Στο έλεος των Ταλιμπάν χιλιάδες Αφγανοί υπάλληλοι της Γερμανίας — «Απομάκρυναν ζώα αντί για ανθρώπους από το Αφγανιστάν »

Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τότε που οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσίας στο Αφγανιστάν και χιλιάδες Αφγανοί που εργάστηκαν για τον γερμανικό στρατό, τη γερμανική πρεσβεία και άλλους γερμανικούς δημόσιους θεσμούς, περιμένουν ακόμη να φύγουν από τη χώρα με προορισμό τη Γερμανία, όπως έγραψαν χθες οι εφημερίδες του ομίλου Funke, επικαλούμενες δεδομένα του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών.

Με βάση την απάντηση του υπουργείου σε ερώτηση που κατατέθηκε στην Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, από το κόμμα Η Αριστερά, η Γερμανία έκανε δεκτές αιτήσεις από σχεδόν 25.000 Αφγανούς που ήθελαν να μετεγκατασταθούν στην ευρωπαϊκή χώρα. Εξ αυτών, μέχρι σήμερα έχουν μεταφερθεί στη γερμανική επικράτεια μόλις 7.033.

Οι αιτούντες συγκεκριμένα είναι 24.556, 4.590 υπάλληλοι ή πρώην υπάλληλοι του γερμανικού δημοσίου και 19.966 μέλη των οικογενειών τους. Οι αιτήσεις τους εγκρίθηκαν μεταξύ της 15ης Μαΐου και της 26ης Νοεμβρίου.

Μέχρι σήμερα 1.319 εργαζόμενοι και 5.711 μέλη των οικογενειών τους έχουν μετεγκατασταθεί.

Η Γκιοκάι Άκμπουλουτ, βουλευτής του κόμματος Η Αριστερά, χαρακτήρισε τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μεταφερθεί από το Αφγανιστάν στη Γερμανία πολύ μικρό. Η κυρία Άκμπουλουτ είπε στις εφημερίδες του ομίλου Φούνκε πως οι πρώην εργαζόμενοι γερμανικών ομοσπονδιακών φορέων στο Αφγανιστάν βιώνουν «φόβο και ανασφάλεια» κάτω από την ασφυκτική εξουσία του φονταμενταλιστικού ισλαμιστικού κίνηματος κι έχουν ελάχιστες δυνατότητες να φύγουν από την πατρίδα τους χωρίς βοήθεια.

Η βουλευτής κάλεσε τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιταχύνει και να απλοποιήσει τη διαδικασία υποδοχής και να οργανώσει την απομάκρυνση και τη μετεγκατάστασή τους.

 

«Απομάκρυναν ζώα αντί για ανθρώπους από το Αφγανιστάν »

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά συνάντησή του με στρατιωτικούς που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν.

Εκρηκτική ημέρα για τη βρετανική πολιτική σκηνή, έπειτα από τις πρωτοφανείς καταγγελίες μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος για τον χαοτικό τρόπο με τον έγινε η εκκένωση του αεροδρομίου της Καμπούλ από τη βρετανική κυβέρνηση.

«Φωτιές» άναψε στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και στον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος κατέθεσε σήμερα για τις διαδικασίες απομάκρυνσης των Αφγανών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ το καλοκαίρι.

Ο μάρτυρας μίλησε για τα όσα συνέβησαν τις ημέρες που οι Ταλιμπάν αναλάμβαναν την εξουσία προελαύνοντας σε όλη τη χώρα και στη σκιά των όσων καταγγέλλονται τις τελευταίες ημέρες για στοχευμένες δολοφονίες και πράξεις αντεκδίκησης στο Αφγανιστάν.

Σε γραπτή του κατάθεση ο Ράφαελ Μάρσαλ, πρώην εργαζόμενος στο Φόρεϊν Όφις αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του τότε υπουργού Εξωτερικών και δήλωσε ότι η διαδικασία επιλογής των Αφγανών που θα πρέπει να απομακρυνθούν ήταν «αυθαίρετη και δυσλειτουργική».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το προσωπικό που εργαζόταν για το θέμα ήταν πολύ λίγο, τονίζοντας ότι ένα απόγευμα μόνο ένας υπάλληλος εξέταζε τα mail των Αφγανών που ζητούσαν να απομακρυνθούν από τη χώρα τους. Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης οι υπάλληλοι εργάζονταν μόνο οκτώ ώρες την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οι άνθρωποι που υπέβαλαν αίτηση μπορεί να έφτασαν έως και τους 150.000, όμως λιγότερο από το 5% έλαβε πραγματική βοήθεια.

«Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι από όσους έμειναν πίσω έχουν πλέον δολοφονηθεί από τους Ταλιμπάν», έγραψε στην κατάθεσή του, πυροδοτώντας αντιδράσεις.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η έλλειψη προσωπικού επιδεινώθηκε και λόγω της τηλεργασίας που είχε επιβληθεί από την πανδημία για να προσθέσει «στα mail δινόταν μια αυτοματοποιημένη απάντηση ότι το αίτημα για παροχή βοήθειας ‘έχει καταχωρηθεί’. Αυτό συνήθως δεν ίσχυε. Χιλιάδες mail δεν διαβάστηκαν καν».

Ο Μάρσαλ έφτασε στο σημείο να καταγγείλει ότι αντί να απομακρυνθούν άνθρωποι, χρησιμοποιήθηκαν πόροι για την απομάκρυνση ζώων από ένα καταφύγιο.

Όπως αναμενόταν επικράτησε «φρενίτιδα» στα ΜΜΕ της χώρας, ενώ και η απάντηση της κυβέρνησης ήταν οργισμένη, με τον πρωθυπουργό Τζόνσον να χαρακτηρίζει τις καταγγελίες ως «ανοησίες» και να τονίζει «νομίζω ότι η Επιχείρηση Pitting για την αερομεταφορά 15.000 ανθρώπων από την Καμπούλ, με τον τρόπο που την κάναμε τον καλοκαίρι, ήταν ένα από τα εξαιρετικά στρατιωτικά επιτεύγματα των τελευταίων περίπου 50 ετών».

Από την πλευρά του ο Ράαμπ, ο οποίος έχει αποχωρήσει εδώ και καιρό από το υπουργείο Εξωτερικών, εξαιτίας επικρίσεων πως έκανε διακοπές την ώρα που οι Ταλιμπάν καταλάμβαναν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, διέψευσε την κατάθεση.

Δήλωσε, ακόμη, ότι «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε (…) απομακρύναμε 15.000 ανθρώπους σε δύο εβδομάδες. Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι διαθέταμε τα βασικά δεδομένα ώστε να λάβουμε ξεκάθαρες αποφάσεις». Ο Ράαμπ, επίσης, απάντησε ότι το Λονδίνο δεν έθεσε ποτέ την ασφάλεια των ζώων πάνω από αυτή των ανθρώπων.