Στη «φωλιά» του Πούτιν ο Μακρόν προσφέροντας παραχωρήσεις — «Μετριάζει» το Κίεβο τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής για να προστατεύσει την οικονομία — Ιστορική συνέντευξη πάπα Φραγκίσκου στην ιταλική τηλεόραση: «Πρέπει να αγγίξουμε τον πόνο του άλλου»

Στη «φωλιά» του Πούτιν ο Μακρόν προσφέροντας παραχωρήσεις

Ο Πούτιν είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει τη συνάτηση με τον Εμανουέλ Μακρόν για να «παίξει διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ…Ludovic Marin/Pool via AP (Φωτογραφία αρχείου)

Στη ζώνη πυρός της διπλωματίας ρίχνεται ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, φυάνοντας τη Δευτέρα σε ρωσικό έδαφος, εν μέσω ενός νέου Ψυχρού Πολέμου που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να γίνει θερμός. Σε μία επίσκεψη με υψηλό διακύβευμα για τον ίδιον, ο Μακρόν έρχεται ενώπιος ενωπίω με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, «δείχνοντας» σε προοπτική διπλωματικού συμβιβασμού προς αποκλιμάκωση στην Ουκρανία, που θα περιλαμβάνει όμως και παραχωρήσεις της Δύσης έναντι του Κρεμλίνου.

Με σταθερό ζητούμενο να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα έχει λόγο στις ευρύτερες διαπραγματεύσεις Ηνωμένων Πολιτειών-Ρωσίας για την τρέχουσα κρίση και το περιβάλλον ασφαλείας στην Ευρώπη, ο Μακρόν επισκέπτεται στη Μόσχα σε συνέχεια πολυάριθμων τηλεφωνικών συνομιλιών με τον Πούτιν και την ουκρανική ηγεσία.

Σε μία ενδεχόμενη «γεύση» του κλίματος που έχει εισπράξει κατά τις συνομιλίες του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να αναχωρεί αισιόδοξος ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος προς αποκλιμάκωση, «δείχνοντας» όμως ταυτόχρονα και σε πιθανές παραχωρήσεις της Δύσης έναντι του Κρεμλίνου.

Σε σύμπλευση με τους ΝΑΤΟϊκούς εταίρους η Γαλλία στέλνει μεν στρατεύματα στη Ρουμανία προς ενίσχυση της ασφάλειας της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας έναντι του κινδύνου ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εντούτοις ο Μακρόν επιμένει στο διάλογο -και σταθερά επιδιώκει και τον ανεξάρτητο διάλογο της ΕΕ με τη Μόσχα. Ακριβώς η σταθερή επιδίωξή του να εγκαθιδρύσει στρατηγικό διάλογο με τον Πούτιν έχει συχνά εκνευρίσει ορισμένους εταίρους της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής.

Η επίσκεψη στη Μόσχα έχει συντονιστεί μεν με τη διακυβέρνηση Μπάιντεν (προηγήθηκε σχετική επικοινωνία σε επίπεδο προέδρων), παρ’ όλα αυτά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δίνουν έμφαση στη μακρά παράδοση της Γαλλίας να χαράσσει χωριστή πορεία στο γεωπολιτικό πεδίο, θεωρώντας -ορισμένα εξ αυτών, του Αssociated Press περιλαμβανομένου- πως η στρατηγική Μακρόν θα μπορούσε εν τέλει να περιπλέξει την προσπάθεια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να επιδείξουν ένα σκληρό, ενωμένο μέτωπο έναντι της Ρωσίας, και υπό αυτό το πρίσμα ειδικοί αμφισβητούν εάν η γαλλική παρέμβαση μπορεί όντως να αποτρέψει μία ρωσική εισβολή.

