Στο «Ιπποκράτειο» δεν χειρουργούν πια! — (Ν)τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο για τις «λίστες Πέτσα» — Τσίπρας: Καταθέτουμε ξανά την τροπολογία για τη θεσμική αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία”

Η κατάρρευση του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη απεικονίζεται παραστατικά στο «Ιπποκράτειο» –το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας–, που λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων έκλεισε τα χειρουργεία του ακόμα και για τα έκτακτα περιστατικά.

«Στις 5 τα ξημερώματα στείλαμε περιστατικό οξείας κοιλίας, ένα κοριτσάκι 7,5 ετών, στην ιδιωτική κλινική του “Αγίου Λουκά”. Δυστυχώς, από γιατροί γίναμε τροχονόμοι». Η περιγραφή στην «Εφ.Συν.» ενός μόνο περιστατικού και το σχόλιο-διαμαρτυρία του παιδοχειρουργού Χρήστου Στεφανίδη απεικονίζει με τον πιο παραστατικό τρόπο την εικόνα κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Θεσσαλονίκη, καθώς αφορά το «Ιπποκράτειο», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο από χθες το πρωί έχει αναστείλει και τα έκτακτα χειρουργεία του ελλείψει προσωπικού και του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών.

Κανείς δεν μπορεί στ’ αλήθεια να φανταστεί ότι θα ζούσαμε εικόνα ακύρωσης του «Ιπποκράτειου». Κι όμως, με τη ΜΕΘ γεμάτη με 28 ασθενείς, 12 διασωληνωμένους στα χειρουργεία και δύο διασωληνωμένους σε απλούς θαλάμους, «η ναυαρχίδα του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα», όπως λέει ο κ. Στεφανίδης, «μετατράπηκε σε υποκατάστατο των ιδιωτικών κλινικών, είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει, είναι μια τραγωδία».

Χθες το πρωί έγινε γνωστό το νέο όταν ο διευθυντής του Αναισθησιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου, Κωνσταντίνος Κατσανούλας, με έγγραφό του που δημοσίευσε η ηλεκτρονική μας έκδοση έκανε γνωστό πως προχωρά σε «αναστολή εκτάκτων χειρουργείων λόγω αδυναμίας αναισθησιολογικής κάλυψης» (!) αφού «το σύνολο των ιατρών του Αναισθησιολογικού Τμήματος έχει μεταφερθεί στα χειρουργεία του Γ’ κτιρίου για να διασώσει τις ζωτικές λειτουργίες ασθενών με Covid που δεν είχαν την τύχη να μπουν σε ΜΕΘ και αξίζουν όλη τη φροντίδα και την προσοχή μας».

Και όπως σημείωνε, όλα τα περιστατικά που έχουν χαρακτηριστεί «έκτακτα» και προγραμματιστεί για χειρουργείο αναβάλλονται μέχρις ότου «μειωθεί η εισροή διασωληνωμένων ασθενών στα χειρουργεία του Γ’ κτιρίου, είτε να έλθει επιπλέον προσωπικό (ιατροί αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές), ώστε οι υφιστάμενοι να αποδεσμευθούν και να είναι διαθέσιμοι για χορήγηση αναισθησίας. Στο Α’ κτίριο παραμένουν μόνο δύο ειδικοί αναισθησιολόγοι για να αντιμετωπίζουν μη Covid περιστατικά που χρήζουν άμεσης παρέμβασης για να σωθεί η ζωή τους». Ψύχραιμη περιγραφή μιας ανατριχιαστικής κατάστασης!

«Πιάσαμε πάτο»

Το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου με ανακοίνωσή του τονίζει πως «η διάλυση και απαξίωση της δημόσιας Υγείας έχει πιάσει πάτο» εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων, το νοσοκομείο έγινε μιας νόσου, «η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του νοσοκομείου είναι υπόλογοι για αυτή την επικίνδυνη κατάσταση» κι αυτά είναι «τα αποτελέσματα της πολιτικής που μειώνει τον προϋπολογισμό της δημόσιας Υγείας, αφήνει σε αναστολή χιλιάδες συναδέλφους, δεν κάνει μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και εξακολουθεί όχι μόνο να μην επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, αλλά να τον πριμοδοτεί κιόλας. Δεν πάει άλλο!!!».

