Στον δρόμο των διερευνητικών επαφών με Τουρκία η κυβέρνηση – Μητσοτάκης: Κρίσιμος ο ρόλος του ΟΗΕ στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

Η Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη αυτή, μετά την τηλεδιάσκεψη μεταξύ Σαρλ Μισέλ, Άνγκελας Μέρκελ και Τούρκου προέδρου

Στον… δρόμο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας κινείται ήδη η κυβέρνηση παρά τη μικρή αναβολή της Συνόδου Κορυφής για τις αρχές Οκτώβρη. Η χθεσινή ημέρα ήταν όπως αποδείχτηκε καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη αυτή. Τα μηνύματα προς την γειτονική χώρα ήταν άλλωστε σαφή. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει εξαρχής ότι είναι η Τουρκία που πρέπει με την στάση της να αποδείξει αν συναινέσει στην πρόσκληση για τις διερευνητικές επαφές – «είτε σήμερα, είτε μετά από κάποιες μέρες», εξηγούσε νωρίς χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Λίγο αργότερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών, Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν την διεξαγωγή διερευνητικών επαφών. Οι συνομιλίες, που μένει να αποσαφηνιστεί αν θα ξεκινήσουν πριν ή μετά το Συμβούλιο της Ευρώπης, θα γίνουν στην Κωνσταντινούπολη. Γιατί; Διότι ο 60ς γύρος είχε γίνει στην Αθήνα. Ο 61ος γύρος είναι λοιπόν προ των πυλών με την Αθήνα να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει καμία εκχώρηση και κανένα περιθώριο για να μπουν άλλα ζητήματα στο τραπέζι, πέραν του μοναδικού για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Ο κ. Πέτσας ανέλαβε μάλιστα να υπενθυμίσει στην αντίπερα όχθη ότι «αν δεν  βρεθεί λύση ο δρόμος είναι ανοιχτός με ένα συνυποσχετικό για το Δικαστήριο της Χάγης, για να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα  δεκαετιών.

Είναι πασιφανές ότι κρίσιμο ρόλο για την έναρξη των  διερευνητικών επαφών έπαιξε το τελευταίο 24ωρο η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του κ. Σαρλ Μισέλ, της Προεδρεύουσας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του Προέδρου της Τουρκίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναβολή της Συνόδου (λόγω κρούσματος κορονοϊού στους κόλπους του Συμβουλίου που ανάγκασαν σε καραντίνα τον κ. Μισέλ) εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει τη ροή των πραγμάτων. Το σίγουρο είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης είχε αναλυτική συζήτηση για τον συντονισμό των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου και εν όψει της Ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη ( οποίος είχε επίσης στείλει εγκαίρως ξεκάθαρα μηνύματα).

Η Αθήνα δηλώνει πανέτοιμη για τις διερευνητικές επαφές εδώ και παρά πολύ καιρό επαναλαμβάνοντας κάθε φορά «εφόσον υπάρχει η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Είχε δε ορίσει και τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής  ομάδας, τον Έλληνα Πρέσβη, κ. Παύλο Αποστολίδη, έναν διπλωμάτη  με  τεράστια εμπειρία στο θέμα αυτό.

Η εκτίμηση εν τω μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά και στο κλίμα εν΄ όψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ότι η Τουρκία αναδιπλώθηκε  όταν έγινε φανερό πως η Ευρώπη θα είναι αποφασιστική και θα ενεργοποιούσε κυρώσεις- οι οποίες θα ήταν χαριστική βολή στην οικονομία της, σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή.  Γι’ αυτό και οι κυβερνητικοί παράγοντες πρόβλεπαν σε κάθε δημόσια παρέμβασή τους ότι στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα υιοθετηθούν οι κυρώσεις προς την Τουρκία, όπως έχουν ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Το θέμα είναι αν και πότε θα ενεργοποιηθούν, αν συνεχίσει την παραβατική και προκλητική συμπεριφορά η Τουρκία. Ευχόμαστε όλοι να μη συνεχίσει και αυτή η αναδίπλωση που έχει δείξει το τελευταίο διάστημα να μην είναι προσχηματική.  Είναι ένα πολύ κομβικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα αδυναμίας, αλλά ένα μήνυμα πυγμής ότι δεν είναι ανεκτές αυτές οι συμπεριφορές. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Είτε έμπρακτη, ειλικρινή αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις», έλεγε με νόημα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Και στο εσωτερικό, μάχη ώρα – ώρα με τον κορονοϊό