Το στοίχημα της επίσκεψης είναι μεγάλο για τον Εμανουέλ Μακρόν και στο εσωτερικό σκηνικό, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Απριλίου, με τις εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις ήδη να ορίζουν την ατζέντα, γεγονός που δεν του «επιτρέπει» να γυρίσει από τη ρωσική πρωτεύουσα με άδεια χέρια. Αυτό το ταξίδι συνιστά ευκαιρία να επιδείξει τα διαπιστευτήρια της ηγεσίας του εν όψει Απριλίου, ενόσω ταυτόχρονα επιχειρεί να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από τον Πούτιν, ειδικά στις συνομιλίες για τον τερματισμό της εξέγερσης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Μακρόν έχει κατορθώσει ήδη να ανοίξει μία «πόρτα» διαπραγμάτευσης με την αναβίωση του Σχήματος της Νορμανδίας, το οποίο συνεδρίασε σε χαμηλό επίπεδο εκπροσώπησης την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τη σύγκρουση στο Ντονμπάς. Ήταν οι πρώτες απευθείας συνομιλίες αφότου η Ρωσία περικύκλωσε στρατιωτικά την Ουκρανία με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη δύναμης από τον Ψυχρό Πόλεμο, και οι συνομιλίες έληξαν με νέο «ραντεβού» σε δύο εβδομάδες.

Είναι, ωστόσο, αβέβαιο εάν η επίσκεψη Μακρόν στη Μόσχα θα είναι αρκετή για να αποτρέψει ρωσική επιθετικότητα οποιασδήποτε κλίμακας -από κατάληψη του Ντονμπάς έως κυβερνοεπιθέσεις ή στο χειρότερο δυνατό σενάριο μία εισβολή πλήρους κλίμακας.

Η ευρωπαϊκή διπλωματία σε κάθε περίπτωση δεν θα «εξαντληθεί» στον Μακρόν, δεδομένου ότι επίκειται και η επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς, στη Μόσχα κατά την οποία σαφώς θα τεθεί επί τάπητος το «καυτό» ζήτημα του Nord Stream 2.

Παρά το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατιωτικός κλοιός γύρω από την Ουκρανία σφίγγει διαρκώς και η αμερικανική πλευρά προειδοποιεί ότι η Ρωσία σε δύο εβδομάδες από σήμερα θα διαθέτει επαρκή δύναμη ακόμη και για πλήρους κλίμακας εισβολή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν διαφαίνεται ότι έχει λάβει τελική απόφαση -κάτι που αναγνωρίζουν και οι ίδιες οι ΗΠΑ. Είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να επιτεθεί, αλλά δεν το έχει αποφασίσει.

Συμβιβασμός και «κλάδος ελαίας»…

Ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί ότι ο πραγματικός στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι κατακτήσει την Ουκρανία, αλλά να αναδιαμορφώσει τις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, βλέπει περιθώριο αποκλιμάκωσης με έναν διπλωματικό συμβιβασμό που θα περιλαμβάνει και παραχωρήσεις της Δύσης, γεγονός που αναπόφευκτα θα σημάνει «σήμα κινδύνου» μεταξύ όσων τάσσονται υπέρ μίας πιο επιθετικής γραμμής έναντι της Ρωσίας, ιδιαίτερα οι πρωτεύουσες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Journal du Dimanche πριν την αναχώρησή του για τη Μόσχα, ο Μακρόν όχι μόνο υποβάθμισε τους φόβους ότι η πραγματική στρατηγική φιλοδοξία του Πούτιν είναι να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά κατά την ανάγνωση του Politico έτεινε κλάδο ελαίας στη Ρωσία, λέγοντας ότι κατανοεί την ανάγκη της Μόσχας να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της για την ασφάλεια.

«Η ένταση του διαλόγου που είχαμε με τη Ρωσία και αυτή η επίσκεψη στη Μόσχα είναι πιθανό να αποτρέψει [μια στρατιωτική επιχείρηση] από το να συμβεί. Κατόπιν θα συζητήσουμε τους όρους της αποκλιμάκωσης. Ήμουν πάντα σε διαρκή διάλογο με τον πρόεδρο Πούτιν και ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε ιστορικές λύσεις» δήλωσε ο Μακρόν.

Ο ίδιος επισήμανε πως η κατάκτηση δεν είναι ο απώτερος στόχος του Πούτιν. «Ο γεωπολιτικός στόχος της Ρωσίας σήμερα δεν είναι σαφώς η Ουκρανία, αλλά η αποσαφήνιση των κανόνων συνύπαρξης με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», επισήμανε για να προσθέσει ότι είναι μεταξύ των δικαιωμάτων της να επιχειρήσει να διαπραγματευτεί εγγυήσεις ασφαλείας.

