤ προχωρά η «υπουργούπολη»Με ΣΔΙΤ προχωρά η «υπουργούπολη»

«Εμβληματική επένδυση» το Κυβερνητικό Πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ, επιμένει η κυβέρνηση ● Οι δημότες ζητάνε να τους αποδοθεί η έκταση των 155 στρεμμάτων, οι εργαζόμενοι εκφράζουν ανησυχίες για υποβάθμιση της ΕΑΣ από τη μεταφορά της μονάδας του Υμηττού στο Λαύριο και οι μηχανικοί του Δημοσίου αντιδρούν για την απαξίωση των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών.

Την ιδανική «υπουργειο-Πολιτεία» του μέλλοντος παρουσίασαν χθες οι υπουργοί Ανάπτυξης και Οικονομικών σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου για το μεγαλόπνοο σχέδιο του νέου Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» στους χώρους της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ -νυν Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)- στον Υμηττό.

Τον πανηγυρικό τόνο είχε δώσει ο πρωθυπουργός σε φιέστα στις 3 Απριλίου στους υπαίθριους χώρους των εργοστασίων, ενώ εκτός των τειχών πραγματοποιούνταν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από κατοίκους και εργαζομένους της ΕΑΣ. Οι μεν κάτοικοι λένε «όχι στην υπουργούπολη» και ζητάνε να αποδοθεί στους δημότες η έκταση των 155 στρεμμάτων, ενώ οι εργαζόμενοι εκφράζουν ανησυχίες για υποβάθμιση της ΕΑΣ από τη μεταφορά της μονάδας του Υμηττού στο συγκρότημα του Λαυρίου.

Μια πρώτη ιδέα του πώς φαντάζεται το κέντρο της Αθήνας μετά την απομάκρυνση των 9 υπουργείων και υπηρεσιών που στεγάζονται σήμερα σε 127 κτίρια στο λεκανοπέδιο έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. Ως παράδειγμα ανέφερε το πρώην κτίριο του υπουργείου Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως, που σήμερα είναι «ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Αθήνας με την ομορφότερη θέα». Επιπλέον παρέθεσε το προσωπικό του όραμα για το υπουργικό του γραφείο στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, το οποίο -όπως είπε- «θα ήταν ένα άριστο ξενοδοχείο με μία από τις καλύτερες θέες που μπορεί να έχει κάποιο δωμάτιο στο κέντρο της Αθήνας».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «απελευθέρωση πολλών κτιρίων» που θα αξιοποιηθούν και θα αυξήσουν την αξία γης στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ η συγκέντρωση των υπουργείων στον ίδιο χώρο θα διευκολύνει τους πολίτες και η απόδοση 120 στρεμμάτων πάρκου και κοινόχρηστων χώρων στους δημότες θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής.

Τα προσδοκώμενα δημοσιονομικά οφέλη από τη μετεγκατάσταση των υπουργείων και υπηρεσιών ανέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, εκτιμώντας τα σε 1 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας. Το συνολικό κόστος κατασκευής του Κυβερνητικού Πάρκου ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ και θα βαρύνει τον ιδιώτη που θα αναλάβει το έργο μέσω ΣΔΙΤ, ενώ ο διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει το 2022 και το έργο να παραδοθεί ώς το 2026.

«Win-win πρωτοβουλία» αποκάλεσε το μελλοντικό Κυβερνητικό Πάρκο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Α. Σκέρτσος, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης το χαρακτήρισε «εμβληματικό έργο» που θα αλλάξει ριζικά τη λειτουργία σημαντικών τμημάτων της δημόσιας διοίκησης. Τέλος, ο γενικός γραμματέας ΣΔΙΤ και Ιδιωτικών Επενδύσεων Ορ. Καβαλάκης παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, πλέκοντας το εγκώμιο των ΣΔΙΤ ως έργων που «απελευθερώνουν δημόσιους πόρους για να επιδιωχθούν περισσότερες αναπτυξιακές προτεραιότητες», καθώς το Δημόσιο δεν πληρώνει το έργο με την παραλαβή αλλά «όσο το έργο είναι διαθέσιμο τόσο θα πληρώνει», επιχείρημα ωστόσο που μπορεί να εκληφθεί και σαν δίκοπο μαχαίρι αφού το Δημόσιο καθίσταται «νοικάρης» και όμηρος των ιδιωτών-κατασκευαστών.

Με το έργο διαφωνούν παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Δάφνης-Υμηττού που κάλεσαν χθες σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο καταγγέλλοντας τη στάση του δημάρχου Αν. Μπινίσκου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της κατασκευής του Κυβερνητικού Πάρκου, παραβιάζοντας αποφάσεις που ζητούσαν να αποδοθεί ο χώρος στους δημότες. Σφοδρές ενστάσεις θέτει και η ΠΟΕΜΥΔΑΣ, η Ομοσπονδία Μηχανικών του Δημοσίου, σε χθεσινή επιστολή της, με κρίσιμα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα, το κόστος του έργου, τις αρνητικές συνέπειες των ΣΔΙΤ, την έλλειψη συγκοινωνιακής μελέτης αλλά και την απαξίωση των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών, που δεν ρωτήθηκαν καθόλου. «Ισχύει ότι το πρωθυπουργικό γραφείο ανέθεσε σε δύο μελετητικά γραφεία να εκπονήσουν προκαταρκτική πρόταση;» ρωτάνε χαρακτηριστικά.