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει την μάχη κατά της πανδημίας και της διασποράς κρουσμάτων. Παρότι πάντως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας καραντίνας, το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει εντολή στην οποία και εμμένει στους αρμόδιους υπουργούς να επενδύσουν στην εφαρμογή των μέτρων με τις κατάλληλες κινήσεις. Οι καλά γνωρίζοντες λένε πάντως ότι στην σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου θα γίνει εκ νέου σκανάρισμα όλων των δεδομένων μετά και την ενημέρωση των ειδικών. Στο ίδιο τραπέζι με το ίδιο στοίχημα θα βρεθούν και πάλι την Παρασκευή, όπου και θα έχουν πλήρη εικόνα για την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μέτρων μέσα στην εβδομάδα.

 

Μητσοτάκης: Κρίσιμος ο ρόλος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Μητσοτάκης
Το μέλλον μας επιφυλάσσει εξαιρετικά μεγάλες προκλήσεις, είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός στη διαδικτυακή σύνοδο για τον εορτασμό της 75ης επετείου από την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Στα Ηνωμένα Έθνη ως «έναν φάρο ελπίδας κι ως ένα αυθεντικό παράδειγμα παγκόσμιας συνεργασίας», αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του στη διαδικτυακή σύνοδο για τον εορτασμό της 75ης επετείου από την ίδρυση του ΟΗΕ. Υπογράμμισε, επίσης, την αδιαμφισβήτητη συνεισφορά του Οργανισμού «στη διατήρηση και την οικοδόμηση της ειρήνης καθώς και στην αποτροπή συγκρούσεων» επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως τα Ηνωμένα Έθνη είναι «ένα ισχυρό όχημα για αλλαγές». Αλλά και ότι «η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου βρίσκεται στην καρδιά αυτού του Συστήματος Πολυμερούς Συνεργασίας».

«Όταν αντιπρόσωποι από 46 χώρες -περιλαμβανομένης της δικής μου- συναντήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο τον Ιούνιο του 1945 βρίσκονταν ενώπιον ενός κόσμου που είχε διαλυθεί από έξι χρόνια πολέμου. Η ελευθερία, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου είχαν διαφυλαχθεί, αλλά με αδιανόητο ανθρώπινο κόστος.

Γι’ αυτό ο Χάρτης του ΟΗΕ που έθεσαν σε εφαρμογή με την υπογραφή τους οι αντιπρόσωποι εκείνη τη χρονιά διαπνεόταν από τρεις θεμελιώδεις στόχους: την Ειρήνη και την Ασφάλεια, την Ανάπτυξη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Καθώς στεκόμαστε σήμερα εδώ, ενωμένοι και δείχνοντας την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε ένα νέο και διαρκώς εξελισσόμενο σύνολο προκλήσεων που αφορούν τον τρόπο ζωής μας, λέω με υπερηφάνεια ότι η Ελλάδα ενώνει τη φωνή της με τη διεθνή κοινότητα χαιρετίζοντας αυτές τις αξίες, στην 75η επέτειο από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την παρέμβασή του.

Επισημαίνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη γεννήθηκαν από έναν ζωντανό εφιάλτη, ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τον ρόλο τους και υπογράμμισε: «Η συνεισφορά του ΟΗΕ στη διατήρηση και την οικοδόμηση της ειρήνης καθώς και στην αποτροπή συγκρούσεων είναι αδιαμφισβήτητη. Αναρίθμητες ζωές έχουν σωθεί χάρη στις ενέργειες των Ηνωμένων Εθνών. Εκατομμύρια άνθρωποι που είχαν εκτοπιστεί μέσα στην χώρα τους ή είχαν υποχρεωθεί να διασχίσουν σύνορα αναζητώντας την ασφάλεια έχουν βρει καταφύγιο, φροντίδα και προστασία από αυτόν τον θαυμαστό και εξελισσόμενο διεθνή θεσμό. Η υιοθέτηση της Ατζέντας του 2030 και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης έχουν ενισχύσει την κοινή μας φιλοδοξία και μας έχουν οδηγήσει, ως οργανισμό, σε ένα νέο επίπεδο, και δικαίως. Οι εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις του συστήματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ αξίζουν την ολόψυχη στήριξή μας».

Για την ανάγκη προώθησης αλλαγών, ο πρωθυπουργός είπε πως «εναπόκειται στο κάθε μέλος της διεθνούς κοινότητας να αδράξει τις δυνατότητες που έχουμε από κοινού στη διάθεσή μας. Για να το πράξουμε αυτό, πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο Σύστημα Πολυμερούς Συνεργασίας, με τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα του». Πρόσθεσε ταυτόχρονα πως «η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου βρίσκεται στην καρδιά αυτού του Συστήματος Πολυμερούς Συνεργασίας. Η διασφάλιση του σεβασμού, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του διεθνούς ελέγχου των εξοπλισμών, της μη εξάπλωσης (όπλων μαζικής καταστροφής), της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Αυτές είναι οι αξίες της Πολυμερούς Συνεργασίας σε αυτήν την 75η επέτειό μας».

Αναπόφευκτη ήταν η αναφορά στη δοκιμασία της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός: «Η πανδημία της Covid-19 είναι μία εμφατική υπενθύμιση που εξηγεί γιατί η Πολυμερής Συνεργασία λειτουργεί και γιατί είναι τόσο αναγκαία. Ο ηγετικός ρόλος των Ηνωμένων Εθνών, και ειδικά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι κρίσιμος σε αυτή τη συγκυρία. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει έρθει ο καιρός να αρχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε μία νέα παγκόσμια Αρχιτεκτονική Υγείας. Η επίτευξη της ισότιμης πρόσβασης σε εμβόλια και η ανεμπόδιστη θεραπεία της Covid-19 για το καλό της παγκόσμιας δημόσιας υγείας είναι κομβικής σημασίας συστατικά για την οικοδόμηση αυτής της νέας Αρχιτεκτονικής Υγείας του αύριο.

Από τη σύστασή του, ο ΟΗΕ βοηθά τον κόσμο να ξεπεράσει προκλήσεις που, διαφορετικά, μεμονωμένα κράτη-μέλη, ανεξαρτήτως του πόσο ισχυρά είναι, ουδέποτε θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μόνα τους. Αυτό παραμένει αληθές, καθώς νέες προκλήσεις έχουν εμφανιστεί και νέα ζητήματα διαμορφώνουν την παγκόσμια πραγματικότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την παρέμβασή του επισημαίνοντας: «Τα θέματα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι εύκολα. Το μέλλον μας επιφυλάσσει εξαιρετικά μεγάλες προκλήσεις. Όμως παραμένω αισιόδοξος. Μαζί, όπως το έχουμε πράξει μέχρι σήμερα, μπορούμε όχι μόνο να λύσουμε αυτά τα προβλήματα αλλά να θέσουμε τις βάσεις για έναν καλύτερο κόσμο για τις μελλοντικές γενιές. Απευθυνόμενος σε όλους εσάς σήμερα υποστηρίζω ότι το Μέλλον που Θέλουμε αντικατοπτρίζεται στον ΟΗΕ που Χρειαζόμαστε, και είναι αυτός ο ΟΗΕ τον οποίο ακούραστα θα πρέπει να συνεχίσουμε να οικοδομούμε».