Και να σκεφτεί κανείς ότι αύριο το νοσοκομείο εφημερεύει και κανείς δεν γνωρίζει τι και πώς θα γίνει. «Αν δεν θες να πεθάνεις, θα τα σκάσεις στους κλινικάρχες! Κυβέρνηση επικίνδυνων, ιδιωτικού συμφέροντος!», σχολίασε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη. Δεν υπάρχει νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη που να μην έχει φτάσει και ξεπεράσει τα όριά του. Για κλίνη ΜΕΘ ούτε λόγος σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, ακόμη και στην Κοζάνη τα τρία κρεβάτια που ήταν γεμάτα συνοδεύονται τώρα από άλλα τρία διασωληνωμένων εκτός μονάδας. Ιδια η κατάσταση και στις κορονοκλινικές, που είναι υπερπλήρεις.

Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση στο Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» που έχει διατεθεί ολόκληρο για Covid και από τα 90 κρεβάτια του χθες ήταν γεμάτα τα 80. Κι αυτό παρά τα μαζικά εξιτήρια που επιχειρούν όλα τα νοσοκομεία προκειμένου να αποσυμφορήσουν την κατάσταση. Την ίδια στιγμή, κανένα στοιχείο για την εξέλιξη της πανδημίας δεν αφήνει έστω ίχνος αισιοδοξίας καθώς το ιικό φορτίο στα λύματα έχει ξεπεράσει τα περσινά δεδομένα ενώ, σύμφωνα με αναφορές εκπαιδευτικών, η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει στα σχολεία. Μοναδική αντίδραση της κυβέρνησης; Ελεγχος των πληροφοριών για να μη φαίνεται η πραγματική κατάσταση και ποιος ευθύνεται γι’ αυτήν. Πάμε ολοταχώς για πολύ άσχημες εξελίξεις…

Απόστολος Λυκεσάς

(Ν)τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο για τις «λίστες Πέτσα»

«Πανικό» καταλογίζει στη Νέα Δημοκρατία η Κουμουνδούρου με αφορμή «την καταιγίδα των αποκαλύψεων που έρχεται στην Εξεταστική Επιτροπή». Το κυβερνών κόμμα «προχωρά ακάθεκτο σε νέες μεθοδεύσεις για συγκάλυψη των ευθυνών με κάθε τρόπο» αναφέρουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή επικρίνοντας τη φωτογραφική τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε άσχετο νομοσχέδιο και δίνει τη δυνατότητα στις διαφημιστικές εταιρείες να επιλέγουν πού θα καταχωρίσουν τα διαφημιστικά μηνύματα του δημοσίου.

«Επιχειρεί να υφάνει ένα πέπλο προστασίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πραγματικό πρωταγωνιστή της διαβόητης λίστας Πέτσα» αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία εκτιμώντας πως «η κυβέρνηση ομολογεί την ενοχή της καθώς έρχεται να καλύψει εκ των υστέρων τις παρατυπίες της  σε ό,τι αφορά την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, επιχειρώντας να νομιμοποιήσει αναδρομικά τις παρανομίες της».

Η τροπολογία αναφέρει ειδικότερα: «Οι εντολές ανάθεσης καταχώρισης δύναται να πραγματοποιούνται και από τους αναδόχους διαφημιστικών υπηρεσιών για λογαριασμό και κατ’ εντολή της αναθέτουσας αρχής. Η εξόφληση των υπηρεσιών καταχώρισης πραγματοποιείται αποκλειστικά από τις αναθέτουσες αρχές σε συνέχεια των εντολών ανάθεσης του πρώτου εδαφίου και κατόπιν προσκόμισης όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών πληρωμής από το μέσο μετάδοσης καθώς και της βεβαίωσης καλής εκτέλεσης εκ μέρους του αναδόχου διαφημιστικών υπηρεσιών».

Τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζουν πως «πρόκειται- εκτός των άλλων – και για μία ακόμη θεσμική εκτροπή, αφού παρεμβαίνει ως μη όφειλε στις εργασίες της Επιτροπής, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει αναδείξει κατ’ επανάληψη το θέμα ζητώντας να τηρηθούν οι αρχές της διαφάνειας.

«Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να παρεμβαίνει με πραξικοπηματικό τρόπο, η Εξεταστική Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της και θα αναδείξει τις πολιτειακές, πολιτικές και νομικές παραβάσεις με βάση τις ισχύουσες συνταγματικές διατάξεις και τους ισχύοντες νόμους και όχι με βάση τις αντισυνταγματικές διατάξεις που αποπειράται να εισάγει η κυβέρνηση» καταλήγουν στον ΣΥΡΙΖΑ φανερώνοντας την αποφασιστικότητα του κόμματος να χυθεί άπλετο φως.

Τσίπρας: Καταθέτουμε ξανά την τροπολογία για τη θεσμική αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία”Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας

Με αφορμή τη νέα γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει ξανά την τροπολογία του για καθιέρωση του όρου “γυναικοκτονία”. Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα. Τι απαντά ο Γιάννης Οικονόμου.

Την τροπολογία του για την καθιέρωση του όρου “γυναικοκτονία”, την οποία είχε απορρίψει πριν από λίγες μέρες η ΝΔ, καταθέτει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε αναφορά στην σημερινή γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί την 14η για φέτος στην Ελλάδα, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να “σταθεί στο ύψος των περιστάσεων”.

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα:

“Επανακαταθέτουμε την τροπολογία για τη θεσμική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία».

Πριν λίγες μέρες η ΝΔ απέρριψε την τροπολογία μας για τη θεσμική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» με την υπεκφυγή πως θα σύστηνε νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την ενδοοικογενειακή βία.

Σήμερα μετράμε το 14ο θύμα γυναικοκτονίας μέσα σε ένα έτος. Δεν θα έπρεπε να χωρούν πολιτικές αντιδικίες όταν βιώνουμε με δραματικό τρόπο, καθημερινά πλέον, τα αποτελέσματα της έμφυλης βίας.

Για αυτό θα επανακαταθέσουμε την τροπολογία μας. Δεν αρκεί ο αποτροπιασμός και η οργή. Είναι η ώρα της δράσης, έχουμε ήδη αργήσει. Και η αναγνώριση της γυναικοκτονίας από την Πολιτεία οφείλει να είναι μόνο η αρχή, για την πάταξη της πατριαρχίας, του σεξισμού και όλων των γενεσιουργών αιτιών της έμφυλης βίας.

Περιμένω από τον κ. Μητσοτάκη να αναγνωρίσει το λάθος του και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων”.

Οικονόμου: “Την περίοδο που ήταν Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνησή του είχε πιο ήπιο σύστημα ποινών”

“Η οδυνηρή πραγματικότητα είναι ότι περιστατικά έμφυλης βίας και δολοφονίες γυναικών είχαμε και στο παρελθόν και δυστυχώς έχουμε και σήμερα.

Μόνο που την περίοδο που ήταν Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, η Κυβέρνησή του είχε νομοθετήσει ένα πολύ πιο ήπιο σύστημα ποινών για τα εγκλήματα αυτά. Σήμερα, η ανθρωποκτονία στην Ελλάδα τιμωρείται πλέον αποκλειστικά και μόνο με ισόβια. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή του ποινικού κώδικα που ψηφίσαμε πρόσφατα. Την αλλαγή αυτή καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αποδεικνύει την υποκρισία του κ. Τσίπρα και στο ζήτημα αυτό.

Επιπλέον, με μια σειρά θεσμικές πρωτοβουλίες η Κυβέρνησή μας ήταν αυτή που έσπασε το χρόνιο απόστημα της έμφυλης βίας και της κακοποιητικής συμπεριφοράς.

Στηρίζουμε έμπρακτα τα θύματα και μαχόμαστε σθεναρά για την απάλειψή της. Απέναντι στο έγκλημα, η αξιοπρέπεια, η σωματική ακεραιότητα και τελικά η ανθρώπινη ζωή προστατεύονται από αυστηρούς και λειτουργικούς νόμους που ισχύουν έναντι πάντων”, απαντά σε δήλωσή του κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.