Στο κενό η υπόσχεση Μητσοτάκη για τις τριετίες Μετά από δύο χρόνια και αν… — Μητσοτάκης: Η απλή αναλογική αυτοαναφλεχθηκε με εντυπωσιακό τρόπο

Διόλου ευχάριστα δεν είναι τα μαντάτα σε ό,τι αφορά το «ξεπάγωμα» των τριετιών που υποσχέθηκε προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάζει στον «πάγο» τουλάχιστον για την επόμενη διετία, κάθε συζήτηση για την αύξηση των κατώτατων αμοιβών, μέσα από τις τριετίες – ήτοι το επίδομα προϋπηρεσίας που λάμβαναν έως το 2012 οι μισθωτοί με τον κατώτατο μισθό –  μετά και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που υπέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ λίγο πριν τη διάλυση της Βουλής, στην Κομισιόν.

Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη η Κομισιόν δεν «βλέπει» άμεση αποκλιμάκωση της ανεργίας. Στον αντίποδα, προβλέπει αργή μείωση, μόλις στο 11,8% έως το 2024.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ακόμη πιο συντηρητική είναι η πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν, καθώς παρέπεμπε το «ξεπάγωμα» των τριετιών στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, στο ακόμη πιο μακρινό 2027. Συγκεκριμένα, εκτιμούσε ότι  η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σε 11,8% το 2023 και να αποκλιμακωθεί σε 10,9% το 2024, 10% το 2025 και 9,8% το 2026.

Αλλά και στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου για το ποσοστό της ανεργίας το 2023 είναι ότι θα διαμορφωθεί στο 12,7%.

Να σημειωθεί ότι προϋπόθεση για να ξεπαγώσουν οι τριετίες είναι το ποσοστό της ανεργίας μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση να πέσει κάτω από 10%.

Μάλιστα, ακόμη και κατά την προεκλογική περίοδο, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, ερωτώμενος για το θέμα δεν απέκλειε οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν στο τέλος του 2023 με Ιανουάριο του 2024, υπό την προϋπόθεση όμως, να έχει πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

 

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης: Η απλή αναλογική αυτοαναφλεχθηκε με εντυπωσιακό τρόπο – Οι κάλπες της 25ης Ιουνίου είναι άδειες

Eurokinissi

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ως αντιπολίτευση», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές 2023. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως δεν περίμενε νίκη της ΝΔ με τόσο μεγάλη διαφορά.

«Η απλή αναλογική αυτοαναφλεχθηκε με εντυπωσιακό τρόπο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν εκ νέου τη ΝΔ στις κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής. Και σε αυτό το πλαίσιο, διαμήνυσε πως στόχος στις επόμενες εκλογές είναι η αυτοδυναμία του κόμματος.

«Δεν περίμενα νίκη σε αυτή την έκταση»

«Ήξερα ότι πηγαίναμε πολύ καλά» είπε για το αποτέλεσμα των εκλογών 2023 και τόνισε ότι το «αισθανόταν με την επαφή του με τον κόσμο». Περίμενα αυτή τη νίκη αλλά όχι σε αυτή την έκταση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν πιστεύω ότι οι πολίτες φοβήθηκαν τόσο πολύ, από τα exit poll φαίνεται πως ψήφισαν θετικά, κυρίως επειδή πίστεψαν ότι αυτά που έχουμε να πούμε για το μέλλον τους έρχονται πιο κοντά σε αυτά που πιστεύουν», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Εκτίμησε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε ως κυβέρνηση, απέτυχε και ως αξιωματική αντιπολίτευση. Απέτυχε γιατί έβλεπε μια Ελλάδα κατάμαυρη, όπου όλα καταστρέφονται. Αυτή η Ελλάδα δεν υπήρχε».

Παράλληλα, σημείωσε ότι ουδέποτε η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχείρησε να διατελέσει εποικοδομητικό ρόλο. «Μπορεί να παίξει το ΠΑΣΟΚ αυτό το ρόλο; Δεν το ξέρω». «Δεν χρειαζόμαστε άλλη τοξικότητα. Η κοινωνία περιμένει από τους πολιτικούς να λύνουν προβλήματα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για το διακύβευμα της νέας κάλπης, δεδομένου ότι «εξέλιπε ο μπαμπούλας» της κυβέρνησης ηττημένων, υπογράμμισε ότι «πράγματι αυτές οι εκλογές είναι δύσκολες και για εμάς» καθώς πρέπει να επαναβεβαιωθεί η αυτοδυναμία της ΝΔ καθώς ο πήχης μπορεί να ανέβει ανάλογα με τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή.

Τόνισε μάλιστα ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκης «και σήμερα ακόμη λέει ότι δεν θέλει εμένα για πρωθυπουργό, δεν έχει αλλάξει θέση».

Δείτε live τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha: