Στον «Ερυθρό Σταυρό» ο Τσίπρας. Τι είπε στους νοσηλευτές που τον χειροκρότησαν – Χρ. Γιαννούλης: Επιλεκτικές αποσπάσεις στελεχών της ΔΑΚΕ στον ΟΑΣΘ

«Εικόνα κατάστασης πολέμου» στα νοσοκομεία της Αττικής

«Εικόνα κατάστασης πολέμου» στα νοσοκομεία της Αττικής

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας την κυβέρνηση έστω στο «και πέντε« να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας προχωρώντας σε προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» και έχει συναντήσεις με τη διοίκηση και το υγειονομικό προσωπικό. Σε δηλώσεις που έκανε μίλησε για «εικόνα κατάστασης πολέμου» αναφερόμενος στην τεράστια πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής και επεσήμανε πως πάνω από 100 ασθενείς βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας εκφράζοντας την ανάγκη για επίταξη ιδιωτικών κλινικών προκειμένου να στηριχθεί το ΕΣΥ.

Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα: «Τι άλλο πρέπει να γίνει ώστε η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια;».

Ρώτησε γιατί έναν χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν προσέλαβε γιατρούς με τις συγκεκριμένες ειδικότητες και τώρα «τρέχει» να επιτάξει 200 γιατρούς, προσθέτοντας ότι ανακοίνωσε επίταξη ιδιωτών γιατρών στο «και πέντε» και «χωρίς σχέδιο». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει covid free τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια επιλέγοντας να μη συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα στον χώρο της Υγείας και πως «όταν κάποιες μικρές μονάδες επιτάσσονται, επιτάσσονται με διπλάσιο νοσήλιο κάνοντας δώρο -ουσιαστικά- στην ιδιωτική πρωτοβουλία».

Απευθυνόμενος προς ιδιώτες γιατρού και κλινικάρχες ζήτησε «σε αυτή τη δύσκολη, να βάλουν πλάτη».

Προσερχόμενος στο νοσοκομείο κάποιοι νοσηλευτές τον υποδέχτηκαν με χειροκρότημα, με τον Αλ. Τσίπρα να λέει: «δεν θα έπρεπε να χειροκροτήσετε εσείς, εμείς θα έπρεπε να χειροκροτούμε εσάς».

 

Χρ. Γιαννούλης: Επιλεκτικές αποσπάσεις στελεχών της ΔΑΚΕ στον ΟΑΣΘ

Επίκαιρη ερώτηση για το ζήτημα κατέθεσε ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με θέμα τις επιλεκτικές αποσπάσεις στελεχών της ΔΑΚΕ στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: «Επιλεκτικές αποσπάσεις στελεχών της ΔΑΚΕ στον ΟΑΣΘ»

Η ολιγωρία της Κυβέρνησης να ενισχύσει τις δημόσιες συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης αναβαθμίζοντας τον στόλο των λεωφορείων ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα τις εικόνες συνωστισμού, που παρατηρήθηκαν πριν η πόλη τεθεί σε γενικό lock down. Αυτή την ολιγωρία την πλήρωσαν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, όταν χαρακτηριστικά στις 7.12.2020, 350 από αυτούς έμπαιναν σε καραντίνα. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να ενισχύσει τον ΟΑΣΘ έστω και καθυστερημένα, ακόμα και μετά την έναρξη της πανδημίας, προτίμησε να μειώσει τους οδηγούς κίνησης μέσω επιλεκτικών αποσπάσεων από τους δρόμους σε άλλες θέσεις ακόμα και διοικητικές.

Ειδικότερα από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης τον Αύγουστο του 2019, έγιναν τον πρώτο κιόλας μήνα γύρω στις 30 αποσπάσεις οδηγών. Αναλυτικότερα το 2019 (63 αποσπάσεις), το 2020 (104) και το 2021 (10). Συνολικά και για τα 3 έτη υπολογίζεται ότι έγιναν περίπου 177 αποσπάσεις εργαζομένων με μητρώο οδηγού σε άλλες θέσεις ως επί το πλείστον στην Διεύθυνση Συντήρησης. Οι εργαζόμενοι παραπονούνται ότι μεταξύ των αποσπασμένων περιλαμβάνονται όλα τα μέλη της παράταξης της ΔΑΚΕ. Υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της παράταξης μεταφέρθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2019 από οδηγός στην Κίνηση σε θέση Νυχτερινού οδηγού στο Αμαξοστάσιο, Ο Γ.Γ. της παράταξης από Εκδότης Εισιτηρίων έγινε Υπεύθυνος Γραφείου, ο αντιπρόεδρος από οδηγός κατέλαβε τη θέση του Τμηματάρχης Προμηθειών, ο αναπληρωτής Γραμματέας από οδηγός αποσπάστηκε ως διοικητικός υπάλληλος, όπως και ο οργανωτικός γραμματέας. Όλη η διοίκηση της παράταξης ΔΑΚΕ έφυγε στην κυριολεξία από το ‘τιμόνι’ και αποσπάστηκε σε άλλες θέσεις χωρίς κανένα τυπικό προσόν και χωρίς να υπάρχει ανάγκη της υπηρεσίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Πόσες αποσπάσεις οδηγών στον ΟΑΣΘ πραγματοποιήθηκαν από την ανάληψη των καθηκόντων σας έως σήμερα, τι ειδικότητας και σε ποιες θέσεις αποσπάστηκαν;

2.    Πόσοι από τους αποσπασμένους αυτούς ανήκουν στην συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ στον ΟΑΣΘ