«Η ασφάλεια και η κυριαρχία της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου ευρωπαϊκού κράτους δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συμβιβασμού, ενώ είναι επίσης θεμιτό για τη Ρωσία να θέτει το ζήτημα της δικής της ασφάλειας» ανέφερε.

Η σύναψη συμφωνίας, ωστόσο, θα μπορούσε να σημαίνει ότι και κάτι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί. «Πρέπει να είμαστε πολύ ρεαλιστές. Δεν θα επιτύχουμε μονομερείς κινήσεις, αλλά είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης πριν οικοδομήσουμε μηχανισμούς και αμοιβαία μέτρα εμπιστοσύνης» υποστήριξε.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους αδελφούς μας προτείνοντας μία νέα ισορροπία ικανή να διατηρήσει την κυριαρχία και την ειρήνη τους. Αυτό πρέπει να γίνει με σεβασμό στη Ρωσία και κατανόηση των σύγχρονων τραυμάτων αυτού του μεγάλου λαού και του μεγάλου έθνους» συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Αυτό που ελπίζει στην επίσκεψη ο Εμανουέλ Μακρόν είναι να λάβει δέσμευση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη συνέχιση των συνομιλιών στο πλαίσιο του Σχήματος της Νορμανδίας και τη μείωση της έντασης στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως αναφέρουν στο πρακτορείο Reuters πηγές προσκείμενες στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Το Κρεμλίνο έχει καταστήσει σαφές από πλευράς του ότι ο κεντρικός άξονας των συνομιλιών θα είναι οι νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που αξιώνει η Ρωσία από τη Δύση -με κύριο άξονα να παραμείνει για πάντα η Ουκρανία εκτός συμμαχικών δομών, γεγονός το οποίο ως γνωστόν απορρίπτεται.

Την ίδια στιγμή στο Κίεβο έχει προκαλέσει απογοήτευση το γεγονός ότι πρώτος σταθμός του Γάλλου προέδρου είναι η Ρωσία και όχι η Ουκρανία. «Το πρόβλημα που έχουμε σήμερα και πρέπει να λυθεί είναι είναι στη Μόσχα, όχι στο Κίεβο. Οπότε πάμε στη Μόσχα για να λύσουμε το πρόβλημα» αντέτεινε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

«Ο Πούτιν δεν χρειάζεται να προσφέρει τίποτα στον Μακρόν γιατί γι’ αυτόν η διαπραγμάτευση είναι με τους Αμερικανούς» σχολιάζει σχετικά με την επίσκεψη πηγή προσκείμενη στη γαλλική προεδρία, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο με τον Μακρόν για να «παίξει διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Έτερος αξιωματούχος συνόψισε την κατάσταση ως εξής: «Μπαίνουμε στη φωλιά του Πούτιν, από κάθε άποψη ρίχνουμε μια ζαριά»…

 

«Μετριάζει» το Κίεβο τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής για να προστατεύσει την οικονομία

«Μετριάζει» το Κίεβο τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής για να προστατεύσει την οικονομία

Η Ουκρανία ζήτησε επιφυλακτικότητα απέναντι στις «προβλέψεις περί αποκάλυψης» θεωρώντας ότι οι πιθανότητες επίτευξης διπλωματικής λύσης με τη Ρωσία παραμένουν «σημαντικά περισσότερες» από την πιθανότητα στρατιωτικής κλιμάκωσης, έπειτα από τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για πιθανή μεγάλης κλίμακας ρωσική εισβολή.

«Μην εμπιστεύεστε προβλέψεις περί αποκάλυψης» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Η Ουκρανία διαθέτει έναν ισχυρό στρατό, άνευ προηγουμένου διεθνή υποστήριξη και είναι έτοιμη για κάθε εξέλιξη. Ο εχθρός πρέπει να φοβάται εμάς» συνέχισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε ότι «οι πιθανότητες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης» στην κρίση παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από την απειλή νέας κλιμάκωσης», σε γραπτά του σχόλια που διαβιβάσθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) από την ουκρανική προεδρία.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μετά τις προειδοποιήσεις που διατυπώθηκαν από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία διαθέτει ήδη το 70% των αναγκαίων δυνάμεων για μία μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και μπορεί να διαθέτει επαρκείς στρατιωτικές δυνάμεις, δηλαδή δύναμη 150.000 στρατιωτών, για να εξαπολύσει επίθεση σε διάστημα δύο εβδομάδων, σύμφωνα με δηλώσεις Aμερικανών αξιωματούχων.

