Στο «συρτάρι» αφήνει το «μαξιλάρι» η κυβέρνηση – «Ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε 360.000 μακροχρόνια ανέργους»

Στο «συρτάρι» αφήνει το «μαξιλάρι» η κυβέρνηση

Στα «καύσιμα» για την επόμενη μέρα αφήνει το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως «φιλοδοξία είναι να μην το αγγίξουμε ούτε τον Ιούνιο», ενώ όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα -ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ σήμερα- είπε πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα επ’ ωφελεία της κοινωνίας.

Μιλώντας στο Action24 ο υπουργός αποκάλυψε πως τις προσεχείς ώρες η χώρα μας θα προχωρήσει στην έκδοση 7ετούς ομολόγου λέγοντας παράλληλα, πως «θα προσπαθήσουμε να αντλήσουμε έξτρα χρήματα από τις αγορές με ικανοποιητικούς όρους». Ο ίδιος, «φωτογράφισε» και το ύψος της έκδοσης, αναφέροντας ότι «δεν φαίνεται να βγαίνουμε με ένα πολύ μεγάλο ποσό».

Ερωτηθείς για τις προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση 10% και ανεργία 22,3% στην Ελλάδα εφέτος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ο ίδιος βρίσκεται πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο 5% έως 10%, προσθέτοντας εμφατικά ότι «πάρα πολλές φορές στο παρελθόν το ΔΝΤ έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις του και για την ανεργία και για την ανάπτυξη και για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Ωστόσο, είπε ότι «η χώρα θα μπει σε βαθιά ύφεση εφέτος», το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από την έκταση της κρίσης, ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο και τον τρόπο αντίδρασης στον τουρισμό και σε κάποιους άλλους κλάδους της οικονομίας. Για τον λόγο αυτό, λαμβάνονται μεν εμπροσθοβαρή μέτρα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχουν «καύσιμα» για την επόμενη ημέρα, υποστήριξε.

Ο υπουργός προανήγγειλε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τις επόμενες δύο εβδομάδες για να συγκρατηθεί ο ρυθμός αύξησης – λόγω της κρίσης – των «κόκκινων» δανείων. Ανέφερε ότι πρέπει «να δούμε πόσα θα δημιουργηθούν το 2020- 2021 και από ποιες πηγές», επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει μια νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών και ότι πρέπει να διασφαλιστεί η κουλτούρα πληρωμών. Τέλος, επανέλαβε ότι έως το τέλος Απριλίου θα υπάρξουν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, το σχήμα του οποίου συζητείται τώρα με τους θεσμούς.

«Ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε 360.000 μακροχρόνια ανέργους»

«Ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε 360.000 μακροχρόνια ανέργους»

Συνεχίζονται οι σοβαρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ σε 155.000 μακροχρόνια άνεργους, το οποίο σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του υπουργείου Εργασίας αφορά όσους απέκτησαν το καθεστώς αυτό από 1/4/2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η εξαγγελία αφήνει εκτός της παροχής άλλους 360.000 μακροχρόνια ανέργους.

Όπως τονίζεται ο πρωθυπουργός συνεχίζει «την τακτική εξαγγελίας μέτρων “με δόσεις” στα πλαίσια της στρατηγικής “βλέποντας και κάνοντας” ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο χτεσινό του διάγγελμα επίδομα 400 ευρώ για 155.000 μακροχρόνια άνεργους, ξεχνώντας 360.000 μακροχρόνια άνεργους οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους του πενιχρού, για τις ανάγκες της συγκυρίας, επιδόματος».

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ επίσης καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να κάνει πράξη τις εξαγγελίες του για στήριξη όλων των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων από τις επιπτώσεις της πανδημίας και να προχωρήσει άμεσα σε πραγματικά μέτρα στήριξης».

Τα μέτρα που προτείνει περιλαμβάνουν:

  • Επαρκή οικονομική ενίσχυση για το σύνολο των 850.000 μη επιδοτούμενων ανέργων.
  • Τους απασχολούμενους στα επιδοτούμενα και στα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ, που τελούν σε αναστολή σύμβασης.
  • Το σύνολο των εποχικά εργαζόμενων στον τουρισμό, όπως αυτών που έληξε η επιδότηση ανεργίας τον Δεκέμβριο.
  • Τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, τους ξεναγούς και όλους τους εργαζόμενους που  δεν περιλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης.
  • Όλους τους εργαζόμενους με εργόσημο, με «μπλοκάκι» και με τίτλους κτήσης και όλους τους εργολαβικούς/δανειζόμενους εργαζόμενους.
  • Τους απασχολούμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που η σύμβασή τους έληξε πριν τις 20.3.2020.
  • Τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και τους εργαζόμενους σε πτωχευμένες επιχειρήσεις.
  • Τους μερικώς απασχολούμενους σε πολλαπλούς εργοδότες.
  • Τους υποψήφιους συνταξιούχους που δεν λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.

Επίσης, τονίζει ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει «να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα προστασίας για το σύνολο  των εργαζομένων και ανέργων που πλήττονται από την κρίση, αξιοποιώντας τις συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να μην αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας να οδηγηθούν στην απόγνωση και την οικονομία σε βαθιά, μη αναστρέψιμη ύφεση».