Συγκλονίζει ο Αντρέας Γιακουμάκης: Ο Βαγγέλης μας πάλευε και παλεύει για τις αξίες – Τραμ Αθήνας: Τον Σεπτέμβριο ξεκινά το δρομολόγιο Πειραιάς-Βούλα

Βαγγέλης Γιακουμάκης: Τα συγκινητικά λόγια του πατέρα του στο δικαστήριο.. - SmallTalk.gr

Συγκλονίζει ο Αντρέας Γιακουμάκης: Ο Βαγγέλης μας πάλευε και παλεύει για τις αξίες. Το δικαστήριο για μας αυτά επιβεβαίωσε, όχι τίποτε άλλο (vid)

“Η δικαίωση για μας, για το Βαγγέλη μας είναι οι αξίες”

Εξήμισι χρόνια μετά τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης και σε δεύτερο βαθμό. Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό. Η οικογένεια νιώθει δικαίωση.

Ο Βαγγέλης μας δεν γυρίζει πίσω. Ο Βαγγέλης μας πάλευε και παλεύει για τις αξίες, δεν παλεύει για κάτι άλλο” είπε ο πατέρας του Ανδρέας μιλώντας στην ΕΡΤ.

“Στο χαμό του Βαγγέλη μας γνωρίσαμε όλη την ανθρωπιά του κόσμου, την πραγματική ανθρωπιά. Και ταυτόχρονα και όλη την κακοήθεια που υπάρχει στον κόσμο, σε μικρό ποσοστό η κακοήθεια αλλά με μεγάλη δύναμη. Έγραψε μία άγνωστη ότι ο Βαγγέλης παρά το νεαρό της ηλικίας του ήταν φορέας αξιών. Το δικαστήριο για μας αυτά επιβεβαίωσε, όχι τίποτε άλλο“.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων επέβαλε στους πέντε ενήλικους κατηγορούμενους, ποινή φυλάκισης 30 μηνών με 3ετή αναστολή. Οι άλλοι τρεις, οι οποίοι ήταν ανήλικοι όταν γίνονταν τα βασανιστήρια στον 20χρονο σπουδαστή, θα προσφέρουν κοινωνική εργασία σε ιδρύματα της Κρήτης για 100 ημέρες.

“Από πότε ο σεβασμός, η ευγένεια και η αξιοπρέπεια γίνανε μειονεκτήματα στον άνθρωπο; Για κάποιους ανήθικους, κάποιους κατηγορούμενους, ψευδομάρτυρες και συνήγορους είναι άγνωστες λέξεις. Και η λέξη φιλία και ανθρωπιά πρέπει να ξαναβγάλουνε σχολείο” είπε ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Ανδρέας Γιακουμάκης: 'Έξι χρόνια παλεύουμε με την απουσία του Βαγγέλη" - 7 Μέρες

Επισημαίνεται ότι η δίκη δεν αφορούσε τις συνθήκες θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη τον Μάρτιο του 2015, καθώς διεξάγεται διαφορετική έρευνα, αλλά μόνο τις υποθέσεις περιστατικών βίας από συμφοιτητές του, στην διάρκεια των σπουδών τους και ενώ διέμεναν στην Εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής.

Ελβίρα Δρακάκη

 

Τραμ Αθήνας: Τον Σεπτέμβριο ξεκινά το δρομολόγιο της Αθηναϊκής Ριβιέρας Πειραιάς-ΒούλαΤραμ Αθήνας: Τον Σεπτέμβριο ξεκινά το δρομολόγιο της Αθηναϊκής Ριβιέρας Πειραιάς-Βούλα

Η επέκταση του Τραμ, περιλαμβάνει 5,4 χιλιόμετρα μονής γραμμής και 12 νέους σταθμούς που θα συνδέεουν τον Πειραιά με το υπόλοιπο δίκτυο Τραμ της πόλης.

