
Όσοι… πρόλαβαν να δουν τις εικόνες του πογκρόμ από τη Χλώρακα στην Κύπρο, οι οποίες είναι η αλήθεια ότι δεν πολυπροβλήθηκαν, δεν μπορεί να μην αναρωτήθηκαν αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα. Στο μεταξύ, από τα ρεπορτάζ των κυπριακών εφημερίδων έχει φανεί ότι αυτοί που επιτέθηκαν με ρόπαλα και μολότοφ εναντίον προσφύγων, στην πλειονότητά τους Σύρων, δεν ήταν «οργισμένοι κάτοικοι» της περιοχής. Ήταν οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών, που έψαχναν ευκαιρία για να στείλουν μήνυμα εκφοβισμού και τρομοκράτησης όχι μόνο των ξένων, αλλά και των Ελληνοκυπρίων που ζουν στην περιοχή και αναγκάστηκαν να φύγουν για δύο βράδια από τα σπίτια τους και να αναζητήσουν αλλού καταφύγιο.
Είναι προφανές ότι σε περιοχές που ζει εδώ και καιρό μεγάλος αριθμός προσφύγων, συνήθως όχι σε ιδανικές συνθήκες, μπορεί να συμβεί κάποιο απρόοπτο περιστατικό, όπως ένα τροχαίο, στο οποίο να εμπλέκονται «ντόπιοι και ξένοι». Αλλά αυτό που κατέστη προφανέστερο είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένες εγκληματικές ομάδες, που προσδοκούν ακριβώς τέτοιες αφορμές για να ρίξουν λάδι στη φωτιά και να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Οταν το γενικότερο κλίμα που καλλιεργούν τα ΜΜΕ είναι ξενοφοβικό, τρομολαγνικό, όταν οι «διαφορετικοί» αντιμετωπίζονται ως σαμποτέρ ή κλέφτες, τότε δεν θέλει πολύ για να γίνει πυρκαγιά ακόμα και η πιο αθώα σπίθα. Και στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε δει την κυρίαρχη μιντιακή γραμμή τις τελευταίες εβδομάδες.
Περιστατικά με χαρακτήρα πογκρόμ έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και σε άλλες χώρες. Αυξημένη προσοχή τραβούν τέτοια γεγονότα σε χώρες με «φαιά» παράδοση, όπως η Γερμανία. Πάντα, σχεδόν αμέσως υπάρχει απάντηση με μαζικά αντιρατσιστικά συλλαλητήρια. Στην περίπτωση της Χλώρακας δεν είδαμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αυτό είναι ίσως το πιο ανησυχητικό όλων.