Αφροδίτη Τζιαντζή

Καλπάζει η ανεργία στην ΕλλάδαΚαλπάζει η ανεργία στην Ελλάδα

Ενώ η κυβέρνηση αναζητεί μέσω του νέου εργασιακού, τρόπους για να μην κάνουν προσλήψεις οι επιχειρήσεις και να αξιοποιήσουν με ατομικές συμβάσεις -με διευθέτηση του χρόνου εργασίας και 10ωρα για τις περιόδους που έχουν αυξημένη παραγωγή- το ήδη υφιστάμενο ή και λιγότερο προσωπικό τους, η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας είναι ήδη εμφανής. Και όχι μόνο γιατί η Ελλάδα, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ILO, έχει τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ανάλυση στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η αναγκαστική λόγω της πανδημίας μείωση των ωρών εργασίας στην οποία υποβλήθηκαν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι ισοδύναμη με την απώλεια 492,9 χιλ. θέσεων πλήρους απασχόλησης.

Η απώλεια σχεδόν μισού εκατομμυρίου θέσεων πλήρους απασχόλησης αντιστοιχεί με ποσοστό 10,7% του εργατικού δυναμικού και καλύφθηκε είτε μέσω της μείωσης του ωραρίου των μισθωτών είτε μέσω της εφαρμογής του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας είτε μέσω της απόλυσής τους. Εάν αναλογιστεί κάποιος ότι οι φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προβλέπουν κλείσιμο 200 χιλιάδων επιχειρήσεων, γίνεται αντιληπτό ότι η απώλεια μισού εκατομμυρίου θέσεων εργασίας δεν αποτελεί απλώς μια θεωρητική προσέγγιση αλλά μια νέα πραγματικότητα.

Τώρα το πώς εν μέσω αυτού του κινδύνου μονιμοποίησης των υψηλών ποσοστών ανεργίας το υπουργείο Εργασίας προτάσσει την αναδιανομή του χρόνου εργασίας για να εξοικονομηθούν πόροι από ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει διάφορες επιστήμες, από την οικονομική μέχρι την ψυχιατρική.

Ευρωπαϊκό ρεκόρ

Το γ’ και το δ’ τρίμηνο του 2020 υπήρξε μεγαλύτερη μεταβολή του αριθμού των ανέργων σε όλα τα κράτη-μέλη λόγω χαλάρωσης κάποιων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και επαναλειτουργίας κλάδων που βρίσκονταν έως τότε σε αναστολή. Ωστόσο, όπως σημειώνουν, με εξαίρεση τις χώρες της Βαλτικής, τα ποσοστά ανεργίας δεν εμφάνισαν σημαντικές μεταβολές. Την προσωρινή μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά τους θερινούς μήνες ακολούθησε μια μικρή αύξηση τους χειμερινούς μήνες.

Τον Δεκέμβριο του 2020 το επίσημο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ήταν το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη, μετά την Ισπανία, αντιστοιχώντας στο 15,8% του εργατικού δυναμικού, όταν τον ίδιο μήνα του 2019 ήταν ίσο με 16,4%. Το ήδη υψηλό ποσοστό ανεργίας έχει ιδιαίτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη ότι στην εκτίμηση του επίσημου ποσοστού ανεργίας «δεν καταγράφονται οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή για πάνω από τρεις μήνες ή που λαμβάνουν εισόδημα μικρότερο του 50% του μισθού τους, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στους οικονομικά μη ενεργούς. Συνεπώς, η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς εργασίας μπορεί στατιστικά να αποτυπωθεί καλύτερα από τις μεταβολές στον αριθμό των απασχολουμένων και των οικονομικά μη ενεργών».

Σύμφωνα με το ΙΝΕ, η πανδημική κρίση δεν είχε την ίδια επίπτωση σε όλες τις ηλικίες. Οπως φαίνεται στο διάγραμμα 6, το οποίο αποτυπώνει το ποσοστό ανεργίας ανά ηλικιακή ομάδα, αυτές που επηρεάστηκαν εντονότερα ήταν οι ηλικίες 15 έως 19 ετών και 25 έως 29 ετών. Ενώ στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες το ποσοστό ανεργίας παραμένει σχετικά σταθερό, στις δύο αυτές ομάδες αυξάνεται σημαντικά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι νέοι που δεν εργάζονται, δεν βρίσκονται στην εκπαίδευση ή σε κάποιας μορφής επιμόρφωση παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση μετά το β’ τρίμηνο του 2020, χωρίς ιδιαίτερες προοπτικές βελτίωσης.

Το γ’ τρίμηνο του 2020 το ποσοστό των ατόμων αυτών ήταν το υψηλότερο στην Ευρώπη (19%). Μεγάλη ήταν η αύξηση και για τις γυναίκες ηλικίας 25 έως 29 ετών, με το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται από 25% το δ’ τρίμηνο του 2019 σε 33% το δ’ τρίμηνο του 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*