Για το Φθινόπωρο σχεδιάζεται η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της μεγάλης επέκτασης του Τραμ από το Φάληρο στον Πειραιά. Πρόκειται για μία νέα μονή κυκλική γραμμή η οποία ξεκινά από το ΣΕΦ (εκεί που σήμερα τερματίζουν τα Τραμ) συνεχίζει στην Μικράς Ασίας και ακολουθεί τους άξονες Λαμπράκη, Βασ.Γεωργίου, Ακτή Ποσειδώνος, Εθνικής Αντιστάσεως, Ομ.Σκυλίτση για να επιστρέψει στο Φάληρο.

Συνολικά η επέκταση του Τραμ, περιλαμβάνει 5,4 χιλιόμετρα μονής γραμμής και 12 σταθμούς που θα συνδέεουν τον Πειραιά με το υπόλοιπο δίκτυο Τραμ της πόλης. Θα είναι επίσης η πρώτη φορά που το Τραμ θα συνδέει τον Πειραιά με τη Βούλα δημιουργώντας το δρομολόγιο που θα εξυπηρετεί την Αθηναϊκή Ριβιέρα στο μεγαλύτερο αστικό μήκος της.

Στο Δημοτικό Θέατρο και τον Πειραιά προβλέπονται δύο σημαντικοί συγκοινωνιακοί κόμβοι. Στο Δημοτικό Θέατρο το Τραμ θα συνδέεται με τον μελλοντικό τερματικό σταθμό της γραμμής 3 και διαθέσιμες θα είναι επίσης λεωφορειακές και τρόλεϊ γραμμές.

Στον Πειραιά θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος συγκοινωνιακός κόμβος της πρωτεύουσας με την σύνδεση δύο γραμμών Μετρό (1 και 3), του Τραμ, του Προαστιακού, λεωφορείων, τρόλεϊ και του λιμανιού.

Ο προγραμματισμός

Με την διευθέτηση του θέματος του διατηρητέου κτιρίου το οποίο είχε γίνει η αιτία της καθυστέρησης στην λειτουργία της επέκτασης, αυτό που απομένει είναι να ξεκινήσουν δοκιμαστικά δρομολόγια στο νέο τμήμα.

Αυτό, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΣΤΑΣΥ θα γίνει μέσα στον Αύγουστο με στόχο τον Σεπτέμβριο να τεθεί σε εμπορική λειτουργία η επέκταση.

Να σημειωθεί πως το έργο εκτέλεσε η Αττικό Μετρό ως η αρμόδια κατασκευαστική εταιρεία και ανάδοχος είναι η εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ. Το έργο έχει περάσει κυριολεκτικά από 40 κύματα και είναι ένα από τα πλέον μακροχρόνια έργα Τραμ στην Ευρώπη.

Χρειάστηκε να παλέψει με την γραφειοκρατία και είναι χαρακτηριστικό πως ενώ ξεκίνησε το 2013 με την προϋπόθεση να ολοκληρωθεί το 2015, χρειάστηκαν σχεδόν 20 μήνες για να ληφθούν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και το έργο να μπορέσει να ξεκινήσει.

Στη συνέχεια οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως το πλούσιο παρελθόν της πόλης του Πειραιά με αποτέλεσμα οι εργασίες να προχωρούν με αργό ρυθμό ενώ και η περιπέτεια με το διατηρητέο κτίριο της Ομ.Σκυλίτση προκάλεσε περαιτέρω καθυστερήσεις.

Στην επέκταση του Τραμ προς Πειραιά θα δούμε να κινούνται οι νέοι “πορτοκαλί” συρμοί της εταιρείας Alstom. Η παραλαβή των 25 νέων τεμαχίων έχει πρακτικά ολοκληρωθεί, τα δοκιμαστικά δρομολόγια, η εκπαίδευση των οδηγών είναι σχεδόν ολοκληρωμένη και η ΣΤΑΣΥ προετοιμάζει την έξοδο τους σε Αθήνα και Πειραιά από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Νίκος Καραγιάννης