Η Ουκρανία προσπαθεί να μετριάσει τον κίνδυνο για επικείμενη ρωσική επίθεση κυρίως για να προστατεύσει την εύθραυστη οικονομία της, που έχει δεχθεί περαιτέρω πλήγμα λόγω του κινδύνου εισβολής.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, που ενημέρωσαν τις τελευταίες ημέρες μέλη του Κογκρέσου και τους Ευρωπαίους εταίρους, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών δεν γνωρίζουν ακόμη εάν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει λάβει την απόφαση να περάσει στην επίθεση ή όχι, αλλά θέλει να κρατήσει ανοικτές όλες τις δυνατότητες, από μία περιορισμένη εισβολή στο Ντονμπάς έως μία μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά της Ουκρανίας

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, αν το Κρεμλίνο επιλέξει την γενικευμένη επίθεση, θα έχει την δυνατότητα να περικυκλώσει το Κίεβο και να ανατρέψει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα σε 48 ώρες. Kαι μία τέτοιας πλήρους κλίμακας επίθεση θα οδηγούσε σε 50.000 νεκρούς και προσφυγική κρίση…

 

Ιστορική συνέντευξη πάπα Φραγκίσκου στην ιταλική τηλεόραση: «Πρέπει να αγγίξουμε τον πόνο του άλλου»Ιστορική συνέντευξη πάπα Φραγκίσκου στην ιταλική τηλεόραση: «Πρέπει να αγγίξουμε τον πόνο του άλλου»

Ο ποντίφικας μίλησε για τη «μάστιγα της αδιαφορίας», τους μετανάστες, τις αυτοκτονίες των νέων αλλά και το τάνγκο. Photo/Domenico Stinellis

Για τις θέσεις του σε σειρά θεμάτων που άπτονται της θρησκευτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, αλλά και στη ζωή του πριν και μετά την χειροτονία του, μίλησε ο πάπας Φραγκίσκος στον παρουσιαστή Φάμπιο Φάτσιο και στην εκπομπή «Che Tempo che fa» κατά τη διάρκεια της χθεσινής ιστορικής –ωριαίας– συνέντευξης που παραχώρησε στην ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI.

Σε απευθείας σύνδεση από το Βατικανό, ο ποντίφικας τάχθηκε κατά της «κουλτούρας της αδιαφορίας» και του διαχωρισμού ανθρώπων σε διαφορετικές κατηγορίες. «Οι φτωχοί, οι μετανάστες, τα παιδιά δεν μετρούν, σίγουρα δεν αποτελούν προτεραιότητα», είπε ο πάπας.

«Αν για ένα χρόνο σταματούσε η πώληση όπλων σε όλο τον πλανήτη, θα μπορούσαμε να θρέψουμε όσους πεινούν, να στείλουμε σχολείο τα παιδιά όλου του κόσμου», επέμεινε.

Ο Φραγκίσκος τόνισε ότι «ο πόλεμος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το δημιουργικό έργο του Κυρίου, είναι πάντα καταστρεπτικός».

Για το μεταναστευτικό έκρινε ότι «κάθε ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να πει πόσους μετανάστες και πρόσφυγες μπορεί να υποδεχθεί και να υπάρξει συνολική συμφωνία, με την συμμετοχή ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Τον μετανάστη πρέπει να τον υποδεχόμαστε, να τον συνοδεύουμε και να τον εντάσσουμε στην κοινωνία. Δεν πρέπει ποτέ να γκετοποιείται», είπε ο Αργεντινός ποντίφικας.

«Το μόνο αντίδοτο κατά της αδιαφορίας», σημείωσε, είναι «να αισθανόμαστε και να αγγίζουμε τον πόνο του άλλου, όπως έκανε ο καλός Σαμαρείτης». Όπως έκαναν οι γιατροί που περιέθαλψαν τους ασθενείς της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. «Κι όταν δίνουμε χρήματα σε κάποιον που έχει ανάγκη, πρέπει να αγγίζουμε το χέρι του και να τον κοιτάζουμε στα μάτια», είπε ο πάπας στον παρουσιαστή Φάμπιο Φάτσιο.

