Στο -15% η λίρα, για «εντολοδόχους» κάνει λόγο ο Ερντογάν — Προκλητικός και κυνικός ο Τατάρ: “Ο τουρκικός στρατός δεν θα φύγει ποτέ από την Κύπρο”

«Θα εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που δημιουργεί η πανδημική κρίση για να επανακάμψουμε» δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος την ώρα που το εθνικό νόμισμα της χώρας του κατακρημνίζεται.

Η τουρκική λίρα κατέγραψε σήμερα βουτιά 15%, γεγονός που αποτελεί τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ιστορία της, με την κατρακύλα να προκύπτει μετά από δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για επιθετικές ενέργειες κατά της χώρας του και δεσμεύθηκε να κερδίσει τον «πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας», παρά την εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης.

Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε έως τις 13,45 λίρες έναντι του δολαρίου, μετά από αλλεπάλληλα πτωτικά ρεκόρ στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις. Φέτος έχει χάσει το 45% της αξίας του, συμπεριλαμβανομένης της βουτιάς σχεδόν κατά 26% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας.

Η ανησυχία, πάντως, για την κατάσταση και τα σοβαρά προβλήματα που αρχίζουν να αντιμετωπίζουν οι πολίτες φαίνεται πως αυξάνεται και στον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπάθησε με δηλώσεις του να εμφανιστεί ηγετικός.

Αφού ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές στη χώρα θα γίνουν το 2023, απορρίπτοντας το κάλεσμα της αντιπολίτευσης για πρόωρες κάλπες αφού «μόνο οι πρωτόγονες φυλές κάνουν κάθε 15 – 20 μήνες εκλογές», ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας μίλησε για «εντολοδόχους» που παίζουν παιχνίδια με το τουρκικό νόμισμα.

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα στις επενδύσεις, την παραγωγή, τις εξαγωγές, την εργασία και την ανάπτυξη» σημείωσε για να προσθέσει «σαν χώρα έχουμε γνώση και εμπειρία στη διαχείριση οικονομικών κρίσεων και είμαστε αποφασισμένοι να επωφεληθούμε από τις ευκαιρίες που δημιουργεί η σημερινή κρίση».

«Βλέπουμε τα παιχνίδια που παίζουν εκείνοι που προσπαθούν να πιέσουν τη χώρα μας οικονομικά, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν και έχουν τη βούληση να προχωρήσουμε μπροστά με τα δικά μας σχέδια» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και συμπλήρωσε «έχουμε δει το ίδιο παιχνίδι σε πολλά διεθνή περιστατικά, αλλά έχουμε ανταπεξέλθει σε κάθε μάχη που έχουμε δώσει. Όπως απελευθερώσαμε τη χώρα μας από τόσες παγίδες έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα βγει νικήτρια από αυτόν τον πόλεμο οικονομικής απελευθέρωσης με τη βοήθεια του Θεού και τη στήριξη του έθνους μας».

 

Προκλητικός και κυνικός ο Τατάρ: “Ο τουρκικός στρατός δεν θα φύγει ποτέ από την Κύπρο”

O Ερσίν Τατάρ

O Ερσίν Τατάρ  

Ο Ερσίν Τατάρ ξεπέρασε τα όρια σε δηλώσεις του για το μέλλον της Κύπρου. Δεν είναι η πρώτη φορά.

Ο Ερσίν Τατάρ είναι απολύτως συνεπής στην πολύ σκληρή γραμμή που έχει χαράξει για το Κυπριακό πρόβλημα μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο επικεφαλής του ψευδοκράτους τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο τουρκικός στρατός δεν πρόκειται να αποχωρήσει ποτέ από την Κύπρο.

Αναλυτικά τόνισε: «Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα η ελληνοκυπριακή πλευρά απαιτεί την κατάργηση των εγγυήσεων και την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο. Αυτό είναι ένα όνειρο που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία και το σύνολο του τουρκοκυπριακού λαού αντιτίθενται σε αυτό. Παράδειγμα γι’ αυτό είδαμε στο Κραν Μοντάνα. Δόθηκε η απάντηση που χρειαζόταν στον Πρόεδρο της ελληνοκυπριακής διοίκησης Αναστασιάδη, ο οποίος είπε μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις. Ο Αναστασιάδης, ο οποίος προσπάθησε να παραποιήσει τις πραγματικότητες και τα γεγονότα, προσπαθεί να κρύψει την αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς και να φορτώσει την ευθύνη για τη μη λύση στην Τουρκία και στον τουρκοκυπριακό λαό, λέγοντας ότι η Τουρκία ουδέποτε θέλησε την κατάργηση των εγγυήσεων. Και αυτή είναι μια μάταιη προσπάθεια”.

“Ενώ η μητέρα πατρίδα Τουρκία δήλωσε πολλές φορές από το 1960 και εντεύθεν ότι δεν θα παραιτηθεί του εγγυητικού της δικαιώματος που πηγάζει από διεθνείς συμφωνίες, είναι μια μάταιη προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι αυτό ήταν κάτι το νέο. Και ο τουρκοκυπριακός λαός δεν είναι δυνατόν να παραιτηθεί των εγγυήσεων της Τουρκίας. Ο λαός μας γνωρίζει και θυμάται πολύ καλά τι συνέβη στο παρελθόν. Αν τα τουρκικά αεροπλάνα δεν πετούσαν πάνω από τη Λευκωσία κατά τις επιθέσεις των ματωμένων Χριστουγέννων στις 23 Δεκεμβρίου 1963, ο τουρκοκυπριακός λαός θα υποβαλλόταν σε δολοφονίες και θα αφανιζόταν. Αν τα τουρκικά αεροπλάνα δεν επενέβαιναν στα Κόκκινα, οι αγωνιστές μας και ο λαός της περιοχής θα ρίχνονταν στην θάλασσα”.