Στο Έβρο ο Κυρ. Μητσοτάκης με Μισέλ, ντερ Λάιεν, Σασόλι – Θα πετάξουν με ελικόπτερο στα χερσαία σύνορα

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σήμερα Τρίτη τα χερσαία σύνορα του Έβρου μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Όπως ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου, στον Έβρο θα βρίσκονται επίσης, μαζί με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Ο συμβολισμός και μόνον την παρουσίας των επικεφαλής των τριών κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών στο πλευρά του πρωθυπουργού – από κοινού με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά και εκπροσώπους της Κροατικής προεδρίας στην ΕΕ – είναι εξαιρετικά υψηλός. Το Μαξίμου, ωστόσο, αναμένει να είναι και ουσιαστικός.

Να μην περιοριστεί, δηλαδή, στη λεκτική καταδίκη της Τουρκίας ως προς την επιθετική και προβοκατόρικη τακτική που ακολουθεί, αλλά να στηρίξει εμπράκτως και τις αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση – πάντοτε με γνώμονα το αίτημα της ελληνικής πλευράς για ενεργοποίηση του άρθρου 78, παράγραφος 3 της Συνθήκης της ΕΕ.

Τη στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών στο μέγιστο δυνατό βαθμό απέναντι στα επικίνδυνα παιχνίδια της Άγκυρας συνεχίζει να επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα πετάξουν με ελικόπτερο στα χερσαία σύνορα.

Επί της ουσίας, άλλωστε, όπως λένε και κυβερνητικές πηγές, το ελληνικό αίτημα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα αίτημα για πραγματική αλληλεγγύη και συνίσταται σε πολιτική και πρακτική στήριξη των ενεργειών στις οποίες ήδη προχώρησε η κυβέρνηση για την προστασία των συνόρων, αλλά και για τις διαδικασίες ασύλου. Την ίδια στιγμή, ενισχύονται περαιτέρω τα μέτρα φύλαξης των συνόρων στον Έβρο, αλλά και στο Αιγαίο με μονάδες του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η επόμενη φάση του τουρκικού σχεδίου βάζει στο στόχαστρο τα νησιά.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει πάντως η καθαρή στήριξη από τις ΗΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Μαξίμου, χαρακτήρισε ως δικαίωμα της Ελλάδας να επιβάλλει τη νομοθεσία της στα εξωτερικά σύνορα. Τη θέση αυτή επιβεβαίωσε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορά της», ανέφερε αξιωματούχους του Αμερικανικού ΥΠΕΞ, απαντώντας σε ερώτηση του Hellas Journal. Μολαταύτα, πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση και «να διαχειριστούν την κατάσταση κατά έναν τρόπο που θα είναι συμβατός τόσο με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και με το διεθνές προσφυγικό δίκαιο».

Αντίστοιχη με το τελευταίο σκέλος της τοποθέτησης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν και η τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης, με την Άνγκελα Μέρκελ να εγκαλεί μεν τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν για «απαράδεκτη εργαλειοποίηση των προσφύγων», αλλά να μην κλείνει την πόρτα του διαλόγου μαζί του.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφαν Ζάιμπερτ, «η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει την αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και σίγουρα της γερμανικής κυβέρνησης», αλλά τόνισε την ίδια στιγμή ότι «βιώνουμε αυτή τη στιγμή σίγουρα μια κατάσταση που δεν είναι στο πνεύμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Αλλά δεν έχουμε ακούσει και καταγγελία της συμφωνίας και θεωρούμε έτσι ότι εφαρμόζεται. Κι όπου υπάρχει τώρα δυσαρέσκεια από τουρκικής πλευράς, διότι η τουρκική πλευρά νιώθει ένα αυξημένο βάρος, πρέπει να το συζητήσουμε».

Σχετικά με το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού και των επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ στον Έβρο η κυβέρνηση ενημέρωσε τα εξής:

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι θα αφιχθούν στην Αλεξανδρούπολη στις 13:05 ώρα Ελλάδος, όπου θα τους υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα θα φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ντάβορ Μποζίνοβιτς, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επίσκεψη στον Έβρο.

Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στις 15:30, ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Μισέλ , κα. Φον ντερ Λάιεν και κ. Σασόλι , θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών.

Στις 17:30 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αλεξανδρούπολη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*