Ο Φραγκίσκος ζήτησε από τους τηλεθεατές να δείξουν ευαισθησία και ειλικρινή φροντίδα για την πλάση.

Εξάλλου, επιβεβαίωσε ότι του αρέσει η κλασική μουσική και το ταγκό, που χόρευε όταν ήταν νέος. «Όποιος δεν χορεύει ταγκό, δεν είναι πραγματικός κάτοικος του Μπουένος Άιρες», εξήγησε.

Ο ποντίφικας εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των αυτοκτονιών των νέων, αλλά και την επιθετικότητα που γεννά το «μπούλινγκ» κατά παιδιών και εφήβων. Κάλεσε τους πιστούς να πουν «όχι» στα κακεντρεχή σχόλια και στο κουτσομπολιό, που «καταστρέφουν την ίδια την ανθρώπινη οντότητα». Απευθυνόμενος στους γονείς, ο Φραγκίσκος τους προέτρεψε να παίζουν με τα παιδιά τους, να είναι κοντά τους και όταν λαθεύουν, «να έχουν τεράστια οικειότητα με τα παιδιά τους, να μεγαλώνουν –σχεδόν– μαζί τους».

Ο πάπας καταδίκασε τις παρενοχλήσεις σε βάρος των γυναικών, λέγοντας ότι «υπάρχουν γυναίκες που αναγκάζονται να πληρώνουν με το κορμί τους τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους υπό το βλέμμα των διευθυντών τους».

«Όλοι έχουν δικαίωμα να συγχωρούνται για τα λάθη τους, είναι ένα δικαίωμα που ο Θεός έδωσε στους ανθρώπους», δήλωσε ο ταγός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Όταν ρωτήθηκε για το πώς αντιμετωπίζει τον πόνο των αθώων πλασμάτων, ο Φραγκίσκος απάντησε με αυθορμητισμό:

«Έχω βαθιά πίστη, αλλά δεν μπορώ να βρω απάντηση στην ερώτηση ‘γιατί υποφέρουν τα παιδιά;’». Και πρόσθεσε: «υπάρχει μόνον μια οδός: να υποφέρω μαζί τους. Είναι σημαντικά και όσα έγραψε ο Ντοστογιέφσκι».

«Προσευχηθείτε για μένα»

Για την «Εκκλησία του μέλλοντος», ο ποντίφικας υπογράμμισε ότι «θα ήθελε η Εκκλησία να πορεύεται σαν προσκυνητής», ενώ γι’ αυτόν ο μεγάλος κίνδυνος για την Εκκλησία «είναι η θρησκευτική κοσμικότητα».

«Τι σημαίνει να προσεύχεσαι; Είναι όπως όταν τα παιδιά φωνάζουν την μητέρα και τον πατέρα τους. Αναγνωρίζουμε τα όρια, τις ανάγκες και τις αμαρτίες μας και λέμε: ‘πατέρα, κοίτα με’», είπε ο πάπας Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο.

Ο Φραγκίσκος δήλωσε πως «όπως όλοι οι άνθρωποι, έχει κι αυτός τους φίλους του και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να μείνει στον εκκλησιαστικό ξενώνα της Σάντα Μάρτα, στο Βατικανό, και όχι στο παπικό διαμέρισμα».

Ο ποντίφικας αποκάλυψε πως όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει χασάπης, «διότι στην αγορά έβλεπε ότι είχε πάντα σακούλες γεμάτες λεφτά». Στην εφηβεία αγάπησε την χημεία και την ιατρική, αλλά «μετά, ήρθε το κάλεσμα του Κυρίου».

Ο «πάπας των φτωχών» εξεθείασε τους ανθρώπους που καταφέρνουν να είναι πνευματώδεις, «διότι, με τον τρόπο αυτό, τα προβλήματα μοιάζουν πιο αντιμετωπίσιμα και καταφέρνει, κανείς, να ανακαλύψει, μέσα του, την χαρά».

«Προσευχηθείτε για μένα. Και όσοι δεν προσεύχεστε στείλτε μου θετικές σκέψεις, θετικά κύματα» παρότρυνε ο πάπας Φραγκίσκος όλους όσοι παρακολούθησαν τη συνέντευξη.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*